- Autor: Yogii
- Doba přípravy (min.): 240
- Uživatelský recept
- Porce: 40.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Mouka pšeničná hladká | 1000 |
Droždí čerstvé lisované | 60 |
Cukr bílý (řepný, třtinový) | 150 |
Máslo čerstvé nesolené | 200 |
Žloutek (syrový) | 80 |
Rozinky | 100 |
Mandle (nesolené) | 60 |
Mléko polotučné (1,5 % tuku) | 375 |
Kypřící prášek do pečiva | 6 |
Dochucovadla:
Citronová kůra, sůl
Energetická hodnota celkem: 28049 kJ
Bílkoviny (g): 158,
Tuky (g): 232,
Sacharidy (g): 974,
SAFA (g): 96,
Cukry (g): 243,
Vláknina (g): 46,
Sůl (g): 1
Energetická hodnota na 1 porci: 701 kJ
Bílkoviny (g): 4, Tuky (g): 5.8, Sacharidy (g): 24.4, SAFA (g): 2.4, Cukry (g): 6.1, Vláknina (g): 1.2, Sůl (g): 0
Postup přípravy
Do misky dáme kvasnice, posypeme lžičkou cukru a mícháme, až se kvasnice rozpustí. K tomu přidáme 150 g mouky, 1/8 l vlažného mléka a zaděláme kvásek. Povrch posypeme moukou a dáme kynout. Do mísy nasypeme zbylou mouku, k ní prášek do pečiva, cukr, sůl, citronovou kůru, dobře promícháme, do středu mouky uděláme důlek, do něho dáme žloutky a kvásek. Promícháme těsto a přidáme rozinky, mandle a řídké máslo. Těsto dobře propracujeme a necháme kynout. Vykynuté těsto dvakrát srazíme a necháme vždy znovu vykynout. Pak je na vále rozdělíme na 2 stejné díly. Jeden díl opět rozdělíme na 3 stejné kusy, a druhý díl na 5 kusů. Z těchto kusů uděláme pramínky stejně dlouhé. Tři stejně silné pramínky pletením spojíme, po délce promačkáme mělký žlábek a potřeme bílkem. Další 3 tenčí pramínky rovněž zapleteme a položíme na již vytvořenou část vánočky. Opět střed trochu promačkáme a bílkem potřeme, 2 prameny propleteme a položíme navrch vánočky. Vánočku dáme na plech a ještě necháme asi 30 min. kynout. Pak ji potřeme a pečeme, nejprve prudčeji, dopékáme pomaleji, celkem asi 45 minut. Před pečením vánočku posypeme nakrájenými mandlemi.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.