Datum registrace: 17. 06. 2010
nada
Sebekoučink
Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 137205.18 km |
Kolo: | 66668.00 km |
Cvičení: | 5714 h 35 min |
Přátelé
Počet přátel: 558
Jak požádat o přátelství
nada
Jak psát blog?Sebekoučink - vlastní recepty
29. 01. 2018
Blog byl novelizován, ten původní z roku 2010 byl předvánoční.
Přepočet porcí ve vlastních receptech na 100 g:
Takto lze vypočítat např. zeleninová jídla, nákypy, saláty, polévky a pod.
1. Upeču, uvařím, smíchám salát a hotový pokrm zvážím.
2. Na záložce JÍDLO A VAŘENÍ - Vlastní recepty zvolím Přidat vlastní recept a zapíši jednotlivé ingredience v syrovém stavu. Počet porcí vypočtu z váhy hotového pokrmu / 100 (např. 550 g/100=5.5 porcí).
Počet porcí zapíši do receptu, v názvu receptu uvedu např.
LEČO 100 g.
3. Při zápisu jídelníčku vyhledám vlastní recept a 1 porci změním např. na 2.5, t.j. 250 g. O přepočty se postará počítač.
Přepočet porcí ve vlastních receptech na kusy:
Palačinky, lívance, bramboráky, buchty 1 porce=1 kus
Zapíšeme jednotlivé ingredience do receptu, spočítáme usmažené, upečené kusy a zapíšeme do receptu počet porcí = počet kusů a do názvu receptu uvedeme např.
Palačinky 1 porce=1kus.
V jídelníčku pak zvýšíme počet porcí podle počtu snědených kusů.
Zkušenosti s přidáváním a používáním Vlastních receptů – příklady
Polévka zeleninová zahuštěná 100 ml
Stačí mi 1 vlastní recept, v jídlokoučinku upřesním počet porcí podle počtu naběraček, např. 3, pro přesnost mohu smazat a nově zapsat zeleninu (květák, brokolice, celer,…), případně změním její množství.
Polévka luštěninová 100 ml – totéž
Polévka s masem, zeleninou, těstovinami 100 ml – v jídlokoučinku upřesním počet porcí podle počtu naběraček, případně změním maso a jeho podíl, smažu těstoviny.
Maso dušené 1 porce
Většinou zapisuji v receptu počet porcí podle váhy syrového masa. V jídlokoučinku případně smažu druh masa a vyhledám v DB jiný, 1 porci mohu snížit např. na 0.75. Přílohu zapisuji zvlášť.
***** Podobně si mohu vytvořit typové recepty, stravuji-li se v jídelně.
V současné době lze přidávat vlastní recepty ze tří míst, ale opravovat a mazat jen ze záložky JÍDLO A VAŘENÍ > Vlastní recepty > kliknout na název vlastního receptu a zvolit: Zveřejnit – Smazat – Upravit.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
http://www.stobklub.cz/blog-zapis/ant.314/23270/
aby nezapadlo a pridal par svych postrehu :)
Vánoční sušenky - průměr: 2550 kJ, 10 g B, 38 g T, 56 g S
Vánoční cukroví s ořechovým krémem a cukrářskou polevou - průměr:
2900 kJ, 12 g B, 43 g T, 62 g S
(Výpočet je z košíčků a dortíčků, plněných ořech. krémem s polevou a zdobené ořechem.)
Zatím je vyřešeno jen kopírování do stejné jídelní dávky. Několik požadavků na toto téma přišlo, tak snad v příštím roce....
Zjistila jsem ale, že je možné kopírovat např. 2 dny dopředu, i když druhý den je zablokovaný. Uvařila jsem víc polévky a po zápisu ji nakopírovala ještě 2 dny dopředu. Sice jsem druhý budoucí den neměla možnost otevřít, ale byla tam.
nada
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?