TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 17. 06. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

nada

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 236
Celkem: 29759
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 137205.18 km
Kolo: 66668.00 km
Cvičení: 5714 h 35 min

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Sebekoučink - vlastní recepty

29. 01. 2018

Blog byl novelizován, ten původní z roku 2010 byl předvánoční.

Přepočet porcí ve vlastních receptech na 100 g:

Takto lze vypočítat např. zeleninová jídla, nákypy, saláty, polévky a pod.
1. Upeču, uvařím, smíchám salát a hotový pokrm zvážím.
2. Na záložce JÍDLO A VAŘENÍ - Vlastní recepty zvolím Přidat vlastní recept a zapíši jednotlivé ingredience v syrovém stavu. Počet porcí  vypočtu z váhy hotového pokrmu / 100  (např. 550 g/100=5.5 porcí).
Počet porcí zapíši do receptu, v názvu receptu uvedu např.
LEČO 100 g.
3. Při zápisu jídelníčku vyhledám vlastní recept a 1 porci změním např. na 2.5, t.j. 250 g. O přepočty se postará počítač.

Přepočet porcí ve vlastních receptech na kusy:

Palačinky, lívance, bramboráky, buchty 1 porce=1 kus
Zapíšeme jednotlivé ingredience do receptu, spočítáme usmažené, upečené kusy a zapíšeme do receptu počet porcí = počet kusů a do názvu receptu uvedeme např.
Palačinky 1 porce=1kus.
V jídelníčku pak zvýšíme počet porcí podle počtu snědených kusů.

Zkušenosti s přidáváním a používáním Vlastních receptů – příklady

Polévka zeleninová zahuštěná 100 ml
Stačí mi 1 vlastní recept, v jídlokoučinku upřesním počet porcí podle počtu naběraček, např. 3, pro přesnost mohu smazat a nově zapsat zeleninu (květák, brokolice, celer,…), případně změním její množství.

Polévka luštěninová 100 mltotéž

Polévka s masem, zeleninou, těstovinami 100 ml – v jídlokoučinku upřesním počet porcí podle počtu naběraček, případně změním maso a jeho podíl, smažu těstoviny.

Maso dušené 1 porce
Většinou zapisuji v receptu počet porcí podle váhy syrového masa. V jídlokoučinku případně smažu druh masa a vyhledám v DB jiný, 1 porci mohu snížit např. na 0.75. Přílohu zapisuji zvlášť.
 

 ***** Podobně si mohu vytvořit typové recepty, stravuji-li se v jídelně.

V současné době lze přidávat vlastní recepty ze tří míst, ale opravovat a mazat jen ze záložky JÍDLO A VAŘENÍ > Vlastní recepty > kliknout na název vlastního receptu a zvolit: Zveřejnit – Smazat – Upravit.

 


 

Hodnocení (21 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

29. 01. 2018 08:06
Super
27. 01. 2018 22:42
Naďo díky měla jsem s tím zadáváním docela problém :-)
27. 01. 2018 21:09
Naďa : já jsem posílala Hance Málkové všechny moje udělané a odvážené vánoční cukroví, na oplátku mi Hanka poslala bezva tabulku s připraveným výpočtem, kam si jen tedky doplním dané odvážené potraviny a vše se mi vypočte samo. Je to moc bezva, já si to dělala vše na 100 g a počítala pomocí trojčlenky, tedky to mám raz dva.
27. 01. 2018 20:12
Masa55: Budu muset znovelizovat historické blogy z roku 2010, kdy jsme se Sebekoučinkem začínali. Přidám variantu bez přepisu do vlastních potravin.
27. 01. 2018 19:47
Běhen loňského roku , jsem si všechna moje jídla odvážila a zanesla do vlastních potravin.Tedky to v podstatě dělám znova s jiným složením, s méně cukrem, s jinou moukou než hladkou a pod.Mám zase aspoň co dělat....
22. 11. 2017 15:54
Máte to krásně popsané. Můžete mi poradit, jestli by šlo to takto či jinak udělat s domácími šťávami. Do parního hrnce nasypu cc 5l ovoce, z toho je cc 3,5l šťávy. Dosladím a dokyselím = to umím zvážit. Ale kolik z toho ovoce se dostalo do šťávy. Umím zvážit či změřit, kolik si ji naleju do skleničky. Děkuji.
24. 07. 2016 21:59
Dovolil jsem si citovat a rozvést ve svém zápisku Tipy a triky - matematika a sebekoučing
http://www.stobklub.cz/blog-zapis/ant.314/23270/
aby nezapadlo a pridal par svych postrehu :)
07. 01. 2016 16:01
Lepší si ten návod zapsat,než to zase zmizí v propadlišti.Mně se to hodí k výpočtu hotových jídel,co mi vozí a teď už konečně nemám problém to dát dohromady-jedno jídlo rozpatlám na části,uberu přílohu,zvážím,zapíšu.Už je to o hodně přesnější odhad
07. 01. 2016 12:40
JO, to jsem měla vidět před vánoci. Byla jsem líná a cukroví jsem zapisovala podle nejkaloričtějších sušenek, které jsem našla. Takže linecké - v podstatě OK, podstřelené pracny a rohlíčky, nadstřelené kokosky - takže možná v průměru OK? V každém případě, už jsem zase hodná a až bude chvilka, musím konečně zapsat vlastní recepty.
07. 01. 2016 11:46
Jsem moc ráda Nadě za radu,jak tento blog opět otevřít.Moc se hodí,nemyslíte ??
27. 10. 2011 21:27
Díky za odpověď, jsem ráda, že to nevidí ostatní, asi by se mnohdy divili, co to je za ne moc dietní jídlo. :-)))) Ještě by bylo fajn, kdyby při zadávání potravin do vlastních receptů to mohlo fungovat jako v sebekoučinku, že napíšu potravinu (např. brambory) a ona se sama vyhledá . Dlouhou to trvá, než jednotlivou potravinu najdu. Ale asi to chce praxi, abych věděla, pod čím co hledat.
26. 10. 2011 19:38
to cumelka: řešila jsem stjený problém, nakonec jsem vařila "leča" dvě - jedno odvážené pro mne, druhé pro zbytek rodiny. Teď už to nedělám, mám udržovák, spíš si zadám množství surovin a vydělím si to počtem porcí a dostanu se ke "své".
26. 10. 2011 15:52
anavik: ano, recepty jsou zatím pouze pro vaši potřebu a nikdo jiný je nevidí - v blízké době však připravujeme i možnost recept zveřejnit pro ostatní, budete-li chtít.
26. 10. 2011 15:45
chtěla bych se zeptat , zda jsou mnou uložené recepty jen pro mou potřebu, nebo je vidí i ostatní. Nevyplňuji postup a porci vždy zadávám 1 i když to dělám pro víc lidí. (Radila jste tak v dřívějším příspěvku). Děkuji za odpověď.
14. 04. 2011 14:11
mockrát děkuji za tento článek... pořá spekuluji nad tím, že si udělám nějaký misch masch a měla jsem obavy , jak to spočítat. Myslela jsem přesně to samé, co jste tu napsala, ale třeba mám problém s lečem či čínou. Jak zjistím, kolik a čeho obsahuje má naběračka, kterou si prsknu na talíř, když nandavám všem? .. to mi prostě vrtá hlavou :( tak nemám šanci si něco takového uvařit :(
07. 03. 2011 15:14
geniální! děkuji!
14. 02. 2011 22:01
:-)
14. 02. 2011 18:22
joooo, asi to chápu :) každopádně to při nejbližší příležitosti vyzkouším :-)) chytrééé! Jsi geniální :-)
14. 02. 2011 18:18
nejsi tupoň ,ale já se neumím vyjadřovat,chtěla jsem říct,že tu zeleninu co máš ve vlastních potravinách potom zadáš do jídelníčku pod to jídlo...např. máš hodnoty zapečenýcj těstovin a podle postupu si zjednodušíš zadání a zadáš to tam..tak si di oběda zadáš zapečené těstoviny a pod to zeleninu s nulovýma hodnotama,takže se ti přičtou jenom gramy zeleniny a už ne hodnoty,protože už je máš započítané v tom receptu...nevím jak to vysvětlit líp...škoda,že ti to nemůžu ukázat:-)))
14. 02. 2011 16:48
To: Lenka: Jsem nejspíš tupoň... :-( do vlastních potravin dám zeleninu s nulama. To chápu. Ale když zadávám vlastní recept, tak se mi tam nezobrazují moje potraviny. Takže vlastně netuším, jak to myslíš. Mohla bys mi prosím podrobněji poslat postup "pro blbé" třeba na mailík? p-e-t-t-a@seznam.cz :-) to by mi asi pomohlo :-)) Děkuji.
14. 02. 2011 15:10
to gladlys: Péťo já jsem to vyřešila tak,že jsem si dala do vlastních potravin zeleninu s nulovými výživovými hodnotami a když mám recept se zeleninou a napíšu ho tímhle způsobem,tak přidám kolik gramů zeleniny a semaforek se rozsvítí...nevím,jestli jsem to vysvětlila správně,snad to chápeš?:-(
26. 01. 2011 10:10
nevím zda to píšu na správné místo ale na obědy přes týden chodím do závodky a jídla co tam jsou nejsou v nabídce jídel v jídlokaučinku...jak tedy na to??
07. 01. 2011 21:08
Škoda,že když dám do vlastního receptu jídlo, které je 1/2 zelenina, že to pak ve vlastních potravinách není zohledněno. Zase nechci zaškrtávat, že je to zelenina, když je tam jen polovina. Semaforek mi ukazuje pak červenou za zeleninu a samozřejmě i body jsou dole :-(( :-)
18. 12. 2010 19:57
Stačí-li vám hrubý odhad kalorického mlsání podle klasických vánočních receptů bez počítání, zapište si do Vlastních potravin:
Vánoční sušenky - průměr: 2550 kJ, 10 g B, 38 g T, 56 g S
Vánoční cukroví s ořechovým krémem a cukrářskou polevou - průměr:
2900 kJ, 12 g B, 43 g T, 62 g S
(Výpočet je z košíčků a dortíčků, plněných ořech. krémem s polevou a zdobené ořechem.)
17. 12. 2010 19:08
Já jsem dělala kokosové placičky, napsala vše do receptů, spočítala, kolik je to ks (36) a zadala jsem 36 porcí. Teď mi po zadání vyběhne 1 ks. Ale asi se mi to nebude potom chtít násobit, takže mě to donutí jíst vždy jen jeden kus na jídlo :-D.
17. 12. 2010 08:31
Letos dělám jen 3 druhy cukroví a tak jsem si schválně dala tu práci a všechno zvážila a propočítala. Docela mě to vyděsilo. Nejlíp na tom jsou kakaová cukrátka - jeden kousek 4g = 59,49kJ. Ale vosí hnízda jeden kus 310.64kJ (průměrně 18,2g) a čokoládové trubičky, které jsem ještě nemáčela do čokolády 399,87kJ (průměrně 20,1g). Až je namočím, bude to ještě víc! Aspoň že to vím a snad mě to bude trošku brzdit při mlsání.
16. 12. 2010 12:23
děkuji za odpověď :o)
16. 12. 2010 11:31
To: venena
Zatím je vyřešeno jen kopírování do stejné jídelní dávky. Několik požadavků na toto téma přišlo, tak snad v příštím roce....
Zjistila jsem ale, že je možné kopírovat např. 2 dny dopředu, i když druhý den je zablokovaný. Uvařila jsem víc polévky a po zápisu ji nakopírovala ještě 2 dny dopředu. Sice jsem druhý budoucí den neměla možnost otevřít, ale byla tam.
16. 12. 2010 09:12
Chtěla jsem se zeptat, jestli když kopíruji jídlo z předchozího dne do dnešního, zda mohu překopírovat třeba oběd do večeře? Nepřišla jsem na to, jak by to šlo udělat, vždycky se mi to automaticky překopíruje do toho samého oběd-oběd, večeře-večeře. Děkuji za odpověď.
16. 12. 2010 08:19
Perfektní nápad, takhle je to mnohem jednodušší, pohodlnější a prostě super- díky.....Krásné vánoce všem :-))
16. 12. 2010 07:55
super :o) taky přeji šťastné a veselé
16. 12. 2010 07:33
To je hodně zajímavé, hlavně se to dá použít na všechny vlastní recepty, takže to o víkendu vyzkouším :) A rozhodla jsem se, že cukroví jíst nebudu (loni jsem ho nejedla a nechybělo mi) a místo něj si dám banán, pomelo, kiwi a všechny ostatní dobroty z ovoce a zeleniny... Veselé Vánoce :)
16. 12. 2010 06:58
Díky moc za článek, toto mi také chybělo :)
15. 12. 2010 22:50
Děkuji :-) to je skvělá rada :-) Krásné svátky P.
15. 12. 2010 19:07
..tak to je bezva, vyšlo mě to s malýma odchylkamaskoro stejně,děkuju:-)
15. 12. 2010 18:38
skvělé...díky:-)

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři