Ing. Hana Málková
Téměř všechny potraviny obsahují určitý podíl vody a i tato voda se započítává do denního příjmu tekutin.
Zelenina a ovoce je tvořeno průměrně z 90 % vodou, vysoký obsah vody mají také polévky, mléko, jogurtové nápoje apod. Pokud tedy jíme běžně dostatek ovoce a zeleniny, k tomu nějaký ten jogurt nebo kefír, případně polévku k obědu či večeři, přijmeme tím i poměrně dost tekutin. Lze tedy shrnout, že zdravý jídelníček je automaticky poměrně bohatý na vodu.
Na druhou stranu, kdo jí převážně suchou stravu typu chleba se sýrem, maso s přílohou bez významného podílu zeleniny, na svačinu sušenku nebo čokoládovou tyčinku, tekutin v jídelníčku příliš mnoho nepřijme.
Výhodou potravin bohatých na vodu je také to, že obsahují méně kalorií (protože voda má nulovou energetickou hodnotu), i proto je vhodné tyto potraviny do jídelníčku zařazovat.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.