Nutričně velmi hodnotnou skupinou potravin jsou kysané mléčné výrobky. Kromě pozitiv uvedených v tomto článku přináší ještě řadu dalších výhod a v jídelníčku by proto neměly chybět.
Kysané mléčné výrobky se získávají kysáním (fermentací) mléka, smetany nebo podmáslí použitím mikroorganismů. Legislativně je dáno množství mikroorganismů, které musí být ve výrobku obsaženo i na konci doby použitelnosti. Každý kysaný mléčný výrobek (pokud není tepelně ošetřen) tedy obsahuje živé mikroorganismy.
Výhody kysaných mléčných výrobků
-
Zakysané výrobky jsou lépe stravitelné než mléko. Je to dáno především tím, že bakterie mléčného kysání fermentují mléčný cukr laktózu na dva monosacharidy - glukózu a galaktózu, a dále až na kyselinu mléčnou. Už to samo o sobě znamená, že jsou snáze stravitelné a vhodné i pro osoby trpící laktózovou intolerancí. Navíc mléčné kultury produkují enzym štěpící laktózu, který osobám s laktózovou intolerancí chybí.
-
Také bílkoviny v kysaných mléčných produktech jsou lépe stravitelné z důvodu jemného vysrážení a částečného rozštěpení mléčnými kulturami.
-
V kyselém prostředí dochází k lepšímu využití vápníku.
-
Další významnou vlastností bakterií je jejich schopnost produkovat přímo ve střevním traktu vitaminy a další důležité látky, které lidský organismus nedokáže syntetizovat sám. Jedná se např. o vitamin B12, thiamin, riboflavin, pyridoxin, kyselinu listovou, pantotenovou, niacin a další.
-
Kyselé prostředí u zakysaných výrobků navíc působí jako přirozený konzervant těchto potravin a brzdí rozvoj nežádoucí hnilobné mikroflóry.
- Obdobně působí i v našem zažívacím traktu, zejména pak v tlustém střevě, které tak chrání před negativním působením hnilobné mikroflóry.
Mezi kysané mléčné výrobky se řadí především jogurty a jogurtové výrobky, zakysaná mléka (kysané podmáslí, kyška, zákys, kefír, acidofilní mléko), zakysané smetany a některé další zakysané mléčné výrobky.
Hodnocení (61 hlasů):
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
25. 09. 2017 22:49
bagi666
Chutná mi ale nevím proč jsem je poslední dobou opomíjela
25. 09. 2017 17:20
Dnes jím především jogurty, ale už jako dítě jsem milovala okurkový salát s kefírem, asi si ho dám hned zítra na sváču :D
18. 09. 2017 07:41
Abych mohla přidat do jídelníčku i chlapům, tak tyhle potraviny kombinuji s ostatními mléčnými výrobky třeba napůl
17. 09. 2017 11:40
Kysané mléčné výrobky mám ráda.Kupuju několik oblíbených druhů ale pokud mám mít každý den jeden, budu muset přidat.Co jsem se naučila mixovat bílé kefíry s ovocem a šoupnout tam trošku vloček a konopného proteinu=dobrá sváča:-)
17. 09. 2017 10:42
Potěšila mě informace, že v kyselém prostředí se lépe vstřebává vápník, díky za novou zajímavou informaci.
11. 09. 2017 07:41
Je dobré vědět, že konzumací těchto potravin si ovlivníme svoje trávení a nemusí nás tolik trápit časem
09. 09. 2017 08:42
Zrovna mi hlavou běží využití např. kyselého mléka - není třeba ho hned vyhazovat, spíš i hned využít v jídelníčku
07. 09. 2017 13:15
začala jsem konzumovat kysané výrobky a hlavně odpoledne a večer, když začínám mít chuť na něco...
06. 09. 2017 08:22
Jako malá jsem mléčné výrobky téměř nejedla, ale v těhotenství mi začaly chutnat kysané výrobky a sýry. :-)
05. 09. 2017 23:11
Jogurty jím polotučné, Klasik, Holandia, Selský apod. Nedávno jsemměla z Lidlu něco s nápisem "zraje v kelímku". Ten mi chutnal taky a navíc měl tu dobrou vlastnost, že po otevření se v něm nesrážela syrovátka, takže měl pořád cynikající konzistenci.
Jogurty bez tuku nejím, jednou mi někdo na požadavek, co mi má koupit, zadaný jako "nesmetanový jogurt" přinesl nějakou vitalineu či co s reklamou "0 procent tuku". Snědla jsem ho, protože se mi příčí jídlo vyhazovat, ale od té doby odtučněné jogurty, tvarohy a mléko obcházím obloukem.
Zaakysané mléčné nápoje teď už téměř nepiju. Dříve, když jsem ještě nehleděla na cukr, jsem si dávala ochucené kefírové (nebo acidofilní? - nějak se v těch kefírech, kyškách, zákysech, podmáslích, acidofilních a já nevím jakých mlécích moc nevyznám) mléko, ale samotné bez příchutě to není ono, to už radši obyčejné mléko.
Jogurty bez tuku nejím, jednou mi někdo na požadavek, co mi má koupit, zadaný jako "nesmetanový jogurt" přinesl nějakou vitalineu či co s reklamou "0 procent tuku". Snědla jsem ho, protože se mi příčí jídlo vyhazovat, ale od té doby odtučněné jogurty, tvarohy a mléko obcházím obloukem.
Zaakysané mléčné nápoje teď už téměř nepiju. Dříve, když jsem ještě nehleděla na cukr, jsem si dávala ochucené kefírové (nebo acidofilní? - nějak se v těch kefírech, kyškách, zákysech, podmáslích, acidofilních a já nevím jakých mlécích moc nevyznám) mléko, ale samotné bez příchutě to není ono, to už radši obyčejné mléko.
05. 09. 2017 16:49
Zajímavý článek, děkuji. I když se snažím jíst kysané mléčné výrobky pravidelně, tak hlavně v zimě na ně nemám chuť.
05. 09. 2017 10:30
Vím, že jsou zdravé, dokonce mi i chutnají, ale nekonzumuji je každý den. Nemám tu potřebu. :-)
05. 09. 2017 08:46
Mám ráda jogurty v jakékoli podobě a množství, neochucený kefír nějak nemůžu, ochucený ano. Jogurty přidávám i do všelijakých salátů a pomazánek.
05. 09. 2017 08:32
Mám ráda kys.výrobky a že při nich dochází k lepšímu využití vápníku, jsem netušila. Díky za info.
05. 09. 2017 08:30
Mám ráda jogurty a kysané podmáslí. Jogurty jím téměř každý den, podmáslí občas ke svačině.
05. 09. 2017 07:49
Přiznávám,že zakysané mléčné výrobky moc nejím.Mám co napravovat:).Děkuji za článek a informace.
05. 09. 2017 07:44
nejvíc jím asi jogurt, který si připravuji sama doma a to je opravdu lahůdka :-)
05. 09. 2017 07:43
mléčné výrobky jím, podle chuti a myslím že v dostatečném množství tak, abych se vešla do "jídelníčku"
05. 09. 2017 07:29
Zakysané výrobky jím celkem pravidelně, ale chtělo by tohle dělat každý den, ale opravdu na ně některé dny tu chuť nemám
05. 09. 2017 07:18
Kysané mléčné výrobky mám ráda a používám každý den, nízkotučný kefír, jogurty, jogurtové nápoje, občas zakysanou smetanu a další.