TOPlist
Sledujte nás:

Může mít vláknina negativní účinky?

Zpět

Ing. Lenka Vymlátilová

 

Ačkoliv lidský organismus nedokáže (až na výjimky) vlákninu strávit, přináší nám spousty benefitů, o kterých jste si mohli přečíst v předchozích článcích. Může mít ale blahodárná vláknina i nějaké negativní účinky?

Samozřejmě že může. Tak jako jinde i zde platí, že nic se nesmí přehánět nebo také staré známé „všeho s mírou“.

Doporučený denní příjem vlákniny je 25 -  30 g, u dětí 5 g + věk. Projevy nežádoucích účinků jsou značně individuální, u sledovaných skupin se nejčastěji projevovaly při denním příjmu okolo 60 – 80 g vlákniny denně, velmi však záleží na dosavadních zvyklostech daného jedince.

1.     Zažívací potíže

Pokud zdravý člověk přijímá vysoké množství vlákniny, na které není zvyklý, mohou se dostavit především zažívací potíže, nejčastěji bolesti břicha, křeče, nadýmání, zvýšená plynatost, průjem či naopak zácpa.

K potížím často dochází, pokud příjem vlákniny vzroste ze dne na den.

Množství vlákniny v jídelníčku je proto ideální navyšovat postupně. Váš trávicí trakt si na přísun vlákniny postupně navykne a vy se tak vyhnete nepříjemným zažívacím potížím.

Nezapomínejte na pitný režim!

Příjem vlákniny bez dostatečného příjmu tekutin může způsobit nepříjemnou zácpu. V tomto článku se můžete dočíst, kam až to může v extrémních případech dojít.

Matka Příroda nám moudře poskytla zdroje vlákniny v podobě ovoce a zeleniny. V jejím „chytrém balíčku“ je namíchána vláknina společně s vodou, vitamíny, minerálními látkami i fytonutrienty.

Pokud ale do svého jídelníčku zařazujete i další koncentrované formy vlákniny, např. psyllium, rezistentní škroby, otruby či jiné formy vlákniny, je potřeba důsledně dbát na pitný režim!

2.     Snížení vstřebávání živin

Vláknina na sebe může vázat různé složky potravin a snižovat tak vstřebatelnost některých nežádoucích látek.

Toho lze využít například při grilování, kdy byste se měli řídit pravidlem, že k masu si dáte vždy i zeleninový salát, aby se zamezilo škodlivému působení látek vznikajících při vysoké teplotě a pečení masa na otevřeném ohni.

Vláknina však bohužel netvoří vazby pouze s nežádoucími složkami potravin, ale může vázat i látky, které jsou pro naše tělo naopak žádoucí. Vláknina může vázat např. vápník, železo, hořčík či zinek a z takto vzniklých komplexů již naše tělo nedokáže minerální látky vstřebat a využít. V pestrém jídelníčku máme ale těchto látek dostatek a není třeba se bát, že by se při konzumaci doporučeného množství vlákniny špatně využily, myslete však na to, že nic se nemá přehánět a není nutné se snažit o co nejvyšší konzumaci vlákniny.

3.     Při nemoci

Čas od času člověka potrápí zažívací potíže, např. v podobě střevní chřipky. V těchto obdobích je dobré si naordinovat tzv. šetřící či bezezbytkovou dietu.

Pravděpodobně to dobře znáte a ze zkušenosti víte, že dobře vám udělá jen bílá rýže nebo obyčejný rohlík.

Principem diety je právě vyloučení či omezení vlákniny na minimum. Tím odlehčíte trávicímu traktu, který se pak nemusí tolik hýbat a namáhat se. Vláknina naopak nutí naše střeva intenzivněji pracovat, čili její příjem může v těchto dnech vaše bolesti spíše prohlubovat.  

4.     Onemocnění trávicího traktu

Pokud trpíte nějakým chronickým onemocněním trávicího ústrojí, např. Crohnova choroba, ulcerózní kolitida apod., je dobré užívání vlákniny a jejího množství konzultovat s ošetřujícím lékařem.

Zde se již jedná o velmi individuální situace a obzvláště v akutních fázích onemocnění se doporučuje bezezbytková dieta, právě z důvodů nepřetěžování trávicího traktu. Rozpustná vláknina bývá však dobře tolerována.

Hodnocení (47 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

08. 09. 2017 21:23
Velmi dobré rady.
28. 04. 2017 21:15
Zajímavý a poučný článek
27. 04. 2017 21:08
Velmi zajímavý článek. Zlatá střední cesta je asi nejlepší.
27. 04. 2017 19:17
Zajímavý článek.
27. 04. 2017 10:14
Fila Byla - já bych jen trochu doplnila, není to jen kvůli vláknině, ale ta samozřejmě hraje svou roli. Dieta je taková, aby co nejméně zatížila trávení, čili i chudá na bílkoviny a tuky. Ale to z praxe asi každý známe, že řízek nám taky neudělá nejlépe...:-)
26. 04. 2017 13:35
Netušila jsem, proč se při dietě (u trávicích potíží) doporučuje rohlík nebo bílá rýže. Nenapadlo mne, že je to kvůli vláknině. Teď mi to zní logicky.
26. 04. 2017 13:25
cailin.grian - železo se lépe vstřebává, pokud jej přijímáte současně s vitamínem C nebo ovocnými kyselinami, čili zase v kombinaci s ovocem, zeleninou (zdroj vit. C - ale i vlákniny...:-) ), dále např. pokud použijete nějakou zálivku z vinného, jablečného či jiného octa, citrónovou šťávu apod. železo se také lépe vstřebává po tepelné úpravě. Naopak je dobré nekombinovat železo s kávou, kakaem, čokoládou a mléčnými výrobky, které vstřebávání železa zhoršují. Železo patří mezi opravdu hůře vstřebatelný prvek, lépe se vstřebává nalačno, ale v této formě také nejvíce zatěžuje žaludek. Tak snad se situace zlepší..:-)
26. 04. 2017 10:52
zajímavá informace hlavně o tom, že na sebe váže železo; vzhledem k tomu, že beru prášky na nedostatek, tak bych je asi měla brát někdy nikdy, než ke snídani, když snídám ovesné vločky :-D a já jsem si říkala, proč mám pocit, že mi nějak nezabírají :-D
26. 04. 2017 08:32
Opět platí pravidlo , všeho s mírou a hlavně s rozumem.
26. 04. 2017 01:03
Musím si hlídat, abych nejedla víc vlákniny, než bych měla. Děkuju za článek, budu si dávat ještě větší pozor a pohlídám si ten pitný režim.
25. 04. 2017 21:59
užitečný článek
25. 04. 2017 20:46
hlavně všechno s rozumem
25. 04. 2017 20:39
Super článek :)
25. 04. 2017 20:34
Opět dobré informace
25. 04. 2017 20:26
Díky za rady, grilovačka jedině se zeleninou :D
25. 04. 2017 15:26
musím jen souhlasit, nic se nemá přehánět
25. 04. 2017 15:22
Díky za zajímavý článek. Vlákninu budu jíst s m(M)írou :-)
25. 04. 2017 13:52
jojo všeho s mírou a bude fajn
25. 04. 2017 13:14
Souhlasím, všeho s mírou. Ale kde ho občas vzít? :-)
25. 04. 2017 11:20
Nejlepší je zlatá střední cesta, nic nepřehánět.
25. 04. 2017 11:19
Já si na zažívací problémy nepotrpím. Nějaké nadýmání, to, že jdu na záchod třikrát za den nebo že se po něčem (a dobře vím, které kombinace to způsobují, například zapít vlašské ořechy domácím moštem, to je něco) po... - ehm, není vhodná doba pro daleké cestování autobudem, mě nevzrušuje, není to u mě doprovázeno bolestí ebo jinými nepříjemnými pocity.
Ale vím, že když jsem se STOBem začínala a měla problémy s dostatečným příjmem vlákniny, začala jsem v míře dříve nevídané jíst kysané zelí a ovesné vločky, všimla jsem si zvýšené plynatosti. Tělo si zvyklo, zmizelo to samo od sebe. Teď, když jsem v měsíci vlákniny přešla ze spotřeby 25-30 na 30-35, žádné takové projevy už nemám.
Ale s tím pitným režimem je to fakt. Když jsem si loni vlákninu kupovala se slovy "já bych chtěla nějakou vlákninu", prodavačka evidentně (a zcela správně) pochopila, že o tom nevím lautr nic, takže mě pak upozorňovala, ať si ty otruby nebo jablečné slupky předem namočím, dám do něčeho vlhkého nabobtnat, důkladně to zapiju...
25. 04. 2017 11:05
Díky za zajímavý článek....
25. 04. 2017 09:01
Pro mne to znamená, že musím pomalu zvyšovat vlákninu, já jí měla celá léta málo, tak jdu na to opatrně, ale jistě.
25. 04. 2017 08:21
Celou sobotu mě trápilo nadýmání. Už vím, co bylo asi jeho příčinou. (Knäckebrot a vločky se semínky s mlékem k snídani, cizrnová polévka k obědu, hummus ke svačině, k tomu zelenina, ovoce...) :-)

Naši partneři