Ing. Lenka Vymlátilová, Ing. Hana Málková
Pokud si přípravu luštěnin dobře naplánujete, nemusí to pro vás znamenat den strávený v kuchyni.
Jak na to?
- Budete-li vařit dopoledne, luštěniny si přes noc namočte.
- Budete-li vařit odpoledne či večer, luštěniny si namočte ráno, než půjdete do práce.
- Abyste na luštěniny nezapomněli, dejte si je na kuchyňskou linku. Budete je tak mít na očích a nezapomenete je namočit.
- Jakmile máte luštěniny namočené, uvařené jsou během 10 - 30 minut.
- Uchovávat lze i uvařené luštěniny. Uvařené luštěniny i s horkou vodou naberte do zavařovací sklenice, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Víčko se na sklenici přisaje. Luštěniny nechte vytemperovat při pokojové teplotě a poté dejte do lednice. Luštěniny do dvou týdnů spotřebujte. Např. na polévku či pomazánku.
- I uvařené luštěniny vám v lednici pár dní vydrží.
Tipy pro neplánovače
Pokud patříte mezi ty, kdo si neplánují dopředu, co budou vařit druhý den, a rozhodují se spíše podle aktuální situace a chuti, neznamená to, že luštěniny musíte ze svého jídelníčku vyřadit. Čas vám sice neumožní, aby se luštěniny několik hodin máčely, tak jak by to správně mělo být, ale existují i luštěniny, které namáčet nepotřebují.
- Vynikající je například červená čočka, která se předem máčet nemusí a je uvařená během chvilky.
- Časovou náročnost přípravy také sníží již předvařené luštěniny.
- Nejjednodušším a bezkonkurenčně nejrychlejším způsobem je použití konzervovaných luštěnin. Pro jejich přípravu stačí jen otevřít konzervu, a to dnes už u většiny konzerv zvládnete i bez otvíráku. Chuťově výborné jsou například luštěniny připravované na páře od firmy Bonduelle.
A jak luštěniny využít dále? Tipy na luštěninové rychlovky získáte zde.
Hodnocení (59 hlasů):
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
07. 07. 2017 08:07
Uzitecne tipy v clanku i v diskuzi, diky. Driv jsem pouzivala lusteniny hlavne z konzervy, ale posledni dobou zacinam vic prechazet na zdravou stravu - hlinik a konzervanty radeji jen vyjimecne...
25. 02. 2017 19:10
Děkuji za nápady na uchovávání již uvařených luštěnin. Luštěniny miluji, ale vždy zapomenu dopředu namočit a tak si ji nakonec neuvařím kvůli času.
22. 02. 2017 00:00
Já vařím čočku v tlakovém hrnci, nastavim dobu varu, dam studenou vodu a suchou cocku z pytliku - viz můj recept na čočkovou polévku http://www.stobklub.cz/recept/92841/ - za 25 minut je cocka mekka, ze se rozpada (dobre do polevky nebo kase, proste rozvarena), za 20 minut je pekne mekka, dobra jako priloha misto treba brambor ci ryze k masu.
21. 02. 2017 14:34
Taky vařím celý pytel fazolí naráz. Dám je do malých krabiček do mrazáku a vytahuju podle nálady. Vzhledem k tomu, že u nás patří fazole do guláše, do lasaní, do univerzální omáčky na těstoviny a do kdekteré zeleninové polévky, musí to být fakt malé krabičky a musí jich být hodně.
Zajímavé je, že s čočkou to nedělám. Namočím kolik potřebuju a uvařím během deseti minut.
Zajímavé je, že s čočkou to nedělám. Namočím kolik potřebuju a uvařím během deseti minut.
21. 02. 2017 07:14
Dobrý nápad, je fakt že leštěnin většinou uvařim víc, než kolik jich se skutečnosti potřebuji.
20. 02. 2017 23:49
To zavaření luštěnín vyzkouším. Ještě nikdy jsem je takto neuchovávala.
Díky za nápad.
Díky za nápad.
20. 02. 2017 20:20
Děkuji za rady, pořád je se co učit:-)). Rozhodně vyzkouším "zavaření" a uchování v ledničce.
20. 02. 2017 15:07
Panečku, luštěniny jsou tedy ideální potravina:-))...holt informace jsou potřeba.Děkuji, vyzkouším.
20. 02. 2017 12:08
Už jsem zakoupila červenou čočku a nějaké konzervičky s fazolemi. Často nějak nestíhám/nebo zapomínám?/ plánovat.
20. 02. 2017 09:03
Dobrá rada na uchování luštěnin, když neodhadnu množství a uvařím jich hodně.
20. 02. 2017 08:39
Já o víkendu uvařila pytlík fazolí, naporcovala si je na jednotlivé porce a dala do mrazáku.
20. 02. 2017 07:41
já jsem spíš neplánovač, takže červená čočka a fazole z konzervy jsou u nás častější varianta, tak se to snad časem změní a zkusíme i něco jiného :)
20. 02. 2017 07:28
to by mě nenapadlo schovávat luštěniny v ledničce 2 týdny, dobrá rada, já jsem teda plánovací typ, takže tradičně namáčím těstoviny
Nj, ale AKO sa konzervujú? Aký je postup, "ingrediencie" použité pre dlhodobé konzervovanie strukovín (luštěnin)? Vie to vôbec niekto?