Věra Boháčová, DiS., nutriční terapeutka
Fórum zdravé výživy
Základní rizikové faktory srdečně-cévních onemocnění jsou všeobecně známy. I když je přitom mnoho lidí přesvědčeno, že tato onemocnění ohrožují více muže než ženy, skutečnost je jiná. V relativních i absolutních číslech umírá na nemoci srdce a cév více žen než mužů. Muži jsou však více ohroženy v mladším věku než ženy. Stále však platí, že nemoci srdce a cév jsou v České republice nejčastější příčinou úmrtí. K rizikovým faktorům patří:
* vysoký cholesterol
* vysoký krevní tlak
* genetická predispozice
* nesprávná životospráva
* obezita
* cukrovka
Podívejme se na často diskutovaný cholesterol
Zvýšená hladina celkového cholesterolu a „zlého“ LDL cholesterolu v krvi patří k významným příčinám srdečně-cévních onemocnění. Hodnota celkového cholesterolu v krvi by se měla pohybovat do 5,0 mmol/l. Jeho hladina nad 8,5 mmol/l přitom znamená zvýšení rizika onemocnění srdce a cév čtyřikrát. V případě zvýšené hladiny cholesterolu je důležité znát také hodnotu „zlého" LDL cholesterolu a „hodného" HDL cholesterolu. Hodnota „zlého“ LDL cholesterolu by neměla překročit 3 mmol/l a hodnota „hodného“ HDL cholesterolu by se neměla pohybovat u mužů pod 1 mmol/l a u žen pod 1,2 mmol/l.
Vyšší hladina cholesterolu může být způsobena genetickou zátěží, ale často závisí na naší životosprávě.
Pokud máte zvýšenou hladinu cholesterolu, je výhodné do svého jídelníčku kromě dalších důležitých úprav pravidelně zařazovat rostlinný tuk Flora pro.activ. Flora pro.activ obsahuje aktivní složku, rostlinné steroly, které při každodenním používání výrazně snižují hladinu „zlého“ LDL cholesterolu, a to v průměru o 10 % během 3 týdnů, aniž by měla vliv na hladinu „hodného“ HDL cholesterolu. Odborníky doporučované množství 2 – 2,5 g sterolů denně Vám zajistí konzumace pouhých 30 g tohoto nízkotučného (40 % tuku) rostlinného tuku (10 g = cca 1 lehce namazaný krajíc chleba). Při tom si musíte samozřejmě hlídat celkové množství přijatého tuku, které by mělo tvořit 30 % z celkově přijaté energie, tedy od 50 g tuku při příjmu okolo 6 000 kJ po 80 g tuku při příjmu okolo 10 000 kJ.
Pokud splníte doporučenou dávku tuku Flory pro activ vzhledem k efektivitě sterolů, započítejte si do denního příjmu tuků 12 g rostlinného tuku.
Více o tucích v článku tuky pod lupou.
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Flora pro.activ (v zeleném obalu) je jediným tukem (i potravinou) s obsahem rostlinných sterolů. Její používání je tedy vhodné u toho, kdo má zvýšenou hladinu cholesterolu. Nic ovšem není dostatečně účinné bez současné úpravy jídelníčku. Na hladinu cholesterolu v krvi má zásadní vliv zejména složení tuků v našem jídelníčku, resp. zastoupení jednotlivých skupin mastných kyselin. Zatímco nenasycené mastné kyseliny (rostlinné oleje, kvalitní margaríny, semínka, tuky ryb) mají příznivý vliv na snižování cholesterolu, masné kyseliny nasycené (obsažené zejména v másle, sádle, uzeninách, tučných mléčných výrobcích, kokosovém a palmojádrovém tuku) jeho hladinu zvyšují. Ukázalo se, že složení tuku v našem jídelníčku sehrává daleko důležitější roli, než samotný příjem cholesterolu. Kontroluje se nejen celková hladina cholesterolu, ale i jeho dvě složky, tedy i hladina HDL a LDL. Zjištění těchto hodnot patří k běžným kontrolním odběrům u lékaře.
Zánětlivé procesy v organizmu opravdu mohou sehrávat roli při ukládání cholesterolu v cévách. Tyto procesy však mohou být i mnohonásobně nižší intenzity než takové, které se projevují např. zánětem bakteriálním. Také na tyto procesy má vliv naše životospráva - riziko je vyšší při vyšší tělesné hmotnosti, nízké fyzické aktivitě, při nadměrné konzumaci nasycených tuků aj. Více se k tomuto tématu můžete dočíst na: http://www.fzv.cz/fzv/aktivity/tiskove-konference/302-safa-utoci-aneb-ctvrt-stoleti-na-ceskych-talirich.aspx.
Diskutuje se i o homocyseinu jako jednom z faktorů ovlivňující náš srdečně-cévní systém, nicméně nemusí mít přímý vliv na hladinu cholesterolu. Zvýšená hladina homocysteinu však je výrazně méně častý nález, tedy nelze ji považovat za obecný důvod zvýšené hladiny cholesterolu.
To Muriela: doplnit vitaminy bohužel nestačí.....to by nám 60% populace neumíralo na srdečně cévní choroby. Vkládaly se naděje do tzv.antioxidantů -vtamínu C a vitamínu E, studie však efekt nepotvrdily....
Když je cholesterol tak nebezpečný,proč se pravidelně nezjištˇují jeho hodnoty?
Živočišné tuky konzumuji v uzeninách, ale ono je to všechno asi podle pravidla: všeho s mírou.
nedávno jsem si nechal měřit cholesterol, všechno v normě, doktorka byla spokojená a já koneckonců také.
Recept? Aktivní život, hodně svalové práce a pohybu. Neodepírat si nic, ale také nepřijímat víc, než by člověk měl. Život se má prožít a ne přežít, když hubnete, je pravda, že je prostě třeba hlídat nutriční a kalorické hodnoty, ale jinak prostě žijte :-)
Bo tak je to spravne, tak to ma byt!
Kvalitní (a drahý) olivový či lněný olej dávám do zeleninových salátů; krom dvou malých lahviček těchto olejů se u mě jiné rostlinné tuky nenajdou. Tlak nízký, cholesterol asi taky (no, poslední měření už bylo dost dávno a to nad ním doktorka vrtěla hlavou, protože celkkový cholesterol sice byl na hranici těch 5 mmol, ale z toho byly 3 na HDL a 2 LDL.
K napodobování samozřejmě nenabádám :-), ale je fakt, že zprávy o tom, že se od strašení živočišnými tuky už pomalu ustupuje, se objevují i v odborném tisku čím dál častěji...