zdroj: SZÚ
Pod pojmem „máslová ryba“ se mohou skrývat 3 druhy ryb - modrohlav, pamakrela temná a pamakrela olejnatá. U vnímavých jedinců se mohou po konzumaci máslové ryby objevit gastrointestinální potíže, zejména pokud si ji dopřejí ve větším množství.
V mase těchto ryb se nachází látky tukové povahy (konkrétně tzv. gempylotoxin), které jsou nevstřebatelné a vyvolávají zrychlenou pasáž střevním traktem. Zdravotní obtíže v podobě průjmu (žlutooranžová olejovitá stolice), který může být doprovázený i žaludečními křečemi, nevolností, bolestmi hlavy, břicha a zvracením, se mohou objevit od 30 do 36 hodin po konzumaci a mohou trvat i několik dní (obvykle 24-48 hodin). Potíže se většinou vyskytují jen u citlivých jedinců se zvýšenou vnímavostí. U běžné populace se při dodržení maximální denní dávky (130 - 170 g masa u dospělých a 100 g u dětí) a vhodném způsobu úpravy (kulinární příprava bez přídavku tuku, např. na grilu, aby nebyly zvyšovány projímavé účinky) zdravotní komplikace obvykle nevyskytují. Přesto by měl být každý zákazník, ať už v prodejně (povinná informace od výrobce na obalu), či restauraci (informace od personálu) předem informován, že nabízený produkt může obsahovat látky s nežádoucími gastrointestinálními účinky.
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.