TOPlist
Sledujte nás:

S máslovou rybou opatrně

Zpět

zdroj: SZÚ

Pod pojmem „máslová ryba“ se mohou skrývat 3 druhy ryb - modrohlav, pamakrela temná a pamakrela olejnatá. U vnímavých jedinců se mohou po konzumaci máslové ryby objevit gastrointestinální potíže, zejména pokud si ji dopřejí ve větším množství.

V mase těchto ryb se nachází látky tukové povahy (konkrétně tzv. gempylotoxin), které jsou nevstřebatelné a vyvolávají zrychlenou pasáž střevním traktem. Zdravotní obtíže v podobě průjmu (žlutooranžová olejovitá stolice), který může být doprovázený i žaludečními křečemi, nevolností, bolestmi hlavy, břicha a zvracením, se mohou objevit od 30 do 36 hodin po konzumaci a mohou trvat i několik dní (obvykle 24-48 hodin). Potíže se většinou vyskytují jen u citlivých jedinců se zvýšenou vnímavostí. U běžné populace se při dodržení maximální denní dávky (130 - 170 g masa u dospělých a 100 g u dětí) a vhodném způsobu úpravy (kulinární příprava bez přídavku tuku, např. na grilu, aby nebyly zvyšovány projímavé účinky) zdravotní komplikace obvykle nevyskytují. Přesto by měl být každý zákazník, ať už v prodejně (povinná informace od výrobce na obalu), či restauraci (informace od personálu) předem informován, že nabízený produkt může obsahovat látky s nežádoucími gastrointestinálními účinky.

Hodnocení (38 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

06. 11. 2017 12:31
Dávám přednost lehčím rybám a při sushi si dávám kousky většinou s lososem nebo s tuňákem.
03. 11. 2017 17:53
Také sem se s těmito rybami nikdy nesetkala a neslyšela ó nich
02. 11. 2017 19:58
Pojem máslová ryba slyším poprvé. Nikdy jsem se s těmito druhy ryb nesetkala.
02. 11. 2017 19:58
Pojem máslová ryba slyším poprvé. Nikdy jsem se s těmito druhy ryb nesetkala.
02. 11. 2017 10:18
Vzhledem k obrovskému výběru jiných ryb, není důvod riskovat zdravotní problémy.
02. 11. 2017 10:14
Tuto rybu mívají v některých japonských restauracích, používá se například i na sushi. Ale tam je jen v malém množství, takže se není čeho obávat :)
02. 11. 2017 09:50
Ani já jsem se s touto rybou asi nikdy nesetkala.Asi se o to ani nebudu snažit.
01. 11. 2017 23:43
Tento druh ryby vůbec neznám, nikdy jsem ji nejedla.
01. 11. 2017 21:36
o tom slyším poprvé...
01. 11. 2017 18:59
O téhle rybě slyším/čtu poprvé.
01. 11. 2017 17:25
Neznám a tudíž nevyhledávám.
01. 11. 2017 17:04
Vůbec tyto ryby neznám.
01. 11. 2017 15:54
Pro mne úplná novinka.
01. 11. 2017 15:12
Díky za info.nemusím mít všechno :-))
01. 11. 2017 14:14
Tak tohle jsem ještě nikde nečetla a ani neslyšela, že existuje takováto ryba, takže jsem zase o něco chytřejší díky projektu :-).
01. 11. 2017 13:22
u moře je určitě dělají, název butter fish je mi povědomý, ale nezkoušela jsem..
01. 11. 2017 13:17
nikdy jsem nic podobnýho nejedla
01. 11. 2017 12:35
Tenhle druh vůbec neznám
01. 11. 2017 10:30
Nejím-neznám.
01. 11. 2017 09:51
Moc děkuji za info.
01. 11. 2017 08:41
Už jen ten název těchto ryb ve mě vzbuzuje nedůvěru.
01. 11. 2017 07:45
Hanka Málková: děkuji také :-)
01. 11. 2017 07:44
zase jednou něco, co jsem netušila
01. 11. 2017 07:40
Yogii: Děkuji, opraveno :)
01. 11. 2017 07:35
přesně neznámé ryby nejím
01. 11. 2017 07:24
Ani nevím, jestli jsem někde jednu z těchto ryb jedla, asi ne. Ne, že bych si chtěla zkusit potíže, ale chuť by mne zajímala. Jen dodávám jazykové okénko, druhové ani rodové názvy živočichů ani rostlin se v češtině nepíší velkými písmeny, jako je losos, jitrocel či vrabec, tak je i modrohlav nebo pamakrela.
01. 11. 2017 07:18
Neznámé ryby raději nejím (tak jako houby).

Naši partneři