Ing. Hana Málková
V každé potravině je zastoupeno více druhů různých mastných kyselin. Následující tabulku proto berte jen jako zjednodušení pro snadnější orientaci, kterým potravinám dávat přednost a které raději omezovat. Vždy také záleží na zkonzumovaném množství a celkovém poměru jednotlivých mastných kyselin v celodenním jídelníčku. Rozhodně tedy neznamená, že byste si už nikdy nemohli dát máslo nebo kousek tučnějšího sýru, jen je potřeba u těchto potravin o to více hlídat velikost porce.
DOBRÉ TUKY |
ŠPATNÉ TUKY |
||
Mononenasycené mastné kyseliny |
Polynenasycené |
Nasycené |
Transnenasycené |
rostlinné oleje
ořechy |
tučné ryby
rostlinné oleje
kvalitní margaríny
ořechy a semena |
tučná masa
tučné masné výrobky
tučné mléčné výrobky
máslo
kokosový a palmojádrový tuk a výrobky z nich vyrobené |
částečně ztužené tuky a výrobky z nich vyrobené
máslo (v malém množství) |
Mějte svůj jídelníček pod kontrolou s programem Sebekoučink
Vyzkoušejte nutriční program Sebekoučink, který vám okamžitě ukáže, jak jste na tom nejen s příjmem tuků, ale i ostatních makroživin a rizikových živin (cukr, sůl, SAFA). Program vám spočítá i příjem vlákniny. Narozdíl od jiných programů je obsah jednotlivých živin uvedený skutečně u všech potravin bez výjimky. V programu najdete také ukázkové jídelníčky a více než 500 nutričně vyvážených receptů, které si můžete jednoduše do jídelníčku zapsat.
>> Vyzkoušejte Sebekoučink na 3 dny zdarma <<
Komentáře je možné psát až po přihlášení.