Abychom se v tom celkem složitém světě pečiva hned na začátku neztratili, vysvětlíme si v tomto článku pár základních pojmů, se kterými se sice při nákupu pečiva často setkáváme, ale jen málokdo z nás ví, co každý z nich znamená a možná občas i jeden za druhý zaměňujeme.
Po pročtení tabulky už na příštím nákupu tedy budete vědět, že celozrnné pečivo není vícezrnné ani speciální. Lidé se také často mylně domnívají, že chléb špaldový nebo žitný automaticky znamená i celozrnný. Jakákoliv obilovina (tedy pšenice, špalda - což je mimochodem také druh pšenice, žito, ječmen, pohanka apod.) může být v podobě celozrnné, kdy se v mlýně semelou celá zrna nebo klasické bílé, kdy se ve mlýně semelou zrna obiloviny bez povrchových slupek. Můžeme mít tedy mouku pšeničnou nebo celozrnnou pšeničnou, stejně tak mouku špaldovou nebo celozrnnou špaldovou apod.
Celozrnný chléb, celozrnné pečivo |
Obsahuje nejméně 80 % celozrnných mouk nebo jim odpovídající množství upravených obalových částí z obilky. |
Vícezrnný chléb, vícezrnné pečivo |
Obsahuje kromě pšenice a žita ještě další podíly jiných obilovin, případně luštěnin a olejnin, které tvoří nejméně 5 % z celkové hmotnosti použitých mlýnských obilných výrobků. |
Speciální chléb, speciální pečivo |
Obsahuje kromě mlýnských výrobků z pšenice a žita ještě další složky (obiloviny, luštěniny, olejniny, vlákninu, suché skořápkové plody, zeleninu, mléčné výrobky nebo brambory) v množství nejméně 10 % z celkové hmotnosti použitých mlýnských výrobků. |
Chléb pšeničný |
Obsahuje nejméně 90% podíl pšeničných mouk z celkové hmotnosti použitých mouk. |
Chléb žitný |
Obsahuje nejméně 90% podíl žitných mouk z celkové hmotnosti použitých mouk. |
Chléb žitnopšeničný |
Obsahuje nejméně 50 % podíl žitných mouk a podíl pšeničných mouk musí být minimálně 10%. |
Chléb pšeničnožitný |
Obsahuje podíl pšeničných mouk nejméně 50 % a žitných mouk minimálně 10 % z celkové hmotnosti mouk |
Chléb Graham |
Má mít nejméně 20 % pšeničné mouky světlé a 80 % žitné mouky celozrnné. |
Staročeský chléb, tradiční chléb |
Je kypřený vitálním žitným kvasem, obsahuje 70 % výše vymleté žitné mouky. |
Selský chléb |
Charakteristické jsou pro něj velké nepravidelné póry, je tvarovaný do kulatého bochníku o hmotnosti nejméně 2 kg, obsahuje nejméně 60 % žitné mouky. |
Čerstvý chléb |
Nebalený chléb, který je nabízen k prodeji nejdéle do 24 hodin po upečení (či obdobné tepelné úpravě) a jehož příprava nebyla přerušena zmrazením ani jinou úpravou vedoucí k prodloužení trvanlivosti. |
Trvanlivý chléb |
Chléb, jehož trvanlivost musí být nejméně 21 dní. |
Pufované výrobky |
Pufování je postup, při kterém se navlhčená, nabobtnalá zrna vystaví teplotě 300 ºC. Při odpaření vlhkosti se výrazně zvětší jejich objem a poté se výrobky tvarují. Nejčastěji se vyrábějí z rýže, ale i z dalších obilovin, které mohou mít na rozdíl od rýžových výhodnější glykemický index. |
Extrudované výrobky |
Extruze je postup, při kterém se suroviny zahřívají za vysokého tlaku, a následně se tlak sníží. Výrobky mají porézní strukturu |
Komentáře je možné psát až po přihlášení.