Kategorie potravin
Zelenina je z převážné většiny tvořena vodou, je dobrým zdrojem vlákniny, díky čemuž se řadí k potravinám s velkým objemem a nízkou energetickou hodnotou, což je zejména při redukční dietě velmi výhodné. Obsah základních živin je až na výjimky téměř bezvýznamný. Zelenina je však cenná kvůli obsahu vitaminů a vlákniny. Některé druhy zeleniny jsou také větším zdrojem minerálních látek, jejich vstřebatelnost je však mnohem nižší než z živočišných potravin. Významný je také obsah antioxidantů a dalších pozitivně působících látek. Zelenina je nezbytnou součástí každodenního jídelníčku, doporučuje se konzumace cca 400 g zeleniny denně. Mrkev je bohatým zdrojem provitaminu A, vitaminu K a některých dalších vitaminů a minerálních látek, zejména draslíku a manganu. Pro lepší využití karotenoidů obsažených v mrkvi je vhodné mrkev tepelně upravit společně s trochou tuku. Mrkev je vhodné zařazovat do jídelníčku.