Datum registrace: 13. 11. 2018
954324
Sebekoučink
Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 137202.18 km |
Kolo: | 66668.00 km |
Cvičení: | 5714 h 35 min |
954324
Jak psát blog?Dietní a zdravé vánoční cukroví
24. 11. 2018
Dietní a zdravé vánoční cukroví
Prosinec je pro naše postavy velice krizový. Při pečení cukroví nemůžeme odolat neustálému ochutnávání, o vánočních svátcích dostáváme do těla nespočet tuků, uhlohydrátů a jiných škodlivin a na Silvestra nás lákají hory chlebíčků, jednohubek a zákusků v kombinaci s alkoholem. Tyhle svátky je velice těžké překonat bez nějakého kila navíc. S trochou snahy si ale můžete pochutnat na dobrotách, které vám linii příliš nenaruší. Přinášíme vám rady a recepty na zdravé a dietní vánoční cukroví, po kterém se budete moci utlouct.
Dietní vánoční cukroví je bezpochyby přijatelnou variantou nejen pro ženy, ale také pro celé rodiny. Manžel i děti si změny téměř nevšimnou. A proč? Zdravé vánoční cukroví totiž chutná téměř stejně jako to klasické. Můžete si tak dopřát bez výčitek víc než pár kousků. Zdravější varianta „sladkostí“ také předchází jarním únavám a jiným drobným zdravotním problémům, které jdou bezprostředně ruku v ruce se zimním mlsáním.
Používejte správné suroviny
Pro většinu cukroví je nezbytné použít hladkou či polohrubou mouku. Obilná zrna jsou cenným zdrojem vitamínu B, E a dalších, minerálů, tuků, bílkovin, energie a obsahují samozřejmě také vlákninu. Při běžné výrobě mouky je však zrno zbaveno povrchové slupky a klíčku, které jsou z něj nejvýživnější, a to, co nám zůstane v hladké mouce, je téměř bezcenné. Hladká mouka je zbavena až 90 % vlákniny, která dokáže regulovat poruchy funkce střev a mnoho dalších onemocnění s nimi spojenými. Škodlivá je také bílkovina lepek obsažená v pšenici, žitě, ječmeni i ovsu. Proto klasickou pšeničnou mouku nahraďte jinými. Skvěle vám poslouží celozrnná mouka, žitná, špaldová mouka, ovesná i bezlepkové druhy – jáhlová, rýžová, pohanková.
Dietní cukroví neplňte sladkými marmeládami, které obsahují 2/3 jednoduchých cukrů a podíl ovoce je opravdu minimální, raději sáhněte po rozmixovaném čerstvém ovoci. Nebo použijte kvalitní marmeládu. Ani kypřící prášek plný fosforečnanů není pro zdraví to pravé, k pečení cukroví však občas patří. Nakupujte místo něj vinný kámen neboli bio kypřící prášek do pečiva. V neustálém ládování nestíháme trávit ani kraví mléko, které se občas v cukroví používá, nám k tomu vůbec nepomáhá. Použijte místo něj sójové, ořechové nebo ovesné mléko, které také nezahleňuje. Bílý cukr vyměňte za přírodní sladidla – skvěle vám poslouží med, javorový nebo rýžový sirup, ječmenná sladěnka a podobně. Investujte do skutečně kvalitních rostlinných tuků, nejlépe za studena lisovaných.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Myslím si, že každá méme to " naše cukroví " co děláme každoročně a byla by velká škoda si je jednou za rok nedopřát....to by nebyly vánoce , ale vše je o množství !!!!!!!Přeci s klidným svědomím si k odpolední kávičce dám pár kousků a vychutnám si je. Tak jak nás to tady učí....nic se nezakazuje, jen dělejte vše z rozmyslem !!!!!
954324
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?