Datum registrace: 18. 04. 2013
Boruv.ka
Původní Sebekoučink
Již zhubnuto: 0 kg
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 137238.18 km |
Kolo: | 66668.00 km |
Cvičení: | 5714 h 35 min |
Přátelé
Lektoři
Jak si přidat lektora
Boruv.ka
Jak psát blog?Dnešní oběd - Znojemská a zápas s papiňákem
04. 05. 2013
Ahojky všem šlapajdám a šlapálistům !
Jak patla vařila: Dnes jsem poprvé dělala Znojemskou. Manžel mě překvapil a koupil uřezníka naprosto úžasný kus hovězí libové kýty. Už dlouho jsem slintala, že jsem 8 měsíců nejedla hovězí ( bála jsem se,jestli se to při dietě smí ). A bylo mi líto za něj dát tolik peněz, v obchodě jsem viděla dva pidiplátky za 98,- Kč .. Nakonec jsme se domluvili, že udělám Znojemskou. Koukala jsem na pár receptů, každý byl jiný,nakonec jsem kápla na recept z pořadu " Kluci v akci ",tak jsem si řekla, že kluci jsou šikovní a zkusím to podle nich.Jenže to bych nesměla být já ( patla – když vařím, mám kolem sebe neskutečný nepořádek :-D, chaos... ) Nejprve mi manžel prošpikoval masíčko zapovězenou slaninou a jala jsem se ho zprudka osmahnout na oleji,vše podle receptu. A uvařit - v papiňáku ... Bohužel papiňák mám ještě starý po tchýni ( pamatuju, že takový jsme mívali doma, když jsem byla malá ). Je snad hliníkový nebo ze slitiny nebo co to je. Já vím, že to škodlivé, napíšu Ježíškovi o nový modernější. Mamča v něm vařila léta a taky žijeme a bez následků, tak proč ne. Nejdřív jsem maso restovala a nedala jsem na radu manžela, že to mám udělat v pánvi a šoupla to do papiňáku, připalovalo se mi to. Byla jsem na sebe naštvaná, že se mi nechtěl špinit další kus nádobí a čekala jsem, až papiňák zchladne, že ho omyju a budu pokračovat. Když už bylo vše připravené, zjistila jsem, že maso je moc vysoké a neponoří se. Jako bych v papiňáku vařila prvně a bylo mi tak 17 a ne 40 let... prostě patla, dyť to říkám.Samozřejmě to začalo bublat jak blázen a omáčka se valila ven,manžel se jen smál „To bude rána“ a já radši zdrhla do obýváku. Naštěstí se výbuch nekonal. Takže znovu – vyndat maso a rozpůlit ho, aby se ponořilo a odlít pracně připravenou "skoroomáčku". Mimochodem jsem tam přidala i masox, nedokážu si to bez něj představit a lžíci hořčice. A teď čekám, až se masou papiňákuje :-))) a kručí mi v břiše, začala jsem hrozně pozdě. Místo vaření jsme koukali na pohádku " Šťastný smolař ". Taky milujete pohádky ?
ZNOJEMSKÁ HOVĚZÍ PEČENĚ
8-10 porcí
Výborná klasika, na níž si pochutnávají na všech místech České republiky. Pátrali jsme, jaký je správný postup ve zpracování okurek – jak mají být nakrájené, v který moment se k masu přidávají. Našly jsme mnoho odpovědí, z nichž jsou asi všechny správné. Někdo okurky strouhá, jiný krájí přidává přímo do šťávy, ten zas restuje a vkládá až na maso při podávání. Každý si musí najít takovou formu přípravy, která mu vyhovuje nejlépe. A ještě jednu informaci – nejlepší okurky na Znojemskou jsou prý ty bradavičnaté!
1 kg hovězího masa zadního
100 g špeku
sůl
mletý pepř
120 g slunečnicového oleje
300 g cibule
100 g hladké mouky
voda na podlití
150 g sterilovaných okurek
Hovězí maso očistíme a prošpikujeme slaninou (50 g), osolíme, opepříme a na oleji zprudka a krátce opečeme ze všech stran. Maso vyjmeme na talíř.
V kastrolu osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli do zlatohněda. Podlijeme trochou horké vody (asi 250 ml) a tzv. „odrestujeme“ – cibule tak chytne jednotnou hnědou barvu, poté zaprášíme moukou, osmahneme, opět podlijeme vodou (asi 800 ml) vody, vložíme maso a pod pokličkou dusíme doměkka.
Druhou část špeku nakrájíme na kostičky a vypečeme, do tohoto základu vložíme na malé kostičky nakrájené kyselé okurky, orestujeme.
Maso vyjmeme ze šťávy, šťávu přecedíme ke slanině a okurkám, krátce povaříme. Maso nakrájíme na plátky a podáváme se šťávou, houskovým knedlíkem, rýží nebo vařenými brambory.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Já mám kenwood http://www.mall.cz/pomale-hrnce/kenwood/ využívám ho dost často, ale až si budu kupovat další tak si připlatím bionaire http://www.bionaire.cz/shop/?a=detail&s=SCVI600BS dá se ta nádoba dát na sporák i do trouby, to bych sem tam využila.
http://www.bionaire.cz/crockpot/video.htm
http://clanky.vareni.cz/pomaly-hrnec-setri-nas-cas/
Hani, co je to ten pomalý hrnec a kolik to tak stojí? Nebo jaký máš Ty?
Místo nového papiňáku ti vřele doporučuji si pořídit pomalý hrnec, koupila jsem si ho, když nám dětská MuDr. doporučila omezit kuřecí maso (to bylo jediné maso, které prostřední syn jedl a v pubertě mu začalli růst prsíčka :-/ ) od té doby co vařím v pomaláči, tak se láduje hovězím veprovýn zvěřinou apod. V sobotu jsem měli návštěvu a neteř, která maso moc nemusí slupla pomalenou srnčí kýtu ani nemrka a že tak dobré maso ještě nejedla :-)))) a zrovna ta znojemská je z něj luxusní a bez tuku nemusí se nic restovat ani špikovat, masíčko je krásně šťavnaté :-))) a bez nepořádku v celé kuchyni :-)
Hlavně, že se to nakonec povedlo....
Já vařila hovězí minulý týden v hrnci a po 1,5 jsem ho přehazovala taky o papiňáku.A pak už pohoda :-)
A pohádky taky miluju
Boruv.ka
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?