TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 18. 04. 2013

Jak si nahrát profilovou fotku?

Boruv.ka

Původní Sebekoučink

0 %
0 kg 4 kg

Již zhubnuto: 0 kg

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 9141
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 137238.18 km
Kolo: 66668.00 km
Cvičení: 5714 h 35 min

Přátelé

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

Boruv.ka

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Dnešní oběd - Znojemská a zápas s papiňákem

04. 05. 2013

Ahojky všem šlapajdám a šlapálistům !

Jak patla vařila: Dnes jsem poprvé dělala Znojemskou. Manžel mě překvapil a koupil uřezníka naprosto úžasný kus hovězí libové kýty. Už dlouho jsem slintala, že jsem 8 měsíců nejedla hovězí ( bála jsem se,jestli se to při dietě smí ). A bylo mi líto za něj dát tolik peněz, v obchodě jsem viděla dva pidiplátky za 98,- Kč .. Nakonec jsme se domluvili, že udělám Znojemskou. Koukala jsem na pár receptů, každý byl jiný,nakonec jsem kápla na recept z pořadu " Kluci v akci ",tak jsem si řekla, že kluci jsou šikovní a zkusím to podle nich.Jenže to bych nesměla být já ( patla – když vařím, mám kolem sebe neskutečný nepořádek :-D, chaos... ) Nejprve mi manžel prošpikoval masíčko zapovězenou slaninou a jala jsem se ho zprudka osmahnout na oleji,vše podle receptu. A uvařit - v papiňáku ... Bohužel papiňák mám ještě starý po tchýni ( pamatuju, že takový jsme mívali doma, když jsem byla malá ). Je snad hliníkový nebo ze slitiny nebo co to je. Já vím, že to škodlivé, napíšu Ježíškovi o nový modernější. Mamča v něm vařila léta a taky žijeme a bez následků, tak proč ne. Nejdřív jsem maso restovala a nedala jsem na radu manžela, že to mám udělat v pánvi a šoupla to do papiňáku, připalovalo se mi to. Byla jsem na sebe naštvaná, že se mi nechtěl špinit další kus nádobí a čekala jsem, až papiňák zchladne, že ho omyju a budu pokračovat. Když už bylo vše připravené, zjistila jsem, že maso je moc vysoké a neponoří se. Jako bych v papiňáku vařila prvně a bylo mi tak 17 a ne 40 let... prostě patla, dyť to říkám.Samozřejmě to začalo bublat jak blázen a omáčka se valila ven,manžel se jen smál „To bude rána“ a já radši zdrhla do obýváku. Naštěstí se výbuch nekonal. Takže znovu – vyndat maso a rozpůlit ho, aby se ponořilo a odlít pracně připravenou "skoroomáčku". Mimochodem jsem tam přidala i masox, nedokážu si to bez něj představit a lžíci hořčice. A teď čekám, až se masou papiňákuje :-))) a kručí mi v břiše, začala jsem hrozně pozdě. Místo vaření jsme koukali na pohádku " Šťastný smolař ". Taky milujete pohádky ?

Takže uvařeno a za chvíli se můžete těšit na fotky v mé fotogalerii. RECEPT TÉŽ VLOŽÍM, najdete ho v receptech s názvem "Znojemská hovězí omáčka".

Dobrou chuť !




ZNOJEMSKÁ HOVĚZÍ PEČENĚ

8-10 porcí

Znojemská hovězí pečeně

Výborná klasika, na níž si pochutnávají na všech místech České republiky. Pátrali jsme, jaký je správný postup ve zpracování okurek – jak mají být nakrájené, v který moment se k masu přidávají. Našly jsme mnoho odpovědí, z nichž jsou asi všechny správné. Někdo okurky strouhá, jiný krájí přidává přímo do šťávy, ten zas restuje a vkládá až na maso při podávání. Každý si musí najít takovou formu přípravy, která mu vyhovuje nejlépe. A ještě jednu informaci – nejlepší okurky na Znojemskou jsou prý ty bradavičnaté!

1 kg hovězího masa zadního
100 g špeku
sůl
mletý pepř
120 g slunečnicového oleje
300 g cibule
100 g hladké mouky
voda na podlití
150 g sterilovaných okurek

Hovězí maso očistíme a prošpikujeme slaninou (50 g), osolíme, opepříme a na oleji zprudka a krátce opečeme ze všech stran. Maso vyjmeme na talíř.

V kastrolu osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli do zlatohněda. Podlijeme trochou horké vody (asi 250 ml) a tzv. „odrestujeme“ – cibule tak chytne jednotnou hnědou barvu, poté zaprášíme moukou, osmahneme, opět podlijeme vodou (asi 800 ml) vody, vložíme maso a pod pokličkou dusíme doměkka.

Druhou část špeku nakrájíme na kostičky a vypečeme, do tohoto základu vložíme na malé kostičky nakrájené kyselé okurky, orestujeme.

Maso vyjmeme ze šťávy, šťávu přecedíme ke slanině a okurkám, krátce povaříme. Maso nakrájíme na plátky a podáváme se šťávou, houskovým knedlíkem, rýží nebo vařenými brambory.

Hodnocení (4 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

10. 05. 2013 14:37
Jestli chutnalo, tak pak je vše v pořádku :) taková akce se občas povede asi každému :D
06. 05. 2013 22:58
Pohádka také chutná,i když jen na duši,ale i to je k životu třeba.
06. 05. 2013 21:56
Hlavní je že jste si pochutnali a pohádky k životu patří.
06. 05. 2013 21:35
Zubla

Já mám kenwood http://www.mall.cz/pomale-hrnce/kenwood/ využívám ho dost často, ale až si budu kupovat další tak si připlatím bionaire http://www.bionaire.cz/shop/?a=detail&s=SCVI600BS dá se ta nádoba dát na sporák i do trouby, to bych sem tam využila.
06. 05. 2013 20:26
Hlavně, že se to povedlo :-)))) Buď ráda, že to tak dopadlo. Já dostala pod stromeček před pár lety tlakovec od Tescomy. Už mi párkrát vylítla guma a měla jsem akorát " zasviněnou" kuchyň. Polévka, guláš... a už to lítalo. Už šetřím na nový a tenhle vyhodím. :-)))
06. 05. 2013 19:02
Pomalý hrnec taky doporučuji .
http://www.bionaire.cz/crockpot/video.htm
http://clanky.vareni.cz/pomaly-hrnec-setri-nas-cas/
06. 05. 2013 18:57
Něco jako já :D

Hani, co je to ten pomalý hrnec a kolik to tak stojí? Nebo jaký máš Ty?
06. 05. 2013 18:27
Boruv.ka

Místo nového papiňáku ti vřele doporučuji si pořídit pomalý hrnec, koupila jsem si ho, když nám dětská MuDr. doporučila omezit kuřecí maso (to bylo jediné maso, které prostřední syn jedl a v pubertě mu začalli růst prsíčka :-/ ) od té doby co vařím v pomaláči, tak se láduje hovězím veprovýn zvěřinou apod. V sobotu jsem měli návštěvu a neteř, která maso moc nemusí slupla pomalenou srnčí kýtu ani nemrka a že tak dobré maso ještě nejedla :-)))) a zrovna ta znojemská je z něj luxusní a bez tuku nemusí se nic restovat ani špikovat, masíčko je krásně šťavnaté :-))) a bez nepořádku v celé kuchyni :-)
04. 05. 2013 19:01
Jo, Květuško, to jsem celá já, i z vaření udělám vyprávění na půl hodiny :-D
04. 05. 2013 18:27
Tak vše dobře dopadlo, byla svatba a jestli nezemřeli, žijí dodnes....
Hlavně, že se to nakonec povedlo....
04. 05. 2013 18:23
Na recept ze STOBu jsem nekoukla. nějak mě to ani nenapadlo. Ve finále mi to stejně přijde chuťově stejné jako Španělské ptáčky, akorát, že maso je na plátky :-D :-D Holt musí být nový pokus.
04. 05. 2013 18:20
Taky ji dělám a nejraději dle receptu od STOBU a s rýží :-)
04. 05. 2013 18:04
Hmmm,taky bych si dala :-)
Já vařila hovězí minulý týden v hrnci a po 1,5 jsem ho přehazovala taky o papiňáku.A pak už pohoda :-)
A pohádky taky miluju
04. 05. 2013 17:57
Pohádky já miluji.
04. 05. 2013 17:57
Hovězí bez tlakáče jde také udusit, ale musí se dělat velmi dlouho. Jinak je to velká úspora času a energie. Časem to zvládneš. Dofám, že jste si s manželem pochutnali.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři