Datum registrace: 09. 10. 2012
Daranea
Původní Sebekoučink
0 %
0 kg
12 kg
Již zhubnuto: 0 kg
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 136806.62 km |
Kolo: | 66657.70 km |
Cvičení: | 5694 h 51 min |
Daranea
Jak psát blog?Jak se ze mě pomalu stává gurmán
31. 10. 2012
Kdysi jsem se ve škole dozvěděla, že jakýsi chytrý pán, možná i skupina pánů a možná i dam, považuje za správné, když strava pro redukční dietu nemá výraznou chuť.
Podle té teorie je chutnost pokrmu spouštěčem žravosti. když bude jídlo více méně mdlé, nebude dráždit naše chuťové pohárky a nebude v nás vyvolávat chuť na další dobré jídlo.
Zkoušela jsem to: přírodní kuřecí prsa, jemně solená brokolice, zeleninový salát bez zálivky a podobné mňamky. Výsledek? Měla jsem pořád chuť na něco, co by uspokojilo taky moje chuťové pohárky, jídlo pro mě nebylo požitkem, ale jakousi nutností přesně tak, jak asi tvůrci teorie zamýšleli. Jenže já jídlo miluju, proto jsem taky tady, a chci, aby mě uspokojilo. Takže po takovém chuťove chudém obědě mě přepadala chuť na sladké, slané případně kombinace obého.
Vynalezla jsem tedy novou teorii, teda možná není úplně průkopnická, ale mě to nikdo neřekl, přišla jsem na to sama. Jsem obézní, protože mám ráda jídlo. Mám ráda jen takové jídlo, které mi chutná. Jsem ochotná se vzdát velkých porcí jídla a dokonce jsem ochotná se vzdát i některých druhů jídla. Čeho se ale nevzdám, je chuťový prožitek při jedení.
Takže když už se musím něčeho vzdát, bude to pocit přecpání k prasknutí. Navíc některé chutě cítíme ještě dlouho po jídle a tak si můžeme snadněji zapamatovat, že už jsme jedli. Některé druhy koření taky obsahují aromatické látky, které nám pomáhají třeba i urychlovat spalování.
Takže jako pravý gurmán si dám malou porci chuťově výrazného jídla a pořádně si ho užiju. A co vy, který způsob přípravy stravy je vám bližší?
Podle té teorie je chutnost pokrmu spouštěčem žravosti. když bude jídlo více méně mdlé, nebude dráždit naše chuťové pohárky a nebude v nás vyvolávat chuť na další dobré jídlo.
Zkoušela jsem to: přírodní kuřecí prsa, jemně solená brokolice, zeleninový salát bez zálivky a podobné mňamky. Výsledek? Měla jsem pořád chuť na něco, co by uspokojilo taky moje chuťové pohárky, jídlo pro mě nebylo požitkem, ale jakousi nutností přesně tak, jak asi tvůrci teorie zamýšleli. Jenže já jídlo miluju, proto jsem taky tady, a chci, aby mě uspokojilo. Takže po takovém chuťove chudém obědě mě přepadala chuť na sladké, slané případně kombinace obého.
Vynalezla jsem tedy novou teorii, teda možná není úplně průkopnická, ale mě to nikdo neřekl, přišla jsem na to sama. Jsem obézní, protože mám ráda jídlo. Mám ráda jen takové jídlo, které mi chutná. Jsem ochotná se vzdát velkých porcí jídla a dokonce jsem ochotná se vzdát i některých druhů jídla. Čeho se ale nevzdám, je chuťový prožitek při jedení.
Takže když už se musím něčeho vzdát, bude to pocit přecpání k prasknutí. Navíc některé chutě cítíme ještě dlouho po jídle a tak si můžeme snadněji zapamatovat, že už jsme jedli. Některé druhy koření taky obsahují aromatické látky, které nám pomáhají třeba i urychlovat spalování.
Takže jako pravý gurmán si dám malou porci chuťově výrazného jídla a pořádně si ho užiju. A co vy, který způsob přípravy stravy je vám bližší?
Hodnocení (1 hlasů):
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
01. 11. 2012 16:29
dadas
naprostý souhlas, bez dobré chuti by to rozhodně nešlo. A doma by mě snědli zaživa :-))))), protože jídlo by nejedli.
01. 11. 2012 15:57
Přesně tak, člověk si má i jídlo užít a nebrat to skoro jako trest. Je fakt, že nedobrého sníš míň, ale proč to dělat?
31. 10. 2012 16:40
Jak píšeš, kdyby jídlo bylo mdlé, tak by mi to zbytek rodiny nejedl a já bych pak ještě šmejdila, co bych si dala...Ale vymýšlím i kamufláž - třeba dát do tvarohu trochu Nivy a česneku a utřít, obojí je chuťově výrazné, tak o tvarohu ani nevíš a ještě ušetříš na tucích a získáš na bílkovinách.
31. 10. 2012 16:36
I já s tebou souhlasím. Radši omezím velikost porcí. Jídlo prostě musí chutnat!
31. 10. 2012 16:09
Určitě s Tebou souhlasím, jídlo má chutnat...já naopak solit začala víc (vždy jsem solila hodně málo), ale v létě, když jsem chodila běhat, tak mi najednou připadalo všechno málo slané. No a pak tu někdo psal, že to může být tím pohybem a následným pocením...:-)
31. 10. 2012 15:52
Dobrý postřeh, souhlasím, jen míň solím. Jinak si taky dopřávám koření jako normálně, dokonce i ty porce jsou jak u čeho docela velké - hodně vlákniny a zeleniny může být také velmi chutné
Daranea
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?