Datum registrace: 10. 12. 2011
Dencule
Původní Sebekoučink
0 %
0 kg
10 kg
Již zhubnuto: 0 kg
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 137205.18 km |
Kolo: | 66668.00 km |
Cvičení: | 5714 h 35 min |
Dencule
Jak psát blog?Jedy nejen v potravinách...
18. 04. 2012
Chtěla jsem se s Vámi podělit o pár informací :)
Jedy nejen v potravinách
Nedávno se mi dostala do rukou pozoruhodná kniha „Doba jedová“ od paní profesorky A. Strunecké a pana profesora J. Patočky.
Nosným tématem knihy jsou škodlivé látky v potravinách a nápojích (fluoridy, hliník, aspartam, glutamát, cholesterol, melamin, nikotin a „éčka“) a v životním prostředí (dioxiny, bisfenoly, rtuť). Záběr knihy je ale mnohem širší – autoři věnují samostatné kapitoly vitamínům, rizikům očkování, kosmetice, domácnosti a hormonům, píše čtenář Jiří Bátěk.
Osobně mě zaujaly kapitoly o aspartamu a glutamátu, o kterých bych se zde rád zmínil.
Aspartam (v potravinách má označení E 951) je umělé sladidlo objevené náhodou v roce 1965. Používá se téměř ve všech dietních nápojích, nízkoenergetických jogurtech apod. Bylo zjištěno, že vyvolává poškození trávicího ústrojí, jater a ledvin, způsobuje zažívací problémy, nevolnost, bolesti hlavy, nespavost, hyperaktivitu, depresi, bolesti svalů a kloubů, podporuje riziko vzniku rakoviny. Vědci a lékaři prohlašují, že toto sladidlo se nemělo vůbec na trhu objevit a jeho zavedení označují za zločin století.
Glutamát je často používán v hotových jídlech pro zvýraznění chuti. V potravinách má označení E 620-E625, ale (pozor!) skrývá se často pod označením „hydrolyzované proteiny“, nebo „kvasničný či sojový extrakt“.
Neměl by se vůbec vyskytovat ve výživě těhotných a kojících žen; poškozuje nervový systém. Způsobuje vývojové poruchy mozku, u dětí autismus, epileptické záchvaty.
Doslova se uvádí, že aspartam a glutamát jsou chutě, které zabíjí a jsou hrozbou naší civilizaci. Obě látky jsou důkazem, jak trh a peníze vítězí nad vědecky zjištěnými fakty.
Část kapitoly knihy se věnuje i energetickým nápojům, které autoři příliš nedoporučují. Obsahují kofein, taurin a mnohdy aspartam. Spíše by dávali přednost potravním doplňkům ve formě tablet (taurin) – když už má někdo potřebu jej přijímat.
Autoři své poznatky opírají o bohatou pramennou literaturu, jsou zde odkazy na odborné články a zahraniční studie.
Udělali jsme s přítelkyní malou exkurzi do blízkého supermarketu, abychom zjistili, kde všude lze narazit na tyto „lahůdky“. Zde výsledek (nebere si nárok na úplnost):
Aspartam – light jogurty, light limonády, šumivé nápoje v prášku, žvýkačky, některé bonbóny (pastilky)
Glutamát – různé uzeniny, paštiky, sójové omáčky, masox, pytlíkové polévky, masové konzervy, bujóny pro zvýraznění chuti; při návštěvě čínské jídelny či restaurace nás glutamát nemine.
Osobně bych ještě upozornil na akrilamid. Tato látka je neurotoxická a karcinogenní. Můžeme ji najít v různých pokrmech, které mají vysoký obsah škrobu a jsou tepelně upravované na oleji. Vyskytuje se v oblíbených solených brambůrkách, hranolkách, vlastně ve všech obalovaných smažených jídlech.
Další chuťovkou je kyselina fosforečná (obsahují ho různé koly) a tavící soli (jsou v tavených sýrech). Obě tyto látky způsobují odvápňování kostí a mohou vést až k osteoporóze (onemocnění kostní tkáně, která vede ke zvýšení křehkosti kostí).
Každá z těchto látek by měla stačit k tomu, aby se každý člověk s určitých pudem sebezáchovy při setkání s ní třikrát pokřižoval a obloukem se jí vyhnul.
U potravin a nápojů, které obsahují výše uvedené látky, máme volbu – přijímat je nebo ne. A volba je jen na nás.
Jedy nejen v potravinách
Nedávno se mi dostala do rukou pozoruhodná kniha „Doba jedová“ od paní profesorky A. Strunecké a pana profesora J. Patočky.
Nosným tématem knihy jsou škodlivé látky v potravinách a nápojích (fluoridy, hliník, aspartam, glutamát, cholesterol, melamin, nikotin a „éčka“) a v životním prostředí (dioxiny, bisfenoly, rtuť). Záběr knihy je ale mnohem širší – autoři věnují samostatné kapitoly vitamínům, rizikům očkování, kosmetice, domácnosti a hormonům, píše čtenář Jiří Bátěk.
Osobně mě zaujaly kapitoly o aspartamu a glutamátu, o kterých bych se zde rád zmínil.
Aspartam (v potravinách má označení E 951) je umělé sladidlo objevené náhodou v roce 1965. Používá se téměř ve všech dietních nápojích, nízkoenergetických jogurtech apod. Bylo zjištěno, že vyvolává poškození trávicího ústrojí, jater a ledvin, způsobuje zažívací problémy, nevolnost, bolesti hlavy, nespavost, hyperaktivitu, depresi, bolesti svalů a kloubů, podporuje riziko vzniku rakoviny. Vědci a lékaři prohlašují, že toto sladidlo se nemělo vůbec na trhu objevit a jeho zavedení označují za zločin století.
Glutamát je často používán v hotových jídlech pro zvýraznění chuti. V potravinách má označení E 620-E625, ale (pozor!) skrývá se často pod označením „hydrolyzované proteiny“, nebo „kvasničný či sojový extrakt“.
Neměl by se vůbec vyskytovat ve výživě těhotných a kojících žen; poškozuje nervový systém. Způsobuje vývojové poruchy mozku, u dětí autismus, epileptické záchvaty.
Doslova se uvádí, že aspartam a glutamát jsou chutě, které zabíjí a jsou hrozbou naší civilizaci. Obě látky jsou důkazem, jak trh a peníze vítězí nad vědecky zjištěnými fakty.
Část kapitoly knihy se věnuje i energetickým nápojům, které autoři příliš nedoporučují. Obsahují kofein, taurin a mnohdy aspartam. Spíše by dávali přednost potravním doplňkům ve formě tablet (taurin) – když už má někdo potřebu jej přijímat.
Autoři své poznatky opírají o bohatou pramennou literaturu, jsou zde odkazy na odborné články a zahraniční studie.
Udělali jsme s přítelkyní malou exkurzi do blízkého supermarketu, abychom zjistili, kde všude lze narazit na tyto „lahůdky“. Zde výsledek (nebere si nárok na úplnost):
Aspartam – light jogurty, light limonády, šumivé nápoje v prášku, žvýkačky, některé bonbóny (pastilky)
Glutamát – různé uzeniny, paštiky, sójové omáčky, masox, pytlíkové polévky, masové konzervy, bujóny pro zvýraznění chuti; při návštěvě čínské jídelny či restaurace nás glutamát nemine.
Osobně bych ještě upozornil na akrilamid. Tato látka je neurotoxická a karcinogenní. Můžeme ji najít v různých pokrmech, které mají vysoký obsah škrobu a jsou tepelně upravované na oleji. Vyskytuje se v oblíbených solených brambůrkách, hranolkách, vlastně ve všech obalovaných smažených jídlech.
Další chuťovkou je kyselina fosforečná (obsahují ho různé koly) a tavící soli (jsou v tavených sýrech). Obě tyto látky způsobují odvápňování kostí a mohou vést až k osteoporóze (onemocnění kostní tkáně, která vede ke zvýšení křehkosti kostí).
Každá z těchto látek by měla stačit k tomu, aby se každý člověk s určitých pudem sebezáchovy při setkání s ní třikrát pokřižoval a obloukem se jí vyhnul.
U potravin a nápojů, které obsahují výše uvedené látky, máme volbu – přijímat je nebo ne. A volba je jen na nás.
Hodnocení (2 hlasů):
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
19. 04. 2012 09:11
Tohle baštíme bohužel celý život a o moc lepší to asi nebude, jediný způsob by byl, že by to lidi přestali kupovat, ale vždycky tu bude dost silná skupina lidí, která balancuje na hranici finančního přežií a si prostě kvalitní potraviny nemůže dovolit (například důchodci nebo rodiny s malými dětmi, rodiny, kde jeden z partnerů přišel o práci atd.), tudíž kupují nekvalitní levné chemické potraviny, a samozřejmě je tu spousta lidí, kterým je to jedno, hlavně že to chutná
19. 04. 2012 07:41
Musím říct, že od té doby co jsem na stobu si nevezmu v obchodě nic aniž bych viděla zadní etiketu :) je pravda, že domácí je prostě domácí, vejce máme domácí od babičky a i občas králíka nebo kuře :) Jednou bych si chtěla taky pořídit pekárnu strašně se mi ta věc líbí :D Noo a posypová sůl...to je humus...šetří se všude a nejhorší je to na tom jídle...bohužel jsou to svinstva, co tam dávají...když slyšim, že u nás v krámě se starý chleba rozemela a dá do dalšího těsta a jede se to znova a znova je mi na blití :D
19. 04. 2012 07:34
A ještě mě dohnali k tomu,že jsem si koupila domácí pekárnu,tak zatím experimentuji a upekla jsem zatím 3 chleby,mám ji týden...ale jsem ráda,že vím,co jím...
19. 04. 2012 07:32
Mě osobně tyhle poznatky poslední dobou šokují a začíná mě hodně vadit co všechno jsou obchodníci a výrobci ochotni udělat pro zisk.Dřív mě zdravá strava moc nezajímala,ale dnes je vše jinak. Po aférách s posypovou solí, s přelepováním doby trvanlivosti a prostě po všech těch podvodech mě nutí výrobci k tomu,že se snažím nakupovat u soukromníků.Bydlím již 4 roky na vesnici,dříve jsem bydlela jen ve městě,ale osud tomu chtěl a tak jsem se ocitla na vesnici:-) A tak toho využívám a ptám se místních obyvatel co pěstují nebo chovají a nakupuji od nich.Kuřata od souseda,který má svou drůbežárnu.Chuť a vůně upečeného kuřete se nedá srovnat s kupovaným,jedno kuře váží cca 1,5kg a víte,že jedlo zrní,protože ho v něm ještě najdete.Od rodičů dostávám jehněčí,teď mám od známých objednaný 3 králíky.Snažím se nakupovat i vejce od nich,chystám se zase nasázet rajčata,beraní rohy a brambory(máme malou zahrádku).Tím chci říct,že už si dávám velký pozor na to co kupuju,čtu si složení apod.
19. 04. 2012 07:26
Energydrinky mi naštěstí připadají hnusné na chuť všechny. O masoxu jsem to věděla a když byly děti malé, tak jsem ho nepoužívala vůbec a teď jen vyjímečně. A ano - po umělém sladidle mne opravdu bolí hlava. Jedna tabletka sacharinu do kávy za den ujde, ale tři už je moc. A přišla jsem na to jen díky knížce o migréně - umělá sladidla tam jsou vyjmenována mezi spouštěči migrény. Jinak se radši moc na obsah potravin nezaměřuji - zešílela bych. Snažím se jídla střídat, abych se průběžně otravovala co nejširší paletou jedů :-D
19. 04. 2012 06:26
Jo copak energetáky takovej humus! Ty tavený sýry mě dostávají a já je tak miluju :D ale dneska by člověk nesměl už vubec nic jíst kdyby věděl z čeho to je :) ale nejlepší je mít svoje jak říkáte :)
18. 04. 2012 21:16
V kofole ta kyselina fosforečná prý není,jako v jediném nápoji takového typu.
18. 04. 2012 14:04
Jojo, toto jsou dost známé věci. I když nebezpečnost některých látek je možná přeceňována, radši si dávám pozor. Nikdy jsem nekupovala tavené sýry, v poslední době nepiju ani limonády nebo kofolu a nekupuju to ani dětem, polívky z pytlíku nebo dokonce instantní - to u nás vůbec nehrozí. Šťávy vaříme dětem doma z vlastního ovoce.
Přesto mám (nebo jsem měla, už jsem dnes na BMI 25) nadváhu, páč jsem toho všeho zdravého jedla asi moc. ´:o))
Přesto mám (nebo jsem měla, už jsem dnes na BMI 25) nadváhu, páč jsem toho všeho zdravého jedla asi moc. ´:o))
Dencule
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?
http://cs.wikipedia.org/wiki/Glutaman_sodn%C3%BD