Datum registrace: 25. 11. 2013
Hanka Malkova
Sebekoučink
Zahájení: 02.12.2024
Ukončení: 30.12.2024
Cíl: Žít zdravě
Zaplacený cyklus je přístupný do 1. 1. 2025
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 6.00 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 137243.18 km |
Kolo: | 66668.00 km |
Cvičení: | 5714 h 35 min |
Přátelé
Počet přátel: 81
Jak požádat o přátelství
Stob skupiny
Jak se připojit ke skupině
Lektoři
Jak si přidat lektora
Hanka Malkova
Jak psát blog?Smažák jako "superpokrm"?
24. 05. 2017
Kromě populárních "superpotravin" se začínají rozmáhat i rovnou celé "superpokrmy".
Nedávno jsme byli na firemních dnech zdraví na Moravě a po náročném dni jsme se rozhodovali, kam půjdeme na večeři. Padla nám do oka příjemná restaurace, když jsem se podívala na jídelní lístek, zaujalo mě hned na první pohled jedno jídlo - smažený sýr převlečený do "zdravého kabátku".
Na jídelním lístku stálo: Přírodní kravský sýr 45% z nepasterizovaného mléka z farmy, strouhanka z ovesných vloček, křepelčí vejce.................. 129,- Kč
Vám zkušeným je asi jasné, že se o žádný zázrak nejedná, ale méně znalí se určitě mohou nechat nachytat a smlsnou si na tomto sýru s domněním bůhví co neudělali pro své zdraví. Ale hlavně že si pochutnali bez výčitek, že...
Pojďme si stručně tento "superpokrm" zhodnotit:
Křepelčí vejce vs. slepičí
Křepelčí vejce se svým složením od klasického slepičího nijak zvlášť neliší. Často se můžeme dočíst, že křepelčí vejce obsahuje méně cholesterolu - to sice ano, ale pouze pokud je to vztaženo na kus, průměrně křepelčí vejce váží cca 12 g, takže je jasné, že v jednom vejci bude cholesterolu méně než v 50g či 60g slepičím. Obsah cholesterolu na 100 g je ale podobný a zrovna u použití vajec na trojobal asi velikost vejce nehraje roli a použijete naprosto stejné množství, ať už se jedná o křepelčí nebo slepičí vejce.
45% sýr z farmy vs. konvenční eidam
U sýra z farmy je bezesporu výhoda ta, že kravička, z jejíhož mléka byl sýr vyroben, má pravděpodobně trochu pohodovější život než ta z průmyslového velkochovu. Ale jak je to z hlediska nutričního? Tam už žádné velké benefity nečekejte, složení nutričních hodnot bude stejné.
Pokud by někdo namítal, že pozná rozdíl na chuti, tak si nejsem úplně jistá, že tomu tak bude i po osmažení a raději bych si takový sýr vychutnala za čerstva.
A když to vezmeme z pohledu energetické vydatnosti, tak chlouba 45% obsahu tuku není asi úplně na místě. Z tohoto hlediska vás vyjde lépe, pokud si zajdete do tradiční hospody na klasický smažák z eidamu třicítky. Oproti 45% eidamu ušetříte ve 150g porci 16 g tuku a více než 500 kJ.
Chuťově tam rozdíl mezi 45% a 30% sýrem asi většina z nás pozná, tuk je zkrátka nositelem chuti a jemnosti, ale to už záleží na každém, čemu dá přednost a zda se spokojí i s tou třicítkou...
Ovesné vločky vs. mouka
"Strouhanka" z ovesných vloček je bezpochyby nutričně výhodnější než klasická strouhanka z bílého pečiva, a to díky obsahu vlákniny a některých vitaminů a minerálních látek. Nicméně na jednu porci použijete cca 20 g strouhanky, což znamená, že přijmete v ovesné "strouhance" v porovnání s klasickou navíc 1,9 g vlákniny, 0,08 mg vitaminu B1, 0,09 mg vitaminu B2, 0,07 mg vitaminu E, 42 mg draslíku, 0,6 mg železa, 18,6 mg hořčíku a 3,4 mg vápníku.
Možná bude lepší si radši dát zeleninový salát s jogurtovým dresinkem a pár semínky, který bude těchto pozitivních látek obsahovat o dost více, a strouhanku klidně použít klasickou, co myslíte?
Hodně by mě zajímalo, na jakém oleji je sýr ve zmíněné restauraci usmažený, nepřekvapilo by mě, kdyby se jednalo o nějaký BIO extra panenský za studena lisovaný, což by znamenalo, že by při smažení mohly vznikat i zdraví škodlivé látky a klasický smažák připravený ve fritéze s použitím fritovacího oleje by na tom byl značně lépe. To však jenom hádám a třeba tomuhle "zdravému" smažáku křivdím a bude usmažený také na běžném oleji určeném ke smažení.
Chvíli jsem uvažovala, že ten supersmažák musím jít vyzkoušet a třeba i číšníka trochu potrápit zvídavými otázkami, jestli je ten jejich smažený sýr opravdu tak zdravý. Nakonec ale nad zvědavostí zvítězilo svědomí, takové hlouposti přeci nebudu podporovat... Skončili jsme v jiné restauraci u hamburgeru, který si na nic zdravého nehrál, nicméně byl z kvalitního masa, domácí housky a byl k němu kromě hranolek i malý salátek. Takže jsme si pochutnali a jelikož nás další den čekal 80ti kilometrový výlet na kole, tak jsme si určitě trochu větší večeři mohli dovolit.
Co říci závěrem? Pokud smažený sýr patří mezi vaše oblíbená jídla, tak si ho klidně jednou za čas dopřejte a nehledejte zbytečné náhražky, které zrovna u smaženého sýra v podstatě najít ani nejdou. A po vydatnějším obědě třeba vyrazte na delší procházku nebo na kolo, tak jako jsme to udělali my :-)
Setkali jste se také s podobnými "superpokrmy"?
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Tady po tom článku si ho tedy někdy dám.Tam kde nebudou k přípravě používat"vyjetý"olej :-))
Hanka Malkova
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?