Datum registrace: 25. 11. 2013
Hanka Malkova
Sebekoučink
Zahájení: 21.10.2024
Ukončení: 18.11.2024
Cíl: Žít zdravě
Zaplacený cyklus je přístupný do 20. 11. 2024
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 6.00 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 136831.30 km |
Kolo: | 66657.70 km |
Cvičení: | 5696 h 21 min |
Přátelé
Počet přátel: 80
Jak požádat o přátelství
Stob skupiny
Jak se připojit ke skupině
Lektoři
Jak si přidat lektora
Hanka Malkova
Jak psát blog?Výzva č. 11: Proč nejíme ryby? Pojďme to změnit!
18. 03. 2019
Důvody, proč by ryby neměly chybět v našich jídelníčcích, jsme si podrobně probrali v článku k této výzvě. A není jich zrovna málo... Přesto na ryby velmi často zapomínáme.
Dle výživových doporučení bychom měli sníst cca 400 g ryb za týden, což znamená, že by se měly na našich talířích objevit minimálně 2-3x týdně.
A jaká je realita? Stručně a jednoduše řečeno - jsme na tom dost špatně. V roce 2017 byla spotřeba ryb dle Českého statistického úřadu 5,4 kg na osobu a rok, v předchozích letech byla čísla velmi podobná. Toto množství odpovídá cca 100 g rybího masa týdně, což je zhruba 4x méně, než se doporučuje.
I vy jste v loňské anketě uváděli, že v tomto ohledu příliš neplníte doporučení - několikrát týdně mělo rybu v jídelníčku jen 16 % z vás, 1x týdně 35 % a zbytek jí ryby méně často. Věříme, že už na tom řada z vás zapracovala, a pokud ne, zkuste to letos lépe! Věnujte se této výzvě ne týden, ale klidně celý měsíc. Po měsíci už se vám mohou návyky trochu zautomatizovat a třeba na ryby přestanete zapomínat.
A proč jíme ryb tak málo? Důvodů je několik, ne všechny jsou však opodstatněné a věřím, že po přečtení tohoto blogu třeba vezmete ryby na milost, pokud jste je doposud pravidelně do jídelníčku nezařazovali.
Jaké jsou nejčastější důvody a výmluvy, proč nejíme ryby?
Složitá příprava
Češi si často na rybách nepochutnávají, protože je prostě neumí správně připravit. Ryba neznamená jen kapr na Vánoce nebo rybí filé, i když i tyto varianty se dají připravit kvalitně a chutně. Inspirujte se mnoha recepty, které můžete najít na různých internetových stránkách, kuchařkách, nebo si jen nechte poradit od někoho zkušenějšího ve vašem okolí. Základní rady získáte i v článku v sekci Tipy pro vás. Základ je vždy kvalitní surovina, připravit chutný pokrm už potom není nic složitého. Inspirovat se můžete i našimi recepty zde.
Ryby jsou drahé
Častým argumentem je vyšší cena. Je pravda, že čerstvé ryby mohou být dražší, ale vždy záleží na druhu a lze sehnat i poměrně levné kvalitní druhy ryb. Cena za kilogram sladkovodní ryby je někdy i nižší než za hovězí či vepřové maso, a to většina z nás kupuje pravidelně a nad cenou se nijak zvlášť nepozastavuje. Mezi levnější druhy sladkovodních ryb patří například kapr, amur, tolstolobik nebo pstruh. Kvalitní a levné ryby seženete přímo v rybářství a sádkách. Někdy lze tyto ryby koupit i na e-shopech.
Ale i v některých supermarketech lze koupit kvalitní produkty za rozumnou cenu, skvělé jsou například ryby v Makru. A nemusí se jednat nutně o rybu čerstvou, i mražené ryby, konzervy a rybí výrobky mohou být kvalitní a přitom cenově dostupné. Z mořských ryb je levnější makrela, sleď, mořská štika nebo sardinky. Ryby kupujte celé, které vyjdou levněji než vyfiletované.
Ryby obsahují těžké kovy a další toxické látky
Ano, některé ryby, zejména ty, které jsou ulovené u ústí velkých řek, kam se dostávají městské splašky, nebo říční ryby některých oblastí jihovýchodní Asie, mohou obsahovat toxické složky (například rtuť). Na našem trhu je však nezávadnost ryb kontrolována Státní veterinární správou. A pokud se budeme řídit pravidlem jíst ryby 2-3x týdně a střídat více druhů, tak se jejich konzumace nemusíme vůbec obávat.
Sladkovodní ryby nejsou tak dobré jako mořské
Mořské ryby přináší sice více benefitů zejména v podobě omega-3 nenasycených mastných kyselin a jódu, ale neznamená to, že by sladkovodní ryby nebyly kvalitní. I ty nám přináší spoustu prospěšných živin a je vhodné je do jídelníčku zařadit společně s rybami mořskými. Výhodou je, že je i u nás můžete sehnat opravdu čerstvé.
Ryby u nás nejsou kvalitní
Určitě je pravda, že se na českém trhu objevují i méně kvalitní produkty. Pokud však správně vyberete, tak lze sehnat i kvalitní ryby, a to nejen sladkovodní, ale i mořské. Dejte si pozor zejména na obsah vody, abyste nekupovali jen drahou vodu s trochou masa. Důležitá je i čerstvost - jak poznat čerstvou rybu, se dozvíte v článku v sekci Tipy pro vás.
Ryby obsahují kosti
Obsah kostí bývá pro někoho nepříjemností, která ho dokáže od konzumace ryb snadno odradit. Je vhodné vybírat takové druhy ryb, které lze velmi snadno vykostit - např. pstruh či většina mořských ryb.
Některé druhy, jako například kapr nebo cejn, mají velké množství malých kostiček, které lze odstranit obtížněji, pokud vám kosti vadí, nebo například připravujete ryby dětem, raději vybírejte jiné druhy.
Ryby mi nechutnají
Ryby mají specifickou chuť. Snažte se konzumovat ryby vždy co nejčerstvější a pokud vám rybí chuť vadí, vybírejte méně aromatické druhy. Rybí "pach" se dá částečně zneutralizovat citronovou šťávou a výhodné je používat při přípravě i různé bylinky a koření. Méně aromatický je například candát, pstruh, tuňák nebo losos. Naopak tradiční kapr patří mezi aromatičtější druhy.
Rybí bílkoviny jsou poměrně častý alergen
Jediným pádným argumentem, proč ryby vyloučit z jídelníčku, je zdravotní hledisko. Pokud jste na ryby alergičtí, tak se bez nich bohužel budete muset obejít. O to více ale dbejte na kvalitu vašeho jídelníčku, aby i bez ryb obsahoval vše potřebné. Opět se můžete inspirovat článkem na toto téma v sekci Tipy pro vás.
Ani s rybami se to nemá přehánět
Troufám si říci, že neexistuje potravina, u které by neplatilo pravidlo všeho s mírou. Ani u ryb tomu není jinak. Vzhledem k možnému obsahu některých kontaminantů a rizikových látek, ale například i vysokému obsahu vitaminu A u některých druhů, není vhodné to s rybami nějak významně přehánět. Rizika však mohou nastat jen při konzumaci vysokého množství jednoho druhu nebo u citlivých jedinců (jako jsou těhotné a kojící ženy, děti apod.). Nejlepší je opět pestrost a střídání různých druhů - jezte ryby mořské i sladkovodní, tučnější i méně tučné a především kvalitní a čerstvé.
A jak často jíte ryby vy? Spadáte do českého průměru, nebo jste na tom lépe?
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
A kdo píše, že neví jak ryby připravit, stačí jednoduché pravidlo, čím méně koření a snahy tím lépe. Na ceviche stačí jen kvalitní ryba, sůl a citron a nějaká ta zelenina a třeba avokádo - jí se syrové.
Minimálně dvakrát či třikrát týdně.
Teď jím ryby většinou 1-2x týdně, občas častěji.
také nesnáším rybí kosti a proto ryby moc nejím
Hanka Malkova
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?