TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 26. 06. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

Iva77

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 23347
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 137205.18 km
Kolo: 66668.00 km
Cvičení: 5714 h 35 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Šmakoun - recepty

31. 10. 2011

- Slíbila jsem nějaké recepty na šmakouna, tak tady jsou: 
 

Šmakoun

- úprava proteinového plátku má mnoho variant:
. lze konzumovat za studena např. v zeleninovém salátu
. za tepla na všechny možné způsoby, např. přírodní plátek, čína, guláš apod.
. lze s nám zacházet jako s kuřecím masem
. samotný plátek však lze podusit na zelenině a servírovat jako dušené maso
. velmi pikantním pokrmem je čínská směs, kde proteinový plátek výborně nahradí   maso
. dá se umlít nebo podrtit v mixéru. Jemnou drť ochutíme kořením nebo jogurtem a   získáme velmi chutnou pomazánku
. pro ty, co se nemohou odnaučit uzobávat u televize lze doporučit nakrájet šmakouna   na malé kostičky a okořenit

1. Přírodní řízek Shmaky se sýrem 
1290 KJ, Bílkoviny 22g, Tuky 11g, Sacharidy 31g
100 g shmaky, strouhaný sýr 20%(příp. plátky) 20g, olej 5g, brambory 130g, rajčata 100g, salátové okurka 50g, jarní cibulka s natí 20g, sardelová pasta, sůl, mletý pepř, ocet, nekalorické sladidlo
Do mírně rozehřátého oleje vložíme plátky Shmaky potřeného sardelovou pastou a zvolna smažíme z obou stran. Usmažené plátky posypeme sýrem nebo na ně položíme plátky sýra a necháme roztavit. Podáváme s vařenými bramborami a míchaným salátem.

2. Tajemství se Shmaky 
- 1390 KJ, Bílkovina 23g, Tuky 11g, Sacharidy 36g
100 g Shmaky, 20 g cibule, 1ks pokrájené pálivé papričky, 1 stroužek česneku, 20g bílých vařených fazolí, 20 g vařených červených fazolí, 20 g kečupu, 10g oleje, sůl, pepř
Cibuli osmažíme na oleji do zlatova, přidáme česnek nakrájený na plátky a zalijeme kečupem. Dále přidáme nakrájenou feferonku, předem uvaření fazole a nakonec nakrájené kousky Shmaky, sůl a pepř. Vaříme krátce, neboť všechny suroviny jsou hotové a potřebují jen prohřát. Podáváme jako samostatný pokrm, množství sacharidů je dostatečně zastoupeno podílem fazolí, takže pečivo již podávat nemusíme.

3. Fazolkový salát se Shmaky
- 1320 KJ, bílkoviny 23g, Tuky 10g, Sacharidy 33g
100 g brambor, 150 mražených fazolek, 15g cibule, 1 stroužek česneku, 5g olivového oleje, 40 g jemné kuřecí šunky, 50 g Shmaky, 1/2 lžičky citronové šťávy, hrstka petrželové natě, sůl, mletý pepř
Omyté a oloupané brambory a fazolky každé zvlášť uvaříme ve slané vodě. Vařené brambory scedíme a překrojíme na čtvrtky, fazolky scedíme a necháme okapat. Na rozehřátém oleji orestujeme cibulku, přidáme v soli utřený česnek, doplníme bramborami, opepříme a opečeme. Brambory necháme na pánvi vychladnout, přidáme fazolky, na proužky nakrájenou šunku a na kostky nakrájený Shmaky, ochutíme citronovou šťávou, octem a před podáváním posypeme sekanou petrželkou.

4. Grilované plátky Smacker s brambory v alobalu
- 1610 KJ, bílkoviny 27g, Tuky 12g, Sacharidy 40g
100 g plátků Smacker, 40 g naťové cibulky, 3g olivového oleje, 100 g libové šunky, 2ég pikantního kečupu, 100g kapie, 150 g brambor, 5g česneku, libeček, grilovací koření
Smacker a šunku nakrájíme, česnek prolisujeme, promícháme s kečupem, grilovacím kořením a olejem. Touto směsí potřeme kousky Smackera. Brambory nakrájíme na plátky, Na omaštěný alobal navrstvíme část brambor, zasypeme nakrájenou kapiíí, libečkem a cibulku i s natí, na ně položíme Smacker se šunkou, překryjeme zbytkem brambor a potřeme případně zbylou marinádou. Alobal pečlivě uzavřeme. Pečeme na grilu nebo v troubě - cca 35-40 minut.

5. Kuskusové rizoto se sekanou Shmaky
- 1570 KJ, Bílkoviny 24g, Tuky 12g, Sacharidy 42 g
80 g sekané Shmaky, 40 g syrového kuskusu, 5 g olivového oleje, 50 g mrkve, 80 g brokolice, 20 g sterilované kukuřice, 1,5 g masoxu, 10 g sýra 20% t.v.s., sůl, mletý pepř
Kuskus zalijeme vývarem z masoxu a necháme ho deset minut přikrytý pokličkou. Čerstvou zeleninu omyjeme a očistíme. Mrkev nakrájíme na plátky, brokolici rozebereme na růžičky a necháme povařit v mírně osolené vodě. Sekanou Shmaky nakrájíme na kostičky. Kuskus pokapeme olivovým olejem, přidáme ostatní suroviny, dochutíme a promícháme. Podáváme posypané nastrouhaným sýrem.

6. Lečo, párky Shmaky, celozrnné pečivo
- 1540 KJ, Bílkoviny 21g, Tuky 12g, Sacharidy 42g
100 g párků Shmaky, 200 g zelených paprik, 100 g rajčat, 20 g cibule, 5g oleje, 1/2 vejce, 50 g celozrnného pečiva, sůl, pepř
Zeleninu omyjeme a osušíme. Rajčata nakrájíme na kousky, papriky zbavení semínek na nudličky. Na rozehřátém oleji osmahneme cibuli, přidáme papriky a rajčata dusíme. Shmaky párečky nakrájíme na plátky a přisypeme k rozdušené zelenině. Osolíme a opepříme, přidáme vejce, lečo mícháme, až zhoustne. podáváme s celozrnným pečivem.

7. Plněné ravioly se sýrovou omáčkou
- 1510 KJ, Bílkoviny 24g, Tuky 12g, Sacharidy 39g
50g masem plněných raviol, 5g tuku na vaření, 10g cibule, 2,5g česneku, 150 ml nízkotučného mléka, 1,5g masoxu, 35g eidamu 20% t.v.s., zelená petrželka, citronová šťáva, 30 g plátků Shmaky, sůl, mletý pepř
Na tuku zpěníme cibuli a lisovaný česnek, zalijeme mlékem, přidáme strouhaný sýr a za stálého míchání provaříme, v případě potřeby doplníme vývarem z masoxu. Když omáčka zhoustne, přidáme sekanou petrželku, nastrouhané plátky Shmaky, ochutíme solí a pepřem. Vařené ravioly přelijeme omáčkou a zdobíme snítkou petrželky.

8. Těstoviny s rajčaty a sýrem Feta
- 1730 KJ, Bílkoviny 17g, Tuky 13g, Sacharidy 55g
50 g širokých nudlí, 80g koktejlových rajčátek, 20g cibule, 5g česneku, 5g olivového oleje, 40g kečupu, 50g plátků Shmaky, 30g fety, pažitka, sůl, pepř
Omytá koktejlová rajčátka nakrájíme na půky, cibuli a česnek nakrájíme najemno. V mírně osolené vodě uvaříme na skus těstoviny. Plátky Shmaky nastrouháme na jemném struhadle a doplníme na kostičky nakrájenou fetou. Na rozehřátém oleji orestujeme cibuli a česnek, doplníme rajčaty, kečupem, osolíme, opepříme a podusíme. Vařené nudle upravíme na talíř, přelijeme rajčatovou směsí, posypeme jemně sekanou pažýitkou a směsí sýra a Shmaky.

9. Šmakoun
Na pánvi osmahneme na kostičky nakrájeného šmakouna, okořeníme paprikou a zakapeme sojovou omáčkou. Smícháme s nakrájenou zeleninou a přelijeme okořeněným nízkotučným jogurtem. Posypeme drceným lněným semínkem. Podáváme s celozrnným chlebem.

10. Šmakoun na neděli
Cibulku, jemně nakrájený pórek a nakrájené žampiony osmahneme na malém množství tuku a podusíme v malém množství vody. Ochutíme kmínem, sojovou omáčkou, bazalkou a solí. Na tento základ přidáme na nudličky nakrájeného Šmakouna a krátce podusíme. Směs můžeme zahustit troškou škrobu. Podáváme s rýží, bramborami.
Salát: směs se Šmakounem můžeme také nechat vychladnout a pak smíchat s jemně nakrájenou zeleninou - např. hrášek, kukuřice, mrkev, čínské zelí - a dochutíme olivovým olejem či dresingem.

11. Musaka se Šmakounem (2 porce)
60g Šmakouna nakrájíme na kousky a osolíme, 140 g brambor očistíme a nakrájíme na kolečka.  Do zapékací mísy vrstvíme vždy vrstvu brambor a Šmakouna se zeleninou - 20 g kořenové zeleniny, 40g drcených rajčat, mražená zelenina apod. Vždy jemně každou vrstvu osolíme. Poslední vrstvou jsou brambory. Překryjeme alobalem a zvolna zapékáme 40-50 minut. Nakonec alobal odkryjeme, posypeme strouhaným sýrem (40g) a krátce zapečeme.
1407 KJ, 27g bílkovin, 8g tuků, 39 g sacharidů

12. Čína se Šmakounem
150 g Šmakouna nakrájíme na nudličky a smícháme s 1 vaječným bílkem, 1 lžičkou solamylu, solí, sojovou omáčkou a necháme 30 minut odležet. Nakrájíme na nudličky 80 g bílého zelí, 50 g papriky, 1 cibuli, pórek a vše osmahneme na trošce oleje. Přidáme naloženého Šmakouna, česnek, zázvor, špetku cukru, desertní víno, sojovou omáčku, vinný ocet, chilli papričky. Je možné přidat bujón Vitana Natur zeleninový rozpuštěný ve vodě. Podáváme s rýží.

13. Bramborák
600 g syrových strouhaných brambor, 500 g strouhaného šmakouna, 100-200g hladké mouky, 150 g vaječného bílku, sůl, pepř, majoránka, česnek 1/8 litru vařícího mléka - vše smícháme a smažíme jako bramboráky

14. Pochoutka ze Šmakouna
5 plátků Šmakouna nakrájíme nadrobno. 3 větší cibule nakrájíme nadrobno, přidáme 5 bílků, 3-4 lžíce Solamylu, 200 g drobně nakrájené libové šunky, sůl, pepř, kari, pálivá paprika (Koření dle chuti) - vše společně osmahneme, nakonec přidáme šmakouna a ještě krátce osmahneme

15. Kung pao
5 plátků šmakouna nakrájíme na nudličky. Dále potřebujeme 2 lžíce sojové omáčky, 40 g burských oříšků, jedno vejce, 1 lžíci Solamylu, feferonkau případně chilli koření, sůl, 4-5 lžic silného kuřecího bujonu, olej. Na trošce oleje osmahneme nudličky šmakouna, zalejeme zálivkou ze sojové omáčky, vejce, solamylu a bujonu, prohřejeme, přidáme buráky, feferonku případně chilli.

16. Salát ze syrové zeleniny
Plátky Šmakouna nakrájíme na kostičky, přidáme šálek zeleného hrášku, šálek nastrouhané mrkve, celeru, mladé kedlubny, květáku, lžíci nakrájené cibule a lžičku pažitky. Přidáme 1/4 litru bílého jogurtu, případně použijeme zálivku z citronové šťávy, vody, soli a špetky cukru. Zeleninu je možno kombinovat dle chuti a dostupnosti. Podáváme nejlépe s celozrnným pečivem nebo chlebem.

17. Bílkovinná večeře
3 syrové bílky, pepř, kari, grilovací koření bez soli, mletá paprika (vše na špičku nože), 2 lžíce kečupu, 1 lžíce hořčice, 3 stroužky česneku, 1 lžíce olivového oleje, 5 lžic Solamylu, 5 plátků Šmakouna. Všechny suroviny mimo Šmakouna rozmixujeme - vytvoříme marinádu. Šmakouna nakrájíme na kousky 3x3 cm  a postupně ukládáme proložené marinádou do uzavřené nádoby. Necháme marinovat v chladu asi 4 hodiny. Na pánev dáme malé množství oleje a směs opečeme. Podáváme s vařeným bramborem, zeleninou.¨

18. Těstovinový salát
1 větší salátová okurka, 4 rajčata, 1 paprika, 1 sterilovaná kukuřice, 250 g vařených těstovin, 5 plátků Šmakouna. Na zálivku potřebujeme 125 ml bílého jogurtu, 3 lžíce kečupu, špetku soli, pepře, trochu sojové omáčky. Zelenina i plátky šmakouna nakrájíme na kostky, smícháme s uvařenými těstovinami a zalijeme zálivkou. Podáváme vychlazené.
Hodnocení (11 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

31. 10. 2013 11:36
hledala jsem recepty s použitím šmakouna, vaš jsou zajímavé, děkuji za insporaci :)
21. 12. 2011 09:16
ad recept 2) na to, že mě šmaky jako surovina nenadchla, tak tohle jsem zkusila a bylo to dobré
14. 11. 2011 22:48
Jsi šikulka, těch inspirací co teď mám.....díky moc.
01. 11. 2011 00:44
super! mockrát děkuji za tipy! už se mi sbíhají sliny :-D
31. 10. 2011 22:32
Děkuju za recepty, už se těším, jak je budu zkoušet :-)
31. 10. 2011 19:36
Dík, třeba konečně vytvořím něco poživatelného. :-)
31. 10. 2011 19:22
Díky za recepty. Určitě zařadím do jídelníčku.
31. 10. 2011 19:18
Dekuji, vyzkousim pri nejblizsi prilezitosti, jen co zakoupim smakouna v obchode. To je poradna zasobicka napadu :)
31. 10. 2011 19:13
Vše vypadá skvěle!! Moc díky za inspiraci!!:-))
31. 10. 2011 19:11
Výborné recepty! Děkuji!
31. 10. 2011 19:10
tisknutí - dám si to celé do bloku a zkopíruji do "otevřeného Nového dokumentu" v OpenOffice/nebo Wordu. Dokument pak tisknu.
31. 10. 2011 19:07
Můžete mi někdo poradit jak tisknout?
31. 10. 2011 19:03
Není nic horšího ,než mít k večeři jen tvaroh,být v práci do desíti a číst si receptyna jídlo.MÁM HLAD!!!! Ale díky za super nápady.Zatím sem ho jedla jen tak.
31. 10. 2011 19:02
ježiš, to je kvantum receptů!!!! moooc děkuji a už jdu tisknout :-)
31. 10. 2011 19:01
supr! děkuju moc za tipy..už jsme se nemohla dočkat zveřejnění..něco určitě vyzkouším:)

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři