Datum registrace: 01. 09. 2016
Martin Pavek
Sebekoučink
Zahájení: 02.11.2024
Ukončení: 30.11.2024
Cíl: Žít zdravě
Zaplacený cyklus je přístupný do 2. 12. 2024
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 136794.90 km |
Kolo: | 66657.70 km |
Cvičení: | 5694 h 36 min |
Přátelé
Počet přátel: 9
Jak požádat o přátelství
Lektoři
Jak si přidat lektora
Martin Pavek
Jak psát blog?Výzva č. 30: Zajděte si do dobré restaurace
28. 07. 2019
Vyrazit do dobré restaurace nemusí být vždy úplně jednoduché. Jak najít skutečně dobrou restauraci a mít jistotu, že dostanete opravdu dobře najíst?
Protože já mám dobré a kvalitní restaurace opravdu rád a mám s nimi řadu (dobrých i špatných) zkušeností, sepsal jsem pro vás pár tipů, jak si, co se týče restaurace, správně vybrat.
Ujasněte si, co by měla restaurace splňovat
Ne vždy se vyrážíme do restaurace pouze najíst, někdy jdeme spíše za zážitkem, chceme vyzkoušet něco nového, zajímavé kombinace chutí a surovin. Proto je velice důležité zvážit, co má návštěva podniku splňovat. Jdu se tam „jen“ najíst nebo jdu vyzkoušet něco nového? Jdu na snídani, oběd či večeři? Chci v restauraci i déle posedět? Budu to brát jako určitou „společenskou událost“, ke které patří i náležitý dress code, nebo zrovna přiběhnu z lesa či přijedu na kole?
Pokud si vybíráte restauraci například pro váš každodenní oběd, kritéria výběru budou určitě jiná, než když budete vybírat podnik, do kterého byste rádi zašli s rodinou na oslavu narozenin nebo s partnerkou na výročí.
Plánujte a vytipujte si oblíbená místa
Hledejte tipy a doporučení na webu. Existují weby různých food specialistů a „gastronautů“, kteří mají ozkoušená kvalitní místa po celé ČR a svá doporučení sdílejí na své stránky, blog, nebo na sociální sítě.
Pokud se chcete dobře najíst a zrovna někam vyrážíte, najděte si v dané lokalitě, kde jsou dobré restaurace.
Doporučení, která naleznete, porovnávejte i s jinými weby a zkoušejte i různé hodnotící webové stránky, kam přispívají běžní zákazníci. Pozor si dávejte na samotné komentáře a vzkazy. Spíš, než samotné názory, řešte počty komentářů, průměrné hodnocení a sledujte, co většina návštěvníků vyzdvihuje nebo naopak „haní“. Na základě toho si vytipujte 2 až 3 místa, kam byste rádi zašli, a co byste rádi ochutnali.
Nechte si doporučit nebo váš výběr potvrdit
Znáte někoho, pro koho je jídlo vášní? Pokud ano, nechte si nějaký podnik doporučit, nebo si váš výběr potvrdit. Pozor si jen dejte, kdo vám výběr potvrzuje. Každý jsme jiný, máme jiné chuťové preference a požadavky, proto se doptávejte, doptávejte, doptávejte, a to třeba i různých lidí. :-)
Zjistěte si, zda je potřeba rezervace
Do vybraného podniku vždy předem zavolejte a zjistěte, zda je potřeba rezervace. Podniky, které mají dobré hodnocení a jsou kvalitní, většinou rezervace vyžadují a zákazníci se bez ní neobejdou.
Pokud není rezervace potřeba, může to být určitý ukazatel. Ano, může se stát, že vám v podniku řeknou, že v 15 hodin na oběd už rezervaci nepotřebujete, to je samozřejmě v pořádku. Ale pokud z telefonátu pochopíte, že se diví, proč rezervaci vůbec vyžadujete, je potřeba zpozornět.
Zkrátka a dobře - kam chodí hodně lidí, tam to bývá dobré. Toto je poučka, se kterou neuděláte chybu ani v cizině. V cizině je ideální chodit tam, kam chodí místní a ne turisté.
Podívejte se na jídelní lístek
To, co o restauraci zdaleka nejvíce prozradí, je jídelní lístek. „Jídelák“ (když v něm dokážete číst) je jasným obrázkem o podniku.
Prvním ukazatelem je koncept jídelního lístku. Jsou na něm jídla sobě podobná? Mají nějaké pojítko, myšlenku, nějaký nápad? Pokud najdete v lístku „mix“ italských, mexických, asijských jídel, není to úplně dobré znamení.
A podle čeho poznáte, že v restauraci umí vařit? Pokud chcete opravdu vyzkoušet kvalitu kuchaře, poohlídněte se po jídlech, která jsou tzv. vařivá. Taková, na nichž kuchař může prokázat, že skutečně umí vařit. Nebude se tedy jednat o smažený sýr s hranolky, řízek, pizzu nebo steak. V typické restauraci v Čechách to jsou polévky a omáčky. Na nich nejlépe poznáte, že se v restauraci opravdu vaří v pravém slova smyslu, a že jejich kuchař umí vařit.
Pokud v jídelním lístku (kde jsou uvedená i kvalitní vařivá jídla), najdete jídla jako například steak s broskví nebo ananasem, těstoviny se sýrovou omáčkou, pojem „obloha“, šopský salát nebo palačinku se šlehačkou a kompotovaným ovocem, pak je to signál, že restaurace není příliš kvalitní, chybí jí zmiňovaný koncept a pokud už v ní budete jíst, volte raději klasiku.
Pokud v jídelním lístku najdete i sezónní suroviny a jejich zajímavé kombinace (jako jsou na jaře například medvědí česnek, chřest, pažitka, řeřicha, na podzim zase lesní houby, dýně, pastiňák, zvěřina, červená víno atp.), vypadá to nadějně a pravděpodobně jste na správné adrese.
Čím dál větší oblibě se v poslední době také těší různá bistra a restaurace, kde pracují i s méně tradičními, moderními surovinami, mnohdy s tzv. superpotravinami. V tomto případě nemáte tak úplně záruku, že v tomto podniku umí vařit. Nicméně je pravděpodobnost, že budou připravovat jídla z čerstvých a základních surovin, které zajímavě nakombinují. Často se zde setkáte se surovinami jako je avokádo, řepa, různá semínka, ořechy, méně tradiční obiloviny, pseudoobiloviny či luštěniny. Můžete vyzkoušet různé druhy sendvičů, salátů nebo polévek. Neobvyklé v tomto případě nejsou ani netradiční technologické úpravy.
V těchto podnicích jdete cestou čerstvosti a zajímavých, především základních, chutí. Co zde většinou nenajdete, je kvalitní a poctivé vaření, ale určitě se můžete kvalitně najíst a často vyzkoušíte něco nového. Proto se nebojte zajít i do takovýchto podniků a vyzkoušet jejich jídla. Možná zjistíte, že jejich chuť je zase o něco jinačí než to, s čím se můžeme běžně setkat, a možná budete i mile překvapeni.
Poslední kapitolou jsou zážitkové restaurace, luxusní, fine dining a slowfood restaurace. Takové podniky si určitě nechte nejprve doporučit a hledejte restaurace s vysokým hodnocením uživatelů. Jídelní lístek bude většinou „krátký“ a bude se často obměňovat, není výjimkou, že mají každý týden v menu jiná jídla.
Menu většinou obsahuje sezónní suroviny v kombinaci s dražšími a neobvyklými (jako jsou čerstvé mořské plody, ryby, lanýže, brzlík, mozeček atd.). Často se setkáte s tím, že budou suroviny připraveny v různých technologických úpravách, od vaření sous-vide, přes emulze, pěny, gratiny nebo marinování a nakládaní. Aktuální trend je z jedné dominantní suroviny (například mrkve) udělat za pomoci různých technologických úprav škálu chutí, konzistencí a struktur dané suroviny. Tyto typy kuchyní a jídel jsou zážitkové, a tedy je kladen důraz na to, abyste si jako zákazník užil ne pouze jídlo, ale především samotný okamžik a skutečně si odnesl zážitek.
Jak vidíte, jídelní lístek prozradí opravdu hodně. Proto hledejte, jestli nemá nějakou „botu“, pokud chcete vyzkoušet kvalitu kuchaře, hledejte tzv. vařivá jídla, na kterých se prokáže, že kuchař v daném podniku umí vařit, hledejte sezónní suroviny, a až potom různé kombinace a varianty přípravy jídel.
Pamatujte si vaši volbu a buďte „kritičtí“
Pokud navštěvujete restaurace pravidelněji, pamatujte si, kde vám chutnalo, kde byli dobří, ochotní a kam se chcete vrátit. Pokud s podnikem, který jste navštívili, bylo něco v nepořádku, ozvěte se. A to buďto přímo na místě sdělte personálu, s čím jste byli nespokojení, a co by měli napravit, nebo restauraci kriticky (a konstruktivně!) ohodnoťte na některém z portálů, které hodnocení umožňují. Proč to dělat? Zaprvé pomůžete podniku zlepšovat jeho služby (a věřte, že podniky, které chtějí udělat pro zákazníky maximum, konstruktivní kritiku přijmou a uvítají) a zadruhé pomůžete ostatním potenciálním zákazníkům rozhodnout se, nebo třeba předejít špatné zkušenosti. „Kritizujte“ především ty, kde vám to vyhovovalo a neztrácejte čas a energii tam, kde je to „zbytečné“.
A jaké máte s výběrem restaurací zkušenosti vy? Co je pro vás v podniku klíčové? A máte třeba i nějaké horké tipy na místa, která by ostatní gurmáni neměli minout? Podělte se o ně s námi v komentářích! :-)
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Martin Pavek
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?