Datum registrace: 25. 02. 2014
PetraPo
Sebekoučink
Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 2 h 15 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 137202.18 km |
Kolo: | 66668.00 km |
Cvičení: | 5714 h 35 min |
Přátelé
Stob skupiny
PetraPo
Jak psát blog?V hlavní roli ... Klíčící mis(s)ka
03. 02. 2022
Už delší dobu nám okupují část parapetu v kuchyni klíčící misky a pak také produkty, které se staly jejich nedílnou součástí - klíčky a teď právě výhonky, moderně zvané microgreens.
A jak k tomu došlo? Na počátku byla touha dodat pěkně postaru živiny zimou strádajícím tělům a chtěli jsme si vyrábět pučálku (naklíčený hrách opražený na lžičce sádla na pánvi a lehce okořeněný). Jenomže jsme zjistili, že už jen vybrat a koupit ten "správný" hrách je opravdu umění - to co se prodává jako luštěnina se většinou rozpadlo dřív než vůbec došlo do stádia klíčků nebo nevyklíčilo vůbec (nebo jsme to neuměli ...). A pak přítel někde na netu narazil na nabídku hrachu na naklíčení.
A začal náš velký experiment - jak klíčit tak aby neplesnivělo, jak klíčit aby bylo jen to správné množství, jak klíčit aby to nesmrdělo, jak klíčit abysme na to už od pohledu měli vůbec chuť, v čem klíčit atd., atd.
No, přiznám se, já to vzdala už ve fázi jedna - neplesnivělo , ale přítel je jednak vystudovaný biolog a chemik a jednak je velký vytrvalec a nevzdal to. Takže mě tak zhruba od začátku prosince neustále zásoboval vzorky naklíčeného hrachu abych je ochutnala jestli jo a taky zprávami o tom v čem všem se dá klíčit a jak klíčit a jaký je poměr cena-výkon a pak se u nás doma objevila na zkoušku klíčící miska, kterou si půjčil od podobně smýšlejícího kamaráda. A najednou se stal zázrak - nejenže to neplesnivělo, ale taky to mělo chuť a šlo z toho vyrobit ta pučálka
A teď jsme ve fázi 2 - zjistili jsme, že se na netu dají koupit semínka na klíčení, ale nejen to, ale že pokud nestíháte a nestačíte je spotřebovat ve fázi klíčků tak je stačí nechat dorůst do fáze výhonků - moderně zvaných microgreens
Vypůjčená miska byla vrácena původnímu majiteli, zakoupili jsme si své (pro jistotu hned dvě, protože co kdybychom dostali chuť to střídat) a dokonce české výroby za přijatelnou nepředraženou cenu, pak už k tomu není potřeba vůbec nic - jen ta semínka, vodu a 2x denně pozornost a propláchnutí (vlastně ano, pokud jsou to pidisemínka např. vojtěšky Alfaalfa, tak ještě podložku, aby neprotekla hned skrz misku - používáme normální netkanou bílou textilii na kytky) a trošku trpělivosti než to vyroste tak cca do výšky 5 cm.
A výsledek? Množství rozličných chutí z různých semínek, dá se to použít do salátů i jako obloha, kdo je citlivka, tak ještě může ostříhat kořínky, ale my výhonky jíme klidně i s nimi - v žádné zemi nejsou, jen prorůstají pěkně tou miskou a pijí vodu z nádoby pod ní, takže jsou úplně sterilní
A výsledek chuťový? U nás jednoznačně vítězí semínka ve směsi barevných ředkví a hrášek. Výhonky těch ředkví nejen krásně vypadají (jsou fakt různobarevné), ale také chutnají jako ředkvičky a hrášek (teda pokud z něj zrovna nevyrobíme tu pučálku) chutná lahodně nasládle a svěže
Takže u nás se misskou v kuchyni stala právě ta úplně obyčejná, ale vychytaná klíčící miska české výroby (prodává Orion) a díky její podpoře výhonky, které jsme začali přidávat úplně všude, třeba jen tak na chleba s máslem.
Pro inspiraci jsem přidala pár fotek do fotogalerie - mrkněte.
A určitě zkuste - neprohloupíte
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
PetraPo
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?