TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 05. 01. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

Pyszkova

Původní Sebekoučink

63 %
0 kg 8.2 kg

Již zhubnuto: 5.2 kg

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 12564
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 270.30 km
Kolo: 200.00 km
Cvičení: 3 h 20 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 136806.62 km
Kolo: 66657.70 km
Cvičení: 5694 h 36 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Pyszkova

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Překyselení organismu

06. 02. 2012

Překyselení organismu

Překyselení organismu

Překyselení organismu je velmi aktuální téma, protože podlelékařských výzkumů tímto problémem trpí až 80 procent populace.Statisticky tedy osmi lidí z deseti návštěvníků se tento problém přímotýká.

Pro pochopení celého problému si nejdříve musíme vysvětlit párzákladních lidských pochodů, které se odehrávají uvnitř našehoorganismu. Kyselost nebo zásaditost jakékoliv tekutiny se udává v tzv. pH(zkratka od „potential of Hydrogen“ = množství volných iontů vodíkuH+). Tato jednotka udává jednoduše řečeno, jestli je v tekutině vícekyselých nebo zásaditých látek, případně zda jsou v rovnováze atekutina je neutrální. Neutrální tekutina je ta, co má pH kolem hodnoty7. Lidské tělo je navrženo tak, aby bylo mírně zásadité, je to pro něj doslova životně důležité, aby po celou dobu mělo pH krve na hodnotách kolem 7,4.

Proč tělo potřebuje udržet pH krve na hodnotách od 7,37 7,45?

Cévy a vůbec jakékoliv tkáně uvnitř lidskéhoorganismu nejsou stavěny na průchod kyselé směsi. Víceméně cokolivkyselého, co prochází lidskou tkání, nenávratně poškozuje tyto tkáně.

Jak se tělo brání tomu, když dojde k překyselení organismu?

Lidský organismus se ve snaze přežít snaží procesem demineralizacedosáhnout mírně zásadité hodnoty pH, problém je ovšem v tom, kde mátyto látky a materiály vůbec vzít. Tělo, protože nemá na vybranou, si vápník a další zásadotvorné materiály bere z kostí, zubů, kloubních chrupavek atd.Ve výsledku to tedy znamená, že tělo pod hrozbou daleko větších škodoslabuje samo sebe. Získaný vápník a další materiály se naváží nakyseliny v cévní stěně a ta tuhne. Postižné místo organismus ošetří sesvojí záplatou jménem cholesterol. Nemusím zde připomínat, že dobráprůchodnost cév je velmi důležitá pro naše zdraví. Kdybych to mělpřirovnat k něčemu, co všichni známe a používáme, tak je to stejné jakokdybychom měli v našem současném autě místo benzínu naftu. Jedná se opodobnou směs, přesto dojde k velmi zásadnímu poškození motoru vpřípadě, že se spleteme a dáme tam něco jiného než tam patří. Lidskétělo je stejné!

Jaké jsou příčiny překyselení organismu?

Asi největší měrou se na tom podílejí špatné stravovací návyky v dnešní uspěchané době. Zejména nadměrná konzumace masa, cukru a alkoholu výrazně přispívá k překyselení našeho těla.

Druhá příčina, která není vůbec zanedbatelná a úzce souvisí sdnešním světem, je stres a duševní vypětí. Díky stresu v našem těledochází k potlačení aktivity regenerujícího parasympatického nervovéhosystému a k převaze adrenalinového (sympatikotonního) systému. Tentosystém mimo jiné v těle způsobuje tvorbu dalších kyselých látek.

Jaké jsou projevy překyselení organismu?

  • Obezita
  • Cukrovka
  • Roztržitost
  • Opotřebení žláz
  • Plísňová onemocněními či ekzémy
  • Nespavost
  • Únava
  • Zadržování vody v organismu
  • Migrény
  • Kožní onemocnění
  • Zažívací problémy
  • Záněty kloubů
  • Osteoporóza

Pacienti trpící rakovinou mají velmi překyselený organismus. Bylo dokázáno, že překyselení jako takové podporuje a přispívá ke vzniku rakoviny.

Jak překyselení organismu souvisí s programem Revoluční hubnutí?

Naše tělo je navrženo tak, aby v něm vše bylo v rovnováze,samozřejmě v případě, že k tomu má vytvořené optimální podmínky. Ať užse jedná o rovnováhu kyselin a zásad, poměr tuků a svalů v tělečlověka, rovnováhu v produkci inzulínu v organismu. V případě, že senám podaří vytvořit v těle ty správné podmínky, organismus udělá všepro to, aby se co nejdříve do této rovnováhy dostalo. Snažíme se tedy stělem spolupracovat. Nemáme rádi diety a podobné praktiky, které sesnaží tělo vyhladovět a dochází tam k jojo efektu. Snažíme se s tělemspolupracovat a o tom je revoluční hubnutí.

1.    Co je to kyselé prostředí v těle a jaký je jeho vliv na hubnutí?

Prostředí v našem těle by mělo být vždy stále lehce zásadité. A to znamená, že by se pH naší krve mělo pohybovat okolo hodnoty 7,4.Tělo si samo vytváří kyselost během látkové výměny. Naproti tomuzásadité látky si tělo samo nevytváří, a získává je tak jedině zestravy. A protože při hubnutí nebo nesprávném životním stylu chybípestrost jídelníčku, stále častěji se v dnešní době mluví o překyseleníorganismu jako o civilizační nemoci. Ta může být kromě stravy bohaté napřekyselující potraviny způsobena mnoha dalšími faktory.

Mezi nejčastější z nich můžeme počítat třeba stres, napětí, smog, antikoncepci, léky, málo spánku, nadměrnou fyzickou aktivitu a špatné dýchání. Překyseleníorganismu ale s největší pravděpodobností způsobuje strava a drastickéhubnutí. Překyselený organismus pak ukládá tuky na určitých partiíchtěla, a znesnadňuje tak zdravý proces shazování přebytečných kilogramů.Také celulitida může být výsledkem ukládání kyselin do podkožního tuku.Pokud tedy chcete hubnout, měl by být redukční jídelníček upravensměrem k zásaditosti.

2. Jakým způsobem se dá zjistit nebo změřit?
Překyselenýorganismus můžete zjistit i vy sami. Projevuje se totiž třeba únavou,sníženou imunitou a rizikovým faktorem: nadváhou. Dalšími projevy můžebýt i nespavost, zavodnění, migréna či zažívací problémy. To, že mátepřekyselený organismus, můžete zjistit měřením pH ze své moči.

V lékárnělze koupit lakmusové papírky. Papírek se ponoří do skleničky s močí ajeho barva se změní podle pH. Na krabičce je barevná škála (od žluté ažpo tmavě modrou) určující přesné hodnoty. Papírek ke škále přiložíte, aodečtete vaši naměřenou hodnotu.

Vzhledem k tomu, že se pHmoči mění velmi rychle a často během dne podle toho co zrovna jíme,pijeme i děláme, tak je třeba měření provádět delší dobu (minimálně 1měsíc). Po změně stravy směrem k zásaditější se čísla začnou postupněměnit.

3. Které potraviny překyselení způsobují?
Mezipotraviny, které způsobují překyselení organismu, patří napříkladalkohol, káva, černý čaj, cukr a sladkosti, kakao, droždí, maso, mléčnévýrobky, umělá sladidla a bílá pšeničná mouka.

4. Máme je z jídelníčku úplně vynechat?
Určitěne! Nemusíte hned všechny překyselující potraviny vysazovatz jídelníčku. Pro dobrou kondici, pohodové hubnutí a celkovou vitalituby v jídelníčku měly převládat potraviny zásadotvorné. Mezi takovétřeba patří zelenina (hlavně listová tmavě zelená – rukola, polníček, sezonní salát, hlávkový salát, bylinky), také česnek, citron, avokádo, sója, fazole, pohanka, špalda, zelený čaj nebo kokosový olej. Zeleninu je lepší konzumovat syrovou pro získání mnoha vitaminů a minerálů.

5. Můžeme překyselení ovlivnit i pohybem? Je nějaký druh sportu zvláště vhodný?
Aktivnísport v těle vždy způsobí překyselení. Proto je vhodné při větší adelší zátěži používat například mladý ječmen jako součást pitnéhorežimu. Třeba při delším běhání nebo jízdě na kole. Sporty jako jóga atai-či díky správnému dýchání, uvolňování a relaxaci pomáhají tělodostat do rovnováhy a organismus nepřetěžují a nepřekyselují. Naopak,relaxace tělu pomáhá s překyselením bojovat.

Hodnocení (11 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

08. 02. 2012 10:54
Odkyselení organizmu
Za osvědčený prostředek k odkyselení organismu je již dávno např.považována voda z brambor. Vylučování kyselin také podporují různé čaje. I svižná procházka zřetelně vylepšuje kyselou situaci těla tím, že se zmnožené kyseliny vydýchávají.Ajurvédská medicína připomíná, že v době od 10 do 14 hodin a po 22. hodině by se neměl užívat žádný prostředek k odkyselování.

Stručný přehled potravin z hlediska kyselosti a zásaditosti:
Obecně platí, že potraviny živočišného původu (maso, vejce, mléčné výrobky), průmyslově zpracované a rafinované potraviny, kvasnicové produkty, kvašená jídla, obilniny, umělá sladidla, ovoce a cukry jsou kyselinotvorné, stejně jako alkohol, káva, čokoláda, černý čaj a sycené limonády. Na druhou stranu zelenina je zásadotvorná.Patří k ní též avokádo, rajčata a sladké papriky. Nesladké citrusové plody působí v organismu zásaditě, podobně i naklíčená semena, ořechy a obilí. Obilí je kyselinotvorné, ale některé druhy (proso, pohanka a špalda) jen velmi mírně. Syrová strava více alkalizuje, vařená jídla spíše okyselují.

Kyselinotvorné potraviny
Žitné klíčky, rýže loupaná, pšeničné klíčky, vejce, maso hovězí, vepřové, králičí, slepičí, kapří, slaneček, ementálský sýr, tvaroh, čočka, bílá mouka, burské oříšky, bílé pečivo, krupice, para a vlašské ořechy, uzené maso, šunka, ovesné vločky, sádlo, hrách, mandle, lískové ořechy, ...

Zásadotvorné a neutrální potraviny
Ananas, angrešt, artyčoky, bambusové klíčky, banány, borůvky, brambory, brokolice, broskve čerstvé, brynza, bylinky, camembert, celer, celozrnný chléb, cibule, citrony, cuketa, čaj zelený, černý kořen, černý rybíz, červená řepa, červené zelí, česnek, datle, dýně, fazole zelené, fenykl, fíky sušené, grahamový chléb, hlávkové zelí, hrášek čerstvý, hroznové víno, hruška, husí prsa, chřest, jablko, jáhly, jahody čerstvé, jogurt, kapusta, kdoule, kedlubny, knackebrott, kopr, kroupy, krůta, kukuřice, květák, kysaná smetana, kyselé zelí, ledový salát, lněné semínko, maliny, máslo, meloun, meruňky, minerálka neperlivá, mirabelky, mléko mateřské, mléko kozí, mrkev, nektarinky, okurky, ořechy, ostružiny, petržel, platýs, podmáslí, pomeranč, pórek, růžičková kapusta, rybíz, rýže natural, ředkev, ředkvička, řeřicha, sirovátka, slepice, slunečnicový olej, sojové klíčky, šípky, špenát, švestky, telecí filé a stehno, tresky, třešně, ústřice, višně, želatina, žitná mouka a chléb,...
06. 02. 2012 12:59
Pekna reklama na zeleny jecmen :) Ale jinak o tom prekyseleni je to pravda, ale ja se urcite nevzdam svych 5 kav denne, zeleneho caj a obcas horke cokolady ;)
06. 02. 2012 12:44
Něco už jsem o tom četla, ale děkuji za připomenutí :-)
06. 02. 2012 12:43
jo jo, tak pár let zpátky jsem se o to zajímala. menší problém je, že seznamů existuje víc a to, co je na jednom kyselinotvorné, je na druhém neutrální či naopak. taky se dost liší působení potraviny podle způsobu úpravy. vařené brambory působí jinak než pečené. prý. a z některých seznamů mám pocit, že ho sestavovali podle vzorce: do těch špatných dáme všechno, co mají lidi rádi, aby je žralo svědomí :-)
06. 02. 2012 12:18
Moc zajímavý. Kdyby chtěl někdo info, jaké jsou potraviny zásadotvorné nebo kyselinotvorné, tak ať se jukne sem
http://www.regenerujte.cz/pages/seznameni/jak-se-spravne-stravovat/prehled-zasadotvornych-a-kyselinotvornych-potravin.php
06. 02. 2012 12:12
Moc pěkný a poučný článek. Díky.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři