Datum registrace: 21. 03. 2012
RinaT
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 136532.25 km |
Kolo: | 66634.70 km |
Cvičení: | 5678 h 47 min |
RinaT
Jak psát blog?Pesticidy-žebříček
10. 08. 2012
Během 5 let prováděla organizace EWG analýzu obsahu pesticidů v ovoci a zelenině.
Výsledky jsou pro mnoho konzumentů šokující-pesticidů je v nich obsaženo mnohem víc,než se uvádělo a tím pádem myslelo!
Výzkum otestoval 43 000 kousků plodin a seřadil je podle škodlivosti.
Bohužel 5 prvních patří k u nás nejoblíbenějším.
Jsou to broskve,které představují hotovou pesticidovou bombu.
V 96,6% vzorků byly nalezeny pesticidy 9 (!) různých druhů.Dále se umístily jablka,sladké papriky,celer a nektarinky.Pokud ovoce umyjeme,pomůžeme si jen minimálně.Škodlivé látky díky tenké slupce již prostoupily do plodu a umytí nebo okrájení tedy nic neřeší.
Na konci žebříčku se umístili mango,ananas,kukuřice a avokádo.
Šampionem a nezdravější plodinou z tohoto hlediska je prachobyčejná cibule díky své několikeré vrtsvě slupek.Jeden jediný pesticid byl nalezen u 0.2 % vzorků.
Čím že nám tyto lákty škodí? jedná se o chemické prostředky,které udržují kulturní plodiny i zásoby potravin " zdravé" -nenapadené škůdci.
Podle biologické účinnosti rozeznáváme insekticidy proti hmyzu,fungicidy proti plísním atd.
Přispívají k rakovině,snižují plodnost,zvyšují pravděpodobnost vrozených vad u dětí ,mohou za některé problémy se štítnou žlázou.Celoživotní strava takto napadených potravin může vést také k Parkinsonově nemoci.Vědci také vidí spojitost mezi pesticidy a hyperaktivitou dětí s lehkými mozkovými disfunkcemi,které se v posledních letech rodí.
Kvůli komu se pesticidy používají?
Na jablečných stromech se nejraději usazuje mšice,která poškozuje poupata,listy i letorosty.
Červivost jablka způsobuje PILATKA JABLEČNÁ,která plod úplně znehodnotí,takže zemědělci musí smrtící koktejl smíchat opravdu pečlivě,aby této tragédii předešli.
Jahody zničí HÁĎÁTKO JAHODNÍKOVÉ-pochutná si přímo na jejich plodech,které majá rádi i slimáci.
Ti mají rádi i zeleninu,na které si pochutnají i larvy můr nebo larvy mušky zvané POCHMURNATKA MRKVOVÁ.
Celkový seznam:
Nejvíce napumpované chemií:
broskve
jablka
sladké papriky
celer
nektarinky
jahody
třesně
hrušky
Nejméně napadené:
cibule
avokádo
mražená kukuřice
ananas
mango
chřest
sladký hrášek
kiwi
O chemií narvaných jídlech víme všichni.Je jen na každém,jak moc si váží sám sebe a kolik škodlivin do sebe bude i nadále valit.
Ne vše,co je propagováno jako zdravé a 100%ní,takové skutečně je.A nevytrhne to ani "biokvalita".
Není novinkou,že trhovci "své plodiny a výrobky" nakupují na vjetnamských tržnicích již nadopované chemií a deklarují je jako zaručené,zdravé,bio,fit,prostě dokonalost.
Vzhledem k cenám "biopotravin" je to drahý hazard se zdravím,že?
Výsledky jsou pro mnoho konzumentů šokující-pesticidů je v nich obsaženo mnohem víc,než se uvádělo a tím pádem myslelo!
Výzkum otestoval 43 000 kousků plodin a seřadil je podle škodlivosti.
Bohužel 5 prvních patří k u nás nejoblíbenějším.
Jsou to broskve,které představují hotovou pesticidovou bombu.
V 96,6% vzorků byly nalezeny pesticidy 9 (!) různých druhů.Dále se umístily jablka,sladké papriky,celer a nektarinky.Pokud ovoce umyjeme,pomůžeme si jen minimálně.Škodlivé látky díky tenké slupce již prostoupily do plodu a umytí nebo okrájení tedy nic neřeší.
Na konci žebříčku se umístili mango,ananas,kukuřice a avokádo.
Šampionem a nezdravější plodinou z tohoto hlediska je prachobyčejná cibule díky své několikeré vrtsvě slupek.Jeden jediný pesticid byl nalezen u 0.2 % vzorků.
Čím že nám tyto lákty škodí? jedná se o chemické prostředky,které udržují kulturní plodiny i zásoby potravin " zdravé" -nenapadené škůdci.
Podle biologické účinnosti rozeznáváme insekticidy proti hmyzu,fungicidy proti plísním atd.
Přispívají k rakovině,snižují plodnost,zvyšují pravděpodobnost vrozených vad u dětí ,mohou za některé problémy se štítnou žlázou.Celoživotní strava takto napadených potravin může vést také k Parkinsonově nemoci.Vědci také vidí spojitost mezi pesticidy a hyperaktivitou dětí s lehkými mozkovými disfunkcemi,které se v posledních letech rodí.
Kvůli komu se pesticidy používají?
Na jablečných stromech se nejraději usazuje mšice,která poškozuje poupata,listy i letorosty.
Červivost jablka způsobuje PILATKA JABLEČNÁ,která plod úplně znehodnotí,takže zemědělci musí smrtící koktejl smíchat opravdu pečlivě,aby této tragédii předešli.
Jahody zničí HÁĎÁTKO JAHODNÍKOVÉ-pochutná si přímo na jejich plodech,které majá rádi i slimáci.
Ti mají rádi i zeleninu,na které si pochutnají i larvy můr nebo larvy mušky zvané POCHMURNATKA MRKVOVÁ.
Celkový seznam:
Nejvíce napumpované chemií:
broskve
jablka
sladké papriky
celer
nektarinky
jahody
třesně
hrušky
Nejméně napadené:
cibule
avokádo
mražená kukuřice
ananas
mango
chřest
sladký hrášek
kiwi
O chemií narvaných jídlech víme všichni.Je jen na každém,jak moc si váží sám sebe a kolik škodlivin do sebe bude i nadále valit.
Ne vše,co je propagováno jako zdravé a 100%ní,takové skutečně je.A nevytrhne to ani "biokvalita".
Není novinkou,že trhovci "své plodiny a výrobky" nakupují na vjetnamských tržnicích již nadopované chemií a deklarují je jako zaručené,zdravé,bio,fit,prostě dokonalost.
Vzhledem k cenám "biopotravin" je to drahý hazard se zdravím,že?
Hodnocení (1 hlasů):
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
RinaT
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?