Datum registrace: 25. 11. 2016
TerezaBenickova
Sebekoučink
Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 136831.30 km |
Kolo: | 66657.70 km |
Cvičení: | 5696 h 21 min |
Přátelé
Počet přátel: 36
Jak požádat o přátelství
Stob skupiny
TerezaBenickova
Jak psát blog?Měsíc plný barev zdraví
12. 07. 2017
Jak si většina z vás již bezpochyby všimla, hvězdou nového měsíce projektu Prožij rok zdravě je zelenina.
A bylo tomu tak i během posledního focení, při kterém jsme se zaměřili právě na zeleninová jídla. Ačkoliv nám tentokrát jejich příprava na místě a především jejich počet (na konci focení byla naše bilance 400 fotek, což je dle slov našeho fotografa rekord) dal pořádně zabrat, z výsledku jsme nadšení. A jsem si stoprocentně jistá, že tentokrát za krásné fotky nemohly jen naše šikovné ručičky a dobré oko fotografa. Zeleninová jídla jsou prostě a jednoduše krásná na pohled. A i zcela obyčejně vypadající talíř dokážou proměnit (s trochou fantazie) v téměř umělecké dílo. A jídlo by přeci mělo být potěšením pro všechny naše smysly.
Když ale zcela opustíme estetickou stránku věci, přináší zelenina daleko víc než jen barvy na náš stůl. Jejími neoddiskutovatelnými přednostmi jsme se již zabývali v několika článcích tohoto měsíce. Je tedy zcela jasné, že zelenina je hvězdou i na poli čistě výživovém.
A musím říct, že zelenina je i mojí hvězdou. Ráda vařím, ale upřímně řečeno, ne vždy je čas a nálada na to vymýšlet a zkoušet něco nového. A tak mě často právě zelenina zachraňuje před studenou večeří. V poslední době si zvlášť potrpím na různé zeleninové polévky a krémy. Přijde mi, že je úplně jedno, z jaké zeleniny polévku uděláte, nebo jak mezi sebou jednotlivé druhy nakombinujete, vždycky si pochutnáte. A možnosti jsou téměř nekonečné aneb když nemáte květák, tak tam dejte brokolici, když nemáte brokolici, dejte tam cuketu. Polévku ani nemusíte zahušťovat, bohatě k tomu postačí samotná rozmixovaná zelenina, případně do polévky nastrouhám bramboru. Smetanu kvůli své alergii nepřidávám, a upřímně řečeno myslím, že vůbec není potřeba. Daleko větší šmrnc dá polévce domácí vývar a čerstvé bylinky. A dobrota s minimem kalorií je na světě!
Zelenina vás také může vytrhnout z večerního stereotypu, kterým je často pečivo se šunkou či sýrem. A ačkoliv celozrnnou variantu pečiva s kvalitním sýrem či šunkou není potřeba jako večeři zcela zatracovat, přidáním pokaždé trochu jiného salátu získá váš jídelníček rázem na pestrosti. A rozhodně i na „zdravosti“.
Pokud však zrovna nejste zastánci hesla „polévka je grunt“ a salátům také příliš nedáte, snad naleznete potřebnou inspiraci pro ozelenění svého jídelníčku i v článcích a receptech, které jsme pro vás v rámci Měsíce zeleniny připravili.
Podělte se s námi v komentářích, jak jste na tom se zeleninou vy? A jste spíše polévkoví nebo salátoví?
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Ale nejraději mám zeleninu jen tak bez ničeho, třeba nakrájenou na kostičky, a chroupu si ji jako králík.
TerezaBenickova
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?