Datum registrace: 27. 01. 2016
Whitegold
Původní Sebekoučink
Již zhubnuto: 0 kg
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 136794.90 km |
Kolo: | 66657.70 km |
Cvičení: | 5694 h 36 min |
Whitegold
Jak psát blog?Ředkvička z cyklu Pestrá strava
07. 02. 2016
Prolog: V procesu hubnutí jsme všichni vystaveni stejné výzvě - snížit množství přijatého jídla oproti tomu, co jsme byli zvyklí.
Jak na to? Čeho méně? Co vyřadit? A je vůbec možné něco zařadit? Jaká dieta je vhodná? Zjistil jsem, že na to je mnoho různých, dokonce i naprosto opačných názorů. Jedni varují před sacharidy, druzí před tuky, jiní zase před masem další před ovesnou kaší, ... . Jiní zase to co jedni zavrhují naopak doporučují. A člověk čte a čte a jediné co z toho má je větší a větší guláš - v hlavě. Jejda, jak je to vlastně s gulášem?
Podle Jídlokoučinku náš jídelníček musí být dán energetickým rozměrem (počet kJ), poměrem bílkovin, tuků, sacharidů a zeleniny (zřejmě vlákniny) a vody. O vhodnosti nebo nevhodnosti zařazení jednotlivých potravin si rozhodujeme sami a to je ta badatelská práce při rozsvěcování našich semafórků na zeleno. A rozhodovat se nemusí být vždy úplně jednoduché. Proto bych rád něco málo dnes napsal o ředkvičce.
Ředkev setá (Raphanus sativus) pochází z Asie a v našich oblastech se pěstuje zhruba od 18. století.
Vegetační doba (od zasetí do sklizně) je 3 - 4 týdny. Poskytuje bulvu červenovenobíle, bíle nebo žlutě zbarvenou. Ani nať však není hodná vyhození.
Bulva obsahuje na 100 g: 95,4 % vody, 0,7 % bílkovin, 0,2 % tuku, 1,7 % sacharidů, 0,9 % vlákniny to vše při 49 kJ energie. Je dobrým zdrojem draslíku, fosforu a vápníku. Z vitamínů stojí za zmínku především obsah vitamínu C (17 mg) a kyseliny listové. Ředkvička obsahuje sirné silice (ty jsou odpovědné za štiplavou chuť).
Kam s ní: Zařazením do jídelníčku snížíme jeho energetickou denzitu. Jako zelenina však obsahuje relativně málo vlákniny, pokud ji nebudeme konzumovat celou včetně nati (a já myslím, že bychom mohli nebo měli). Látky v ředkvičce obsažené podporují krvetvorbu a vyrovnávají některé chemické procesy v mozku, čímž přispívá k udržení emoční rovnováhy. Ulevují od od infekcí trávicího traktu a pozitivně ovlivňují střevní peristaltiku. Bylo dokonce vědecky prokázáno, že ředkvičky dokážou působit proti vzniku kamenů ve žlučových a močových cestách.
Ekologie produkce: Štítek energetické náročnosti výroby A - E. Lze ji pěstovat na vlasní zahrádce (A - vlastní produkt), koupit od sousedů (B - místní produkt), na trhu (C - regionální produkt), v supermarketu (D - vyrobeno v ČR) nebo (E - vyrobeno v EU).
Ředkvička se hodí ke konzumaci v syrovém stavu, jako příloha (chuťově famozní kombinace "chleba s máslem a ředkvičkama"), do zeleninových salátů nebo v kombinaci s jinou zeleninou do vaječné omelety. Tepelná úprava zásadní nadhodnotu nepřináší.
Ředkvička v jarním a podzimním období (rostlina krátkého dne) rozhodně patří na náš stůl a do našich zahrádek.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Whitegold
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?