Datum registrace: 25. 07. 2011
dorrit
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 137205.18 km |
Kolo: | 66668.00 km |
Cvičení: | 5714 h 35 min |
dorrit
Jak psát blog?Jsou sladidla strašidla?
11. 11. 2011
Je mi jasné, že se téma umělých sladidel řešilo mezi vámi děvčaty již několikrát, ale jakožto ještě bažant bych ráda toto téma znovu otevřela s přáním, aby bylo přínosem nejen mně :-)
Jsem tvor, který má rád sladké. Neslazená káva mi nechutná, bílý neslazený jogurt mi nedělá dobře na žaludek. A tak přidám 9 kapek tekutého Kandisinu a hned je to mňamka. Dnes ráno mě uviděla kolegyně s lahvičkou sladidla a pustila se do mně, že jsou všechna sladidla svinstva, že to má údajně špatný vliv na organismus atd. Co vám budu vykládat, zasadila mi brouka do hlavy a trochu postrašila. Aspartamu se snažím vyhýbat, proto používám sladidlo na bázi sacharinu v domění, že to není žádný zlo. Znáte to, dneska je všude spousta článků, co jíst, co nejíst, co nám škodí... A za pár měsíců druhý věděc popře toho prvního. Stačilo nám to přece s vejci. Dlouho nám bylo vtloukáno, jak jsou nezdravá, jak zvyšují cholesterol. Nakonec to tak prý není. A co třeba káva? Věděly jste, že podle posledního výzkumu 5 káv denně vůbec nevadí, že to na srdce nemá vliv? Jasně, dehydratace pořád platí, ale ta se dá eliminovat dostatečným pitným režimem.
A teď babo raď. Nerada bych do sebe v podobě sladidla cpala něco neprobádaného, jedovatého. Přece jenom bych chtěla brzy miminko a na plodnost má vliv snad už i lak na nehty (samozřejmě přeháním :-)). Když jsem byla před pár lety u nějaké dietoložky, řekla mi, že si mám sladkou chuť odvyknout a žádné sladidlo nepoužívat. Odvyknout? A jak??! Tohle mi prosím pěkně řekla paní, která vůbec nepoužívala sůl (dochucovala pouze kořením a bylinkami) a která prý neměla chlebíček s vlašákem minimálně 20 let v puse. To je z extrému do extrému, fakt :-)
Co vy na to?
Jsem tvor, který má rád sladké. Neslazená káva mi nechutná, bílý neslazený jogurt mi nedělá dobře na žaludek. A tak přidám 9 kapek tekutého Kandisinu a hned je to mňamka. Dnes ráno mě uviděla kolegyně s lahvičkou sladidla a pustila se do mně, že jsou všechna sladidla svinstva, že to má údajně špatný vliv na organismus atd. Co vám budu vykládat, zasadila mi brouka do hlavy a trochu postrašila. Aspartamu se snažím vyhýbat, proto používám sladidlo na bázi sacharinu v domění, že to není žádný zlo. Znáte to, dneska je všude spousta článků, co jíst, co nejíst, co nám škodí... A za pár měsíců druhý věděc popře toho prvního. Stačilo nám to přece s vejci. Dlouho nám bylo vtloukáno, jak jsou nezdravá, jak zvyšují cholesterol. Nakonec to tak prý není. A co třeba káva? Věděly jste, že podle posledního výzkumu 5 káv denně vůbec nevadí, že to na srdce nemá vliv? Jasně, dehydratace pořád platí, ale ta se dá eliminovat dostatečným pitným režimem.
A teď babo raď. Nerada bych do sebe v podobě sladidla cpala něco neprobádaného, jedovatého. Přece jenom bych chtěla brzy miminko a na plodnost má vliv snad už i lak na nehty (samozřejmě přeháním :-)). Když jsem byla před pár lety u nějaké dietoložky, řekla mi, že si mám sladkou chuť odvyknout a žádné sladidlo nepoužívat. Odvyknout? A jak??! Tohle mi prosím pěkně řekla paní, která vůbec nepoužívala sůl (dochucovala pouze kořením a bylinkami) a která prý neměla chlebíček s vlašákem minimálně 20 let v puse. To je z extrému do extrému, fakt :-)
Co vy na to?
Hodnocení (13 hlasů):
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
25. 11. 2011 11:49
Já sladím sirupem z agáve, o tom píšou: složený z inulinu, je to probiotikum (podporuje zdravou střevní mikroflóru), nestimuluje slinivku k produkci inzulinu, velmi nízký glykemický index je tudíž vhodné i pro diabetiky, používá se v polovičním množství než med (je dvojnásobně sladší) - chutná mi s ním vše, žádná pachuť, prostě láska na první použití
25. 11. 2011 10:26
Mydlinko, moje máma nesnáší pachuť po sladidle, takže si prostě tu jednu lžičku třtinového cukru do čaje prostě dá. A taky hubne ;-)
25. 11. 2011 09:52
zajímavé téma, taky jsem si to musela pořešit. představa neslazeného kafe mě děsila. zkusila jsem sladidlo z lékárny na bázi sukralózy s přídavkem chromu. a nee, sice to neobsahuje aspartan, ale není to ono. takže si dávám kafe bez cukru a s mlékem nebo sušenou syrovátkou (nevím, jestli to je dobře). ještě mi to nejde, ale snad to bude lepší. jinak se nevyhýbám sladkým jogurtům a sladím si sušenýma rozinkama nebo trnkama.
25. 11. 2011 09:23
jsem stejná jako Ty. Prošla jsem různými fázemi "odvykání na sladké", ale teď už dlouhodobě neřeším. Ráno mám sacharin do kávy, po obědě taky, tři pecičky do vločkové kaše (+10g cukru). Myslím že to není žádná katastrofa.Kávy piju sladké mléčné 2-3/den.Děti mám dvě:-)
25. 11. 2011 09:12
Já teda sladidla neodsuzuji:-)) miluju kávu a bez cukru mi přijde odporná,ani čaj nevypiju bez cukru ...takže jsem obyčejný kostkový cukr ktereho jsem si do jedne kavy davala i 3,4 kostky vyměnila za třtinový cukr a umělé sladidlo...tělo potřebuje cukr , takže když na umele sladidlo vyšle inzulín tak ten zjistí, že to byl omyl a že žadný cukr nenašel, takže si do kávy dávám 1 malou lžičku třtinového cukru a jednu tabletku uměláku :-)
11. 11. 2011 22:09
Jak jsem si odvykla od slazení nápojů? Kávu i čaj jsem si sladila nějakými malými hodně sladce chutnajícími tabletkami. Vůbec mi to nechutnalo, změnilo to chuť čaje i kávy. A tak raději vesladí. Chuť na sladké řeším konzumaci ovoce - jablek, hrušek, Jablka si občas upeču v mikrovlnce, posypu si je skořicí a mám pocit, že jím štrůdl. Ten miliji, stejně jako všechny ovocné koláče..LIDLovské sladké pečivo i ořechové tvarohy a ovocné jogurty jsou opravdu příšerně sladké. Je to německá receptura a Němci si i do piva přilévají ovocný sirup. Brr.
11. 11. 2011 21:39
přidávám se, je to o zvyku - já jsem na sladké, snídat dokážu třeba jenom "nasladko" a sladkou odpolední svačinu jsem taky ještě tak docela neodbourala, ač se snažím a aspoň to střídám, ale pití jsem kdysi sladila všechno a dneska si to neumím ani představit. Osobně nemám ráda umělotiny, což platí i pro sladidla. Vím, že z hlediska hubnutí jsou asi lepší, ale snažím se nejíst moc "uměle", takže je pro mě přijatelnější cukr, třtinový cukr, med nebo třeba javorový sirup. A potvrzuju to kokosové sušené mlíko - fakt lehounce "sladí";-)
11. 11. 2011 16:58
no ale, abych dokončila myšlenku:
myslím si, že umělá sladidla zas takový problém nejsou. jíme tolik různých plnidel, bariv a ochucovadel, aniž bychom o tom věděli, že pokud tu potřebu máš...
myslím si, že umělá sladidla zas takový problém nejsou. jíme tolik různých plnidel, bariv a ochucovadel, aniž bychom o tom věděli, že pokud tu potřebu máš...
11. 11. 2011 14:53
Jo, a ještě jsem si vzpomněla a teď vyhledala. O CUKRENU se dočteš v elektronickém časopise Pochtnej si se STOBem v 19.čísle.
11. 11. 2011 14:44
Ten CUKREN je sladidlo na bázi sukralosy a koupíš ho v lékárně a někdy i ve nějakém větším marketu.
11. 11. 2011 14:40
Zkusili jste někdy do kávičky místo mléka a cukru KOKOS MILK? Je to sušený nápoj s kokosovou příchutí. I když v něm není cukr, tak je to malinko sladké a opravdu moc dobré. Jinak místo cukru používám všude CUKREN.Je o 65% méně kalorický než cukr a chuť je takřka stejná.A protože je stabilní i při vysokých teplotách, tak ho používám i na pečení.
11. 11. 2011 14:32
Arabela: a poradíš mi prosím, kde tu sukralózu vypátrat? Taky jsem o ní slyšela... Díky :-)
11. 11. 2011 14:14
Když jsem začala se STOBem , tak jsem si čaj sladila medem - říkala jsem si, že je to asi lepší než cukr ... nevím ...ale musím říct, že to střídám.. čaj už si tedy nesladím a kávu jak kdy, ale když mám chuť na presso tak si tam cca 5g cukru dám ... jednou za nějakou dobu nebo třeba 2-3x týdně to snad nevadí ... :-/ Umělé sladidla jsem osobně snad nikdy nepoužívala ;-)
11. 11. 2011 13:41
Irčo, dobrý komentář, dík :-)
Já osobně jsem odpůrce sladidel, dokonce je i v jídle nebo pití poznám a vadí mi. Zvláště aspartam. To už si radši dám trochu cukru bílého nebo třtinového nebo medu :-)
Já osobně jsem odpůrce sladidel, dokonce je i v jídle nebo pití poznám a vadí mi. Zvláště aspartam. To už si radši dám trochu cukru bílého nebo třtinového nebo medu :-)
11. 11. 2011 12:54
Petr Havlíček:
Poptávka po sladkém většinou symbolizuje deficit sacharidů, samozřejmě těch správných, tzn. výrobků z celozrnných cereálií a zeleniny.
Všechna sladidla působí pouze jako berlička k přelstění touhy po sladkém. Ta se však ohlásí později a člověk se sladkým stejně přejí.
Mnohem lepší je zapracovat na celém jídelníčku, zaměřit se na přirozenou sladkost potravin, např. čerstvé ovoce apod. Při vyváženém jídelníčku pak nikomu neuškodí, když si kávu osladí jednou kostkou cukru, nebo třtinovým cukrem.
Poptávka po sladkém většinou symbolizuje deficit sacharidů, samozřejmě těch správných, tzn. výrobků z celozrnných cereálií a zeleniny.
Všechna sladidla působí pouze jako berlička k přelstění touhy po sladkém. Ta se však ohlásí později a člověk se sladkým stejně přejí.
Mnohem lepší je zapracovat na celém jídelníčku, zaměřit se na přirozenou sladkost potravin, např. čerstvé ovoce apod. Při vyváženém jídelníčku pak nikomu neuškodí, když si kávu osladí jednou kostkou cukru, nebo třtinovým cukrem.
11. 11. 2011 12:54
Ještě než jsem dočetla článek, chtšla jsem se spíš zastávat umělých sladidel (když už si člověk nemůže odvyknout sladit), ale sacharin považuju za nejméně vhodný, ten do pusy nevezmu, to myslím aspartam je lepší. Já používám sladidlo na bázi sukralózy, to je bez chemického ocasu a snad, tak neškodný že je i pro děti. Uznávám, že za pár let může být i na sukralóze nalezeno negativum.
11. 11. 2011 12:41
Tak to jsem netušila,že sladidla jsou tak nezdravá.Jediné co občas osladím umělým sladidlem je mrkev s jablkem a nebo tam naliju jablečný mošt,ale všeho s mírou.Naštěstí já sladký moc nemusím,roky piju neslazený čaj na litry a neumím si ho představit sladký,ble...myslím si,že na nesladkou chuť se dá zvyknout,že je to prostě o zvyku...ale nevím nooo,naštěstí s tím problém nemám.
11. 11. 2011 12:34
Já jsem si četla kdysi kvůli tomu dokonce lékařské studie... a jsem přesvědčená, že pokud se to nepřehání, tak ti pár kapek sladidla neuškodí.
On je rozdíl když si dáš na lačno uměle slazený nápoj - tělo očekává cukr a ten nedorazí a pak se zbytečně spustí trávicí reakce - a nebo když s ním zapiješ oběd a pak si myslím, že už je to jedno :)))
Je to můj laický názor (podložený jen 3 roky studia na medicíně).
On je rozdíl když si dáš na lačno uměle slazený nápoj - tělo očekává cukr a ten nedorazí a pak se zbytečně spustí trávicí reakce - a nebo když s ním zapiješ oběd a pak si myslím, že už je to jedno :)))
Je to můj laický názor (podložený jen 3 roky studia na medicíně).
11. 11. 2011 12:18
já nevypiju čaj ani kafe bez oslazení, takže sem si pořídila stejné sladidlo jako ty a sladím si tím jednou denně ten čaj, jinak jsem to omezila na minimum. nemyslím, že by to bylo škodlivé, i když co dneska není, že? :D
11. 11. 2011 12:16
o škodlivosti sladidel sice moc nevím, ale taky jsem milovník sladkého a neslazené kafe jsme si nedovedla ani představit..ale ono to je o zvyku, fakt..piju ho tak už měsíc a po pár dnech mi začalo chutnat a teďka si ho slazené nedokážu ani představit..a do bílého jogurtu si občas dám lžičku medu a to ti to taky krásně osladí..i když med jinak nejím, v tom jogurtu nejde vůbec cítit :) myslím, že je to rozhodně lepší než sladidlo..
11. 11. 2011 12:13
souhlasím s tím, že na sladkou chuť se dá odvyknout. sama jsem kdysi sladila kávu i čaj a prostě jsem přestala. dneska mi sladký nechutná. sladké jogurty mi už nechutnají taky - zdají se mi být přeslazené. Třeba onen vychvalovaný ořecháč z Lidlu je pro ně k nepozření.
Jo, pořád si ráda dám něco malého sladkého. Gumové bonbony - miluju Katjes - čtvereček čokolády, panna cottu s ovocem, jablkový závin... ale na sladké nápoje jsem si odvykla úplně.
Jo, pořád si ráda dám něco malého sladkého. Gumové bonbony - miluju Katjes - čtvereček čokolády, panna cottu s ovocem, jablkový závin... ale na sladké nápoje jsem si odvykla úplně.
dorrit
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?
Se sladkou chutí je to stejné, jako se slanou. Každá potravina má svoji chuť a není potřeba ji přerazit cukrem nebo solí. Když jsme ve škole vařili neslanou dietu, nebylo to tak hrozné. Jediné, co opravdu nejsem schopná sníst bez soli, jsou brambory.