Datum registrace: 18. 02. 2018
esolc
Sebekoučink
Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 137202.18 km |
Kolo: | 66668.00 km |
Cvičení: | 5714 h 35 min |
Přátelé
Počet přátel: 0
Jak požádat o přátelství
esolc
Jak psát blog?Můj den aneb když vaří a hubne chlap
27. 09. 2019
Jsem jedním ze sedmi hrdinů STOBácké série "7 příběhů o hubnutí" a velmi rád se s vámi podělím o svůj oblíbený celodenní jídelníček a recepty.
1. Můj oblíbený jídelní režim
Vstávám později, a proto snídám okolo osmé hodiny.
Moje nejoblíbenější snídaně jsou avokádová pomazánka, zapečené avokádo s vejcem, šunkou a opečeným chlebem v toasteru nebo celozrnná tortilla s Cottagem, lososem, koprem a salátkem – tohle je skvělý recept ze STOBu.
Svačinku vynechávám a obědvám v 11.30.
K obědu si dávám vývarové polévky s kapáním a jako hlavní jídlo mám nejraději plátek masa se šalvějí nebo houbami, spoustu dušené zeleniny nebo fazolové lusky a přílohu si dávám menší.
K odpolední svačince mívám sýr s jablkem nebo bílý jogurt s čerstvým ovocem.
Večeřím okolo 19 – 19.30 h, nejčastěji velký zeleninový salát nebo si dělám své oblíbené „cizrto“, recept najdete níže.
Když mě večer honí mlsná, nakrájím si celer, okurku a posypu si je kari kořením nebo si do misky udělám čerstvou rajčatovou salsu.
Když mám chuť na víno a vím, že jsem v průběhu dne sekal latinu, dám si sklenku a k němu vodu. Nerad to míchám dohromady, proto raději piju vodu a víno na střídačku. Mám ale vypozorováno, že bez vína mi jde hubnutí určitě lépe, alkohol moje snahy brzdí.
2. Pohybová aktivita
Základem je pro mě chůze. Každý den nachodím 10 až 15 tisíc kroků a střídám rychlou a pomalou chůzi. Mám už vytipované úseky, po kterých jde chodit svižněji.
Miluji tanec. Každý víkend protancuji pět až šest hodin a dle krokoměru to odpovídá asi 25 až 30 tisícům kroků.
Dále chodím plavat, na power jógu a na kardio s fit boxem, tj. boxuji do vzduchu na hudbu, a je to výborné na pročištění mé hlavy. Čas od času si zajdu na nordic walking.
3. Moje oblíbené recepty
Avokádo s vejcem, šunkou a opečenými toasty
Na 2 porce budete potřebovat:
- 1 ks avokádo - na druhu nezáleží
- 2ks vejce – spíše menší nebo křepelčí
- 4 plátky šunky
- pepř a sůl k dochucení
Postup:
Předehřejte si troubu na 220°C. Avokádo rozřízněte na dvě poloviny a položte do zapékací mísy. Do misky můžete ještě předem dát malinko oleje a ubrouskem jej rozetřít po dně misky.
Do každého otvoru po pecce rozbijte vejce, ideálně tak, aby žloutek zůstal v prohlubni, ale když vyteče, nic se nestane. V zapékací misce zůstane vespod bílek a ten udělá jakoby volské oko. Opepřete a osolte dle chuti.
Misku vložte na 20 minut do trouby. Plátky šunky nakrájejte a nasucho opečte v pánvi. Já mám rád šunku zvonařku, která má lehký proužek tuku okolo, to dodá šunce správný šmak. Tuku se nemusíte bát, je tam toho opravdu málo, obzvláště chlapi, máme vyšší bazál a energetičtější jídlo nám neuškodí.
Servírujte na stůl, ideální s teplým čajem a jedním kouskem chleba, doporučuji celozrnný žitný. Tohle jídlo vás nakopne, obzvláště když vás čeká perný den a potřebujete energii na celé dopoledne.
Pomazánka z avokáda s koprem, cibulí a limetkou
Budete potřebovat:
- ½ nebo celé avokádo
- cottage nebo měkký kozí sýr, resp. jakýkoliv měkký sýr, který nemá přespříliš tuku
- ½ červené cibule
- čerstvý kopr
- dle chuti čerstvé bylinky (máta, tymián)
- limetka
- sůl a pepř na dochucení
Postup:
Avokádo vydlabejte do misky. Nasekejte půlku červené cibule, je opravdu lepší než bílá. Smíchejte s koprem v množství dle libosti a můžete dochutit dvěma lístky máty a trochou čerstvého tymiánu. Kopr je klíčovou bylinkou, ty ostatní jsou jen pro dochucení, tak s nimi opravdu opatrně. Přidejte 2 až 3 polévkové lžíce Cottage (nebo jiného čerstvého sýra), šťávu z limetky, pro začátek jen trochu, ale pokud máte limetku rádi, pak klidně šťávu z poloviny limetky. Pak už jen dosolte a opepřete dle chuti.
Pomazánku ideálně namazat na celozrnný chleba nebo na opečený nasucho v toustovači. Kombinace pečiva a téhle svěží pomazánky je úžasná. Když tuhle pomazánku dělám pro návštěvu, než dosednu ke stolu, je už vyluxována.
Cizrto
Budete potřebovat:
- 6 - 7 ks krevet
- ½ konzervy cizrny v plechovce
- ½ hlavičky brokolice
- menší červenou cibuli
- 1 polévkovou lžíci mango chilli omáčky
- špetku sušeného chilli
- 1 kávovou lžičku sójové omáčky (dle vašich chuťových preferencí)
- trochu oleje na osmahnutí cibulky a krevet
- 4 – 5 ks cherry rajčátek nebo 1 – 2 ks velkých rajčat
- pár koleček chilli papričky
- 1 polévková lžíce nakrájeného, čerstvého zázvoru
- ½ limetky
- sůl, pepř na dochucení
Postup:
Na pánev dejte malinko oleje (já používám rád v rozprašovači) a orestujte na něm cibuli a nakrájený zázvor. Po chvíli přidejte krevety a osmahněte, aby získaly barvu. Můžete přiklopit pánev pokličkou a nechat krevety chvíli podusit.
Po chvilce přidejte šťávu z limetky, špetku sušeného chilli, sójovou omáčku, směs promíchejte a zase poduste, aby se chutě hezky spojily.
Po přibližně pěti minutách přidejte polévkovou lžíci sladké mango chilli omáčky a chvíli poduste. Pak přidejte brokolici, kterou jste předem spařili a rozdělili na malé růžičky. Spolu s brokolicí přidejte i propláchnutou cizrnu a opět poduste.
Na závěr přidejte rajčátka, pár koleček chilli papričky, osolte a opepřete dle chuti a minutku poduste na pánvi. Důležité je, aby vám v pánvi zůstalo trochu šťávy, pokud by se všechna nasála, trochu podlijte nebo přidejte limetkovou šťávu.
Přílohu si vyberte dle svých chuťových preferencí, já mám rád knackebroaty nebo celozrnný Fit chléb. Nebo si cizrto můžete dát i bez přílohy, zdroj sacharidů už zajistí cizrna.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
esolc
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?