Datum registrace: 15. 06. 2010
ivamal
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 137205.18 km |
Kolo: | 66668.00 km |
Cvičení: | 5714 h 35 min |
Přátelé
Stob skupiny
Lektoři
Jak si přidat lektora
ivamal
Jak psát blog?Heslo pomalu, ale jistě platí i pro zeleninu
20. 03. 2014
Otřepané slogany "mléko ničím nenahradíš, zdraví sílu najdeš v sýru, 5x denně zeleninu" a pod. mají racionální jádro. Nejtěžší je asi uvést do praxe poslední slogan.
Rozumově víme: zelenina obsahuje mnoho zdraví příznivých látek, které se podílejí na snížení výskytu kardiovaskulárních a metabolických onemocnění a na snížení rizika rakoviny. Zelenina je z převážné většiny (cca z 80 %) tvořena vodou, je dobrým zdrojem vlákniny, díky čemuž se řadí k potravinám s velkým objemem, ale nízkou energetickou hodnotou, a to právě při redukci váhy potřebujeme. Zeleniny si ceníme zejména kvůli obsahu vitaminů, minerálních látek, antioxidantů a vlákniny.
Tolika kladů a navíc - sloganem si nic neodepíráme, naopak si přidáváme ke každému chodu další potravinu. Proč to tedy neděláme? Protože jsme pohodlní. Když jdeme na našich redukčních pobytech do řecké taverny, jak nám chutná zeleninový salát - ale doma je snazší sáhnout po rohlíku.
Pojďme se pokusit dle našeho hesla pomalu, ale jistě zavést do jídelníčku zeleninu.
Nováčci, kteří zatím třeba vůbec zeleninu nekonzumujete, si pro začátek si kupte v obchodě hotové zeleninové saláty. Až to zvládnete, kupte si nakrájený salát a doma či v práci do něho dejte ochucený cottage, nebo tuňáka či koupený nastrouhaný sýr a máte během 3 minut hlavní chod. No a i odpůrci zeleniny se tímto způsobem mohou dopracovat k tomu, že věnují z 24 hodin 10 minut tomu, že si nakrájí zeleninu a dodají k ní nějakou bílkovinu. Vhodnou volbou je také zelenina Bonduelle, která je zpracovávána hned po sklizni a uchovává si vitaminy a minerální látky. Nově je zpracovávána v páře, na plechovce najdete slovo "vapeur". Konzervu Bonduelle můžete mít stále při ruce a když se potřebujete najíst za časového presu, jen trhnete víčkem a pokrm je hotov. Výbornou volbou jsou také luštěniny. Hrášek či mrkvičky vám mohou posloužit i pokud máte nepřekonatelnou chuť zobat něco u televize. Včera jsem byla na tiskovce, kde ze zeleniny Bonduelle připravoval zeleninu kuchař Albert a byly to opravdu delikatesy. Čočkové a hráškové jednohubky, rychlosaláty a ani mě nepřekvapily luštěniny nasladko, protože to znám z domova – dcera dělá diplomku na téma luštěniny, a tak degustujeme od buchet a perníku z cizrny až po ala bramborové placky z luštěnin. Více o zelenině Bonduelle bude co nevidět v článku a mnoho inspirací na recepty získáte na www.bonduelle.cz.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Uvařenou nebo naklíčenou cizrnu, sóju nebo hrách ochuťte libovolným kořením - sůl, česnek, paprika, kari, koriandr, můžete přidat i malé množství kvalitního oleje. Luštěniny zvolna pražte na plechu v troubě na 130 °C.
Mouku z luštěnin můžete sehnat v některých specializovaných obchodech nebo objednat na internetu, vyrábí je například firma Extrudo.
Mouku si můžete také vyrobit doma - uvařené nebo naklíčené luštěniny zvolna upražte v troubě na plechu na cca 130 °C a poté je rozemelte dohladka.
Zeleninové placičky se sójou, vařené brambory, jogurtový dip (1 porce)
150 g brambor /500 kJ
22 g sójovych bobů (v suchém stavu, uvařené cca 55 g) /410 kJ
35 g mrkve /60 kJ
15 g celeru /30 kJ
12 g hladké pšeničné mouky /180 kJ
15 g vejce (cca 1/4 ks) /90 kJ
40 g bílého polotučného jogurtu /120 kJ
15 g zakysané smetany /80 kJ
4 ml řepkového oleje /150 kJ
sůl, pepř, česnek, sušený zázvor, muškátový oříšek, pažitka, citronova šťáva
1620 kJ, B 18 g, T 13 g (z toho SAFA 3,7 g), S 50 g
Sójové boby nejdříve namočte a poté uvařte v nové vodě doměkka. Mrkev a celer očistěte, nakrájejte na kostičky a uvařte doměkka. Uvařenou sóju a zeleninu rozmixujte a smíchejte s vejcem a moukou, ochuťte solí, pepřem, sušeným zázvorem, muškátovým oříškem a citronovou šťávou. Z těsta tvarujte placičky, která lehce potřete olejem a pečte na plechu na 180 °C dozlatova. Podávejte s vařenými bramborami a jogurtovým dipem, který připravíte smícháním jogurtu, zakysané smetany, prolisovaného česneku, soli, pepře a nasekané pažitky.
TIP ► Placičky můžete připravit i z jiných luštěnin, například z cizrny. Můžete obměňovat také zeleninu a připravit si placičky například z květáku či brokolice.
ivamal
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?