TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 15. 06. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

ivamal

Získané body

Tento měsíc: 115
Celkem: 5923
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 136197.02 km
Kolo: 66634.70 km
Cvičení: 5673 h 31 min

Přátelé

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

Zastaví léky epidemii obezity?

15. 10. 2024

Přijďte na den zdraví

Již za pár dní se potkáme na Dni zdraví, který se koná 19. října v Konferenčním centru City na Pankráci v Praze 4. V rámci dne zdraví je i konference, kde se můžete zúčastnit mnoha zajímavých přednášek. Těšíme se na vás také ve 14 hodin, kde bude setkání lektorů a  absolventů nebo zájemců o kurzy zdravého hubnutí.

Dopoledne bude věnováno lékařským přednáškám, abyste lépe porozuměli naměřeným parametrům v poradnách.

A nebude chybět ani přednáška na téma, které dnes hýbe světem – farmakoterapie.

Protože členové STOBkubu jsou velmi edukovaní, dovolujeme si podat trošku odbornější přehled pro zvídavé. Léky jsou účinné, ale všem je nám jasné, že bez změny životního stylu se to neobejde. A k tomu vám dá Den zdraví mnoho inspirací.

Více informací o Dni zdraví a přihlášky na přednášky najdete zde.

Dejme slovo MUDr. Hálové, která shrne aktuální možnosti farmakoterapie a principy účinků jednotlivých léků.

Léčba obezity pomocí moderních léků

Léčba obezity pomocí moderních léků se výrazně vyvinula a nabízí nové možnosti, které doplňují změny životního stylu, stravu a fyzickou aktivitu. Zde je přehled nejnovějších farmakologických přístupů:

1. Agonisté receptoru GLP-1 (Semaglutid , Liraglutid)

Mechanismus: Tyto léky napodobují působení glukagonu podobného peptidu-1 (GLP-1), hormonu, který reguluje chuť k jídlu a sekreci inzulínu. Fungují tak, že zpomalují vyprazdňování žaludku, zvyšují pocit sytosti a snižují chuť k jídlu.

• Účinnost: Pacienti mohou dosáhnout až 15-20% úbytku hmotnosti v kombinaci s dietou a cvičením. Semaglutid je zvláště účinný při snižování tělesné hmotnosti.

• Nežádoucí účinky: Nevolnost, zvracení, průjem nebo zácpa

2. Duální inkretinoví agonisté (GLP-1/GIP agonisté) (Tirzepatid)

• Mechanismus: Tirzepatid je duální agonista, který cílí jak na GLP-1, tak na glukózo-dependentní inzulinotropní polypeptid (GIP). Tento dvojí účinek zlepšuje regulaci hladiny glukózy a výrazně snižuje chuť k jídlu.

• Účinnost: Klinické studie prokázaly úbytek hmotnosti o více než 20 % u mnoha pacientů, což potenciálně konkuruje bariatrické chirurgii ve své účinnosti.

• Nežádoucí účinky: Podobné agonistům GLP-1, včetně gastrointestinálních poruch.

3. Naltrexon / bupropion

• Mechanismus: Kombinace naltrexonu, antagonisty opioidů, a bupropionu, inhibitoru zpětného vychytávání dopaminu a norepinefrinu. Tato kombinace ovlivňuje mozkové dráhy odměny, snižuje chuť k jídlu a omezuje tzv. emoční jezení.

• Účinnost: Mírný úbytek hmotnosti (asi 5-10 % tělesné hmotnosti), i když výsledky se u jednotlivých jedinců liší.

• Nežádoucí účinky: Nevolnost, bolest hlavy, závratě, nespavost a zvýšený krevní tlak.

4. Orlistat

• Mechanismus: Orlistat působí tak, že inhibuje enzym lipázu a brání tak vstřebávání tuků ve stravě.

• Účinnost: Může vést k 5-10% úbytku hmotnosti, ale vyžaduje nízkotučnou dietu, aby se předešlo gastrointestinálním vedlejším účinkům.

• Nežádoucí účinky: Mastná stolice, průjem, plynatost a nedostatek vitamínů rozpustných v tucích.

Budoucnost a trendy v léčbě obezity

Nová hormonální léčba: Probíhá výzkum dalších hormonů, které regulují chuť k jídlu a metabolismus, jako jsou analogy amylinu a antagonisté ghrelinových receptorů.

• Genová terapie a manipulace s mikrobiomem: Inovativní přístupy zaměřené na genetické aspekty obezity a aspekty střevní mikrobioty jsou ve vývoji, potenciálně nabízejí člověku individuální možnost léčby

Závěr:

Léky na léčbu obezity jsou obecně předepisovány osobám s BMI ≥ 30 nebo ≥ 27 s komorbiditami souvisejícími s hmotností, jako je cukrovka nebo hypertenze. Důležitá je dlouhodobá léčba. Léky jsou nejúčinnější v kombinaci se změnami chování. Nejedná se o samostatná řešení, ale o nástroje v rámci komplexního léčebného plánu. Tyto moderní léky na obezitu nabízejí naději pro pacienty, kteří se potýkají se špatnou regulací hmotnosti, zejména pokud samotná úprava životního stylu nestačí.

Hodnocení (1 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři