Datum registrace: 07. 12. 2010
jenisa
Původní Sebekoučink
67 %
0 kg
6 kg
Již zhubnuto: 4 kg
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 136532.25 km |
Kolo: | 66634.70 km |
Cvičení: | 5678 h 47 min |
jenisa
Jak psát blog?Zdravá strava -- "superpotraviny"
01. 11. 2011
Ahoj,
tak se zase po nějaké době ozývám.
Ve spoustě zdrojů se píše, že jako primární prevence rakoviny a jiných onemocnění je vhodné cvičení, odpočinek a zdravá strava.
Ale ta zdravá strava mi dělá občas velké potíže :)
Hledala jsem nějaké vhodné potraviny, které se mají častěji zařazovat do jídelníčku a zde je neúplný seznam:
1) z ovoce citrusy a jablka, hroznové víno (šťáva), bobulovité ovoce
2) zelenina (brokolice, zelí, květák, kapusta, špenát, mrkev, cibule, pórek,rajčata,celer)
3) rozinky
4) olivy
5) ryby, zejména losos
6) lněná semínka (čerstvě mletá)
7) kurkuma, chilli
8) celozrnné pečivo
9) sojové výrobky
10) zelený čaj
11) hořká hodněprocentní čokoláda
Seznam je neúplný, klidně přidejte vlastní superpotravinu, která má vhodný dopad na prevenci nemocí a posilování zdraví. Možná se divíte, proč si to tu píšu, ale já jinak zapomínám a kupuji furt to samé a za druhé máme bohužel velmi nehezké rodinné dispozice, tak je třeba začít dříve než později. Samozřejmě jídlo na návštěvách u rodičů neovlivním, ale to není důvod se ve zbývající době, kdy stravování leží na mých bedrech, nesnažit. A jak říká přítel, doma se pro pestrost doplní to, co nepřipravuji.
Postupné změny, které jsem provedla:
1) zrušila jsem jakoukoliv bílou mouku na pečení (na sladké věci užívám pšeničnou celozrnnou nebo špaldovou celozrnnou a rozdíl v chuti není tak markantní, jen cena je bohužel vyšší)
2) v receptech, kde se používá plnotučný tvaroh používám nízkotučný a případně zpevním želatinou (s agarem mi to nějak nejde, nevím proč)
3) místo zahušťování moukou zahušťuji rozmixovanou zeleninou
4) místo smetany plnotučné mléko do omáčky
5) polotučné jogurty místo plnotučných a odtučněných, nejlépe hollandia
6) vyřadila jsem bílý cukr (na pečení užívám třtinový a med od včelaře)
7) nekupuji červené maso (při návštěvě u rodičů je každý den a tímto provádím kompenzaci)
8) kuřecí občas, ryby dvakrát týdně
9) nekupuji konzervy kromě rybích a občas ovocné konzervy
10) hodně pohanky, pouze neloupaná rýže a celozrnné těstoviny nahradily bílou rýži a těstoviny
11) místo slazených musli z obchodu používám ovesné vločky a přidám třeba ovoce, ořechy ap.
Takže kdo máte nějaký tip na vhodné další potraviny či jiné ozdravění jídelníčku, sem s ním :)
Vaše doporučení viz komentáře níže:
1) šmakoun -- recepty v blogu u Ivy, je tam skvělá inspirace
2) nahrazovat majonézu tvarohem -> tvarohové pomazánky (viz komentář Vachom)
3) místo masových paštik rostlinné (fazolová, brokolicová, houbová)
4) luštěniny (červená čočka, cizrna)
5) celozrnný kuskus, bulgur, kroupy (polévka z krup a celeru)
6) zahušťování ovesnými vločkami či krupicí (viz komentář Lindy)
7) místo smažení dusit (viz komentáře od Alex a JaniVlc)
8) místo uzenin šunku s vysokým podílem masa
tak se zase po nějaké době ozývám.
Ve spoustě zdrojů se píše, že jako primární prevence rakoviny a jiných onemocnění je vhodné cvičení, odpočinek a zdravá strava.
Ale ta zdravá strava mi dělá občas velké potíže :)
Hledala jsem nějaké vhodné potraviny, které se mají častěji zařazovat do jídelníčku a zde je neúplný seznam:
1) z ovoce citrusy a jablka, hroznové víno (šťáva), bobulovité ovoce
2) zelenina (brokolice, zelí, květák, kapusta, špenát, mrkev, cibule, pórek,rajčata,celer)
3) rozinky
4) olivy
5) ryby, zejména losos
6) lněná semínka (čerstvě mletá)
7) kurkuma, chilli
8) celozrnné pečivo
9) sojové výrobky
10) zelený čaj
11) hořká hodněprocentní čokoláda
Seznam je neúplný, klidně přidejte vlastní superpotravinu, která má vhodný dopad na prevenci nemocí a posilování zdraví. Možná se divíte, proč si to tu píšu, ale já jinak zapomínám a kupuji furt to samé a za druhé máme bohužel velmi nehezké rodinné dispozice, tak je třeba začít dříve než později. Samozřejmě jídlo na návštěvách u rodičů neovlivním, ale to není důvod se ve zbývající době, kdy stravování leží na mých bedrech, nesnažit. A jak říká přítel, doma se pro pestrost doplní to, co nepřipravuji.
Postupné změny, které jsem provedla:
1) zrušila jsem jakoukoliv bílou mouku na pečení (na sladké věci užívám pšeničnou celozrnnou nebo špaldovou celozrnnou a rozdíl v chuti není tak markantní, jen cena je bohužel vyšší)
2) v receptech, kde se používá plnotučný tvaroh používám nízkotučný a případně zpevním želatinou (s agarem mi to nějak nejde, nevím proč)
3) místo zahušťování moukou zahušťuji rozmixovanou zeleninou
4) místo smetany plnotučné mléko do omáčky
5) polotučné jogurty místo plnotučných a odtučněných, nejlépe hollandia
6) vyřadila jsem bílý cukr (na pečení užívám třtinový a med od včelaře)
7) nekupuji červené maso (při návštěvě u rodičů je každý den a tímto provádím kompenzaci)
8) kuřecí občas, ryby dvakrát týdně
9) nekupuji konzervy kromě rybích a občas ovocné konzervy
10) hodně pohanky, pouze neloupaná rýže a celozrnné těstoviny nahradily bílou rýži a těstoviny
11) místo slazených musli z obchodu používám ovesné vločky a přidám třeba ovoce, ořechy ap.
Takže kdo máte nějaký tip na vhodné další potraviny či jiné ozdravění jídelníčku, sem s ním :)
Vaše doporučení viz komentáře níže:
1) šmakoun -- recepty v blogu u Ivy, je tam skvělá inspirace
2) nahrazovat majonézu tvarohem -> tvarohové pomazánky (viz komentář Vachom)
3) místo masových paštik rostlinné (fazolová, brokolicová, houbová)
4) luštěniny (červená čočka, cizrna)
5) celozrnný kuskus, bulgur, kroupy (polévka z krup a celeru)
6) zahušťování ovesnými vločkami či krupicí (viz komentář Lindy)
7) místo smažení dusit (viz komentáře od Alex a JaniVlc)
8) místo uzenin šunku s vysokým podílem masa
Hodnocení (18 hlasů):
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
02. 03. 2012 09:40
bonakva
No tohle je super :) a je pro mě potěšující vidět, že většinu toho dodržuji i já 8) držím palce!
02. 03. 2012 08:26
Dášo, investice do šikovných pomocníků do kuchyně se vyplatí. A odvaha??? Ta je potřeba hodně velká na pojídání toho, co nám nabízejí výrobci potravin.
02. 03. 2012 06:37
Díky za článek, celkem se snažíme jet taky tak, s malými výjimkami...
Evi (Nonno) - to je úžasný!! Obdivuju Tě, já bych na to neměla čas a možná ani odvahu....
Evi (Nonno) - to je úžasný!! Obdivuju Tě, já bych na to neměla čas a možná ani odvahu....
01. 03. 2012 22:49
A ještě jsem chtěla napsat, že Evička (Nonno) napsala úplně super komentář a s tím jejím prvním odstavcem naprosto souhlasím !!! Jen teda ani zdaleka nejsem tak soběstačná jako ona a docela jí to i závidím :-) Je to děs a hrůza co se v našich obchodech prodává :-(
01. 03. 2012 22:44
Super seznam. Určitě bych přidala červenou řepu, jáhly - jsou jednoduché na přípravu a výborné, mandle, vlašské ořechy ...
01. 03. 2012 22:22
Já radikálně změnila stravování. Jsem zděšená z toho, co všechno se přidává do potravin a rozhodla jsem se, že budu kupovat jen to, co se nedá doma vyrobit. Už mě nebaví pojídat všechny ty látky na prodloužení trvanlivosti, zvýraznění chuti a barvy, všelijaké náhražky, přesolená a nebo přeslazená jídla a různé umělotiny... Je toho tolik, že jsem se přestala orientovat v tom co je zdravé a co nám škodí. A řekla jsem dost!
1. Kamarád má kravičky - dělám domácí jogurt a chystám se na sýry
2. Sestřenice má kozičku - mlíčko, domácí sýry a syrovátku
3. Investovala jsem do přístroje na sojové mléko - tofu, jogurt, okara
4. Domácí pekárna - domácí kvásek a chlebík z něj, tempeh
5. Mlýnek na obilí
6. Místo cukru vyrábím amasaké a dělám sladké dezerty a přidávám do pečiva
7.Pořídila jsem si vakuové nádoby na uchování potravin
8. Parní hrnec
9. Odšťavňovač s nástavcem na výrobu domácích těstovin
......Pozdě, ale přeci....
Myslíte si, že jsem blázen? Ale věřte mi, že šťastný blázen. Je to osvobozující, když se člověk stane alespoň částečně soběstačný. A když si vytvoří určitý systém, tak to nezabere ani moc času. Pro mě to je i zábava při vymýšlení nových receptů. A nejdůležitější je, že manžel je vděčný strávník a stejný blázínek jako já.
1. Kamarád má kravičky - dělám domácí jogurt a chystám se na sýry
2. Sestřenice má kozičku - mlíčko, domácí sýry a syrovátku
3. Investovala jsem do přístroje na sojové mléko - tofu, jogurt, okara
4. Domácí pekárna - domácí kvásek a chlebík z něj, tempeh
5. Mlýnek na obilí
6. Místo cukru vyrábím amasaké a dělám sladké dezerty a přidávám do pečiva
7.Pořídila jsem si vakuové nádoby na uchování potravin
8. Parní hrnec
9. Odšťavňovač s nástavcem na výrobu domácích těstovin
......Pozdě, ale přeci....
Myslíte si, že jsem blázen? Ale věřte mi, že šťastný blázen. Je to osvobozující, když se člověk stane alespoň částečně soběstačný. A když si vytvoří určitý systém, tak to nezabere ani moc času. Pro mě to je i zábava při vymýšlení nových receptů. A nejdůležitější je, že manžel je vděčný strávník a stejný blázínek jako já.
01. 03. 2012 19:51
Díky za tento blog, ráda jsem si početla a něco se dozvěděla a zároveň mě potěšilo že z tvého seznamu superpotravin až na rozinky, lněná semínka a tu čokoládu mám všechny v jídelníčku a ještě ráda - obzvlášť na kurkumě, celeru, olivách a brokolici s radostí ujíždím :)
01. 11. 2011 23:21
Jeniso, díky - tak jsem radši založila blog na téma pomazánky... ve kterém jsem rozepsala podrobně recepty...tak se spíš mrkni i do blogu. A když nějaký receptík přidáš, budu jen ráda :-).
01. 11. 2011 11:57
tuky naháním olivami nebo trochu oříšku,smakoun je vynikajicí dám si do něho plátek eidamu a plátek kuř.šunky zabalím do alobalu a ugriluji v troubě,smaky nudle jsou taky super ikdyž trochu drahší jinak vše to co tady píšou holčiny.
01. 11. 2011 08:48
jednoznačně přidej kysané mléčné výrobky, udržují střevní mikroflóru, jsou prevencí proti střevním onemocněním a určitě ještě spoustu dalšího. Navíc neobsahují tolik laktózy jako třeba obyč. mléko, takže jsou stravitelnější pro dospělé, kteří již nemají potřebnou hladinu enzymu laktázy.
01. 11. 2011 08:39
Lindo, tu polévku z krup a celeru vyzkouším. Je třeba kroupy nějak namáčet nebo nějak jinak předupravovat? Ještě jsem z nich nikdy nevařila...
Vachom: teda pomazánky vypadají dobře. Určitě bude zítra ta s tvarůžky :) Ale postupně budou všechny... Měla jsem vždy problém propašovat tvaroh tak, aby to nechutnalo "na jedno brdo". Moc děkuji.
Vachom: teda pomazánky vypadají dobře. Určitě bude zítra ta s tvarůžky :) Ale postupně budou všechny... Měla jsem vždy problém propašovat tvaroh tak, aby to nechutnalo "na jedno brdo". Moc děkuji.
31. 10. 2011 23:06
Skvělý přehled.
Mám ráda pomazánky, naučila jsem se nahrazovat majonézu nízkotučným tvarohem. Tvaroh nejprve připravím tak, aby mi chutnal "samotný" - bez poslední přílohy - tzn. osolím, opepřím, příp. červenou sladkou papriku (koření) a přidám červenou nadrobno nakrájenou cibuli a teprve potom přidávám poslední přísadu - podle druhu pomazánky. Osvědčily se mi: a) syrečky, b) alá rybí pomazánka - rybičky nebo uzená makrela, nebo tuňák + horčice + trochu kys. okurky, c) hermelín (stříbrňák) d) vařená vejce. Pravidlo je - nedat víc gramů tvarohu než je váha poslední přísady. Pokud není tvarohu více, chuť se nepřebije a pomazánka chutná i ostatním. Tak snad bude chutnat i vám...
Mám ráda pomazánky, naučila jsem se nahrazovat majonézu nízkotučným tvarohem. Tvaroh nejprve připravím tak, aby mi chutnal "samotný" - bez poslední přílohy - tzn. osolím, opepřím, příp. červenou sladkou papriku (koření) a přidám červenou nadrobno nakrájenou cibuli a teprve potom přidávám poslední přísadu - podle druhu pomazánky. Osvědčily se mi: a) syrečky, b) alá rybí pomazánka - rybičky nebo uzená makrela, nebo tuňák + horčice + trochu kys. okurky, c) hermelín (stříbrňák) d) vařená vejce. Pravidlo je - nedat víc gramů tvarohu než je váha poslední přísady. Pokud není tvarohu více, chuť se nepřebije a pomazánka chutná i ostatním. Tak snad bude chutnat i vám...
31. 10. 2011 19:30
Pěkně napsané. Dávno před hubnutím jsem vyměnila masové paštiky za zeleninové. Jsou výborné, obvzlášť brokolicivá,fazolová a houbová. Do zeleninových polívek se mi osvědčilo na sucho opražit krupici nebo ovesný vločky. Hodně používám kuskus i celozrnný, celozrnný těstoviny, bulgur, kroupy ( úžasná je polívka z krup a celeru), nebo cizrnu, červená čočka.
31. 10. 2011 14:51
to Alex: přidala jsem to bobulovité ovoce do seznamu, díky.
to Iva: šmakoun je skvělý zdroj bílkovin, ale vůbec nevím, jak ho upravovat, aby to bylo dobré a nechutnalo to všechno stejně...
to Iva: šmakoun je skvělý zdroj bílkovin, ale vůbec nevím, jak ho upravovat, aby to bylo dobré a nechutnalo to všechno stejně...
31. 10. 2011 13:50
Skvělý výčet!! Hovězí maso bych úplně nezatracovala - přece jen je to skvělý zdroj železa a zabraňuje tak chudokrevnosti, ale Ty ho jak píšeš máš občas u rodičů. Mořské ryby jsou vhodné všechny - asi bych lososa moc nenadřazovala a ovoce, zelenina jsou vhodné všechny druhu - každý druh má trochu jiné zastoupení minerálních látek a vitamínu, tak si spíš myslím, že je zde vhodná pestrost. A jak píše Saša - nesmažit, ale spíš dusit, vařit ve woku, zaleninu dělám v parním hrnci...jinak u nás jsou změny dost podobné :-))
31. 10. 2011 13:39
No pěkně! V podstatě u mě najdeš ten svůj seznam v praxi taky - až na tu sóju a věci z mlíka a s vaječnou bílkovinou, které nesmím. Ještě mě napadá bobulové ovoce, hlavně borůvky - ty se taky za tímhle účelem hodí:-) A na slazení i pravý javorový sirup, ten taky není takoví zlo.
A léta už nesmažím - věci, co je třeba udělat narychlo, hodím do woku na 1-2 lžičky oleje, případně se dá podlít i vodou a "smažit" takhle".
A léta už nesmažím - věci, co je třeba udělat narychlo, hodím do woku na 1-2 lžičky oleje, případně se dá podlít i vodou a "smažit" takhle".
31. 10. 2011 12:49
No, mne napadá snad jen ještě šmakoun - upravuji ho jak k obědu jako náhradu masa nebo do salátů k večeři, a ještě třeba tofu, Také jsem začala kupovat šunku s velkým procentem masa - cca 95%.
31. 10. 2011 12:37
Super přehled, momentálně mě nic moc nenapadá, čím doplnit, protože u nás je to stejné :)
jenisa
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?