TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 13. 10. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

lenkakonjatova

Sebekoučink

Váš nezaplacený cyklus byl automaticky zrušen dne 5. 2. 2019. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 11329
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 136535.25 km
Kolo: 66634.70 km
Cvičení: 5679 h 47 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

lenkakonjatova

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

kdo to ví,odpoví...

08. 02. 2011

ahoj všichni,
chtěla jsem se jen zeptat,jestli někdo nevíte,kolik váží maso po uvaření,o kolik se liší od syrového stavu?
V receptech uvádějí váhu  v syrovém stavu,ale já vařím pro celou rodinu,tak si to na porce znásobím,ale pak nevím,kolik si mám nandat na talíř,abych měla stejnou kalorickou hodnotu.
U plátků a příloh je to jednoduché,ale u mletého,směsí nebo masa na kostičky,...nevím.
Nebo to mám řešit jinak?

A když už jsem se dostala k zápisu,chci pochválit všechny za jejich úspěchy,je to úžasné a doufám,že taky jednou budu moci ukázat své fotky před a po ...
jste skvělíííííííííííííííí...:-)

Hodnocení (8 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

09. 02. 2011 20:54
Mně připadá taky nejjistější vážit syrové a podle toho, kolik ho chci pro sebe na porci, si z hotového uzmout podíl. Myslím, že různé druhy masa se smrsknou jinak a taky záleží na způsobu přípravy - jesli je vařené, dušené, pečené - a jak velký kus se zpracovává atd. Nejradši mám dušené nebo restované maso nakrájené na kousky - ty si pak na talíř odpočítám a je hotovo...
09. 02. 2011 14:03
Já to dělám tak, že si všechno zvážím jednotlivě před a pro to spočítám hodnoty. Pak když se to udělá, tak to celé zvážím (nutriční hodnoty se nezmění) a vyjmu z toho část. Ten úbytek děleno celá váha je vlastně podíl, kterým rozdělíte i ty nutriční hodnoty. Takže tím podílem postupně vynásobte kJ, B, S a T a je to hotovo. Dá se to udělat i naopak, že si řeknete, kolik chcete sníst a z toho dopočítáte váhu směsi, kterou máte pro sebe uzmout :) Nejsem zrovna moc dobrá ve vysvětlování, ale snad to bylo pochopitelné :)
09. 02. 2011 07:36
Ivet - já vážím suché sojové maso, než si ho mrsknu do rendlíčku...možná by stálo za to převážit suché a pak "nacucané" :-)
08. 02. 2011 21:26
Pawlinkaaa: to jo, že nenabydou živiny, ale váhově, kolik se to maso nacucá vody, jak váhově nabyde... (jako je to třeba u rýže nebo těstovin) Jako když si sice zvážim 50g masa, uvařím ho, nezjistím kolik váží "nacucané", a pak to zamíchám do nějaké směsi, jestli je tu nějaké pravidlo, jako třeba že bude vážit 2x víc nebo tak...
08. 02. 2011 20:01
U masa je mi to jasné a funguje to tak. Ale některé ryby se srazí téměř na třetinu.
08. 02. 2011 19:45
Iveta859: Já to ze sójovým masem dělám tak, že si odvážím třeba 50g suché směsi , a to si i zapíšu do jídlokoučinku. Výživové hodnoty na obale masa se týkají masa nevařenýho, takže by podle mě byla blbost, kdyby 50g neuvařenýho masa mělo cca 25g bílkovin, ale když bys pak těch 50g zvážila uvařených, dostala bys množství rozhodně 2x větší - to by znamenalo, že bys zkonzumovala víc jak 50g bílkovin, a přece ty hodnoty se nemůžou zvětšovat… Snad to tak skutečně je, jestli ne, tak mě někdo prosím opravte!
08. 02. 2011 19:11
Naposledy jsem pekla libovou vepřovou plec a opravdu se smrskla na 60%. Mleté míchané hovězí + vepřové se vypeče ještě víc, protože tady melou z vepřového bůčku a ten se víc vypeče nebo vysmaží nebo odtuční na grilu. Takže přibližně váha hotové porce masa / 60 * 100 = množství syrového masa.
08. 02. 2011 18:52
tyjo, to mě nikdy nenapadlo :-D ups ale to snad není zas takový rozdíl třeba ve směsi, ne? jinak nemáte někdo zkušenosti s podobným problémem u sójového masa? to naopak přibývá na váze, protože se vaří ve vodě, kterou nacucá. Nevím ale kolik, a jsem trdlo, dneska jsem to při příležitosti nezjistila...
08. 02. 2011 18:30
tak děkuju,vidíš,já ty lekce četla a nevím z toho nic...:-(chjoo
08. 02. 2011 15:34
já jsem se dočetla že po uvaření je to o 20g méně na porci, takže např. když je 100g plátek masa, po tepelném zpracování má 80g...
08. 02. 2011 13:32
Já jsem si to poctivě prošla :-D a tohle mi utkvělo v paměti, že tam určitě někde je :-) tak jsem to našla (protože přesně jsem si to samozřejmě nepamatovala a vařím doma dvě jídla - pro přítele a pro sebe, teda maso si dělám vždy zvlášť a jemu to, na co má chuť)
08. 02. 2011 13:28
Vidíš-tak to jsem nevěděla- já jsem to řešila tak, že jsem zvážila všechno maso před vařením, a pak jsem to viděla počtem porcí, které jsme snědli /samozřejmě stejně velkých :-)) Tak jsem se zase poučila....
08. 02. 2011 13:01
V lekci hubnutí (Interaktivně - 3. lekce - zdravý talíř) je, že: U masa v důsledku ztrát vody a tuku dochází ke snížení hmotnosti po tepelné úpravě zhruba o 40%.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři