Datum registrace: 08. 01. 2011
lenkavy
Sebekoučink
Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 137202.18 km |
Kolo: | 66668.00 km |
Cvičení: | 5714 h 35 min |
Přátelé
Lektoři
Jak si přidat lektora
lenkavy
Jak psát blog?Výzva č. 6: Jaké jsou nejčastější chyby po ránu?
10. 02. 2019
1. Největší chybou je samozřejmě nesnídat.
Nutno napsat, že s nesnídáním se setkáváme již velmi zřídka, osvěta v tomto směru funguje.
Nicméně shrnuji, kdo nesnídá:
- má po ránu méně energie
- má nižší mentální výkonnost
- hrozí vyšší riziko vzniku zažívacích potíží (snídaně mimo jiné startuje i peristaltické pohyby a je proto prevencí zácpy)
- může dojít ke zpomalení metabolismu
- v důsledku poklesu hladiny cukru v krvi dostává v pozdějších hodinách hlad a chutě a následně toho sní mnohem více, než kdyby se nasnídal
- vědecké výzkumy dokazují, že osoby snídající si lépe udržují tělesnou hmotnost
2. Snídaně je nedostačující
S touhle chybou se naopak setkáváme již velmi často.
Nejčastěji se jedná o snídaně:
- malý kelímek jogurtu a kus ovoce, někdo si přidá i 2 lžíce vloček nebo snídaňové směsi
- pytlík instantní kaše
- v poslední době módní smoothie
Energetická hodnota těchto snídaní se pohybuje okolo 600 – 900 kJ a to je opravdu málo. Chybí zde energie, chybí i živiny a po takovéto snídani budete brzy hladoví.
Stává se, že hlad si uvědomíme až v pozdních hodinách, jelikož v pracovním frmolu pocity hladu potlačujeme nebo si je neuvědomujeme.
Tuto snídani bych doporučila jedině tomu, kdo doposud nesnídá a potřebuje si na jídlo po ránu postupně zvykat, nebo tomu, kdo mívá později OPRAVDU svačinu.
Mám ale zkušenosti, že na této snídani "fičíte" až do oběda.
Pamatujte, snídaně má tvořit alespoň 20 % denního energetického příjmu, nemáte-li dopolední svačinku, pak i 30 %.
Snídaně 150g jogurt bílý 3% tuku a 150 g ovoce obsahuje přibližně 700 kJ, 7 g bílkovin, 4 g tuku, 23 g sacharidů a 5 g vlákniny.
Vhodnější je např. snídaně 150g jogurt bílý, 80 g ovoce, 30-40 g vloček nebo celozrnných lupínků (např. Nestlé fitness), 10 g ořechů.
Nutriční hodnoty takovéto snídaně jsou 1350 kJ, bílkoviny 12 g, tuky 13 g, sacharidy 38 g, vláknina 9 g.
Slanou variantou pak může být např. 60 g celozrnného pečiva, tvarohová pomazánka 100 g (např. vyšlehaný tvaroh s jarní cibulkou), ředkvičky. Nutriční hodnoty jsou 1360 kJ, bílkoviny 22 g, tuky 6 g, sacharidy 46 g, vláknina 7 g
3. Snídaně neobsahuje všechny živiny
Součástí všech porcí musí být všechny živiny, tj. bílkoviny, sacharidy a tuky.
Zde pozor na snídaně typu – bábovka, koláč, kobliha, listové pečivo apod. Také pozor na pečivo s máslem a medem či marmeládou. Tyto sladké snídaně jsou bohaté na sacharidy, cukry a tuky, obsah bílkovin je velmi nízký. Proto se zpravidla do 1 -2 hodin dostaví hlad a chutě na sladké.
Snídaně proto doplňte vždy o zdroj bílkoviny, která sníží glykemickou nálož porce a také Vás na delší dobu zasytí. Ideální je např. tvaroh, jogurt nebo jiný zakysaný mléčný výrobek.
4. Snídaně je moc velká
Tohle je naopak druhý extrém, se kterým se tak často nesetkáváme.
Nejčastěji se to stává na služebních cestách a dovolených, kde bývá snídaně součástí ubytování nebo to „ujede“ při víkendovém ranním klidu.
Asi nemusím příliš rozebírat, nutriční hodnoty nám nejsou až tak cizí...:-). Jsou to snídaně s velkým množstvím sladkého pečiva, dále párky, klobásy, paštiky, tučné uzeniny, palačinky, lívance, vejce na x možných smažených způsobů a k tomu několik kusů pečiva.
Hlídejte se i o víkendech a mimo domov a pokud to tak dopadne, vydržte na této snídani až do oběda a pokud jste na dovolené, dejte si pořádnou předobědovou túru...:-)
Snídaně 3 vejce, 50 g slaniny a 2 krajíce chleba má energii 3300 kJ, bílkovin 37 g, tuků 44 g, sacharidů 57 g a vlákniny 5 g. Tato snídaně je samozřejmě velmi kalorická, tučná a náročná na trávení. Bude se Vám po ni nejspíše chtít zase spát..o)
A co rádi snídáte Vy?
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Děkuji a zdravím :)
Mimochodem... miluji víkendová rána, kdy se u snídaně sejde celá rodina... není nic příjemnějšího!
Teď si ráno dělám zpravidla nějaký rybí "maglajz" - neodvažuju se tomu říkat ani salát ani pomazánka: trochu jogurtu/tvarohu/podmáslí (podle toho, co je k dispozici, podmáslí na úpravu konzistence vloček a přidaného psylia) - kousek ryby (slaneček, uzený losos, uzená makrela, něco z konzervy) - kus cibule jakožto zástupce toho mála druhu zeleniny, který jím ráda + trochu ovesných vloček (místo pečiva, to prostě moc nejím) + žřička psyllia. V poslední době přidávám i nějakou další konzervovanou zeleninu, které jsem přišla na chuť - hrášek, kukuřice, případně syrová rajčata.
Výjimkou jsou ty zmíněné bufetové snídaně v hotelu, ale ty jsou většinou jen o dovolené, jinak zřídka. A další výjimkou ranní schůze v práci - doma jen rychlý půlhrnek bílé kávy (na druhou půlku mi ani nezbude čas) a pak obvykle si hned po příchodu do práce (na tu schůzi) naložím talíř z místních zdrojů (na těhle schůzích zpravidla jeden předem určený zajišťuje tzv. caterig, v tom se střídáme, pečivo + sýr + uzenina + zelenina + občas pomazánka + většinou sladkosti, já sladkosti přenechávám kolegům a naopak se musím hlídat, abych jim nechala sýr a rajčata) - takže vlastně snídím ve stejnou dobu, jako jsem zvyklá z domova :-)
Přes týden střídám strouhanou mrkev s jablkem a ořechy , Jogurt s ovesnými vločkami a ovocem a na víkend zhřeším smažené vajíčko ,sýr,anglická a topinka :-)
Jinak taky žitný chléb se šunkou, vejcem nebo sýrem a k tomu různé druhy zeleniny syrové. Čaj zelený nebo bylinkový teď v zimě.
Teď pracuju z doova a Sebekoučink mě naučil snídat.
Ovšem před mými snídaněmiby asi většina lidí prchla hrůzou - ale já fakt od malička bez mléka ani ránu, mléko ve šech podobách ke všemu a se vším... Zato chleba a ostaní normální pečivo - kdyby nebylo, tak to ani nepoznám.
Takže když si dělám snídni já, je to obvykle následující maglajz, kterému se neodvažuju říkat ani rybí salát ani rybičková pomazánka: kus nějaké ryby (půlka běžné konzervy, čtvrt uzené makrely, nějaká kyselá rybička, kus pečenáče, slané matjesy...), půlka velké cibule, hrst ovesných vloček místo pečiva, něco kysaného mléčného a lžička hořčice (případně kečupu, pokud ta konzerva byly rybičky v tomatě). Když vím, že ten den nebude moc další vlákniny, přidám lžičku vlákniny. To "něco kysaného mléčného" býval zpočátku tvaroh, ale pak jsem přešl na jogurt, teď dokonce na podmáslí (zejména pokud přidávám vlákninu) - ty vločky prostě potřebují vlhkost, aby se pěkně nasákly. Já vím, pro někoho kombinace slanečka a podmáslí - no, už jen ta představa ho žene na záchod :-)
Jenže sebekoučink říká, že je to snídaně nutričně hodnotá a celkem vyvážená, možná však až příliš vydatná. I když ve světle nových poznatků, že když člověk nemá svačinu, ale až oběd, může být snídaně vydatnější, padá i tenhle problém.
Jinak také mám ráda čočkovou polévku (bez zahuštění - čočka, cibule, voda, česnek a koření) - když ji manže ráno udělá :-)
A samozřjmě obří hrnek neslazeného kávového mléka (káva s mlékem má v podání většiny lidí poněkud jiný poměr vody a mléka) - to je tky nemalý zdroj energie, který musím do snídaně započítávat.
lenkavy
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?