TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 06. 02. 2013

Jak si nahrát profilovou fotku?

muriela

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 390
Celkem: 81879
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 136806.62 km
Kolo: 66657.70 km
Cvičení: 5694 h 51 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

muriela

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Chuť umami: zvyšuje pocit nasycení a pomáhá hubnout

26. 07. 2014

Zajímavý článek na OnaDnes.cz:

http://ona.idnes.cz/chut-umami-pomaha-hubnout-09c-/dieta.aspx?c=A140724_112741_dieta_jup


Chuť umami zvyšuje pocit nasycení a pomáhá hubnout

Člověk rozlišuje svým jazykem čtyři základní chuti. Sladkou, slanou, kyselou a hořkou. To se učí po generace děti na základní škole, teprve posledních pár let se hovoří o dalších chutích, které náš jazyk umí rozlišovat. Tou pátou, vědci uznávanou chutí, je tzv. umami.



Japonské slovíčko vyjadřuje lahodnost a hovoří o výrazné chuti bílkovin. Vědci ale zjistili, že pokrmy bohaté na chuť umami nás zasytí rychleji a na delší dobu. A ti, kdo umami vyhledávají, se méně přejídají a jsou štíhlejší, píše Daily Mail.

Potraviny s chutí umami

rajčata (kečup)
parmezán
sušená šunka
hovězí, sojová a ústřicová omáčka
víno
vývary a bujóny
sušené houby shiitake
tuňák
zelený čaj
krevety
mušle

Mezi potraviny bohaté na chuť umami patří třeba rajčata a z nich vyrobený kečup či omáčka, parmezán, sušená šunka, hovězí, sójová a ústřicová omáčka, víno, vývary a bujóny. Všude tam, kde jsou bílkoviny a glutamát sodný. Ten sám o sobě ve velkém množství může škodit, ale v malém množství ho tělo potřebuje. A navíc vyvolává pocit nasycení. Ovšem člověk by měl přijímat jen ten glutamát, který se v potravinách vyskytuje přirozeně, nikoli jako umělé dochucovadlo.

Glutamát (L-glutamát sodný monohydrát) jako dochucovadlo používají v zemích východní Asie dlouho. Na Západě se o něm teď hodně diskutuje, protože podle jedněch škodí, podle jiných je zcela neškodný. Pravda bude někde uprostřed. Tělo totiž kyselinu glutamovou, z níž glutamát jako sodná sůl této kyseliny vzniká, nezbytně potřebuje. Ale, jako u většiny prospěšných látek, v malém množství. Zvýšená konzumace glutamátu může vést k řadě potíží, od trávicích po nervové. Vědci sami se stále dohadují nad tím, kolik této chuť zvýrazňující soli můžeme přijímat, aby zdraví neškodila.

Jedno je ale jisté, glutamát je v řadě potravin obsažen i přirozeně. Tyto potraviny pak člověku velmi chutnají a jazyk na ně reaguje speciálními chuťovými buňkami, které vědci označují japonským slůvkem umami.

„Glutamát sodný monohydrát prokazatelně zvyšuje pocit nasycení, pokud je konzumován s bílkovinami,“ tvrdí vědci z University of Sussex.

Tamní tým provedl experimentální pokus. Části osob podával polévku s glutamátem, část dostala stejnou polévku bez glutamátu. První skupina pak pozřela méně druhého chodu a cítila se dříve a déle nasycená.

Chuť umami však nevyvolává jen glutamát, ale také inosinát sodný, který potravinářský průmysl do hotových jídel a polotovarů rovněž přidává.

Podle týmu australských a novozélandských vědců lidé, kteří mají silně vyvinutou chuť umami, bývají štíhlí. Protože se neradi přejídají tučnými jídly. „Naše studie dokazuje, že má člověk skutečně šest chutí,“ tvrdí doktor Russell Keast z australské Deakin University.

Pro vnímání tuku, lépe řečeno mastných kyselin v potravě, mají lidé podle Keasta různě citlivý práh. A čím je vnímání tuků v potravě jemnější a práh vyšší, tím se člověk přemaštěným pokrmům více vyhýbá a bývá štíhlejší. Studie z Austrálie aNového Zélandu prokázala, že lidé mající nižší či normální BMI a tedy štíhlou či normální postavu vnímají tučnost velmi citlivě. Naopak lidé s nízkou citlivostí vůči vnímání tučné chuti mívají vyšší BMI a častěji trpí obezitou.


Hodnocení (4 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

28. 07. 2014 12:53
Zajímavé, já si celou dobu myslela, že glutamát jednoznačně škodí.
28. 07. 2014 10:18
martin-hh: taky píšou, že chuť umami vyvolává kromě bílkovin i glutamát a inositát ... pravděpodobně rajčata a víno obsahují některou z těchto látek ...
27. 07. 2014 20:23
Píšou o výrazné chuti bílkovin .......v rajčatech jich je pramálo, nějak tomu nerozumím :-)
27. 07. 2014 20:13
Velmi zajímavé,,,,

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři