Datum registrace: 10. 08. 2010
nikola
Sebekoučink
Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 137205.18 km |
Kolo: | 66668.00 km |
Cvičení: | 5714 h 35 min |
nikola
Jak psát blog?Jak grilovat zdravě a chutně? Grilování a opékání...
12. 08. 2013
Grilování a opékání
Jak grilovat zdravě?
· V prvé řadě je důležité začít s výběrem čerstvých a hygienicky nezávadných potravin a poté i tyto potraviny dostatečně tepelně upravit.
· Choroboplodné zárodky, např. salmonelly se ničí až při teplotě nad 70 stupňů Celsia, proto je důležité dbát na dostatečně vysokou teplotu zpracování a to nejen z vnější části masa, ale i uvnitř.
· Stejně tak je důležité použít i vhodné a zdravé suroviny pro zhotovení marinády či omáčky k masu, zelenině. Tedy snažit se o použití jen malého množství tuku, stejně tak u masa viditelně tučné části masa odstranit.
· Budete-li si chtít udělat marinádu z malého množství oleje s bylinkami, vybírejte druhy olejů, které snesou vyšší teploty. Vhodným a cenově dostupným olejem je např. olej řepkový, můžete použít i slunečnicový.
· Používejte raději čerstvé bylinky, případně sušené bylinky. Vyvarujte se již připraveným grilovacím směsím, které obsahují vysoké množství soli, často i ztužený tuk.
MŮJ TIP:
Máte-li rádi slané pokrmy a rádi solíte,pak doporučuji zakoupit sůl s nízkým obsahem sodíku, jedná se o sůl, která obsahuje místo sodíku draslík a je tedy mnohem vhodnější, zvláště pak pro osobys vysokým tlakem krve. Sůl se sníženým obsahem sodíku najdete v lékárnách,ale i v hypermarketech.
· Dalším krokem je výběr grilu, nejjednodušším parametrem výběru je takový, kde nehrozí skapávání tuku do ohně a tím zabraňuje vzniku karcinogenních látek.
- tedy ideálně lávové grily, grily s vodní lázní, která zachytává odkapávající olej, kontaktní elektrické grily s nepřilnavým povrchem, kde není potřeba tuk k přípravě masa.
· V případě, že budete grilovat nad otevřenýmohněm, pak je důležité co nejvíce zabránit právě stékání tuku do ohně, dát si pozor na spálené okraje masa, ty raději odříznout. Nikdy nedávat maso přímo do ohně. Lze použít i raději pečení masa v alobalu nebo grilovacích miskách.
TIP: Pokud maso otáčíte, pak je vhodné použít kleště, nikoli např. vidličku, kterou maso "napíchnete", při napíchnutí dochází k vytékání šťávy z masa, což způsobí opět nezdravé stékání do ohně a navíc se maso rychle vysuší.
JAKÉ JE IDEÁLNÍ MNOŽSTVÍ MASA NA JEDNU PORCI?
Kuřecí, krůtí prsa, králičí, telecí a jiné libové maso si můžete dopřát v množství do maximálně 150 g.
Libové vepřové, hovězí maso, skopové, tučnější ryby - losos, makrela kolem 80 g
Ryby s nízkým obsahem tuku: Treska, pstruh, tuňák, pangas můžete konzumovat v množství taktéž do 150 g.
Omáčky k masu v omezeném množství:
Sójová omáčka, kečup, worcestr, hořčice na 10 g energetická hodnota max. 50 kJ
Vždy doplnit zeleninou, zeleninovými saláty, celozrnným pečivem.
Je dobré si pamatovat, že maximální množství bílkovin, které je naše tělo schopno jednorázově strávit a využít je kolem 30 g bílkovin. Proto vyšší množství bílkovin, tedy masa během grilování není vhodné.
A jak vypadá grilování u Vás? Máte nějaký chutný či šikovný tip na grilování?:-)
Krásné léto přeje Niki
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Snažím se jíst bílkoviny i k svačině, ale třeba víc jak 100g šunky prostě nesním, to samé s tvarohem na svačinu, dám si ho s ovocem, ráda...prostě bílkoviny většinou mám u všech jídel, kousek ovoce samotný, to jsem nesnědla už od doby, co jsem na STOBu...
Ale je mi po bílkovinách těžko, přes den pak hůř funguji, i proto je pro mě vhodné, nechat si kolem 40-60g bílkovin na večer, to už jdu spát...
i tak mi na celý den zbyde 80-100g bílkovin.
Takže podle Vašich rad mi to úplně nejde, opravdu nezvládnu při 5 jídlech denně jíst v podstatě v každém jídle těch 30g bílkovin.
Doufám, že si tím neškodím, protože ty skoro dva roky, co jsem na STOBu, se nutím jíst bílkoviny, dřív jsem jich rozhodně tolik nejedla, asi tak 40g bílkovin denně, v průměru...takže by mě mrzelo, kdyby to nakonec bylo jinak. Už tak ignoruji přesvědčování, že maso a moc bílkovin vede k rakovině, ačkoliv to ve mně hlodá, protože pro mě opravdu jsou těžko stravitelnými a není mi po nich dobře.
způsobené vznikem tepla při hormonální odezvě organismu na příjem potravy. Nejnižší schopnost ovlivnit látkový metabolismus - nejmenší práci dá tělu zpracovat tuky, potom sacharidy a bílkoviny mají nejvyšší SDE. To znamená, že z přijaté energie bílkovin tělo ztrácí 25% jen samotným zpracováním. Proto je důležité přijímat bílkoviny rovnoměrně během celého dne a udržovat tak naše tělo v obrátkách. Ale samozřejmě právě s mírou a ve vhodném množství a kombinacích :-)
nikola
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?
S rodinou grilujeme spousty let a prošel jsem si grilováním na běžném drátěném roštu, litinovém děrovaném roštu, lávovém kameni a nakonec i na žulovém kameni. Bohužel ani s kameny jsem nebyl spokojený. Dlouhá akumulační doba a krátká životnost mě přiměla k tomu, abych hledal dál. Nakonec jsem našel litinový tál s vroubky české výroby. Máme malé děti co mají díky bohu rádi maso, tak vše píšu jen z vlastní zkušenosti. Mám dnes obdelníkový litinový tál s vroubky na ohniště a kruhový litinový tál do kotlíkového grilu. Bohužel s každým otevřením plechového poklopu uteklo teplo a maso se přestalo grilovat. S litinovým tálem, který je naakumulovaný při otevření poklopu teplota masa neklesne. Vesele tancuje na rozpáleném tálu dál :-) . Navíc tál má okraj vysoký cca 5 mm a nedovolí tuku a šťávě z masa odkapávat do grilu. Tedy tady můžeme absolutně mluvit o ZDRAVÉM GRILOVÁNÍ bez KARCINOGENŮ, které se propaguje.