Datum registrace: 21. 01. 2013
nocar
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 136806.62 km |
Kolo: | 66657.70 km |
Cvičení: | 5694 h 51 min |
nocar
Jak psát blog?Test pro (nejen) diabetiky
16. 03. 2013
Tento test jsem vytvořil pro své dia přátele, aby se mohli přesvědčit nakolik je jim problematika diabetu již známá či nikoliv. Pokud bude mít někdo ze STOBu zájem si ověřit své znalosti, je srdečně zván.
Jak známo,každý diabetik je v naprosté většině času na svoji nemoc sám. Je proto v jeho nejvlastnějším zájmu vědět o této nemoci ( tak jak je mu doporučeno i ošetřujícím lékařem ) co nejvíce. Jen tak udělá co nejméně chyb v oblasti své životosprávy a při řešení náhlých mimořádných situací. Cukrovka jak známo “nebolí” a tak na chyby, kterých se diabetik ve své nevědomosti dopustí, ho diabetes ihned neupozorní, jen si tuto chybu “započítá” a po nasbírání určitého množství “zápočtů” dochází k tzv. “pozdním komplikacím” , které jsou však již obtížně řešitelné a dalo by se jim často předejít kvalitní informovaností diabetika o svém problému. Prověřte si prosím v následujícím testu jak to s Vašimi znalostmi o diabetu a o věcech s ním souvisejícími vypadá a zapište si od každého čísla otázky Vaši odpověď. Na konci tohoto testu je klíč k vyhodnocení Vašich znalostí . Test je vyhotoven tak, aby Vás nejen “vyzkoušel”,ale i případně trochu “doučil “ .
Tento test není samozřejmě vyčerpávající a hodnocení z něj lze považovat jen jako orientační informaci o Vašich diabetických znalostech. Test předpokládá, že testovaný je diabetikem a že tudíž alespoň něco již o diabetu ví. Zdravý člověk– laik - nemůže tento test podstoupit , protože ten je vyhotoven již s tímto předpokladem . Lze ho proto považovat jen za určité “zrcadlo” diabetických vědomostí diabetika .
“Nestrkejte hlavu do písku” a podívejte se na sebe očima tohoto testu . Obsahuje otázky základní, středně náročné i otázky značně odborné. Přeji Vám dobré znalosti = dobrý výsledek testu = předpoklad lepší kompenzace = lepší zdravotní stav !
TEST :
Modře : otázky středně těžké, diabetik by měl znát správnou odpověď alespoň na 50%
Červeně: otázky odborně náročné, ale pro diabetika důležité a motivující
1 ) Cukr obsažený v rostlinách,který lidský organismus neumí štěpit na jednoduché cukry a proto má pro něj význam jen jako vláknina (balast ) se jmenuje :
a) Celulóza
b) Fruktóza
c) Laktóza
2) Cukr obsažený jen v řepné bulvě a ve třtině se nazývá :
a) Glukóza
b) Fruktóza
c) Sacharóza
3) Cukr obsažený v bramborách, rýži, kukuřici a v obilnině se takénazývá :
a) Maltóza
b) Osmóza
c) Škrob
4) Cholesterol je druh tuku, který se vyskytuje
a) jen v tuku savců
b) jen v tuku živočišného původu
c) v tuku živočichů i rostlin
5) Výraz “kompenzace” v souvislosti s diabetem znamená :
a) glykémie v bodě b) i c ) platí současně
b) glykémie na lačno v mezích 4 – 6 mmol
c) glykémie 2 hod po jídle v mezích 5 – 7 mmol
6) Bolusový inzulin se vylučuje :
a) okamžitě po snědení potravy
b) každých15 minut celých 24 hodin
c) půl hodiny po snědení potravy
7) Granulační – pohotovostní inzulin slouží :
a) k nočnímu vyrovnávání glykémie
b) k potlačení glykémie v mimořádných situacích
c) k okamžitému potlačení nárustu glykémie po snědení potravy
8) Basální inzulin slouží k :
a) průběžnému celodennímu zásobování organismu glykogenem
b) inzulinovému pokrytí glukózy ihned po jídle
c) vyrovnávání glykémie hodinu po jídle
9) Homeostáza je :
a) Netradiční léčebný postup, při kterém se nenasazují léky, ale látky povzbuzující organismus k lepší činnosti
b) stav dobré komunikace mezi centrální nervovou soustavou, endokrinním systémem a imunitním systémem. Základní podmínka pro zdravý stav člověka.
c) Enzym vylučovaný do dvanáctníku slinivkou břišní
10)Glukózu bez přítomnosti inzulinu :
a) mohou přijímat všechny buňky organismu
b) mohou přijímat jen buňky svaloviny
c) mohou přijímat jen buňky nervové včetně mozkových
11) Glykemický index udává :
a) optimální hladinu cukru v krvi
b) rychlost vstřebávání cukru při trávení příslušné potraviny v poměru k vstřebávání glukózy
c) optimální váhu člověka vzhledem k výšce a věku
12) Inzulinová rezistence je :
a) snížená sekrece inzulinu slinivkou
b) snížená kvalita inzulinu
c) snížená ochota buněk přijímat glukózu při stávajícím inzulinu
13) Nervové a mozkové buňky :
a) přijímají cukr vždy a nepotřebují k tomu inzulin
b) nepřijímají cukr, protože ho nepotřebují
c) přijímají cukr, ale jen v přítomnosti inzulinu
14) Svalové buňky :
a) přijímají cukr, ale jen v přítomnosti (za asistence) inzulinu
b) přijímají cukr vždy a nepotřebují k tomu inzulin
c) nepřijímají cukr, protože ho nepotřebují
15) Fyzická aktivita :
a) nemá vliv na snížení glykémie
b) snižuje významně glykémii
c) zvyšuje glykémii
16) Cukrovka – diabetes – nemoc při které :
a) hladina cukru bez diety, případně léků je stále pod dolní hranicí kompenzace
b) hladina cukru bez diety, případně léků je stále nad horní hranicí kompenzace
c) se nedaří organismu udržet hladinu cukru v optimálních mezích
17) Mikroangiopatie je :
a) průběh anginového onemocnění u diabetika
b) snížená průchodnost a změna vlastností vlásečnic v celém organismu v důsledku zvýšené hladiny cholesterolu a zvýšené glykémie
c) zanášení vnitřních stěn tepen cholesterolem
18) Metabolický syndrom je :
a) narušená schopnost buněk zpracovávat bílkoviny
b) narušená schopnost buněk zpracovávat tuky
c) narušená schopnost buněk zpracovávat bílkoviny i tuky
19)...Inzulinový receptor je :
a) specifický otvor na buňce, kterým přijímá buňka cukr za přítomnosti inzulinu
b) seznam návodů na výrobu diabetických jídel s menšími nároky na inzulin
c) indikátor stavu inzulinu v organismu
20) Hypertenze je :
a) vysoký krevní tlak
b) vysoká hladina cukru v krvi nad kompenzační hranici
c) vysoká hladina cholesterolu
21) Hypoglykémie je
a) nízká hladina cukru v krvi, výrazně pod kompenzační hranici
b) nízký krevní tlak
d) nízká hladina cholesterolu
22) Glykovaný hemoglobin
a) jiný název pro jaterní cukr
b) ukazuje hodnoty průměrné glykémie 4 – 6 týdnů zpětně .
c) je krevní plazma
b) kromě cukru neobsahuje žádné důležité prvky běžné stravy a již v malém množství vyčerpává denní povolenou dávku cukru pro diabetika
c) má nízký glykemický index
24) Ateroskleróza je
a) postupné zanášení tepen a cév cholesterolem
b) postupné zanášení vlásečnic cukrem a cholesterolem
c) úbytek mozkových buněk spojený se sníženou kapacitou paměti
25) Langerhansonovy ostrůvky slinivky břišní mají na sobě umistěny :
a) alfa i beta buňky
b) jen beta buňky produkující inzulin
c) jen alfa buňky produkující glukogen působící proti účinkům inzulinu
26) Cukr obsažený v potravě se postupně štěpí na jednodušší cukry
a) v ústech, v žaludku, ve dvanáctníku a v tenkém střevě
b) vžaludku, ve dvanáctníku a v tenkém střevě
c) v ústech, ve dvanáctníku a v tenkém střevě
27) Tuk obsažený v potravě se postupně štěpí na jednodušší mastné kyseliny
a) v ústech, v žaludku, ve dvanáctníku a v tenkém střevě
b) v ústech , ve dvanáctníku a v tenkém střevě
c) v žaludku a ve dvanáctníku
28) Bílkovina obsažená v potravěse postupně štěpí na jednodušší aminokyseliny
a) v ústech, v žaludku, ve dvanáctníku a v tenkém střevě
b) v ústech , ve dvanáctníku a v tenkém střevě
c) v žaludku, ve dvanáctníku a v tenkém střevě
29) Hlavním “dodavatelem” cukru pro organismus jsou :
a) játra
b) ledviny
c) slezina
30) Lymfa je :
a) název pro hormonální žlázu
b) název pro mezibuněčnou kapalinu
c) názevpro lék snižující glykémi
31) Cílové tkáně inzulinu :
a) svaly,játra a tuková tkáň
b) mozek
c) nervová soustava
32) Citlivost buněk k inzulinu je tím vyšší, :
a) čím nižší je krevní tlak
b) čím nižší je podíl tuku v potravě
c) čím vyšší je relativní obsah aktivní svalové hmoty
a) jaterní cukr
b) hormon slinivky, který okamžitě ruší účinek insulinu
c) krevní barvivo
a) jaterní cukr
b) hormon slinivky, který ruší účinek insulinu
c) lymfatická kapalina
35 ) Systolický krevní tlak
a) dolní naměřená hranice KT
b) optimální KT
c) horní naměřená hranice KT
36) Fruktoza
a) nemá vliv na inzulinovou rezistenci
b) zvyšuje inzulinovou rezistenci
c) snižuje inzulinovou rezistenci
37) Hyperglykémie je
a) vysoká hladina cukru v krvi, výrazně nad kompenzační hranici
b) vysoký krevní tlak
c) vysoká hladina cholesterolu
38) Glykémii mimo jiné zvyšuje
a) fyzická aktivita
b) alkohol
c) příjem tuků
39) Fruktózu
a) přijímají buňky jen v přítomnosti inzulinu
b)přijímají buňkyjen bez přítomnosti inzulinu
c) přijímají buňky bez ohledu na přítomnost inzulinu
40) Glykémii mimo jiné snižuje
a) stres
b) fyzická aktivita
c) příjem tuků
41) Výměnná jednotka jemnožství potravy obsahující
a) 10 gr cukru
b) 12 gr cukru
c) 15 gr cukru
42) Chlebová jednotka je množství potravy obsahující
a) 10 gr cukru
b) 12 grcukru
c) 15 gr cukru
a) jablko
b) hruška
c) meloun
b) 4 až 6 mmol na lačno a 5–7 mmol 2 hod po jídle
c) 4 až 7 mmol na lačno a 5–8 mmol 2 hod po jídle
a) snižují glykémii
b) zvyšují glykémii
c) nemají na glykémii vliv
a) čočka
b) rýže
c) hrách
47) Mléko obsahuje :
a) laktozu
b) fruktózu
c) laktozu i fruktózu
a) funkční částice buňky (organela) vyrábějící bílkovinu
b) část řetězce DNK
c) spec. upravený rybí tuk
49) Amalýza je jeden z enzymů, které vylučuje slinivka do dvanáctníku za účelem dalšího štěpení :
a) tuků
b) cukrů
c) bílkovin
50) Cukr, který prochází postupně zažívacím traktem ( ústa, žaludek, dvanáctník a tenké střevo) se postupně štěpí na jednodušší cukr . V které části zažívacího traktu se cukr neštěpí ?
a) v ústech
b) v žaludku
c) ve dvanáctníku
b) zátěžové cvičení do tepového a dechového maxima
c) silové cvičení (vzpírání a pod. )
b) příčněpruhovaný tukový sval v pase
c) játra
b) játra, kosterní svaly a tuková tkáň
c) žaludek, dvanáctník a tenké střevo
54) metabolické komplikace jsou přímo úměrné :
b) obvodu stehen
c) obvodu pasu
a ) po 12ti hod.
b)..po 16ti hod
c)..po 24 hod.
56) prandiální inzulin je jiný název pro :
b) bolusový a granulační inzulin
c). basální inzulin
a) horní hranice krevního tlaku
b) dolní hranice krevního tlaku
c) klesají obě hranice stejně
58) androidní obezita je když :
a) obvod pasu je větší než obvod hyždí
b) obvod pasu je stejný jako obvod hyždí
c) obvod pasu je menší než obvod hyždí
59) cyklamáty jsou :
a) léky na snížení glykémie
b) umělá sladidla
c) multivitamíny
b) mléčný cukr
c) syrovátku
b) umělé sladidlo
c) řepný cukr
b) ořechách a bramborech
c) kapustě a sýru
b) (množství cukru v krvi v mg na 100 ml ) : 18
c) množství cukru v krvi v mg na 100 ml
a) kapustě a ve špenátu
b) ořechách a v bramborech
c) žloutku a rybím tuku
b) palec a malíček
c) všechny prsty jsou zatěžovány stejně
66) Glukagon - který ruší účinek inzulinu a zastavuje tak pokles glykémie - se vylučuje
b) ze slinivky a z mozku
c) ze slinivky, z mozku a ze střev
67) diabetik 2. typu má narušenou syntézu (výrobu) :
a) insulinu
b) glukagonu
c) insulinu i glukagonu
b) jen čistá voda a neslazená minerálka
c) všechny nápoje, které neobsahují žádný druh cukru
69) tzv. krevní neboli jaterní cukr si játra vyrábějí do zásoby :
a) z glukózy
b) z fruktózy
c) z glukózy i z fruktózy
70) glykémii mimo jiné zvyšuje :
a) zvýšený příjem tuků
b) zvýšená námaha
c) zvýšený příjem bílkovin
b) větší dávka jídla
c) vyšší glykémie
a) všechny buňky organismu mohly přijímat cukry
b) všechny nervové a mozkové buňky mohly přijímat cukr
c) svalové buňky mohly přijímat cukr
b) nedostatek insulinu
c) fyzická aktivita
b) buňky mozkové a nervové ihned přestaly přijímat cukr
c) všechny buňky organismu ihned přestaly přijímat cukr
b) zvyšuje účinek inzulinu a snižuje tím glykémii
c) nemá vliv na účinost inzulinu
b) nefungují jen alfa a beta buňky vyrábějící glukagon a inzulin
c) nefunguje vylučování trávících enzymů do dvanáctníku
b) činnost slinivky není narušena
d) nefungujedobře vylučování trávících enzymů do dvanáctníku
78) mléko obsahuje :
b) jen tuky a cukry
c) tuky, cukry a bílkoviny
b) druh tuku
c) bílkovina na které je roznášen tuk v organismu
b) zkratka pro „zlý “ lipoproteinový nosič, který přivádí cholesterol k buňkám
c) antidepresivum
a) zkratka pro „hodný“ lipoproteinový nosič, který odvádí přebytečný cholesterol zpět do jater
b) zkratkapro „zlý “ lipoproteinový nosič, který přivádí cholesterol k buňkám
c) narkotikum
b) zvyšuje hladinu cukru v krvi
c) nemávliv na hladinu cukru v krvi
83) Artérie je jiný název pro:
b) žílu
c) vlásečnici
b) žílu
c) vlásečnici
b) umělá sladidla
c) antidepresiva
b) dvanáctníku
c) střev
b) číslo udávající rychlost vstřebávání cukru z jednotlivých potravin
c) kompenzačníhranice glykémie
b) cukr
c) bílkovinu
b) hroznovýcukr
c) řepnýcukr
b) základní krevní tekutina¨
c) kapalinav buňce
b) škrobový cukr
c) umělé sladidlo
b) 500 x sladší než cukr
c) 5000x sladší než cukr
a) léky v tabletách užívaných při cukrovce
b) skupina krevních testů diabetika
c) skupina injekčních inzulinů pro diabetiky 1. typu
94) inzulin nelze podávat v tabletách protože :
b) inzulin je bílkovina, která by se v žaludku rozložila
c) inzulin lze přechovávat jen v roztoku bez přístupu kyslíku
b) 80.000
c) 800.000
b) sladká moč
c) sladká roura
b) zvýšení fyzické aktivity
c) snížení fyzické aktivity
b) v bramborách
c) v mase
b) je druh cukr stravitelný i v lidském organizmu
c) celuloza není strávitelné žádným žovočichem
100) pokud je diabetik nucen požít alkoholický nápoj, pak by měl dát přednost :
b) suchému vínu
c) čistému destilátu
b) kyselé
c) polosladké
b) málo cukru
c) žádný cukr
103) tvaroh obsahuje :
a) hodně cukru
b) málo cukru
c) téměř žádný cukr
b) cholesterol
c) chlorofyl i cholesterol
Vyhodnocení testu :
otázka | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
odpověď | a | c | c | b | a | c | c | a | b | c |
otázka | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
odpověď | b | c | a | a | b | c | b | a | a | a |
otázka | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
odpověď | a | b | b | a | a | c | c | c | a | b |
otázka | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 |
odpověď | a | c | b | a | b | b | a | c | c | b |
otázka | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 |
odpověď | a | b | a | b | b | b | c | a | b | b |
otázka | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 |
odpověď | a | b | b | c | a | b | a | a | b | b |
otázka | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 |
odpověď | b | a | b | c | b | c | c | c | c | a |
otázka | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 |
odpověď | a | c | b | a | a | b | a | c | c | b |
otázka | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 |
odpověď | a | b | a | b | b | b | b | a | a | b |
otázka | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 |
odpověď | c | c | a | b | c | c | b | b | a | b |
otázka | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 |
odpověď | b | c | c | a | | | | | | |
Když to neuděláte Vy , nikdo jiný to za Vás neudělá ! !
Diabetes s nikým ani na okamžik nesmlouvá a žádnou chybu nikdy neodpouští ! ! !
Pokud výše uvedenému varování nevěříte, pak ses jistotou dopouštíte největšího omylu ve svém životě. Obecně sice platí,že chybami se člověk učí, ale je vyjímka, kde toto přísloví neplatí : diabetes !
Dosaženo 51 až 70 bodů :
Vaše vědomosti o diabetu jsou velmi dobré a mohly by již stačit – při jejich dodržování - k odpovědnému životu s diabetem a lze předpokládat, že celkovou představu o diabetu již máte a že jste pochopil(a) o co při diabetu jde. Váš přístup k diabetu lze charakterizovat jako odpovědný. Rozšířit Vaše vědomosti Vám jistě ale nebude na škodu. Věřím, že při dosavadních vědomostech Vám další rozšiřování vědomostí jistě nebude dělat žádné potíže.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
nocar
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?