TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 21. 01. 2013

Jak si nahrát profilovou fotku?

nocar

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 901
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 136543.85 km
Kolo: 66634.70 km
Cvičení: 5680 h 2 min

Přátelé

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Test pro (nejen) diabetiky

16. 03. 2013

Tento test jsem vytvořil pro své dia přátele, aby se mohli přesvědčit nakolik je jim problematika diabetu již známá či nikoliv. Pokud bude mít někdo ze STOBu zájem si ověřit své znalosti, je srdečně zván. 

Jak známo,každý diabetik je v naprosté většině času na svoji nemoc sám. Je proto v jeho nejvlastnějším zájmu vědět o této nemoci ( tak jak je mu doporučeno i ošetřujícím lékařem ) co nejvíce. Jen tak udělá co nejméně chyb v oblasti své životosprávy a při  řešení  náhlých mimořádných situací. Cukrovka jak známo “nebolí” a tak na chyby,  kterých se diabetik ve své nevědomosti dopustí, ho diabetes ihned neupozorní, jen si tuto chybu “započítá” a po nasbírání určitého množství “zápočtů”  dochází k tzv. “pozdním komplikacím” , které jsou však již obtížně řešitelné a dalo by se jim často předejít  kvalitní informovaností diabetika o svém problému.  Prověřte si prosím v následujícím testu jak to s Vašimi znalostmi o diabetu  a o věcech s ním souvisejícími vypadá a zapište si od každého čísla otázky  Vaši odpověď.  Na konci tohoto testu je klíč k vyhodnocení Vašich znalostí . Test je vyhotoven tak, aby Vás nejen “vyzkoušel”,ale  i případně trochu “doučil “ .

 Tento test není samozřejmě vyčerpávající a hodnocení z něj lze považovat jen jako orientační informaci o Vašich diabetických znalostech. Test předpokládá, že testovaný je diabetikem a že tudíž alespoň něco již o diabetu ví. Zdravý člověk– laik - nemůže tento test podstoupit , protože ten je vyhotoven již s tímto předpokladem . Lze ho proto  považovat jen za určité “zrcadlo” diabetických vědomostí diabetika .

 “Nestrkejte hlavu do písku” a  podívejte se na sebe očima tohoto testu . Obsahuje otázky základní, středně náročné  i otázky značně odborné.  Přeji Vám dobré znalosti =  dobrý výsledek  testu = předpoklad lepší kompenzace = lepší zdravotní stav  ! 

 TEST  :

 Zeleně : otázky lehké, které byměl odpovědět každý, i nediabetik

Modře : otázky středně těžké, diabetik by měl znát správnou odpověď alespoň na 50%

Červeně: otázky odborně náročné, ale pro diabetika důležité a motivující

 1 )  Cukr obsažený v rostlinách,který lidský organismus neumí štěpit na jednoduché cukry a  proto má pro něj význam jen jako vláknina (balast ) se jmenuje :

 a)     Celulóza

b)     Fruktóza

c)     Laktóza

 2) Cukr obsažený jen v řepné bulvě a ve třtině se nazývá :

       a)  Glukóza

b)     Fruktóza

c)     Sacharóza

 

3) Cukr obsažený v bramborách, rýži, kukuřici a v obilnině se takénazývá :

 a)           Maltóza

b)           Osmóza

c)           Škrob

4) Cholesterol je druh tuku, který se vyskytuje

       a)   jen v tuku savců

b)     jen v tuku živočišného původu

c)     v tuku živočichů i rostlin

 5) Výraz “kompenzace” v souvislosti s diabetem znamená :

 a)     glykémie v bodě b)  i   c ) platí současně

b)     glykémie na lačno v mezích 4 – 6 mmol

c)     glykémie 2 hod po jídle  v mezích 5 – 7 mmol

  

6) Bolusový inzulin se vylučuje :

 a)     okamžitě po snědení potravy

b)     každých15 minut celých 24 hodin

c)     půl hodiny po snědení potravy

 7) Granulační – pohotovostní inzulin slouží  :

 a)     k nočnímu vyrovnávání glykémie

b)     k potlačení glykémie v mimořádných situacích

c)     k okamžitému potlačení nárustu glykémie po snědení potravy

 8) Basální inzulin slouží k :

 a)     průběžnému  celodennímu zásobování organismu glykogenem

b)     inzulinovému  pokrytí glukózy  ihned po jídle

c)     vyrovnávání glykémie hodinu po jídle

 9) Homeostáza je :

 a)     Netradiční léčebný postup, při kterém se nenasazují léky, ale látky povzbuzující  organismus k lepší činnosti

b)     stav  dobré komunikace mezi centrální nervovou soustavou, endokrinním systémem a imunitním systémem. Základní podmínka pro zdravý stav člověka.

c)     Enzym vylučovaný  do dvanáctníku slinivkou břišní

 10)Glukózu  bez  přítomnosti inzulinu :

 a)     mohou přijímat všechny buňky organismu

b)     mohou přijímat jen buňky svaloviny

c)     mohou přijímat jen buňky nervové včetně mozkových

 11) Glykemický index udává :

 a)     optimální hladinu cukru v krvi

b)     rychlost vstřebávání cukru  při  trávení příslušné potraviny v poměru k vstřebávání glukózy

c)     optimální váhu člověka vzhledem k výšce a věku

  12) Inzulinová rezistence je :

 a)     snížená sekrece inzulinu slinivkou

b)     snížená kvalita inzulinu

c)     snížená ochota buněk přijímat glukózu při stávajícím inzulinu

 13) Nervové a mozkové buňky :

 a)     přijímají cukr vždy a nepotřebují k tomu inzulin

b)     nepřijímají cukr, protože ho nepotřebují

c)     přijímají cukr, ale jen v přítomnosti inzulinu

 14) Svalové  buňky :

 a)     přijímají cukr, ale jen v přítomnosti (za asistence) inzulinu

b)     přijímají cukr vždy a nepotřebují k tomu inzulin

c)     nepřijímají cukr, protože ho nepotřebují

15)  Fyzická aktivita :

 a)     nemá vliv na  snížení glykémie

b)     snižuje významně glykémii

c)     zvyšuje glykémii

 16)  Cukrovka – diabetes – nemoc při které :

 a)     hladina cukru bez diety, případně léků je stále pod dolní hranicí kompenzace

b)     hladina cukru bez diety, případně léků je stále nad horní hranicí kompenzace

c)     se nedaří organismu udržet hladinu cukru v optimálních mezích

 17)  Mikroangiopatie  je  :

 a)     průběh  anginového onemocnění u diabetika

b)     snížená průchodnost a změna vlastností vlásečnic v celém organismu v  důsledku zvýšené hladiny cholesterolu a zvýšené glykémie

c)     zanášení vnitřních stěn tepen cholesterolem

 18) Metabolický syndrom je :

 a)     narušená schopnost buněk zpracovávat bílkoviny

b)     narušená schopnost buněk zpracovávat tuky

c)     narušená schopnost buněk zpracovávat bílkoviny i tuky

 19)...Inzulinový receptor je  :

a)     specifický otvor na buňce, kterým přijímá buňka cukr za přítomnosti inzulinu

b)     seznam návodů na výrobu diabetických jídel s menšími nároky na inzulin

c)     indikátor stavu inzulinu v organismu

 20) Hypertenze je  :

 a)     vysoký krevní tlak

b)     vysoká hladina cukru v krvi nad  kompenzační hranici

c)     vysoká hladina cholesterolu

 21) Hypoglykémie   je

 a)   nízká  hladina cukru v krvi, výrazně  pod kompenzační hranici

b)  nízký krevní tlak

d)    nízká hladina cholesterolu

 22) Glykovaný hemoglobin

 a)      jiný název pro jaterní cukr

b)      ukazuje hodnoty průměrné glykémie  4 – 6  týdnů zpětně .  

c)      je krevní plazma

 23) Řepný cukr se diabetikům nedoporučuje ke konzumaci protože :

 a)     je obtížně stravitelný

b)     kromě cukru neobsahuje žádné důležité prvky běžné stravy a již v malém množství vyčerpává denní povolenou dávku cukru pro diabetika

c)     má nízký glykemický index

 24) Ateroskleróza je

 a)     postupné zanášení tepen a cév cholesterolem

b)     postupné zanášení vlásečnic  cukrem a cholesterolem

c)     úbytek mozkových buněk spojený se sníženou kapacitou paměti

 25) Langerhansonovy  ostrůvky slinivky břišní mají na sobě umistěny :

 a)     alfa i beta buňky

b)     jen beta buňky  produkující inzulin

c)     jen alfa buňky  produkující glukogen působící proti účinkům inzulinu

 26) Cukr obsažený v potravě se postupně štěpí na jednodušší cukry

 a)     v ústech, v žaludku, ve dvanáctníku a v tenkém střevě

b)      vžaludku, ve dvanáctníku a v tenkém střevě

c)     v ústech, ve dvanáctníku a v tenkém střevě

 27) Tuk  obsažený v potravě se postupně štěpí na jednodušší mastné kyseliny

 a)   v ústech, v žaludku, ve dvanáctníku a v tenkém střevě

b)     v ústech , ve dvanáctníku a v tenkém střevě

c)     v žaludku a  ve dvanáctníku

 28) Bílkovina  obsažená v potravěse postupně štěpí na jednodušší aminokyseliny

 a)     v ústech, v žaludku, ve dvanáctníku a v tenkém střevě

b)     v ústech , ve dvanáctníku a v tenkém střevě

c)     v žaludku, ve dvanáctníku a v tenkém střevě


 29) Hlavním “dodavatelem” cukru pro organismus jsou :

 a)     játra

b)     ledviny

c)     slezina

30) Lymfa je  :

 a)     název pro hormonální žlázu

b)     název pro mezibuněčnou kapalinu

c)     názevpro lék snižující glykémi

 31) Cílové tkáně inzulinu :

 a)     svaly,játra a tuková tkáň

b)     mozek

c)     nervová soustava

 32) Citlivost buněk k inzulinu je tím vyšší,  : 

 a)     čím nižší je krevní tlak

b)     čím nižší je podíl tuku v potravě

c)     čím vyšší je relativní obsah aktivní svalové hmoty

 33 ) Glukagoza

a)      jaterní cukr

b)      hormon slinivky, který okamžitě  ruší účinek insulinu  

     c) krevní barvivo

 34 ) Glykogen¨

     a)   jaterní cukr  

     b)   hormon slinivky, který ruší účinek insulinu

     c)   lymfatická kapalina

35 ) Systolický krevní tlak

    a) dolní naměřená hranice KT

    b) optimální KT

    c) horní naměřená hranice KT  

36)  Fruktoza

    a) nemá vliv na inzulinovou rezistenci

    b) zvyšuje inzulinovou rezistenci    

    c) snižuje inzulinovou rezistenci

37)  Hyperglykémie   je

    a) vysoká  hladina cukru v krvi, výrazně  nad kompenzační hranici  

    b) vysoký krevní tlak

    c) vysoká hladina cholesterolu

38)  Glykémii mimo jiné zvyšuje

   a)  fyzická aktivita

   b) alkohol

   c) příjem tuků  

39)  Fruktózu

    a) přijímají buňky jen v přítomnosti inzulinu

    b)přijímají buňkyjen bez přítomnosti inzulinu

    c) přijímají buňky bez ohledu na přítomnost inzulinu 

40) Glykémii mimo jiné snižuje

   a)  stres

   b)  fyzická aktivita 

   c)  příjem tuků

41) Výměnná jednotka jemnožství potravy obsahující

    a)  10 gr cukru 

    b)  12 gr cukru

    c)  15 gr cukru

42) Chlebová jednotka je množství potravy obsahující

    a) 10 gr cukru

    b) 12 grcukru 

     c) 15 gr cukru

 43)  Androidní obezita ( která je jedním z varovných signálu ohrožení diabetem)  je obezita tvaru :

   a) jablko

   b) hruška

   c) meloun

 44) Kompenzovaný  diabetik má glykémii

    a)    3 až 5 mmol na lačno   a  6–8  mmol   2 hod po jídle

   b)    4 až 6 mmol na lačno   a  5–7  mmol   2 hod po jídle 

   c)    4 až 7 mmol na lačno   a  5–8  mmol   2 hod po jídle

 45) Smažená jídla, která neobsahují cukr (na př. přírodní řízek či biftek bez přílohy )

   a) snižují glykémii

   b) zvyšují glykémii  

   c) nemají na glykémii vliv

 46)  Bílkovinu neobsahuje

   a) čočka

   b) rýže    

   c) hrách

47)  Mléko obsahuje  : 

   a) laktozu

   b) fruktózu

   c) laktozu i fruktózu  

 48)  Ribosom je 

   a) funkční částice buňky (organela) vyrábějící bílkovinu  

   b) část řetězce DNK

   c) spec. upravený rybí tuk

49)  Amalýza je jeden z enzymů, které vylučuje slinivka do dvanáctníku za účelem dalšího štěpení   :

   a) tuků

   b) cukrů

   c) bílkovin

50)  Cukr, který prochází postupně zažívacím traktem ( ústa, žaludek, dvanáctník a tenké střevo) se postupně štěpí na jednodušší cukr . V  které  části zažívacího  traktu se cukr neštěpí ? 

 a) v ústech

b) v žaludku  

c) ve dvanáctníku

 51)  aerobní cvičení doporučované pro snížení glykémie je :

 a) tepová a dechová frekvence se zvýší jen do určité hranicekterou nepřekračuje

b) zátěžové cvičení do tepového a dechového maxima

c) silové cvičení  (vzpírání a pod. )

 52)  hlavní orgán který způsobuje inzulinovou rezistenci ( odpor buněk přijímat cukr při stávajícím inzulinu) je :

 a)      slinivka

b)      příčněpruhovaný tukový sval v pase 

c)      játra

 53)  poruchu metabolismu (látkové výměny) při cukrovce vykazují  :

 a)     slezina, srdce a kůže

b)    játra, kosterní svaly a tuková tkáň 

c)     žaludek, dvanáctník a tenké střevo

54)  metabolické komplikace jsou přímo úměrné : 

 a) obvodu hyždí

b) obvodu stehen

c) obvodu pasu  

 55)  pokud diabetik 2.typu hladoví, stoupne mu glykémie :

a ) po 12ti hod. 

b)..po 16ti hod

c)..po 24 hod.

56) prandiální inzulin je jiný název pro :

 a ) granulační inzulin

b) bolusový a granulační inzulin 

c). basální inzulin

 57) při snižování váhy klesá rychleji    :

a)     horní hranice krevního tlaku 

b)     dolní hranice krevního tlaku

c)     klesají obě hranice stejně

58) androidní obezita je když :

a)     obvod pasu je větší než obvod hyždí  

b)     obvod pasu je stejný jako obvod hyždí

c)     obvod pasu je menší než obvod hyždí

59) cyklamáty jsou :

a)      léky na snížení glykémie

b)      umělá sladidla 

c)      multivitamíny

 60)  laktóza je jiný název pro :

 a)      odstředěné mléko

b)      mléčný cukr 

c)      syrovátku

 61) Sacharozin je :

 a)      hroznový cukr

b)       umělé sladidlo

c)      řepný cukr

 62) vitamin A je obsažen ve :

 a)      kapustě a špenátu 

b)      ořechách a bramborech

c)      kapustě a sýru

 63) MMOL je :

 a)      množství cukru v krvi udávané v procentech

b)      (množství cukru v krvi v mg na 100 ml ) : 18  

c)      množství cukru v krvi v mg na 100 ml

 64) vitamin D je obsažen  v :

a)      kapustě a ve špenátu

b)      ořechách a v bramborech

c)      žloutku a rybím tuku  

 65) které prsty na nohou jsou při chůzi nejvíce namáhány :

 a)      palec,ukazováček a prostředníček

b)      palec a malíček  

c)      všechny prsty jsou zatěžovány stejně

 66) Glukagon  - který ruší účinek inzulinu a zastavuje tak pokles glykémie -  se vylučuje

 a)      jen ze slinivky

b)      ze slinivky a z mozku

c)      ze slinivky, z mozku a ze střev  

67) diabetik 2. typu má narušenou syntézu (výrobu)   :

a)      insulinu

b)      glukagonu

c)      insulinu i glukagonu 

 68) z nápojů mezi jídly nezvyšuje glykémii :

 a)      jen čistá voda

b)      jen čistá voda a neslazená minerálka

c)      všechny nápoje, které neobsahují žádný druh cukru 

69) tzv. krevní neboli jaterní cukr si játra vyrábějí do zásoby : 

a)      z glukózy

b)      z fruktózy

c)      z glukózy i z fruktózy

70) glykémii mimo jiné zvyšuje :

a)      zvýšený příjem tuků  

b)      zvýšená námaha

c)      zvýšený příjem bílkovin

 71) příčinou hypoglykémie múže být  :

 a)      nedostatek glukagonu 

b)      větší dávka jídla

c)      vyšší glykémie

 72) insulin slouží k tomu aby :

a)      všechny buňky organismu mohly přijímat cukry

b)      všechny nervové a mozkové buňky mohly přijímat cukr

c)      svalové buňky mohly přijímat cukr  

 73) hyperglykémii může způsobit mimo jiné :

 a)      hladovění

b)      nedostatek insulinu 

c)      fyzická aktivita

 74) glukagon mimo jiné slouží k tomu aby :

 a)      buňky kosterního svalstva ihned přestaly přijímat cukr  

b)      buňky mozkové a nervové ihned přestaly přijímat cukr

c)      všechny buňky organismu ihned přestaly přijímat cukr

 75) Adrenalin (hormon vznikající při stresové zátěži)  :

 a)      snižuje  účinek inzulinu a zvyšuje tím glykémii 

b)      zvyšuje  účinek inzulinu a snižuje tím glykémii

c)      nemá vliv na účinost inzulinu

 76) u diabetika 1. typu :

 a)      je slinivka zcela nefunkční

b)      nefungují jen alfa a beta buňky vyrábějící glukagon a inzulin 

c)      nefunguje vylučování trávících enzymů do dvanáctníku

 77) u diabetika 2. typu :

 a)      fungují alfa a beta buňky omezeně 

b)      činnost slinivky není narušena

d)     nefungujedobře vylučování trávících enzymů do dvanáctníku

 78) mléko obsahuje :

 a)      jen bílkoviny a tuky

b)      jen tuky a cukry

c)      tuky, cukry a bílkoviny 

 79) lipoprotein je :

 a)      druh cukru

b)      druh tuku

c)      bílkovina na které je roznášen tuk v organismu

 80) LDL je :

 a)      zkratkapro „hodný“ lipoproteinový nosič, který odvádí přebytečný cholesterol zpět do jater

b)      zkratka pro „zlý “ lipoproteinový nosič, který přivádí cholesterol k buňkám

c)      antidepresivum

 81) HDL je :

a)      zkratka pro „hodný“ lipoproteinový nosič, který odvádí přebytečný cholesterol zpět do jater  

b)      zkratkapro „zlý “ lipoproteinový nosič, který přivádí cholesterol k buňkám

c)      narkotikum

 82) nadbytečné množství tukuv potravě diabetika

 a)      snižuje hladinu cukru v krvi

b)      zvyšuje hladinu cukru v krvi  

c)      nemávliv na hladinu cukru v krvi

 83) Artérie je jiný název pro:

 a)      tepnu   

b)      žílu

c)      vlásečnici

 84) Véna je jiný název pro  :

 a)      tepnu

b)      žílu 

c)      vlásečnici

 85) cyklamáty jsou :

 a)      antidiabetika

b)      umělá sladidla   

c)      antidepresiva

 86) enzymy (výměšky slinivky břišní) umožňující štěpení cukrů, tuků a bílkovin jsou vylučovány do :

 a)      žaludku

b)      dvanáctníku  

c)      střev

 87) GI je zkratka pro :

 a)      stav hladiny cukru v krvi

b)      číslo udávající rychlost vstřebávání cukru z jednotlivých potravin 

c)      kompenzačníhranice glykémie

 88) Lipid je obecný název pro :

 a)      tuk  

b)      cukr

c)      bílkovinu

 89) Laktóza je jiný název pro :

 a)      mléčný cukr  

b)      hroznovýcukr

c)      řepnýcukr

 90) plasma je :

 a)      mezibuněčnákapalin

b)      základní krevní tekutina¨ 

c)      kapalinav buňce

 91) sacharin je :

 a)      řepný cukr

b)      škrobový cukr

c)      umělé sladidlo 

 92) sacharozin je :

 a)      50     x sladší než cukr

b)      500   x sladší než cukr

c)      5000x sladší než cukr 

 93) P A D je zkratka pro :

a)      léky v tabletách užívaných při cukrovce 

b)      skupina krevních testů diabetika

c)      skupina injekčních inzulinů pro diabetiky 1. typu

 94) inzulin nelze podávat v tabletách protože :

 a)      bybyla velká prodleva než by se inzulin dostal do krve

b)      inzulin je bílkovina, která by se v žaludku rozložila 

c)      inzulin lze přechovávat jen v roztoku bez přístupu kyslíku

 95) diabetiků jev současné době v české republice příbližně :

 a)      8.000

b)      80.000

c)      800.000 

 96) diabetes melitus ve volném překladu znamená  :

 a)      sladká krev

b)      sladká moč

c)      sladká roura 

 97) nejdůležitější je při léčbě cukrovky z níže jmenovaných faktorů :

 a)      snížení příjmu bílkovin

b)      zvýšení fyzické aktivity  

c)      snížení fyzické aktivity

 98) škroby jsou obsaženy :

 a)      v mléce

b)      v bramborách

c)      v mase

 99) celulóza (vláknina) :

 a)      je druh cukru stravitelný pouze přežvýkavci 

b)      je druh cukr stravitelný i v lidském organizmu

c)      celuloza není strávitelné žádným žovočichem

100) pokud je diabetik nucen požít alkoholický nápoj, pak by měl dát přednost :

 a)      pivu

b)      suchému vínu 

c)      čistému destilátu

 101) suché víno je :

 a)      sladké

b)      kyselé 

c)      polosladké

 102) čisté destiláty obsahují :

 a)      hodně cukru

b)      málo cukru

c)      žádný cukr 

103) tvaroh obsahuje :

a)      hodně cukru

b)      málo cukru

c)      téměř žádný cukr 

 104) špenát obsahuje :

 a)      chlorofyl  

b)      cholesterol

c)      chlorofyl i cholesterol

Vyhodnocení testu  :

 Zak aždou správně zodpovězenou otázku si přičtěte bod  :

   

otázka

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

odpověď

a

c

c

b

a

c

c

a

b

c

otázka

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

odpověď

b

c

a

a

b

c

b

a

a

a

otázka

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

odpověď

a

b

b

a

a

c

c

c

a

b

otázka

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

odpověď

a

c

b

a

b

b

a

c

c

b

otázka

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

odpověď

a

b

a

b

b

b

c

a

b

b

otázka

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60

odpověď

a

b

b

c

a

b

a

a

b

b

otázka

61

62

63

64

65

66

67

68

69

70

odpověď

b

a

b

c

b

c

c

c

c

a

otázka

71

72

73

74

75

76

77

78

79

80

odpověď

a

c

b

a

a

b

a

c

c

b

otázka

81

82

83

84

85

86

87

88

89

90

odpověď

a

b

a

b

b

b

b

a

a

b

otázka

91

92

93

94

95

96

97

98

99

100

odpověď

c

c

a

b

c

c

b

b

a

b

otázka

101

102

103

104

105

106

107

108

109

110

odpověď

b

c

c

a

 

 

 

 

 

 

 

 

 Výsledné hodnocení  :

 Dosaženo méně než 20 bodů :

 Vaše vědomosti o diabetu jsou alarmující !!  O diabetu nevíte téměř nic ! !  Buď tuto nemoc nemáte, nebo ji tragicky podceňujete, nebo spoléháte jen na lékařské kontroly. Žijete v tragickém omylu části diabetiků že „když to nebolí, tak to nic není“ .Ve Vašem případě se lze domnívat, že spoléháte spíše na to (jako většina diabetiků Vašeho typu) jak lékaře při kontrole „oblafnout“ , než na to, co správně dělat . Vůbec nevíte co diabetes skutečně je, ale víte asi deset „zaručených“ způsobů  jak mít při kontrole „nízký cukr“ , Že tím tragicky podvádíte jen sebe,  to bohužel při Vašich neznalostech diabetu vůbec netušíte. Pokud budete takto se dál o cukrovku nezajímat, pak se s naprostou jistotou zařazujete do skupiny diabetiků u kterých nastávají vážné komplikace velmi brzy . Záleží jen na Vás jak tomuto varování uvěříte. Je to Váš život a máte ho  (na rozdíl od počítačových her) jen jeden !

 Proto neváhejte a vzdělávejte se ! !

Když to neuděláte Vy , nikdo jiný to za Vás neudělá ! !

Diabetes s nikým ani na okamžik nesmlouvá  a žádnou chybu nikdy neodpouští ! ! !

 Pokud výše uvedenému varování nevěříte, pak ses jistotou dopouštíte největšího omylu ve svém životě. Obecně sice platí,že chybami se člověk učí, ale je vyjímka, kde toto přísloví neplatí :  diabetes !

 Dosaženo 20 až  30 bodů :

 Trochu něco již o diabetu víte, ale Vaše vědomosti o diabetu jsou stále povážlivě nízké. Je velmi pravděpodobné, že se díky tomu dopouštíte nevědomky řady  byť třeba zdánlivě drobných chyb,  které však ve svém součtu Vám mohou po určité době způsobit velmi vážné komplikace. Doporučuji Vám proto naléhavě  podrobněji se seznámit  ve Vašem nejvlastnějším zájmu  s tím, co diabetes  skutečně je a o co při tomto onemocnění jde.

 Dosaženo 31 až  50 bodů :

 Určité vědomosti o diabetu již máte , ale daly by se charakterizovat jen jako základní . Jste na tom sice lépe, než diabetik s předchozím hodnocením,  ale stále ještě nemáte takové vědomosti, aby jste si mohl udělat o diabetu celkovou představu,  která je důležitá promo tivaci k důsledné a správné životosprávě a k dalším okolnostem,které život s diabetem zcela bezpodmínečně vyžaduje. 

Dosaženo 51 až  70 bodů :

Vaše vědomosti o diabetu jsou velmi dobré a mohly by již stačit – při jejich dodržování -  k odpovědnému životu s diabetem a lze předpokládat, že celkovou představu o diabetu již máte a že jste pochopil(a) o co při diabetu jde. Váš přístup k diabetu lze charakterizovat jako odpovědný.  Rozšířit Vaše vědomosti Vám jistě ale nebude na škodu. Věřím, že při dosavadních vědomostech Vám další rozšiřování vědomostí jistě nebude dělat žádné potíže.

 Dosaženo 71 až  90 bodů :

 Vaše vědomosti o diabetu jsou již na velmi vysoké úrovni a svědčí o tom , že získávání detailních informaci o diabetu se stalo Vaším koníčkem. Přeji Vám, aby jste tento objem informací zvládl(a)bez nežádoucích  negativních pocitů,které může toto množství vědomostí doprovázet.

 Dosaženo více než 90 bodů :

 Pokud jste skutečně jen diabetik – laik , pak Vaše vědomosti o diabetu jsou excelentní . Blahopřeji !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení (4 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

16. 03. 2013 14:36
Mám velkou prosbu ,mohl by jste mi poslat ten váš test na meila ? Daly bych ho synovi,neb v jeho 35 letech u něho diagnistikovali cukrovku. masa.svobodova@noronet.cz
16. 03. 2013 14:32
kvalitní informace...a obzvláště pokud nejste studován
16. 03. 2013 09:54
teda Richarde, to je super :-)
16. 03. 2013 09:29
Test si udělám, ale asi až večer, teď mám co dělat, čekám návštěvu. Díky Richarde, jsem zvědavá, jak dopadnu.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři