Datum registrace: 21. 01. 2013
nocar
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 136543.85 km |
Kolo: | 66634.70 km |
Cvičení: | 5680 h 2 min |
nocar
Jak psát blog?Slovník diabetika
22. 03. 2013
Přehled odborných termínů, které mají souvislost s diabetem
ADRENALIN - (katecholamin ) podporuje glykogenolyzu (zvyšování hladiny cukru ) a současně podporuje příjem glukozy buňkami. Vyplavuje se do těla při stresu.
ACETONURIE - při nedostatku inzulinu, kdy tělo nemůže spalovat cukry, začne ve zvýšené míře odbourávat tuky. Při jejich rozkladu vzniká mj. aceton, který se navíc nedostatečně štěpí. Acetonurie může vznikat i v důsledku nadměrného hladovění. Diabetik nesmí dlouho hladovět mimo jiné i z tohoto důvodu.
ALFA BUŇKY - jsou buňky nacházející se v Langerhansonových ostrůvcích slinivky břišní . Tyto buňky produkují GLUKAGON který má opačný účinek než insulin. Brzdí využití glukózy a má funkci na vyváženost hladiny cukru v krvi . Je to pojistka umožňující plynulou výměnu látkovou, aby změna hladiny cukru neprobíhala v nárazech a ve výkyvech. Jeho účinek je rychlý a krátkodobý ( 5 - 10 minut Léčebně se užívá injekčně pro zvládnutí hypoglykémie.
AMALÝZA ( DIASTAZA ) - enzym ( ferment ) který napomáhá trávení sacharidů.
Je vylučován slinivkou do dvanáctníku.
ATEROSKLERÓZA – zvětšování buněk ( endotel ) tvořících vnitřní stěnu cév a tepen v důsledku zvýšené glykémie, která způsobu je jednak zvýšené vylučování cholesterolu z jater, jednak jeho nepřijímání buňkami organismu a jednak naopak jeho zvýšeným přijímáním stěnovými buňkami cév a tepen. Tento proces probíhá i u nediabetiků, ale u diabetiků tento proces probíhá rychleji. Jde obtížně ovlivnit, protože organismus si přes 80%cholesterolu vyrábí sám i přes cholesterolovou dietu.
BETA BUŇKY - jsou buňky nacházející sev Langerhansonových ostrůvcích slinivky břišní . Tyto buňky produkují INSULIN - hormon bílkovinné povahy vznikající ve slinivce břišní. Bez přítomnosti inzulinu v krvi nelze využít glukozu jako energetický zdroj pro buňky. Inzulin "otvírá" buňkám přístup k energetickému využití glukózy. Inzulin vzniká podrážděním tzv. „Beta buněk“ v Langerhansových ostrůvcích nacházejících se na povrchu slinivky. K podráždění dochází zvýšením hladiny cukru v krvi. Množství inzulinu v krvi proti množství cukru je nepatrné.
BÍLKOVINA - látka potřebná pro tvorbu buněk, enzymů, hormonů a nervových převaděčů. Nedostatek bílkovin způsobuje oslabení imunity a psychické poruchy. Živočišné bílkoviny jsou doprovázeny tukem a cholesterolem.Rostlinné bílkoviny dodávají více minerálů, tuků a vlákniny . Základní součást živé hmoty. Organismus dovede tvořit bílkovinu opět jen z bílkoviny. Pokud se více bílkovin ztrácí než přijímá, nastává tzv. negativní dusíková bilance. U diabetika by denní příjem bílkovin měl být 1.0 - 1.5 gramů na 1 kg váhy. Ne méně !
CUKROVKA ( též úplavice cukrová neboli Diabetes melitus ) je charakterizována zvýšenou hladinou cukru v krvi a ztrátou schopnosti automaticky regulovat hladinucukru v krvi
Možné příčiny :
_ nedostatečná produkce inzulinu slinivkou břišní
_ slinivka vyrábí neplnohodnotný inzulin
_ inzulin je v krvi rozkládán
_ inzulin je v krvi vázán protilátkami
CYKLAMÁTY - umělá sladidla, která se vtěle nemění a nemají žádnou energetickou hodnotu jsou stálá při zahřívání,dobře rozpustná ve vodě, dlouhodobě skladovatelná a postrádají pachuť.
DEKOMPENZACE je, když stav negativních příznaků převládá nad příznaky vyrovnaného(kompenzovaného) stavu. Příznaky dekompenzace jsou např. žízeň, hlad, hubnutí,únava .
DIFUZE – fyzikální jev, kdy kmitající částice –molekuly - pronikají vlastním pohybem skrze polopropustné stěny. V tomto případě vlásečnicemi proniká takto do mezibuněčného prostoru kyslík a živiny .
ENERGIE tělopotřebuje na udržení tělesné teploty, elektrický přenos v nervovém systému, svalovou energii a činnostjednotlivých orgánů. Přebytečná energie ( nespálený cukr ) se mění do tukovézásoby
ENZYMY - výměšky slinivky do dvanáctníku
ERYTROCYTY – červené krvinky . Jsou to bezjaderné buňky. 1 litr = 5 000 000 erytrocytů. Obsahují červené krevní barvivo Hemoglobin, který váže nasebe kyslík. V tkáni se uvolňuje kyslík z krevních vlásečnic do mezibuněčné kapaliny difuzí.
FERMENT - enzym, který pomáhá trávit např. fermentpepsinu pomáhá v žaludku trávit bílkoviny
FRUKTÓZA - ovocný cukr, jeho příjem do buněk není podmíněn přítomností inzulinu,ale současně fruktóza se podílí na zvýšení inzulinové rezistence. Přítomnost fruktózy v krvi není měřitelná glukoměrem.
GLUKAGON vzniká rovněž v Langerhansových ostrůvcích, ale má opačný účinek než insulin. Brzdí využití glukózy a má důležitý vliv na vyváženost hladiny cukru v krvi . Pojistka umožňující plynulou výměnu látkovou , aby změna hladiny cukru neprobíhala v nárazech a ve výkyvech.Jeho účinek je rychlý a krátkodobý ( 5 - 10 minut ) . Léčebně se užívá pro zvládnutí hypoglykémie.
GLYKEMIE - hladina krevního cukru v MMOL
méně než 3 vážný hypoglykemický stav
3,0 - 4,0 hypoglykémie
4,0 - 5,0 nižší stav, před zátěží nutno se najíst
5,0 - 7,5 normal
7.5 - 10,0 vyšší stav
10,0 - 13,0 vyšší stav jíst jen s inzulinem
více než 20 vysoká hyperglykémie ( zvracení atd. )
více než 30 velmi vysoká hyperglykémie (běžný glukoměr již ji nezměří)
Udržování glykemie v nízkém rozmezí (oscilaci) je nejspolehlivější ochrana proti pomalu a nenápadně nastupujícím komplikacím cukrovky ! ! ! Čím menší výkyvy v glykémii, tím příznivější předpověď nemoci ! ! !
GLYKEMICKÝ INDEX - je poměrné číslo, které udává schopnost (rychlost) sacharidové potravy zvýšit glykemii(hladinu glukozy) v krvi. Za základ ( index 100 ) je zvolena glukoza, jejíž vstřebání do krve z potravy je nejrychlejší. Tento index má pomoci diabetikům při volbě vhodné skladby denního jídelníčku. Platí pravidlo, že čím nižší glykemický index, tím delší trávení a tím pomalejší vstřebávání ( štěpení ) cukrů do krve a tím menší výkyvy glykémie mezi jednotlivými jídly.Hodnotu glykemického indexu ještě dále snižuje kombinace sacharidové potravy s potravou obsahující tuky a bílkoviny což dále prodlužuje trávení a zajišťuje ještě rovnoměrněji vstřebávání cukru do krve
Potraviny s nízkým glykemickým indexem uvolňují pomaleji glukozu dokrve, způsobují menší kolísání hladiny cukru v krvi ( oscilaci ) , zvyšují citlivost na inzulin, vyvolávají menší pocit hladu, zlepšují spalování tuků, pocvičení pomáhají lépe doplnit zásoby svalové glukózy
GLYKOSURIE - vyšší hladina cukru v krvi , kdy ledviny již propuštějí cukr do moči. Udává se 9 - 10 mmol . Tento stav se dá již zjistit diagnostickými papírky DIAPHAN .
GLUKÓZA ( jiný název : cukr krevní ) je lehce přeměnitelná na energii. Vzniká štěpením složitějších cukrů např.sacharózy ( řepného cukru) nebo škrobu (bramborového, rýžového,kukuřičného apod.) . Malá rezerva glukózy je uložena v játrech, ve svalech a v srdci (glykogen ) ale jen pro místní potřebu. Glukóza je jediným zdrojem energie pro mozek a CNS. Nedostatek glukózy se projevuje hypoglykemií. Glukóza se může vytvářet i z látek necukrových, t.j. z bílkovin a tuků . Při tvorbě cukru z látek necukrových vzniká u diabetika nežádoucí odpad a je pro organismus nežádoucně náročný.
HYPERGLYKEMIE - nadměrné množství cukru v krvi, které již vyvolává okamžité nežádoucí projevy ohrožující diabetika . V literatuře se udává nad 22 mmol
HYPOGLYKEMIE - podkritické množství cukru v krvi, které již vyvolává okamžité nežádoucí projevy ohrožující život diabetika . V literatuře se udává pod 3.3 mmol
CHOLESTEROL - je přírodní látka řazená mezi tuky patřící do podskupiny steroidů a v nich do podskupiny lipidů. Společnou vlastností je jeho nerozpustnost ve vodě a v krvi.Cholesterol je součástí všech živočišných buněk, především v nervové tkáni.Část cholesterolu vzniká synteticky v organismu ( 1 mg denně ) , menší část se získává potravou ( 0,3 mg denně ) . Cholesterol se vyskytuje jen v živočišných tucích ( mléko a jeho produkty, vejce,máslo, sádlo, mozek, maso ( poměrně hodně choresterolu má i libové maso kuřecí a krůtí ) Cholesterol organismus synteticky vyrábí : v játrech, v nadledvinkách, v kůži, v aortě, v tenkém střevě.Cholesterol je základním stavebním kamenem buněčné membrány a je důležitý pro její poloprostupnost. Podílí se rovněž na látkové přeměně cukrů ( čím vyšší hladina cukru (glykémie) , tím více cholesterolu játra tvoří ! Játra vyrábějí 80 %cholesterolu bez ohledu na druh přijímané potravy ! )Transport cholesterolu i ostatních lipidů (tuků) jev organismu uskutečňován jen ve formě specifických bílkovinných částic –lipoproteinů, kde jsou tuky vázány na bílkovinné nosiče. V kůži se cholesterol slunečními paprsky mění na vitamín D. Normální stav cholesterolu v krvi je 3,8 - 5,2 mmol .
„Hodný cholesterol“ je označení pro lipoprotein typu HDL, který vrací přebytečný cholesterol od buněk zpět do jater. Tohoto cholesterolu je ale bohužel v organismu jen velmi málo. Většina cholesterolu je typu LDL, který přenáší cholesterol od jater do buněk a který se podílí také na vzniku a průběhu arterosklerózy.
Cholesterol je jedním ze základních problémů diabetika.Cholesterol se při zvýšené hladině cukru poměrně rychle usazuje na vnitřních stěnách cév a vytváří tak základ arterosklerózy, protože buňky organismu cholesterol při zvýšené glykémii nepřijímají,ale buňky cévních stěn ano.
INTOXINACE – otrava organismu odpadovými látkami. Pokud se snaží organismus diabetika vyrobit si náhradním způsobem cukr např. z bílkoviny, dochází ke vzniku nežádoucího odpadu, který pak dávají vzniknout kys. Acetoctové, acetonu a kys Betaoxymáselné které mají vůči organismu toxickou povahu.
Bazální insulin je vylučován průběžně dnem i nocí v celkovém denním objemu asi 20 jednotek. Slouží k průběžné přeměně cukru na energii pro zajištění chodu organismu.
Bolusní inzulin je vylučován jen při požití potravy k redukci nárůstu hladiny cukru obsaženého v potravě.
Bazální inzulin se uvolňuje trvale ve dnei v noci nezávisle na příjmu potravy v5-15ti minutových intervalech. Bazální sekrece se zvyšuje v časných ranních apozdních odpoledních hodinách
Bolusový inzulin ( prandiální ) hraje stěžejní roli . Sekrece dosahuje vrcholu za 30 minut , potom zvolna klesá a za 2 – 3 hod se vrací k bazální hodnotě. Po 2 minutách po pozření potravy se uvolňuje pohotovostní inzulin za zásobních granulí aby zamezil okamžitě nárůstu glykémie, pak postupně se vyrábí další inzulin, který je sekretován (po "uzrání") za 30minut.
Jeden z hlavních problémů diabetika 2.typu je ten, že u DM2 nejsou připraveny zásobní granule pohotovostního inzulinu,takže i u ukázněného diabetika po jídle glykémie vždy stoupne nad kompenzační hranice a až po 30ti minutách je tento stav eliminován zase naopak někdy zbytečně větší dávkou vyrobeného inzulinu, kterým se beta buňky již zbytečně snaží dohnat, co v první fázi bylo zameškáno. Dochází tak navíc k vyšší oscilaci . Tento stav se opakuje i u ukázněného diabetika a je postupně nasčítáván pro pozdní komplikace.
INZULINOVÁ REZISTENCE – je stav, kdy ani vysoké dávky inzulinu nesníží glykémii protože je tělo na inzulin málo citlivé. Způsobeno většinou nadváhou a menší fyzickou a duševní aktivitou. Léčba je dlouhodobá .
JOULE dříve kalorie
spotřeba kJ za hodinu při 70 kg hmotnosti
spánek 273 chůze 4km 840 chůze do kopce 4 300
ležení 320 chůze 6km 1260 horolezectví 6 000
řízení auta 300 cyklistika 1600
čtení 420 plavání 2100
sezení 420 běh 9 km 2520
1 gr sacharidu = 17 kJ
1 gr tuků = 39 kJ
1 gr bílkovin = 22 kJ ( ale tělo dokáže využít jen 17 kJ - jako u sacharidů )
KOMPENZOVANÁ CUKROVKA -
Je stav kdy glykémie se pohybuje jen v doporučených mezích tj. ráno na lačno 4– 6 mmol a 2 hod. po jídle 5-8 mmol.Diabetik je relativně a podmínečně zdráv jen při kompenzované cukrovce. Ale pozor, i v tomto období jsou zejména po hlavním jídle hranice glykémie porušeny viz. Inzulin ....
LAKTÓZA - cukr mléčný. Vzniká jen v mléčnýchžlázách. = 1 molekula glukozy + 1molekula galaktózy
LYMFA - mezibuněčná kapalina do které sez krevních vlásečnic vylučují živiny a kyslík a do které se z buněk vylučuje kysličník uhličitý a odpad, který je z mezibuněčného prostoru odváděn lymfatickými vlásečnicemi do mízních uzlin .
LIPAZA - enzym ( ferment ) který napomáhá trávení tuků . Je vylučován slinivkou do dvanáctníku.
LIPOPROTEINY - látky nerozpustné ve vodě ani v krvi. Jsou to bílkovinné nosiče tuků . Dělí se na lipoproteiny o vysoké hustotě (HDL) a nízké hustotě (LDL). Oba obsahují vysoký podíl cholesterolu. HDL zbavují tkáň zbytečného cholesterolu a přenášejí ho do jater odkud odchází se žlučí.Vyšší hladina HDL je pro organismus příznívá. Je ho však bohužel 4x méně nežLDL
LDL přenášejí cholesterol opačným směrem a to z jater do tkání. Buňky tkání mají tzv. cholesterolové receptory (zámky) . Přijme-li buňka zvenčí cholesterol,utlumí svou vlastní tvorbu. Pokud buňka cholesterol z lipoproteinu nemůže přijmout pro vysoký obsah cukru v krvi, pak lipoprotein odevzdá cholesterol buňce cévní stěny - endotele, která naopak cholesterol při zvýšené hladině cukru snadněji přijímá . Takto probíhá základní proces arterosklerózy.
MIKROANGIOPATIE – jeden ze základních problémů diabetika .Zvýšená hladina cukru postupně snižuje prostupnost polopropustných stěn krevních a lymfatických vlásečnic, což v problémovém místě zhoršuje až znemožňuje zásobování příslušné oblasti kyslíkem a živinami a současně znemožňuje odvod odpadových látek, které jsou toxické. Ohrožené oblasti : ledviny, oči, dolní části dolních končetin . Tento proces lze zmírnit kompenzací glykémie.
MOL : množství cukru v krvi v mg na 100 ml
MMOL : (množství cukru v krvi v mg na 100 ml ) : 18
MONOSACHARIDY – jednoduché sacharidy. Jsou základní jednotkou všech sacharidů nazývaných též nepřesně cukry Jako cukry se správně nazývají jen sacharidy sladké chuti tedy i většina monosacharidů. Sacharidy jsou nejrozšířenější přírodní látkou. Rostliny využívají svých monosacharidů k lákání živočichů na roznos semen a na opylování. Sacharidy mají mnoho zajímavých funkcí, z nichž zdaleka ne všechny byly objasněny.
OSMOZA – fyzikální jev při kterém rozpouštědlo nesoucí rozpuštěnou látku prolíná polopropustnou membránou z prostředí hustšího do prostředí řidšího. Takto na př v organismu odchází z buněk voda přinášející do buňky glukózu . Osmotickým činidlem v organismu je chlorid sodný –kuchyňská sůl.
OTYLOST - konzervativní snaha organismu vítězí nad účelným počínáním . Razantní odtučňování u diabetika může zapříčinit ketózu ( nedostatečné rozložení tuků při kterém vznikají nežádoucí odpadové látky ). Možnost snížit denní příjem tuků z 90gr na 50 gr ne méně ! ! Ke snížení váhy přispívá i omezení soli,která m.j. zadržuje v těle vodu a může vyvolávat v těle latentní edémy .
Při snížení otylosti během diabetu je diagnoza příznivější, protože je slinivka méně namáhaná a buňky organismu jsou po snížení váhy i ke stávajícímu insulinu vstřícnější. Kromě toho má snížení váhy příznivý vliv na snížení krevního tlaku, který je pro diabetika zvláště nebezpečný z důvodu rychleji probíhající arterosklerózy.
PLASMA – krevní tekutina obsahující 90% vody, 8% organických látek ( bílkoviny a cukry), 1% soli, která je bezpodmínečně nutná pro udržení osmotické hodnoty plazmy.
RECEPTOR - povrchové čidlo na buňce, které umožňuje vstup živin do buňky.Jsou receproty např. pro příjem glukózy a receptory pro příjem cholesterolu.Receptor pro příjem glukózy nevpustí do buňky glukózu bez přítomnosti insulinu. Problém diabetika : Při zvýšené glykémii glukózové a cholesterolové receptory přestávají fungovat a blokují tak příjem živin do buňky. Buňka pak – ačkoliv je kolem ní živin dost – „hladoví“ a vysílá do organismu signály na výrobu glukózy, který začne organismus poslušně ( a zbytečně) náhradním a škodlivým způsobem vyrábět, hladina cukru se ještě zvýší a bludný kruh je uzavřen.
SACHARIN : umělé sladidlo 500 x sladší nežcukr
SACHARÓZA – řepný a třtinový cukr . Tento cukr se diabetikům nedoporučuje protože je náročněji štěpitelný ( polysacharid) , ale hlavně proto, že tento cukr je kaloricky vysoce účinný a není v potravě doprovázen dalšími potřebnými prvky jako obsahují jídla s cukrem škrobovým ( brambory, rýže, kukuřice apod.) .Navíc požití sacharózy je doprovázenou vysokou oscilací a zbytečně zvýšenou glykémií . Takže kromě chuťových požitků nepřináší příjem sacharózy organismu ničeho důležitého a užitečného. Celá staletí naši předkové tento cukr neznali a geneticky tudíž není náš organismus na něm závislý .
SACHAROZIN : umělé sladidlo 5000 x sladší než cukr
SLINIVKA - břišní (pankreas) - orgán se dvojí sekrecí : do dvanáctníku vylučuje Tripsin, Lipazu a Amalýzu . Zde, spolu se žlučí, pokračuje v trávení potravy již částečně předtrávené v žaludku.Za 24 hod. až 1,5 l sekretu . Do krve slinivka vylučuje hormony Inzulin a Glukagon, které umožňují buňkám přeměnit glukózu na energii a zároveň zajišťují,aby změny hladiny cukru neprobíhaly v nárazech a ve výkyvech. Když je glykémie nízká, ustává vylučování inzulinu a zvýší se sekrece Glukagonu .
SVALOVÁ ČINNOST - snižuje inzulinovou potřebu a riziko cévních komplikací. Zvyšuje se i množství cukru, které je buňka schopna přijmout přistávajícím inzulinu. Ale pozor, každá větší svalová námaha trvající nepřetržitě déle než 45 minut ohrožuje hypoglykémií po skončení výkonu ! Potřeba inzulinu po výkonu klesá až 48 hod !
STRES – v důsledku rozrušení uvolňuje do krve pohotovostní hormon adrenalin, který dráždí játra k produkci jaterního cukru. Ten pak dráždí slinivku k vyšší produkci insulinu . Stres zvyšuje glykemii velice rychle – během několika sekund a jeho vstřebávání trvá mnohonásobně déle ! Nejdůležitější je proto pro diabetika život bez emočních výkyvů. Tzv. „nesmát se a nebrečet“ . Je nutné si uvědomit, že i radostné události jsou stresové. Stres je nepřítelem č. 1 pro udržení optimální oscilace ! Pozn. Adrenalin ale umožňuje přijímat buňkám glukózu i při sníženém množství inzulinu.
ŠKROBY patří mezi jednoduché cukry ( monosacharidy ) obsahují je mj. : veškeré moučné výrobky , rýže, brambory a kukuřice.
TRIGLYCEREIDY – mastné kyseliny, které tvoří energetické rezervní zásoby tuku v organismu, který je za určitých okolností dovede přeměnit v cukry nebo v bílkoviny.Triglyceridy se vyskytují v živočišných i v rostlinných tucích .
TROMBOCITY - krevní destičky , bezjaderná tělíska různého tvaru, množí se v kostní dření.Vyvolávají srážení krve.
TRYPSIN - enzym ( ferment ) který napomáhá trávení bílkovin . Je vylučován slinivkou do dvanáctníku.
TUKY pro tvorbu buněčných membrán, vstřebávání vitaminů, prodlužují dobu trávení a vyprázdnění žaludku. Příjem z tuků má být maximálně 25% objemu potravy. Tukem šetřit maximálně. Při požití tuků dávat přednost tukům rostlinného původu. Více tuků : nežádoucí příjem kalorií, nežádoucí příjem cholesterolu ( při příjmu živočišných tuků )
VITAMINY Vitaminy rozpustné v tucích se nevylučují z organizmu močí a je proto nutné je doplňovat v malém množství
Jsou to vitaminy :
A - výskyt : játra, žloutky, máslo, mléko
D - výskyt : žloutek, rybí tuk, sýr
E - výskyt : vejce, ořechy, špenát, kapusta
K - výskyt : játra, ryby, mléko, špenát, kapusta
VLÁKNINY mají vliv na látkovou přeměnu cukrů, urychlují trávení, omezují styk střevní sliznice s toxickými látkami, které vznikají při trávení. Výskyt : zelenina, ovoce, luštěniny, celozrnné výrobky.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Jinak dokonalé, díky :-))
nocar
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?