aneb co by měl diabetik na dietě minimálně vědět :
motto : Diabetik 2.typu, který jásá při naměřené glykémii 6 mmol, je smutným příkladem diabetika, který vůbec nepochopil co je to cukrovka !
přehled některých výrazů použitých v tomto příspěvku :
- Slinivka (hormonální žláza, která do dvanáctníku vypouští látky – enzymy , které umožňují trávení cukrů.tuků a bílkovin a která současně do krve vypouští hormon Inzulin, který umožňuje jednotlivým buňkám přijímat cukr)
- PAD ( perorální antidiabetika , umožňují buď slinivce vyrobit více inzulinu, nebo umožňují buňkám lépe přijímat cukr přistávajícím inzulinu )
- Ateroskleróza (jeden z problémů diabetu , zanášení cév a tepen tukem cholesterolem. U diabetika probíhá tento jev 4x rychleji než u zdravého člověka ! )
- Glykémie (momentální naměřené množství cukru v krvi )
- Glukoměr (přístroj měřící okamžité množství cukru v krvi. Lze pořídit od 3.000 .- Kč výše. Jedno měření stojí asi 14.- Kč. Vyhodnocení se dělá z kapky krve a trvá asi 10 vteřin.
- Mmol ( stupnice pro měření množství cukru v krvi )
- Kompenzační hranice ( množství cukruv krvi, které neškodí organismu. Udává se
4-6 mmol na lačno a 5-7 mmol 2 hod po jídle)
.......................................................................................................................................................
1) Vaše slinivka je již poškozena z více než 80ti procent, buďte proto na zbývající část opatrní a šetřete si ji ! Každá nekázeň životnost tohoto funkčního zbytku slinivky rychle zkracuje ! Šetřit se dá jedině důslednou doživotní optimální životosprávou do které patří nejen doporučená strava ve správném objemu a složení, ale i pohyb a nestresový stav.
2) Nekázeň nebolí, ale s naprostou jistotou škodí ! V tom je hlavní zákeřnost této nevyléčitelné choroby ! Kdo tomuto varování neuvěří má prostě smůlu a podstatně si zkracuje a komplikuje zbývající část života.
3) Vaše dieta je pouze dočasná (několik let) a bude trvat tím déle, čím budete ukázněnější. Pak nastupují „prášky“ PAD (perorální antidiabetika) a píchaný inzulin.
4) Vědomé chyby, které v oblasti životosprávy (tučné, sladké, větší objem potravy, cigarety, alkohol) děláte, se neúprosně každému bez výjimky započítávají. Po získání určitého počtu „trestných bodů“ se vám ohlásí nevratné komplikace. Některé mají přímo fatální průběh. Zejména v oblasti aterosklerózy (infarkt,mrtvice)
5) Dále – pokud jste neinformovaný diabetik - můžete se dopustit řady chyb v tak zvaném dobrém úmyslu. Je to na př. konzumace ovoce ve větším množství, než můžete za den jako doplněk stravy sníst. Na př. jablka...
6) Měření glukoměrem. I začinající diabetik na dietě by si ve vlastním zájmu měl pořídit – byť bohužel v tomto případě na vlastní náklady - glukoměr, který mu jednak odhalí podstatu diabetu a přesvědčí ho jak jeho poškozená slinivka reaguje na dávku potravy, protože toto jinak nezjistí a může tak žít v pro něj velice nebezpečném omylu , že se nic neděje. Glukoměr mu ukáže, nejen že se děje, že se děje nejen každý den, ale i po každém jídle i když toto jídlo bude mít správný objem a správné složení. I ukázněný a důsledný diabetik se totiž po každém jídle dostává s hladinou cukru nad tzv. Kompenzační hranici, (7 mmol) a to po dobu nejméně jedné hodiny !
Denně má i každý ukázněný diabetik proto vždy glykémii více než 7 mmol 5 – 10 hod !
Neukázněný diabetik má hladinu cukru nad kompenzační hranicí podstatně více hodin a na ještě vyšší a nebezpečnější hodnotě. Toto ale diabetik bez glukoměru nikdy ) nezjistí (pokud jeho glykémie nedosáhne extrémně vysokých hodnot např 15 – 2 mmol a může tak žít dlouhé měsíce v tragickém pro něj omylu. Jedna kontrola u diabetologa jednou za čtvrt roku (a navíc na lačno) nemusí o této skutečnosti vypovídat.Diabetik může být jen tzv. „podmíněně zdráv“ a to jen v období, kdy je tzv.„Kompenzován“, když jeho glykémie na lačno nepřesáhne 6 mmol a glykémie 2 hod po jídle klesne pod 7mmol. Pokud těchto hodnot nedosáhne, je kromě jiného narušen i jeho imunitní systém.
7) Diabetik má poškozený metabolismus buněk (látkovou přeměnu) z čehož výplývá důležitá informace :
dávka potravy je u diabetika strávenabez vzniku škodlivých odpadů jen tehdy, je-li tato dávka malá !
8) Co pomáhá určitě bez jakékoliv diskuze je pohyb, který glykémii vždy sníží. Buňky naprosto spolehlivě i při vyšši inzulinové rezistenci (odpor buněk proti inzulinu) přijímají cukr i při menším výkonu slinivky. Tento pohyb ale musí být prováděn ve správné intenzitě, naprosto pravidelně a dlouhodobě. Je dokázáno, že pokud diabetik, který již byl „na práškách“ nebo na„inzulinu“ se mohl po dlouhodobém pravidelném cvičení vrátit zpět jen na dietu !
9) Jak„oblafnout“ diabetologa . Nejprve si musíme uvědomit, že neoblafneme diabetologa, ale jen a jen sebe. Diabetologovi může být srdečně jedno, jestli si svojí nekázní zkracujete život a přibližujete si tzv. „pozdní komplikace (oslepnutí, amputace,selhání ledvin atd). Úřad důchodového zabezpečení takový váš postup může jen a jen uvítat ! Pokud na vás diabetolog zvyšuje hlas, važte si tohoto diabetologa, protože se jedná o člověka, kterému není váš osud lhostejný a který si uvědomuje nejen svoji bezmocnost jak vás donutit, aby jste konečně pochopili v jaké se nacházíte situace a chovali se tudíž ukázněně, ale má na zřeteli i vážnost Vaší situace.Proto nepřecházejte k „hodnému „ diabetologovi, který se zdá být „hodným“ jen proto, že Váš osud ho tolik nedojímá !¨
Navíc - pokud se vám skutečně podaří diabetologa „oblafnout:“ (což při kontrole jen ranní glykémie z prstu jde, pak se navíc vystavujete nebezpečí, že na základě těchto „zfalšovaných“ výsledků Vám diabetolog naordinuje léky, které nebudou odpovídat Vašemu skutečnému diabetickému stavu !Čímž svoji zdravotní situaci budete dále zhoršovat !
10) Ohrožují vás současně tři problémy( tzv smrtící trio ) z nichž každý sám o sobě může spustit vážný až fatální problém :
a) krevní tlak (je určen velikostí srdce,rychlostí jeho stahu, množstvím krve, její viskozitou, pružností stěn cév a tepen.
diabetik má mít TK max. 120 na 80 !
snížit TK lze :
. snížením váhy
. pravidelným cvičením
. správnou životosprávou
. medikamentózně (u diabetiků se léky nasazují minimálně, protože diabetik
má mimo jiné poškozené buňky jater, metabolismus
b) cholesterol (tuk obsažený v živočišných tucích, náš organismus si ho pro vlastní potřebu vyrobí - i při absenci cholesterolu v potravě . 70% potřebného množství). Cholesterol je jedním ze základních stavebních prvků každé buňky.U diabetika cholesterol způsobujeurychlené zanášení cév a tepen
Diabetik má mít naměřený cholesterol max. 2,6 mmol
Snížit cholesterol lze :
. přísnou absencí živočišných tuků v potravě, včetně mléčných výrobků.
. potravou, která obsahuje látky,které hladinu cholesterolu snižují
. medikamentózně (u diabetiků se léky nasazují minimálně, protože diabetik
má mimo jiné poškozené buňky jater, metabolismus
c) vyšší glykémie , vyšší hladina cukru způsobuje vážné chemické i mechanické změny všech buněk organismu a urychluje zanášení a ucpávání cév a tepen cholesterolem.
Diabetik má mít glykémii nalačno 4 – 6 mmol, dvě hodiny po jídle 5– 7 mmol.
Snížit glykémii lze :
. snížením váhy (
. rozdělením dávek jídla dopěti dávek denně
. nejíst dříve než tři hodiny popředchozí dávce
. nejíst později než za čtyři hodiny.
. každá dávka potravy NESMÍ obsahovat větší množství sacharidů, než poměrnou část sacharidů z povolené denní dávky sacharidů
. fyzickou aktivitou. Správné apravidelně prováděníé cvičení má jednoznačně
nesporný vliv na snížení glykémie.
. některými podpůrnými prostředky(dia čaje, česnek, skořice a pod. ) Toto je však záležitost velice individuelní a každý diabetik si musí sám na sobě vyzkoušet (a pak glukoměrem změřit) co na něj „účinkuje“
Glukózový test u dospělých (oGTT) |
Co je to? | | |
Při cukrovce (diabetes melitus) nedokáže organismus zpracovat cukr, který přijal v potravě. Vysoká hladina cukru v krvi nepříznivě působí na cévy, nervy a neléčená vede k onemocnění ledvin a očí. Porušená glukózová tolerance (PGT) je méně závažný stav, který obvykle cukrovce předchází. Při PGT se hladina cukru v krvi pohybuje mezi 6,1 -6,8 mmol/l (norma je do 5,5 mmol/l). U cukrovky hladina cukru v krvi nalačno je přes 7mmol/l. Pomocí oGTT testu je možné rozlišit porušenou glukózovou toleranci a cukrovku. | | |
Kdy se používá? | | |
Vyšetření obvykle předepisuje obvodní nebo interní lékař. oGTT se provádí u osob starších 15 let, příbuzných diabetiků, žen jež porodily dítě s hmotností více než 4 kg, při opakovaných potratech, u obézních pacientů a u pacientů s vysokým krevním tlakem. Nejpočetnější skupinu tvoří pacienti, u kterých lékař v laboratoři dvakrát po sobě zachytil hladinu cukru v krvi v rozmezí 6,1-7,0mmol/l. | | |
|
|
|
| | |
Jaký je princip? | | |
Principem je zatížit organismus nalačno přesnou dávkou cukru (vypitím 250ml slabého čaje se 75 g anhydritu glukózy-cukru) a zjistit ve vzorcích (krev a moč) množství cukru, a to před vypitím sladkého čaje a dále po 60 a 120 minutách. Odběry krve se provádějí z žíly v loketní jamce a moč se získá vymočením pacienta ve výše uvedených časových intervalech. Zdravý jedinec je schopný nalačno udržet hladinu cukru v normálním rozmezí 3,6-5,5 mmol/l. Jedinec s porušenou glukózovou tolerancí má hodnoty dvě hodiny po zatížení v rozmezí 7,1-11,1 mmol/l. U diabetika je glykémie nad 11,1 mmol/l. Kdy se vyšetření neprovádí: Při velkých stresových stavech a v období 6 týdnů po nich (cévní mozkové příhody, infarkty, vážnější operace, úrazy, rozsáhlé popáleniny, delší hladovění apod.). Zbytečné je provádět oGTT, je-li glykémie nalačno vyšší než 7,0 mmol/l. Nevhodné je provádět oGTT u pacientů s chorobami zažívacího traktu (trvalé průjmy, stavy po resekcích žaludku a střevní poruchy resorpce a pasáže). | | |