TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 21. 01. 2013

Jak si nahrát profilovou fotku?

nocar

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 901
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 136538.25 km
Kolo: 66634.70 km
Cvičení: 5679 h 47 min

Přátelé

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Diabetik a chuť na sladké

21. 04. 2013

Diabetik a chuť na sladké.

Jedním z hlavních faktorů diabetika, který  ovlivňuje  jeho prognózu je  jeho psychický stav.  Jeho psychický stav ovlivňuje samozřejmě spousta věcí. V tomto článku  bych se chtěl podrobněji zmínit jen o jednom z nich. Je to chuť na sladké.

Samozřejmě, že většina všech lidí, zdravých i nemocných,mladých i starých mají rádi sladké. Tak jsme stvořeni a navíc ještě reklamy kolem, nás v této touze podporují. Kdyby nebylo chuti na sladké, myslím si, že by ani stránka STOBu nemohla existovat, protože by byla zbytečná.  Takže se vrátím opět k diabetikům..Pokud diabetik – ještě za svého zdrava – nemíval nikdy chuť na sladké, tak se jedná o vzácnou výjimku, která, v případě, že je mu diagnostikována cukrovka,  si s problémem jak nejíst sladké nemusí dělat žádné starosti. Pro většinu diabetiků však touha jíst sladké je velkým problémem. Buď sladké jí a nezdravě si užívá anebo psychicky dosti  trpí a strádá. Což samozřejmě není pro hladinu glykémie také dobré.  Jen perlička na okraj : Tento  čtvrtek jsem byl v Poděbradech, kde jsem se dal náhodou u léčivého  pramene do řeči s paní, která mi řekla že je diabetička deset let a že si dnes dala v cukrárně dva dorty. Požádal jsem jí, zda ji mohu změřit glykémii, ona souhlasila a výsledek ? 21 mmol !Takže je zřejmě, že tudy pro diabetika cesta k ukojení chuti po sladkém nevede..

Opět nebudu nikomu radit jak tento problém řešit, jen se pokusím popsat, jak ho řeším já a moje manželka.

1)     Nejíme ovoce. Důvody jsou složitější, nebudu je zde proto rozvádět, ale jsou natolik důležité, že je ctíme a respektujeme.Ovoce na radu odpovědných diabetologů nahrazujeme syrovou zeleninou.

 Zásadně nekupujeme tzv. „diapotraviny“. Které podle nás v 95% nesplňují skutečně potřeby diabetika. Buď se nazývají   „diapotraviny“ jen proto, že namísto sacharózy je výrobek slazen fruktózou, což je z hlediska diabetu téměř bezcenné. Nebo obsahují jako sladidlo mj. Aspartam, který je dle věrohodných studií karcinogenní (mimochodem Aspartam je obsažen ve vše „light“ nápojích,které lidé pijí v přesvědčení, jak pijí zdravě !!), nebo obsahují bílou mouku. Což je opět v tomto případě rovněž vysoce nevhodné .

 Z  diapotravin kupujeme výjimečně  jen ty, které jsou vyrobeny z celozrnné mouky a které jsou slazeny maltitolem neboli tzv.“ Lihovým cukrem“ Jeho chuť je dokonalá, bez jakýchkoliv pachutí  a glykémii v žádném případě neovlivňuje. Výborné jsou proto čokolády od fy. Dianela Kolín prodávají je obch. řetězce Kauflandu) , které jsou dle nás naprosto dokonalé po všech stránkách.

 Z výše uvedených důvodů si proto většinu„sladkostí“ vyrábíme sami. Moje edukovaná  a v tomto směru vynalézavá manželka již vymyslela řadu sladkostí, které jsou chuťově absolutně dokonalé,  z hlediska diabetu zcela nezávadné(samozřejmě ve spočítaném objemu) a poměrně (oproti prodávaným „diapotravinám“) i výrazně lacinější.  Při výběru sladidel do těchto výrobků je jen třeba vybrat sladidla dle toho, zda bude „sladkost“ tepelně zpracována či nikoliv. Dále je nutné rozlišovat, které sladidlo je kalorické a které nikoliv.V případě kalorického sladidla, je pak toto nutno vzít v úvahu při konzumaci a určení dávky pamlsku..

Mohu Vás, vážený čtenáři toho článku ujistit, že nikdy v době, kdy jsme byli  tzv.„zdraví“   jsme nesnědli tolik čokolády, tolik sladkostí jako jsme jich snědli po vstupu do klubu diabetiků. Nikdy ! Jíme sice jen 3x denně, ale po každém jídle máme nějakou „sladkost“ . A proto, když jdeme dnes okolo cukrárny, tak nás její výkladní skříň nenaplňuje pocitem smutku či bezmocnosti, jako mnohé jiné diabetiky. Ani se pro nás nestává zrádnou a nebezpečnou pastí, jako pro výše zmiňovanou paní z Poděbrad, která podlehla v nevědomosti své sladké touze. Až jednou podlehne docela.

Děkuji Vám za přečtení tohoto článku. Nebo blogu ? Nemám rád zbytečně často používané cizí výrazy. Domnívám se, že český jazyk, se svojí vyjadřovací schopností,  ční nad jazykem anglickým. A také by měla existovat i  u nás národní  hrdost, kterou národy,  po kterých poníženě papouškujeme, mají v míře více než hojné.

Přeji Vám mnoho bezpečně sladkých  dnů….

 

Hodnocení (7 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

09. 09. 2016 08:16
Mým favoritem mezi sladidly se stévií je DiaChrom :)
24. 09. 2014 08:29
To je pekné, že na týchto stránkach zdieľate svoje pocity a skúsenosti diabetika. Diabetik nie som, ale viem si predstaviť, ako ťažko je získať praktické informácie, týkajúce sa fungovania v bežnom živote z pohľadu diabetika. No a keď ešte neexistoval internet, to už len bolo zapeklité.
Ja osobne nemám rada sladké, a asi je to výsledok toho, že už asi vyše 20 rokov nepoužívam bežne cukor, výnimočne pri príprave sladkých pokrmov, čo je tiež zriedkavé. Telo si od toho odvykne alebo aj naopak privykne. Nie nadarmo odborníci apelujú, aby sa deti nenavykali chuti na sladké. Potom nemusíme mať tie pocity, keď prechádzame trebárs okolo cukrárne.
24. 09. 2014 07:19
Já už asi půl roku sladím sladidlem SlaDIA a to je super, nemá žádné koncové pachutě, chuťově fakt vynikající. Navíc obsahuje nekalorické sladící složky – sukralózu a stévii. Zatím jsem neobjevila lepší, můžu jenom doporučit.
22. 04. 2013 14:28
Poraďte mi jak vysvětlit 78-leté tchýni, aby nepoužívala sladidlo, ale raději stévii a zároveň se necítila, že jí poučuju... ???
22. 04. 2013 09:35
Richarde díky, také se přidávám s prosbou o nějaký přehled sladidel a pár receptů na sladkosti. Jste skvělým motivátorem pro diabetiky a tyto informace se u lékaře nedozví. Jak jste již psal: diabetik je většinu času na svou nemoc sám. Já bych dodala: Pokud nemá přítele na webu, který chce pomáhat trochu nad rámec běžné lidské ochoty a hlavně ví, co radí, protože má vše ověřeno v praxi. Paní Květa má opravdu štěstí, že vás mohla potkat.
21. 04. 2013 20:56
Moc pěkně napsané. Také by mě zajímalo použití sladidel. Moje babička vždy když má jít na kontrolu tak psychicky strádá, ale potom si koupí ty nejhorší sladkosti, co se dají koupit. je fajn, že se chuť na sladké dá takto zvládat s pravidelnými dávkami.
21. 04. 2013 19:55
Článkem jste mi připomněl moji pratetu. Byla diabetička, která držela vzorně dietu až do kontroly a moc se těšila na kladný výsledek, to si potom dopřála v cukrárně 1 porci nanukového dortu a do další kontroly opět nehřešila. Zavařené kompoty neobsahovaly cukr, i po oslazení byly téměř nejedlé, jak byly kyselé.
Přeji všem diabetikům úspěšný "boj" s touto nemocí.
21. 04. 2013 19:19
můžu se zeptat co říkáte na sévii sladkou?babi je diabetik a na sledké má fakt šílené chuťě....slyšela jsem že sévie je sladší než cukr, ale pro diabetika lepší než sladidlo...
21. 04. 2013 08:15
Taky by se mi hodil seznam vhodných v nevhodných sladidel... Mamka kupuje irbis (3x sladší) a já ho třeba ve všem dost cítím, myslím, že má takovou lehkou koncovou pachuť, ale ne zase odpornou. :D A nějaký příjemný recept by se taky hodil ;)
21. 04. 2013 08:03
Napište, prosím, někdy přehled těch vhodných sladidel. Rozdělení na tepelnou a netepelnou, obsahu kalorií ap.
21. 04. 2013 08:00
Čeština je mnohem, mnohem bohatší, angličtina jednodušší na pochopení.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři