TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 21. 01. 2013

Jak si nahrát profilovou fotku?

nocar

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 901
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 136538.25 km
Kolo: 66634.70 km
Cvičení: 5679 h 47 min

Přátelé

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Diabetik a cholesterol

03. 05. 2013

Hladina cholesterolu v krvi je jedním z klíčových ukazatelů prognózy vývoje diabetu a proto by měl každý diabetik mít o svém cholesterolu alespoň minimální přehled a povědomost.

Takže jen velice stručně.

Cholesterol je druh tuku, který vyrábějí játra jako základní stavební prvek každé buňky.Cholesterol, který játra vyrobí a tělo ho nestačí stavebně využít, se pohybuje nežádoucně volně v krevním řečišti a dělá problémy, které mohou být až fatální.V tomto okamžiku se rozlišuje cholesterol na hodný (HDL) a „zlý“ (LDL). Ten„hodný“ je nazýván „hodným“ proto, že má za úkol sbírat ten nadbytečný „zlý“ a vracet ho zpět do jater. Protože se tomu „hodnému“ ale nikdy nepodaří všechen„zlý“ cholesterol pochytat, tak část „zlého“ cholesterolu zůstává vždy v krvi a čeká ho jedna ze dvou možností :

 -        1.možnost : „zlý“ cholesterol se mění na sklerotické pláty

 Když se „zlý“ cholesterol potká v krvi s volným kyslíkem (tzv. radikálem),tak „zlý“ cholesterol žlukne a organismus ho začne ihned považovat za nežádoucího vetřelce. Vyšle proti němu částici imunitního systému zvanou makrofág, která „zlý“ cholesterol pozře a makrofág zemře. Mrtvý makrofág se pak změní na křehkou usazeninu na stěnách cév a tepen, kde tak snižuje nebezpečně  jejich pružnost. A navíc : imunitní systém je takto zbytečně ochuzen o cenný makrofág, který má za úkol např. vyhledávat rakovinné buňky a ničit je. Proto je také nutné si makrofágy šetřit a chránit tím, že se snažíme mít volného kyslíku v krvi co nejméně. Snížit se dá množství volného kyslíku v krvi konsumováním syrové zeleniny, která obsahuje červené barvivo ( na př. rajčata či červená řepa nebo červená paprika)  a na př. červeným vínem. U diabetika pak víno jedině suché.

 -        2. možnost : „zlý“ cholesterol se vstřebává do stěn cév a                           snižuje jejich průchodnost

 

Pokud „zlý“ cholesterol nežlukne, tak je uklizen z krevního řečiště tak, že ho do sebe pohltí buňky, které tvoří vnitřní stěnu cév a které se nazývají endotely. Ty pak zvětšují svůj objem a snižuje se průchodnost krve cévou. A teď pozor ! U diabetika, který má vyšší hladinu cukru v krvi, endotely mnohem ochotněji a rychleji ten „zlý“ cholesterol do sebe nasávají, takže u diabetika ten proces ucpávání cév probíhá mnohem rychleji. A ještě jeden problém je u diabetika v tomto směru : U zdravého člověka se cholesterolem neucpávají vlásečnice, ale u diabetika (díky vyšší hladině cukru) se ucpávají i vlásečnice! Což může mít za následek slepotu, selhání ledvin, či amputace dolních končetin..

 Co s tím může diabetik dělat :

 Jednak je potřeba si uvědomit, že cholesterol si tělo vyrábí stále i kdybychom jedli jen suchý chleba. Kdyby si ho tělo totiž přestalo vyrábět, tak by nastala fatální situace. Ale diabetik (z důvodů výše uvedených) si hladinu cholesterolu musí hlídat a mít o ní přehled. Bohužel - na rozdíl od hladiny cukru – si doma tento přehled dělat nemůže (žádný domácí „tukoměr“ se zatím nevyrábí), takže je odkázán v tomto směru jen na kontroly u lékaře.

Částečně se dá snížit hladina „zlého“ cholesterolu pohybem (když více pohybu, buduje se více svaloviny a spotřebuje se na stavbu více „zlého“ cholesterolu) a částečně dietou, tj. nejedením živočišných tuků. Ale skutečně jen částečně.

Pokud tato životospráva nepřinese požadované výsledky, pak je nutné sáhnout po medikamentech, které ale vždy (stačí si přečíst příbalové letáky) mají vedlejší negativní účinky. Některé mají velice negativní účinky ! Proto by se měl diabetik co nejvíce snažit mít cholesterol v normě pohybem a dietou. Jinak bude jen vyhánět čerta ďáblem..

No a to je asi vše. Kdo se nezajímá či neuvěří, ten se sám časem přesvědčí o tom,že nejen  s cukrem, ale i  s cholesterolem jest neradno žertovat. A u diabetika toto varování platí dvojnásob.  

Pozn.na okraj :

hladina cukru se v těle mění v řádu desítek minut. Hladina cholesterolu se mění v řádu dní…

Kdo článek dočetl až sem, tomu děkuji za pozornost a přeji mu dobré zdraví a dobrý cholesterol !

 

Hodnocení (4 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

03. 05. 2013 21:44
A tak se přišlo k tomu, že jsou škodlivé spíše nasycené mastné kyseliny než přijatý samotný cholesterol, ale co dělají ??
03. 05. 2013 20:07
Jdu v pondělí na krev ,tak jak asi dopadnu.Jinak děkuji za velice odborné rady.
03. 05. 2013 17:15
cholesterolu zdar! vlastně zmar :-)
03. 05. 2013 11:26
Leccos jsem o cholesterolu věděla, ale do takové hloubky jsem v informacích nešla. Vaše články jsou velmi poučné a je fajn, že své vědomosti předáváte dál.Zato Vám patří poděkování :-))
03. 05. 2013 09:36
Pěkný článek, konečně mi někdo polopaticky vysvětlil, jak to s cholesterolem je. Díky.
Cholesterol jsem měla pár let zvýšený, pak v lednu 2011 naměřená hodnota 7,2. To byl taky jeden z impulsů k odhození pár kil a změně jídelníčku. Po půl roce hodnota 4,4. Teď jsem byla na odběru v úterý a jsem hodně zvědavá, jak to dopadne.
03. 05. 2013 07:00
Děkuji Richarde za vysvětlení, které se od lékaře těžko v takovém rozsahu dozvím.
03. 05. 2013 06:57
Cholesterol je můj velký problém :-((

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři