Datum registrace: 06. 04. 2012
pokojana
Původní Sebekoučink
100 %
0 kg
1.2 kg
Již zhubnuto: 2.5 kg
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 136794.90 km |
Kolo: | 66657.70 km |
Cvičení: | 5694 h 36 min |
pokojana
Jak psát blog?Jak uchovat rajčata
12. 01. 2013
Pěstujeme už roky svoje rajčata, ani nekupujeme přísady, zaseju vždycky semínka do minipařenišť za okno. Letos sice nebyl super úspěšný rok, počasí nám moc nepřálo a zasadili jsme je na záhon dost pozdě, kvůli mrazíkům, ale přesto vždycky na podzim řešíme otázku, co s plody, které nestačíme sníst.
Samozřejmě vařím klasicky kečup, v různých variantách, většinou jen tak od oka. Kečup mixuji, nepasíruji, na to jsem moc líná. Dochucuji octem, solí, cukrem a kořením. Kečupy sterilujeme, žádné konzervanty nepřidávám, i když tchýně mě o tom přesvědčovala, ukázalo se, že to není potřeba.
Letos zůstalo na keříčcích hodně rajčat zelených, manžel je dal na parapet za jižní okno v pracovně. Moc tam netopíme a věřte nevěřte, poslední dozrálé plody (už trošku vyschlé) jsme jedli ještě začátkem ledna.
A nakonec - vyzkoušela jsem letos nový způsob konzervace - koupili jsme si sušičku ovoce a zeleniny a nějaká rajčata jsem zkusila usušit a zalít olivovým olejem. Bála jsem se, co to udělá, ale v lednici krásně vydržela a je to super chutná přísada do různých jídel. Příští rok jich určitě nasušíme víc.
Samozřejmě vařím klasicky kečup, v různých variantách, většinou jen tak od oka. Kečup mixuji, nepasíruji, na to jsem moc líná. Dochucuji octem, solí, cukrem a kořením. Kečupy sterilujeme, žádné konzervanty nepřidávám, i když tchýně mě o tom přesvědčovala, ukázalo se, že to není potřeba.
Letos zůstalo na keříčcích hodně rajčat zelených, manžel je dal na parapet za jižní okno v pracovně. Moc tam netopíme a věřte nevěřte, poslední dozrálé plody (už trošku vyschlé) jsme jedli ještě začátkem ledna.
A nakonec - vyzkoušela jsem letos nový způsob konzervace - koupili jsme si sušičku ovoce a zeleniny a nějaká rajčata jsem zkusila usušit a zalít olivovým olejem. Bála jsem se, co to udělá, ale v lednici krásně vydržela a je to super chutná přísada do různých jídel. Příští rok jich určitě nasušíme víc.
Hodnocení (3 hlasů):
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
25. 01. 2013 13:58
Terminatorka
Ahoj mamčo, díky za tip, sušená rajčata miluju, plánuju nákup sušičky, kromě jiného totiž miluju i sušené maso a sušení v trobě už mi přijde pracné .)
13. 01. 2013 20:12
sušičku mám, zkoušela jsem to a super... ještě dělám to, že je spařím, oloupu, trošku překrojím, až mám plnou mísu, tak je trošku osolím a nacpu do sklenic a zavařím...teď je cpu všude....dají se ochutit čímkoliv...
my těch rajčat měli 24 keříku.....
my těch rajčat měli 24 keříku.....
13. 01. 2013 10:39
My milujeme rajskou.
Tak rajčata rozkrájet,rozvařit až se slupky kroutí, pak propasírovat, nalít do sklenic 0,7l a sterilovat na 80st asi 20min,žádné přísady nedávám.
Když neuhlídám a vaří se to,vůbec nevadí.
Ze sklenice udělat klasickou rajskou- dochutit skořicí, novým kořením, hřebíčky, dosladit,dosolit, zahustit. Mňam.
Tak rajčata rozkrájet,rozvařit až se slupky kroutí, pak propasírovat, nalít do sklenic 0,7l a sterilovat na 80st asi 20min,žádné přísady nedávám.
Když neuhlídám a vaří se to,vůbec nevadí.
Ze sklenice udělat klasickou rajskou- dochutit skořicí, novým kořením, hřebíčky, dosladit,dosolit, zahustit. Mňam.
12. 01. 2013 17:56
Sušená rajčata miluji, objevila jsem je před lety v Itálii a každý rok si je vozím z dovči. Jinak přebytek domácích rajčat mrazím, jenom je nakrájím na čtvrtky či poloviny, vykrojím bubák a a dám do mikrotéňáku. Jsou výborná k masu do omáčky nebo na polévku, navíc je stačí nechat trochu povolit a jde jim snadno sundat šlupka. Když jsou i papriky, podusím je s rajčaty a zamrazím, tohle pak v zimě hodím na cibulku a základ pro lečo je raz dva.
12. 01. 2013 17:49
Větwinou ne, zkoušeli jsme jednou nějaké přírodní prostředky. Snažíme se, aby byly rostliny daleko od sebe a otrháváme spodní nebo schnoucí listy. Taky je důležité nezalívat na listy. A hlavně - zasít kvalitní a odolnou odrůdu.
12. 01. 2013 17:41
Nouze naučila Dlibora houst a tebe sušit rajčata a varábět kvalitní potravinu. Supr.
12. 01. 2013 17:40
Když je řeč o rajčatech, mám jiný dotaz. Stříkáte rajčata proti plísni? Já zatím ne, ale párkrát jsem už musela všechny vyhodit.
12. 01. 2013 17:37
doma už mi zbyl jen jeden strávník tak sadím asi 10-12 keříků,ale vyzkouším je nasušit
12. 01. 2013 17:31
Míváme pravidelně asi 12 rostlin za domem a 20 - 30 na velké zahradě, tam to tedy míň prosperuje, protože nemají takovou péči. Takže se ještě nestihlo, že bychom stihli všecko sníst.
12. 01. 2013 16:58
sušená rajčata mám moc ráda :-). Moje mamka dělá ještě takové domácí "Uncle Benc", přesný recept teď nevím, ale dává se tam kromě rajčat ještě určitě cuketa a pak se to zavaří. V zimě to celkem přijde vhod, když je potřeba něco rychle uvařit. Jde to dát na rýži, těstoviny nebo pod maso.
pokojana
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?