Datum registrace: 20. 01. 2012
sasanka73
Původní Sebekoučink
0 %
0 kg
3.2 kg
Již zhubnuto: -3.2 kg
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 136538.25 km |
Kolo: | 66634.70 km |
Cvičení: | 5679 h 47 min |
sasanka73
Jak psát blog?vaření a bomba 2v1
26. 01. 2012
Na vánoce jsem od Ježíška dostala tlakáč. A protže se v něm učím vařit, trochu tápu jak dlouho co vařit. Dnes jsem se rozhodla pro hrachovou, dietně nedietní polívku.
Hrst hrachu jsem vhodila do tlakáče, zalila vodou a jala se vařit. NOOOO... pára se valila, pěna taky a na mé zoufalé volání: Hrnečku dost!! to lepší nebylo!. Proto jsem stáhla plamen.. nakonec zvolila menší hořák.. až jsem to musela vypnout. Po 5ti minutách jsem chtěla vysyčet páru a co se nedělo,?? Valila se pěna takové hustoty a takovým úprkem, až jsem popadla dítě a sebe a zavřela se do dalšího pokoje!
Co bylo dál?? opatrně jsem se plížila k tomuto čertovýmu peklostroji a přesvědčila se, že pára zcela vysyčela! OMYL!!! Při otvírání to trochu buchlo, já se lekla tak, jak by... No, dokážete si představit to divadlo?
Hodinu poté jsem ještě byla v mycím procesu.Myla jsem jak tlakáč-ty šrouby či ventily na něm , kudy normálně má unikat čistá pára... a jala se umýt i sporák a kachle kolem. Na digestoř nemám náladu ani sílu, musí manžel odšroubovat. Myslím, že dietní polívka byla tatam! Nandala jsem do ní lžíci zakysané smetany, přidala na plátky česnek, majoránku a trochu soli. A snědla jsem to. Na vážení a měření opravdu nemám pro dnešek chuť. Kdybych doma měla čokoládu, snědla bych ji na uklidnění nervů :-)))
Co příště budu vařit v tlakáči?? Nevím..ale hrách to raději nebude!
Hrst hrachu jsem vhodila do tlakáče, zalila vodou a jala se vařit. NOOOO... pára se valila, pěna taky a na mé zoufalé volání: Hrnečku dost!! to lepší nebylo!. Proto jsem stáhla plamen.. nakonec zvolila menší hořák.. až jsem to musela vypnout. Po 5ti minutách jsem chtěla vysyčet páru a co se nedělo,?? Valila se pěna takové hustoty a takovým úprkem, až jsem popadla dítě a sebe a zavřela se do dalšího pokoje!
Co bylo dál?? opatrně jsem se plížila k tomuto čertovýmu peklostroji a přesvědčila se, že pára zcela vysyčela! OMYL!!! Při otvírání to trochu buchlo, já se lekla tak, jak by... No, dokážete si představit to divadlo?
Hodinu poté jsem ještě byla v mycím procesu.Myla jsem jak tlakáč-ty šrouby či ventily na něm , kudy normálně má unikat čistá pára... a jala se umýt i sporák a kachle kolem. Na digestoř nemám náladu ani sílu, musí manžel odšroubovat. Myslím, že dietní polívka byla tatam! Nandala jsem do ní lžíci zakysané smetany, přidala na plátky česnek, majoránku a trochu soli. A snědla jsem to. Na vážení a měření opravdu nemám pro dnešek chuť. Kdybych doma měla čokoládu, snědla bych ji na uklidnění nervů :-)))
Co příště budu vařit v tlakáči?? Nevím..ale hrách to raději nebude!
Hodnocení (12 hlasů):
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
02. 02. 2012 20:28
sasanka73
oooooo, holky, tolik chvály!! :DDD Dnes jsem vařila koleno pro chlapy a nevím proč,ale všichni tři se dekovli do obývačky a mne v kuchyni nechali samou:-(( Srabáci!!! Přitom to bylo jejich papu!!! :DDDDDDD
02. 02. 2012 20:23
Pobavila jsem, protože jsem znovu viděla kuchyň své sestry po nastejovani do nového bytu. Sousedka ji přinesla zakusek a kafe, aby se seznamily. Z kecání je dostal az výbuch hrnce (jeste takový ten stary typ, který všechny starší 40 let pamatujeme). Hrách a kroupy všude. Švagr byl na mrtvici, sestra v šoku. A já jsem si papinak nikdy nekoupila. Moje tchynka v něm vaří často a bydlí jen o patro výš, ale jen jednou jsem ho vyzkoušela a vrátila, i kdyz ma pojistku proti vybuchnuti, jsem srab a nechci ho v kuchyni ani videt
31. 01. 2012 14:52
Skvěle napsané, jen jsem se usmívala :) S tlakovým hrncem mám taky své zkušenosti. :):)
31. 01. 2012 11:09
Suprově si nám to napsala :-) Díky za to,ale vůbec Ti nezávidím to uklízení.
31. 01. 2012 10:43
Tak papiňák používám dost pravidelně, bez něj si už neumím vaření představit. Vařím v něm většinou polévky nebo guláš. Zkoušela jsem i brambory s cibulí a naposledy čočku. S fazolí problém nemám, ale přiznám se, že hrách bych tam nevařila, protože kamarádce taky buchnul papiňák s hrachem a dost ji opařil, takže hrách a papinův hrníček nejdou dohromady. Ale teď už to víš, tak se ho neboj používat ;-))
31. 01. 2012 10:35
díky holky. Už už se snažím mít jen pozitivní vaření s tlakáčem. Třeba ze mne jednou bude kuchajda ,co by pro tlakáč přes plot skočila:-)) Zatím bych plot nepřeskočila:-)))
26. 01. 2012 20:24
Moc krásně napsané :-))))))) Já tlakáč používám už 25 let a život bez něj si nedovedu představit :-)) Vydrž,brzy vychytáš chybky a bude ti skvělým pomocníkem :-)))
26. 01. 2012 20:16
U nás doma se traduje příběh jedné příbuzné,kterou vnouček odvolal,aby mu zavázala tkaničky zrovna v momentě,kdy jí bouchl tlakáč s dršťkovou polívkou.Když očesali dršťky z nábytku a ze záclon,museli vymalovat a hošík se všude chlubil,že zachránil babičce život :-)
Já v něm většinou vařím vývary,nebo dusím maso,ale vždy s respektem :-))
Já v něm většinou vařím vývary,nebo dusím maso,ale vždy s respektem :-))
26. 01. 2012 20:05
Dost dobrý.Vzpoměla sem si na své vlastní začátky,ještě se starým klasickým papińákem.Vždycky jsem z něho měla respekt a moc se nezdržovala v kuchyni.
26. 01. 2012 16:13
Moc krásně napsané. Taky mi to připomělo mě samotnou asi tak před 20ti lety, když jsem si coby mladá kuchařka chtěla ulehčit a urychlit práci. Dopadlo to podobně naštěstí bez toho následného uklázení, ale mytí papiňáku si pamatuju do dneška. Jinak já v něm vařím také ponejvíc maso.
26. 01. 2012 15:10
Jo jo, taky z něj mám respekt, ale už si to bez něj nedokážu představit :-)
26. 01. 2012 13:42
Tlakáč používám, hlavně ale na maso, občas když chvátám i na brambory apod. Vařím spíš na nižším plameni aby tolik nesyčel , po uvaření páru nevypouštím , to opravdu pění a utíká oběd z hnce, spíš přendám celý hrnec do dřezu a zchladím poklici proudem studené vody, pak se otevře bez problémů. Teady alespoň ten můj, už historickej výrobek :-)))
26. 01. 2012 13:42
Ještě to dopadlo dobře - znova vymalovat jsi nemusela, jako moje maminka, když jednou vypli proud a ona se podívala do mixeru na rajčata a oni proud pustili a rajčátka nebyla přiklopaná a mixer nebyl vypnutý :-)))
26. 01. 2012 13:34
no ja bežne používam. síce nie na hrach, ale na domáce mäsko, lebo to je o dosť tuhšie ako to kupované a aj napríklad fazuľu. tú varím pol hodiny. Samozrejme po začatí syčania úplne uberiem plyn. No môj prvý zážitok bol, keď som mala asi 16 rokov a rozhodla som sa mame predvariť mäsko na guláš kým sa vráti z práce. Tak som ho poslavila a po 2 hodinách mi zhorela aj tesniaca gumička. Mäso bolo na uhoľ čierne a celý tlakový sa vyhodil, lebo bolo nemožné s ním čokoľvek urobiť, aj keď sa močil 2 dni.
26. 01. 2012 12:59
holky, ráda pokouším osud.. A tak taky vychytávám, co si mohu příště dovolit a co ne. No, hrách už jen v masce a ve skafandru:-))
26. 01. 2012 12:56
Muselo to být děsné, ale článek je naprosto dokonalý. Máš skvělý smysl vyprávět katastrofy jako veselohru. Ze slohu píši jedna s hvězdičkou. Díky za úsměv :-)
26. 01. 2012 12:47
No přesně...hrách pění, takže ho v talkáči nechám 5 minut na plný plamen, pak to vypnu a za 15 minut to zase zapnu na plný plamen ale jen 5 minut. Pak znovu nechám 15 minut být ..no a potom vypustím páru a otvírám....úplně měkký :)
26. 01. 2012 12:40
:-DD no, skvěle! Připomnělo mi to mě, před cca 15 lety, taky jsem zkoušela v tom pekelným stroji vařit, ale po cca 2 zkouškách jsem ho dala rodičům a už mi to nesmí do kuchyně! když si to všechno naplánuju a zorganizuju, tak jsem ho zatím nepotřebovala a když už vařím "dlouhé" jídlo, tak prostě začnu dřív anebo volím systém a lá pomalý hrnec, kdy to samo vaří na stupeň 1 - 2 na ker.desce ve kvalitním hrnci, samo se to vypne a je vaříno.
26. 01. 2012 12:35
jojo, taky v tom dusím a vařím spíš maso...hrách jsem upřímně řečeno ještě nezkoušela a koukám, že to mě asi osvítil kuchařskej duch svatej:-)))))
26. 01. 2012 12:25
Jen jsem si přečetla, zes dostala tlakáč, napadlo ně: Doufám, že se nerozhodla vařit hrách. Hrách pění. Mám s tlakáčem stejnou zkušenost. V tlakáči dusím hlavně hovězí maso, kližku na guláš, protože je to rychlejší, ale méně než půl hodiny to nikdy není. Buď ráda, že jste z toho vyšli bez zranění.
26. 01. 2012 12:21
chi,chi..taky začneš s hrachem...to je nerozum...copak nevíš...co hrách dělá za neplechu i v klasickém hrnci????\\Nevím jak tobě...ale mi tedy zdrhne z hrnce pokaždé,kdy ho dělám,neřád....můžu ho hlídat sebevíc,vžycky se mu to povede....:-) .Tlakáč je ideální na masíčko....:-)
26. 01. 2012 12:18
Keksi :DDDDDD Až manžel příjde a uvidí digestoř, švihne to s ním!! A to unikala jen pěna a pára. Kdyby to buchlo úplně, jsme...
26. 01. 2012 12:15
:-D cizíneštěstí vždycky pobaví. B-) A proto v tlakáči nevařím. Přítele sice maminka tlakáčem vybavila, ale já rezolutně prohlásila, že jestli v něm chce vařit on, ať to klidně zksuí, že koneckonců byt si maloval sám, tak může znova. :-)
sasanka73
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?