Datum registrace: 16. 01. 2011
stajana
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 137205.18 km |
Kolo: | 66668.00 km |
Cvičení: | 5714 h 35 min |
Stob skupiny
stajana
Jak psát blog?Pangasius - jak jsem dostala, tak zveřejňuji
24. 02. 2011
Pangasius - pozor na něj!
Pangasius je chuťově velice dobrá ryba, jen je potřeba brátna zřetel v jakých podmínkách chov probíhá, jako každá sumcovitá ryba trpítzv. kožovcem kožním parazitem, který způsobuje v prvním roce velké ztráty,proto se v odchovném prostředí přistupuje ke koupelím v malachitové zeleni,která je silně karcinogenní. Do některých evropských zemí je zákaz dovozu ztěchto chovů, tak se to řeší přes třetí země. Každý by měl toto riziko zvážit,naše ryby jsou kvalitní a dobré. Pangasius je sladkovodní ryba a chová se v deltěMekongu, což znamená:
1) Má ménějodu, protože je sladkovodní
2) Mekong stahuje všechnu špínu zThajska, Vietnamu a Laosu. To je přesně ta řeka, která sbírá všechny humusy,které do ní amíci naházeli ve válce s Vietnamem a taky do které tečou špíny z továren,co jich jenom ve Vietnamu je.
3) Nikdy neníčerstvý, vždy jenom dovezený přes půl planety.
NEBRAT.
Ve všech článcích se tato rybavelmi oslavuje - jak nemá kosti, jak je strašně zdravá, jak je mořská.
Prd a bobek.Pěstuje se ve sladkých vodách, okolo Mekongu, v teplé vodě hodně rychle dorůstádo "jateční velikosti" - rybka to je nevídaně žravá, ovšem čím jekrmena je vietnamským tajemstvím. Opravdu není cítit po rybách - není protože je napraná vodou (některésuper levné filety v našich obchodech mají až 50% vody).
Laboratornějsou výsledky výživových hodnot také nevalné - ryba v sobě nemá vůbec nic,totálně prázdné kalorie.
A vrchol všeho je, když se někde prodává jako čerstvá fileta- neexistuje, je to vyrobeno rozmražením - čerstvý pangasius se sem vůbecnedodává.
A poslední věc - už jste viděli kvalitu za takový mrzkýpeníz a z Vietnamu je cesta dlouhá. A proto - vezměte rozum do hrsti a kupte sinašeho kapra.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Pangasius se nepěstuje samozřejmě jen v Mekongu (odtud se pouze rozšířil). Pěstuje se tzv. aquakulturach (aquaculture) a to pod dohledem....nepředstavujte si, že někde na břehu Makongu stojej rybáři a chytaj na pruty Pangasie, aby je pak mohli prodat do Evropy :-)))
Pangasius patří třeba ve Vietnamu mezi jednu z hlavních potravin a zdroj bílkovin. Je vhodný právě pro svojí nenáročnost k chovu a taky kvůli jeho potravním požadavkům se dá výborně kombinovat kupříkladu právě s kaprem apod. v jednom rybníku (Tzn. v jedný akvakultuře zabijete dvě mouchy jednou ranou a zisk máte dvojnásobný :-)).
Viz. Aranka - ano ryby se často krmí odpadními produkty od jiných zvířat - tzn.hnojem - je to výborný zdroj živin a rybám to bohatě stačí a koloběh živin v přírodě je tak uzavřen a funguje tzv. na udržitelné bázi, výborná věc :-)
Konec přednášky HOWGH :-)
Ale jen taková poznámka, on takový "náš" kapřík pochází z centrální Asie a jeho typickým domovem jsou tropické řeky :-)) Takže ono něco co už je tady "odjakživa" nemusí být až tak úplně odjakživa.
Rozhodně jsem někde četla, že sladkovodní a naše ryby jsou leckdy mnohem výživnější než některé mořské...Problem spíš je, že si je neumíme jinak připravit než v trojobalu.
stajana
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?
http://www.hoax.cz/hoax/pangasius---je-to-k-jidlu/