TOPlist
Sledujte nás:

15 tipů, čím naplnit tousty a sendviče

Zpět

Autor článku: Ing. Lenka Vymlátilová, recenze Ing. Hana Pávková Málková

Tousty a sendviče, jaký je mezi nimi rozdíl? 

Toustem (nebo toastem) se správně nazývá opečený plátek chleba. Je to vlastně na sucho opečená topinka. A teprve tu si dle chuti obložíte. 

U sendvičů se suroviny navrství na jeden plátek chleba, překlopí se druhým plátkem chleba a celá dobrota se zapeče nebo se podává zastudena. 

V dnešním článku vám přinášíme tipy na zapečené sendviče. Nebo zapečené tousty, chcete-li. 

Z praxe víme, že každý používá jinou terminologii, a tak je fajn ujasnit si, o čem bude dále řeč. 

Svoji terminologii určitě neměňte. Cílem našeho článku je přinést vám novou inspiraci, co mezi dva kousky pečiva zapéct mimo tolik oblíbenou šunku a sýr.   


Proč jsou tousty / sendviče tolik oblíbené? Protože jsou praktické a vždy moc dobré

  • Hezky drží tvar a nerozpadnou se jako obložený chléb nebo rohlík. Díky tomu se mimo jiné vždy relativně čistě najíte. I vaše děti 
  • Jsou rychle hotové. 
  • Zapečete dovnitř i jakékoliv přebytky z ledničky a kuchyně. Zužitkujete i starší pečivo. 
  • Ještě teplé a křupavé jsou prostě neodolatelné. Ale i za studena jsou výborné. Vykouzlíte úsměv na tváři u všech strávníků. 
  • Díky zapečení jsou i lehce trvanlivější. 

Výběr pečiva 

Přímo k toustování a sendvičování se vyrábějí toustové chleby. Jejich výhodou oproti běžnému pečivu je delší trvanlivost a snadná dostupnost v celozrnné variantě. 

Zapékat můžete ale v podstatě do čehokoliv. U nás doma děláme sendviče i z obyčejného chleba, žitného chleba nebo kaiserek. Skvěle tak zužitkujete starší pečivo. Pro zpestření můžete úplně stejně naplnit a zapéct celozrnné tortilly. 


Klasikou je máslo, šunka, sýr a kečup. Jaké jsou ale další varianty? 

  • Varianta Havaj  

Pizzu Havaj nejspíše znáte. Zkoušeli jste ale klasickou variantu šunka a sýr obohatit o plátek ananasu? 

  • Zapékaný sendvič s cottagem, rajčetem a pestem 

Plátek chleba potřete cottagem (volte ten s hustší konzistencí nebo použijte jen „zrníčka“), poklaďte plátky rajčat a ochuťte lžičkou bazalkového pesta. 

  • Toust Caprese

Klasická kombinace rajčete, mozzarelly a bazalky (nebo bazalkového pesta) je výborná i zapečená v toustu. 

  • Tuňákový

Pečivo potřete hořčicí a obložte konzervovaným tuňákem. Hodí-li se to společensky, dejte si i cibulku. 

  • Tuňák a vejce 

K předchozí variantě přidejte navíc plátek natvrdo uvařeného vajíčka. Tuňáka můžete vyměnit například za uzenou makrelu. 

  • Uzený losos

Plátek pečiva potřete cottagem, žervé nebo lučinou skyr, položte plátek uzeného lososa a dochuťte koprem nebo pažitkou. 

  • Luštěninové pomazánky 

Dnes jsou běžně dostupné různé luštěninové pomazánky (hummus) nebo si vyrobte domácí. Namažte je na pečivo a zapečte třeba s paprikou, která zapečením lehce zesládne. 

  • Tofu a kimchi

Další vegetariánskou verzí je toust s tofu. Skvělá je kombinace s kimchi, můžete ale místo něj použít libovolnou čerstvou zeleninu. Místo tofu lze použít i tempeh (ten už je chuťově dost výrazný a doplňte ho místo kimchi spíše čerstvou zeleninou). 

  • Avokádové

Rozmačkejte avokádo se špetkou soli, pepře a případně i česnekem. Potřete jím plátek pečiva, obložte šunkou nebo sýrem a rajčetem. 

  • Avokádo s lučinou 

Toustový chléb potřete lučinou (nebo jiným čerstvým sýrem) a poklaďte plátky avokáda a zapečte. 

  • S vaječnou omeletou 

Tousty naplňte vaječnou omeletou, přidat můžete i plátek sýra. Jak jistě víte, omeletu lze připravit také na x různých způsobů. Například se špenátem nebo hráškem.

Recept na tento toust se spočítanými nutričními hodnotami najdete zde.

  • Zapékané sendviče ve vaječném županu

Potřebujete-li výživnější svačinku, zapečte tousty společně s rozmíchaným vajíčkem. Doplníte tak bílkoviny, energii a taková svačinka vás určitě lépe a na delší dobu zasytí. 

Vaše oblíbené sendviče nejprve krátce zapečte a teprve poté na ně nalijte rozmíchané vejce. Rovnoměrně přes celé tousty, část nateče i pod tousty. Nechte řádně propéct, aby vajíčko nezůstalo někde syrové. 

  • À la štrúdl 

Sendviče nasladko připravuje STOBí odbornice Tereza Rogalewiczová nejen dětem. 

Tousty potřete máslem nebo tvarohem, poklaďte nastrouhanými jablky, můžete dle chuti přidat i rozinky nebo nasekané ořechy, ochuťte skořicí, případně špetkou skořicového cukru a zapečte. 

Recept na sladký jablečný toust se spočítanými nutričními hodnotami najdete zde.

  • Elvisův toust

Tato varianta frčí zase u kolegyně Karolíny Ponocné Kamberské. Jedná se o variantu toustu potřeného arašídovým máslem a obloženého plátky banánů. 

  • S tvarohem a ovocem

Třetí sladká varianta. Plátky toustů potřete tvarohem nebo ricottou a poklaďte oblíbenými kousky ovoce, například borůvkami, malinami nebo švestkami. Ochutit můžete skořicí, perníkovým kořením nebo různými směsicemi bylinek a koření pro sladké pokrmy. 


Tipy, které se hodí na každý zapékaný sendvič / toust 

  • Vždy servírujte s čerstvou zeleninou (sladké varianty můžete doplnit čerstvým ovocem).
  • Zeleninu můžete zapékat i dovnitř. Jde jen o vaše chutě. Někdo nemá rád zeleninu tepelně zpracovanou, jiné ji milují. Hodí se rukola, rajče, paprika, jarní cibulka, ředkvičky, listový špenát, ledový salát, okurka, kdo chce pálivější, může zapékat s různými druhy pálivých papriček. Toust skvěle ochutí i sušená rajčata.
  • Nezapomeňte na zdroj bílkovin – kromě šunky a klasického eidamu můžete zapéct jiné druhy sýra (Cottage, mozzarellu), tuňáka, vejce (v jakékoli podobě) nebo sáhněte po rostlinných zdrojích jako je tofu, tempeh nebo luštěninové pomazánky. U sýrů dejte pozor na množství a jejich tučnost. 
  • Můžete zapékat jakékoliv zbytky. Například kousky pečeného masa, sekanou, karbanátky, vejce natvrdo, vaječné omelety atd. 
  • Místo másla používejte lučinu nebo rozmačkané avokádo. Anebo nemusíte mazat ničím. 
  • K ochucení používejte s mírou hořčici, kečup, ajvar, pálivé omáčky, různá bylinková pesta, bylinky čerstvé i sušené.
  • Sladké sendviče ochuťte skořicí, perníkovým kořením nebo směsicemi pro sladké pokrmy (například od firmy Sonnentor). Cukr ani jiné sladidlo většinou není potřeba. 
  • Povrch sendvičovače je praktické postříkat olejem ve spreji. 
  • Pokud už nepřilnavý povrch není nepřilnavý, což dokáže pěkně naštvat, vkládejte do sendvičovače pečící papír
  • Zapékejte na nižší teplotu a hlídejte čas, abyste tousty nespálili. Hodně tmavě zbarvené tousty obsahují větší množství škodlivého akrylamidu.  

Další tipy nejen na tousty najdete v e-booku:

>>Svačím zdravě se STOBem<<

E-book najdete v eshopu na www.stob.cz


 

Hodnocení (1 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři