Alexandra Fraisová
Cukr je v dnešním světě výživy nepřítelem číslo 1. Omezovat přidaný cukr ze stravy je naprosto v pořádku a prospěšné, ale občas to zachází až příliš daleko. Co je ještě nepřítel, a co už je přehnané?
Drasticky omezit úplně všechno, co obsahuje jakoukoli formu cukru, je dlouhodobě neudržitelné a navíc je to taky dost složité. A jídelníček tím trpí natolik, že nám začnou chybět jiné látky. Co už je tedy moc?
* Vynechávat vhodné potraviny, které obsahují přirozený cukr.
Když odborníci radí ubrat na spotřebě cukru, mají na mysli cukr přidaný v průmyslově zpracovávaných potravinách, jako jsou slazené nápoje, sladkosti, slazené cereálie nebo sladké pečivo. Ale nikoli přirozeně se vyskytující cukr v ovoci, zelenině nebo mléčných produktech. Někdo dokáže vynechávat mrkev, ananas nebo banány, protože „v tom je moc cukru“. A totéž platí pro mléko či jogurt s průměrným obsahem tuku. Jistě, v těchto potravinách se vyskytuje cukr (ve formě laktózy), ale také poskytují kvalitní bílkovinu, dávku vápníku, vitaminu D a dalších klíčových výživných látek. Na druhé straně, potraviny s vysokým obsahem přidaného cukru jako limonády, ochucované kávové nápoje, dezerty a další sladkosti, představují jenom prázdné kalorie. Tak se soustřeďme na to, že vynecháme potraviny s přidaným cukrem, a netrapme se těmi, kde je cukr přirozený.
Více o přidaném a přirozeně se vyskytujícím cukru se můžete dozvědět zde.
* Počítat jeden každičký gram přidaného cukru.
Ano, cukr se skrývá na nejzákeřnějších a nejnečekanějších místech jako v salátové zálivce, arašídovém másle nebo omáčce na špagety. Takže je naprosto rozumné při nákupu dobře vybírat a hledat výrobky s nižším obsahem cukru. Ale někdy má daný produkt jen pár gramů cukru. Tak neřešte ty 2 gramy cukru v ořechovém másle a zaměřte se raději na jiné, koncentrovanější zdroje přidaného cukru ve stravě, zejména takové, které přijímáte pravidelně. Vynechte dezert (nebo ho nahraďte miskou čerstvého ovoce), a ušetříte 10 lžiček cukru za den. To je mnohem víc než 6 až 8 gramů cukru z barbecue omáčky, kterou si dáte párkrát do měsíce. Nejlepší je samozřejmě ubírat cukr všude, včetně ranní kávy a dalších nápojů, cereálií a oblíbených svačin. A nezapomeňte, že ten kopeček zmrzliny navíc, sladký sirup v kávě nebo hrst lentilek napáchá víc škody než pár gramů cukru v salátovém dresinku (když už si nevyrábíte vlastní).
* Soustředit se příliš na cukr a málo na to ostatní.
Pokud se posedle zaměřujete jenom na cukr a neberete ohled na nic jiného, možná máte cukru málo, jenže taky můžete mít málo nebo moc něčeho jiného. Soustřeďte se tedy spíš na celkově vyváženou stravu. Ostatně, základem správného jídelníčku mají být nezpracované potraviny jako zelenina, ovoce, luštěniny, celozrnné výrobky a libové zdroje bílkovin – a tam nikde přidaný cukr přece nenajdeme. Jezte přírodní potraviny v jejich původní podobě, jezte pestře, nepijte slazené nápoje a obsah přidaného cukru v potravě se vám přirozeně sníží.
Zda máte jídelníček vyvážený ve všech ohledech, vám může napovědět program Sebekoučink.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Avšak aby to človek pochopil ( videl suvislosti a vedel uprednostniť zdravšie verzie ) musí chvílu aj počitať a trošku pri tom počítaní aj rozmýšlať, že áno.
Na obalech je napsáno:VEGAN - GLUTEN FREE - NO ADDED SUGAR....co na to říkáš ty z pohledu cukru......nejen...Dá se tomu věřit?Díky.