TOPlist
Sledujte nás:

Co jíst v horkých dnech?

Zpět

Autor: Bc. Nikol Hálová

Odborná recenze: Ing. Hana Pávková Málková

Je horko a vy se cítíte unavení a bez chuti k jídlu? Nejste sami, je úplně normální, že v horku nemáme takový hlad. Snažte se ale neodkládat jídlo až na večer, i když už jsou teploty snesitelnější. Můžete sáhnout po lehčích jídlech, ale jezte pravidelně. Tělo potřebuje energii a živiny po celý den, aby únava nebyla ještě větší. Navíc hrozí, že po celodenním „hladovění“ to večer přeženete. 

Proč vlastně v horku nemáme hlad?

Když je venku horko, naše tělo se snaží udržet optimální teplotu a sníží produkci tepla, což vede ke snížení pocitu hladu. Trávení těžkých jídel zvyšuje tělesnou teplotu, což je i důvod, proč máme tendenci sahat po lehčích pokrmech. 

Jak tedy zvládnout stravu v horkých dnech?

I když nemáte hlad, nevynechávejte hlavní jídla a jezte pravidelně. Inspirujte se tipy na lehčí pokrmy, které zbytečně nezatíží váš trávicí systém, ale dodají potřebnou energii a živiny. 

Poctivé saláty

Když se řekne lehké jídlo, zeleninový salát je asi první, co vás napadne. Samotná zelenina ale nestačí, salát doplňte určitě o zdroj bílkovin (ryba, kuře, vejce, tofu, méně tučný sýr nebo luštěniny) a doplňte i kvalitní sacharidy (celozrnné pečivo, těstoviny, kuskus, bulgur, pohanka, luštěniny), nezapomínejte ani na zdroj tuku (olivový nebo jiný olej, semínka, ořechy). 

Jak si připravit vyvážený salát? Přečtěte si článek tady.

Těstovinový salát

Těstovinové saláty jsou skvělou volbou pro letní obědy či večeře. Vyzkoušejte celozrnné těstoviny s čerstvou zeleninou. Přidejte rajčata, okurky, papriky a listovou zeleninu. Nezapomeňte také na bílkoviny – grilovaná kuřecí prsa, tuňák nebo mozzarella se do salátů hezky hodí. 

Těstovinový salát s rukolovým pestem, cherry rajčaty a mozzarellou

Kuskusový salát

Kuskut je super rychlá a lehká varianta. Obohaťte ho o zeleninu a bylinky, jako je petržel nebo koriandr. Dále přidejte třeba cizrnu nebo fetu pro zvýšení obsahu bílkovin.

Luštěninový salát

Fazole, čočka nebo cizrna jsou skvělým zdrojem bílkovin. Přidejte avokádo, rajčata, papriky a bylinky. Pro zlepšení chuti a navýšení bílkovin zkuste přidat kousky grilovaného lososa, kuřecí maso nebo vejce.

Těstovinový salát s fazolemi, avokádem a vejcem

Polévky jako osvěžení

Polévky dodají i potřebné tekutiny, zasytí, ale zároveň vás tolik nezatíží.

Jak je to s polévkami při hubnutí? Přečtěte si článek tady.

Vyzkoušejte studené polévky, které krásně osvěží.

Gazpacho (studená polévka z rajčat a papriky) nebo okurková polévka jsou ideální. Do gazpacha můžete přidat kousky vařeného vejce nebo kuřecího masa, do okurkové polévky jogurt s vysokým obsahem bílkovin. 

Studená zeleninová polévka

Nebojte se ani teplých zeleninových nebo luštěninových polévek

Cuketovo-brokolicová polévka s uzeným lososem

Rychlá tomatová polévka s fazolemi

Co na svačinky? 

Jasnou volbou je ovoce a zelenina. Dodají vám tekutiny, vitamíny a minerální látky. Ovoce může pomoci i s chutí na sladké. Bobuloviny, melouny a citrusové plody jsou na léto ideální. Pamatujte ale na umírněnou konzumaci kvůli vyššímu obsahu cukru. 

Aby vás svačina lépe zasytila, doplňte ji třeba vychlazeným kefírem nebo bílým jogurtem. Připravit si můžete i ovocná smoothie (dejte ale pozor, abyste to nepřehnali s množstvím ovoce a vždy doplňte zdroj bílkovin). 

A co může být více osvěžující než zmrzlina? I tu si klidně dopřejte, třeba nějakou s tvarohem, ideálně si připravte domácí variantu. 

Ostružinovo-banánová zmrzlina

Více o zmrzlinách při hubnutí se dočtete v článku tady.

Praktické rady na závěr

1. Pravidelnost: I když nemáte chuť k jídlu, snažte se jíst pravidelně. Neodkládejte jídlo až na večer a nevynechávejte jednotlivá jídla dne. Menší porce vícekrát denně mohou být lepší volbou než velká jídla.

2. Lehké a nutričně bohaté: Volte lehčí pokrmy, které jsou bohaté na živiny. Řiďte se pravidlem zdravého talíře – kombinace sacharidů, bílkovin a vhodných tuků, zeleninu doplňujte ke každému jídlu.

3. Hydratace: I když se zaměřujeme na stravu, nezapomínejte na dostatečný pitný režim, který je v horkých dnech klíčový. Pozor ale na nadbytečný příjem slazených limonád, džusů a alkoholu. K doplnění pitného režimu volte spíše neslazené čaje, minerálky a samozřejmě vodu, kterou si můžete ochutit například citronem a mátou.


Hubněte psychoLOGICKY s podporou odborníka STOBu 

Naše dlouholeté zkušenosti a tisíce úspěšných absolventů kurzů zdravého hubnutí říkají jediné – s podporou se zkrátka hubne lépe. Kurzy kombinují hodinu pohybové aktivity s hodinou a půl odborně vedené skupinové terapie. Díky komplexnímu přístupu nejen zhubnete, ale také se naučíte, jak udržet své výsledky dlouhodobě.

Přihlaste se do kurzu a buďte při hubnutí úspěšní. 


>> Kurzy zdravého hubnutí - online i naživo <<


Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři