Cottage asi není třeba představovat a většina z vás ho moc dobře zná. Ne všichni ale ví, co všechno se z něj dá připravit. I když je cottage vynikající i jen tak samotný, můžete ho použít i v mnoha různých receptech a jídelníček si tak neustále zpestřovat.
Proč je dobré cottage do jídelníčku zařazovat?
Cottage se řadí mezi čerstvé sýry, je zdrojem kvalitních bílkovin, některých vitaminů a minerálních látek, nejcennější je obsah dobře využitelného vápníku. Díky svému složení má nízký glykemický index, dobře vás zasytí a je poměrně lehce stravitelný.
Čím se však od ostatních sýrů odlišuje, je jeho nízký obsah tuku, což ocení zejména ti, co si hlídají hmotnost.
Cottage obsahuje jen 4 g tuku ve 100 g, přitom vám dodá 12 g kvalitních bílkovin.
Pro porovnání 30% eidam obsahuje 15 g tuku, 45% už 26 g tuku a například niva dokonce 32 g tuku, ale i čerstvé sýry, jako je žervé nebo Lučina, obsahují tuku výrazně více než cottage. Žervé většinou kolem 20 g tuku a Lučina 26 g tuku na 100 g.
Cottage se tedy řadí mezi vhodné zdroje bílkovin, se kterými zároveň nepřijmete i nadbytek živočišných tuků a kalorií, tak jako u většiny jiných sýrů. Výhodou je i nízký obsah soli.
Cottage obsahuje okolo 4 g sacharidů, zejména mléčného cukru - laktózy. Pokud trpíte laktózovou intolerancí, nemusíte se cottage vzdávat a sáhněte po bezlaktózovém výrobku.
Dost ale o teorii a pojďme se podívat, co vše se dá s cottagem vykouzlit v praxi!
Pomazánky a dipy
Cottage můžete využít pro přípravu všech možných druhů pomazánek a dipů, stačí do něj přidat libovolnou zeleninu nakrájenou nadrobno (např. rajčata, papriku, okurku, jarní cibulku), nebo čerstvé bylinky, pokud máte rádi ostřejší chuť tak i chilli. Podávat potom můžete s celozrnným pečivem, knäckebrotem a nebo jen se špalíčky zeleniny. Připravit můžete i skvělé jednohubky.
Hrášková pomazánka s cottagem
Pomazánek se dá vymyslet nespočet - kombinovat můžete různé druhy zeleniny a koření. Recept na svěží hráškovou pomazánku najdete zde.
Pokud nemáte času nazbyt nebo se vám jen nechce do přípravy, využít můžete i celou řadu již ochucených cottagů.
Více informací o dalších produktech můžete získat zde.
Sendviče, tousty, tortilly
Cottage, ať už samotný nebo dochucený, je skvělý také jako náplň do sendvičů, baget, toustů či tortill.
Saláty
Když cottage přidáte do zeleninového salátu, obohatíte ho tak o důležité bílkoviny a salát vás více zasytí. Kromě čistě zeleninových salátů můžete vyzkoušet třeba i kuskusový, těstovinový nebo bramborový, kde cottage hravě nahradí majonézu.
Rychlý těstovinový salát s brokolicí, cottagem a brusinkami
Stačí jen pár základních surovin a během chvilky máte hotový rychlý oběd nebo večeři. Recept na těstovinový salát s cottagem najdete zde.
Věděli jste, že se s cottagem dá i vařit?
I v teplé kuchyni je cottage skvělý a existuje mnoho způsobů, jak s ním v kuchyni pracovat!
Cottage se skvěle hodí na zapékání, kdy jím můžete nahradit smetanu či tučnější sýry, které se běžně používají.
Tuňákové lasagne s cottagem
Vyzkoušet můžete například lasagne, kde cottage nahradí tradičně používaný bešamel. Recept najdete zde.
Skvělé jsou ale i zapečené brambory na mnoho způsobů nebo jen samotná zapečená zelenina s cottagem.
Cottage lze využít jako náplň například do klasických palačinek se špenátem, nejen že to pokrm obohatí chuťově, ale opět dodáte i bílkoviny, které by jinak chyběly.
Cottage lze přidat i do těstovin, rizota nebo kuskusu. A nebo jím na závěr zjemnit dýňovou, brokolicovou či jinou zeleninovou polévku.
Cottage se také skvěle hodí k přípravě slaných koláčů.
Brokolicový quiche s cottagem
Vyzkoušet můžete například tento brokolicový quiche, ale variant je mnoho.
Květákové italské rizoto s cottagem
Klasické italské rizoto je plné másla a parmezánu, díky čemuž je hodně tučné. Skvělé krémové rizoto si ale můžete připravit z cottage, nezapomeňte recept odlehčit i zeleninou. Recept na květákové rizoto najdete zde.
Pohanka s pečenou podzimní zeleninou a cottagem
Pohanka je skvělá a levná surovina, ze které se dá vykouzlit celá řada výborných pokrmů. Vyzkoušet můžete třeba pohanku s pečenou zeleninou a cottagem, recept najdete zde.
Cottage na sladko?
Ano, i tato varianta je možná a navíc i chuťově vynikající.
Na svačinku si můžete připravit třeba ovocný salát, stačí pokrájet libovolné ovoce a smíchat s cottagem. Případně ovoce (například maliny, jahody či borůvky) s cottagem rozmixovat a připravit si ovocnou pěnu.
Pokud rádi snídáte obilnou kaši, je vhodné ji obohatit i o nějaký zdroj bílkovin, což může být právě cottage. Můžete ho rozmíchat do hotové kaše a nebo jen přidat navrch při servírování a dozdobit ovocem.
S cottagem se dá dokonce i péct, můžete ho využít jako náplň do taštiček, závinů či buchet místo tvarohu.
TIP od STOBu:
Chcete více receptů z cottage? Na STOBklubu lze filtrovat recepty dle konkrétní suroviny. Stačí rozkliknout rozšířené vyhledávání a zadat název potraviny do vyhledávacího políčka
Pokud chcete mít jistotu, že se jedná o nutričně vyvážené recepty ověřené STOBem, zaklikněte si před vyhledáváním Recepty STOB.
Nutriční program Sebekoučink od STOBu obsahuje stovky receptů
Inspirovat se recepty můžete také v nutričním programu a mobilní aplikaci Sebekoučink. První tři dny máte navíc zdarma. Díky Sebekoučinku si například budete moct vytvořit vyvážený jídelníček na míru a budete si moct kontrolovat denní energetický příjem a pohybovou aktivitu.
Cottage je opravdu univerzální surovina, není to "jen ten kelímek sýra", ale dá se z něj připravit nespočet skvělých pokrmů. Další tipy můžete získat zde.
A jaká je ta vaše oblíbená kombinace? :-)
Komentáře je možné psát až po přihlášení.