TOPlist
Sledujte nás:

Domácí vs. kupované aneb Jak se vyhnout velkému množství cukru

Zpět

Ing. Hana Málková

Snídaně a především tedy svačiny, bývají kamenem úrazu, co se přidaného cukru týká. V takových nenápadných "malých jídlech" jako je rychlý snack během dne totiž často obohatíte svůj jídelníček o mnohem více kilojoulů z přidaných cukrů, než by vám mohlo být milé. A kila navíc jsou na světě. Přinášíme vám proto porovnání, jak si při domácí přípravě snídaní či svačin svůj jídelníček mnohonásobně vylepšit. Domácí příprava ale přináší mnohem více prospěchu než jen snížený obsah jednoduchého cukru. A krom nutričního benefitu a radosti z domácích pokrmů si troufám tvrdit, že si i mnohem více pochutnáte.

A že se nejedná o žádné složité vyváření, se přesvědčte sami!

Snídaňové cereálie

 

Domácí čokoládové müsli

Kupované zapékané müsli

Kupované dětské cereálie

Nutriční hodnoty na 1 porci

30 g

30 g

30 g

Energetická hodnota (kJ)

490

560

510

Bílkoviny (g)

4

2

2

Tuky (g)

3

5

2

- z toho nasycené (g)

0,4

2,3

0,8

Sacharidy (g)

18

19

23

- z toho cukry (g)

3,7

8,1

10,8

Vláknina (g)

3,7

1,7

1,1

Sůl (g)

0,01

0,1

0,2

 

 

 

 

Recept na domácí müsli najdete zde.

Domácí müsli neobsahuje žádný přidaný cukr. Banán müsli dostatečně osladí a není potřeba cukr, med nebo jiné sladidlo přidávat.

Kupované cereálie mohou obsahovat až třikrát více cukru než domácí. Výhodou domácích müsli je navíc minimálně dvojnásobné množství vlákniny a téměř nulový obsah soli. 

Ovocný jogurt s müsli

 

Bílý jogurt s ovocem a domácím müsli

Kupovaný ovocný jogurt s dětskými cereáliemi

Složení

jogurt bílý polotučný 200 g domácí čokoládové müsli 30 g
ovoce 50 g

jogurt jahodový 200 g
cereálie 30 g

Nutriční hodnoty na 1 porci

280 g

230 g

Energetická hodnota (kJ)

1170

1290

Bílkoviny (g)

14

10

Tuky (g)

9

7

- z toho nasycené (g)

4,5

4,6

Sacharidy (g)

34

49

- z toho cukry (g)

18,7

34,6

Vláknina (g)

5,1

2,1

Sůl (g)

0,2

0,4

 

 

                                                                 

Pokud si koupíte bílý jogurt, přidáte do něj libovolné ovoce a domácí müsli, ušetříte oproti kupované variantě více než 15 g cukru. Navíc svou snídani či svačinu obohatíte o vitaminy a vlákninu. 

Jogurtový nápoj

 

Jogurtový nápoj s jahodami a banánem

Kupovaný ochucený jogurtový nápoj

Složení

bílý jogurtový nápoj 200 g, 4 středně velké jahody, 1/2 zralého banánu.

Všechny ingredience společně rozmixujeme.

jogurt jahodový 200 g
cereálie 30 g

Nutriční hodnoty na 1 porci

310 g

310 g

Energetická hodnota (kJ)

670

880

Bílkoviny (g)

8

9

Tuky (g)

3

2

- z toho nasycené (g)

2

1,6

Sacharidy (g)

26

37

- z toho cukry (g)

19,5

36,3

Vláknina (g)

2,9

1,5

Sůl (g)

0,2

0,4


  

Nápoj obsahuje pouze přirozeně se vyskytující cukr v ovoci a jogurtovém nápoji, neobsahuje žádný přidaný cukr. Ovoce nápoj osladí a není třeba přidávat žádný cukr ani jiné sladidlo.

Příprava domácího nápoje vám zabere jen pár minut, přitom v něm, v porovnání s kupovanou variantou, přijmete dvojnásobné množství vlákniny a několikanásobně větší množství vitaminů. A mimo to ušetříte 15 gramů cukru. Velkou výhodou je, že si ho můžete připravit v mnoha variantách dle toho, jaké ovoce máte zrovna doma nebo v mrazáku a na co máte zrovna chuť. 

Zmrzlina

 

Domácí zmrzlina

Magnum

Složení

zralé banány 210 g (2 kusy), jogurt bílý polotučný 65 g, kakao na obalení

Návod na přípravu:

Banány nakrájíme na plátky a necháme nejlépe přes noc zmrazit. Druhý den zmrzlé ovoce rozmixujeme společně s vychlazeným bílým jogurtem, naplníme formičky na nanuky, a ještě chvíli necháme v mrazáku. Popřípadě podáváme hned jako kopečkovou zmrzlinu.

 

 

Nutriční hodnoty na 1 porci

50 g

86 g

Energetická hodnota (kJ)

510

1190

Bílkoviny (g)

3

4

Tuky (g)

1

18

- z toho nasycené (g)

0,7

11

Sacharidy (g)

25

26

- z toho cukry (g)

16,1

25

Vláknina (g)

3,5

-

Sůl (g)

0,03

0,1

 

 

Zmrzlina neobsahuje žádný přidaný cukr, banán ji osladí a už není třeba používat žádné sladidlo. Na zmrzlinu využijte již hnědé, hodně sladké banány. 

Kromě benefitu, že domácí zmrzlina neobsahuje žádný přidaný cukr, zatímco oblíbené Magnum obsahuje cukru 25 g, je další výhodou také 17 g ušetřeného tuku! A v domácí zmrzlině na vás ještě jako bonus čekají prospěšné bakterie obsažené v jogurtu a nezanedbatelné množství vlákniny pocházející z banánu.

 

Muffin

 

Jablečné muffiny s ovesnými vločkami

Kupované muffiny

Nutriční hodnoty na 1 porci

80 g

80 g

Energetická hodnota (kJ)

650

1400

Bílkoviny (g)

6

4

Tuky (g)

3

19

- z toho nasycené (g)

0,9

4,8

Sacharidy (g)

27

36

- z toho cukry (g)

7,9

19,2

Vláknina (g)

2,7

1,5

Sůl (g)

0,16

0,9

 

Recept na jablečné muffiny najdete zde.

Muffiny neobsahují žádný přidaný cukr, jsou sladké díky banánu a rozinkám.

V jednom domácím muffinu přijmete o 10 g cukru méně nežli v kupované variantě a navíc ušetříte 16 g tuku. Kromě toho svůj jídelníček obohatíte o cennou vlákninu a další prospěšné látky obsažené v ovoci a ovesných vločkách. 

Tvarohový krém

 

Tvarohový kakaový krém s banánem

Pribináček Piškotík

Složení

tvaroh polotučný 50 g, jogurt bílý polotučný 50 g, banán 50 g + 15 g na dozdobení, kakao 3 g

Návod na přípravu:

Tvaroh rozmixujeme s bílým jogurtem, banánem a holandským kakaem. Podáváme dozdobené kakaem a plátky banánu. Díky banánu je krém sladký a není tak potřeba přidávat žádný cukr.

 

 

Nutriční hodnoty na 1 porci

170 g

100 g

Energetická hodnota (kJ)

650

980

Bílkoviny (g)

9

6

Tuky (g)

4

12

- z toho nasycené (g)

2,5

8,4

Sacharidy (g)

21

24

- z toho cukry (g)

14,2

21

Vláknina (g)

3,3

-

Sůl (g)

0,1

0,1

 

Domácí tvarohový krém obsahuje na 100 g téměř 3x méně cukru a poloviční obsah tuku. 

 

Věnovat těch pár minut navíc domácí přípravě se vyplatí, nemyslíte?

 

 

 

 

Hodnocení (44 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

07. 11. 2017 07:49
Domácí pečivo či buchty doma dělám, jogurty či nápoje zatím ne. Ale vyzkouším. :-)
18. 08. 2017 07:51
Super inspirace
05. 02. 2017 12:22
Upekla jsem jablečné muffiny - ale místo jablek jsem dala mrkev. Dopadly a chutnaly naprosto fantasticky - a nikdo nevěřil, že tam není přidaný cukr ani tuk.
04. 02. 2017 19:04
Hezká inspirace, článek nebo recepty si uložím :-) Děkuji :-)
04. 02. 2017 17:32
Spousta inspirace, perfektní článek, tohle si ukládám :-)
03. 02. 2017 17:27
Robím to tak už dávno. Niekde sa to nazýva ako clean eating, v podstate ide o to pripravovať si jedlo sám z čo najmenej upravených
potravin, nekonzumovať polotovary, variť zo základných potravín.
Ja osobne som takto porovnávaním obsahu cukru od roznych musli zmesí prešla na celozrné lupienky ( nie od Nestlé ale od BonaVita- ovela menej cukru) a už smerujem k ovseným vločkám. Majú veľa benefitov.
03. 02. 2017 14:46
Ovesné vločky, ovoce, jaké je doma po ruce, ořechy, semínka - to vše zalít trochou mléka - a výtečná snídaně je na stole! Cukr nechte návštěvám do kávy. :-)
03. 02. 2017 13:47
Domácí musli jsem zkoušela a je dobré :-)
Cvičně jsem porovnala jeho hodnoty s musli, které běžně kupuju (sypyné čokoládá od Emca) a hodnoty vycházejí ještě o chlup lepší než u domácího. Což je pro lenocha domácí přípravy super a navíc je tam i ta čokoláda :-)
03. 02. 2017 12:51
Fajn článek, bohužel já mám tu zkušenost, že mně svádí slupnout dvojitou dávku.Mám docela problém, pomixovat např.50 g ovoce.Vždyť jen to kiwi má 80 g a co to je?...........50g banánu-to je tak třetinka.....Tam vidím opravdu rezervy :-(
03. 02. 2017 12:16
Moc inspirativní článek. Bílé jogurty kupuji už dlouho. Domácí banánové zmrzliny v létě pro vnoučata i nás dělám už taky asi 2 roky. jsou výborné a oproti kupovaným nanukům i o dost levnější a zdravější.
03. 02. 2017 12:07
Spoustu věcí si dělám doma, vyjde to levněji, vím co do toho dám a lze dát méně třeba cukru, nebo tuku, udělat to prostě zdravěji :-)
03. 02. 2017 11:32
Inspirativní článek. Domácí nesladké musli dělám pravidelně a mraženého ovoce mám ještě z polovičky plný mrazák. To pak míchám s tvarohem, jogurtem či mlékem a tvarohem. Někdy za ledova ale většinou po roztátí či mírném ohřevu v mikrovlnce (horké maliny)
03. 02. 2017 11:07
Moc pěkný článek,obdivuji Vás,autorku tohoto srovnání.Stále se přesvědčuji o tom,že Stob je jedinečný,díky moc.
03. 02. 2017 10:55
Klobouk dolů před tvůrci tohoto ročního cyklu! Co už jsme se všechno nedozvěděli. Díky. Opět skvělý souhrn nutící k zamyšlení.
03. 02. 2017 10:48
Je to dobrý nápad srovnat jídlo kupované s doma vyrobeným - jen škoda, že v některých případech není srovnáváno stejné množství obou výrobků, uvedené srovnání pak není úplně přesné ... ale jinak jako motivace k domácímu vaření určitě článek poslouží :-) ... sama taky preferuji domácí přípravu jídel, kromě uvedeného jsou domácí pokrmy mnohem chutnější než kupované :-)
03. 02. 2017 09:22
Děkuji za info, dělat si toto všechno doma, tak k tomu jsem zatím nedospěla, mám toho ještě hodně před s sebou.
03. 02. 2017 09:08
Díky lednovému necukrování jsem si zvykla na domácí neslazené ovesné kaše, bílé jogurty a tole srovnání je fakt SUPER.
Díky.
03. 02. 2017 09:06
Od ledna ovocné jogurty nekupuji,je fakt i chuťově lepší ochutit bílý,díky za recepty :-)))
03. 02. 2017 09:03
Jednoduché , rychlé a levnější.
03. 02. 2017 07:56
jasně že domácí, jogurt a tvaroh koupím bílý a přidávám si do nich ovoce nebo trochu granka, zmrzku si vyrábím také sama
03. 02. 2017 07:27
po tomto "necukrovém" měsíci si sladký jogurt (když už ho musím) udělám sám přidáním ovoce. to jsem předtím neudělal ani jednou.
03. 02. 2017 07:07
Určitě se vyplatí udělat si dobrotky doma, výborné náměty.

Naši partneři