TOPlist
Sledujte nás:

Hrášek není hrách. Nebo je?

Zpět

Autor: Bc. Karolina Kamberská

Věřte nebo ne, jako dítě jsem si myslela, že hrášek a hrách jsou dvě různé rostliny. Hrášek je ten dobrý, šťavnatý a nasládlý, a hrách je ten otravný, ze kterého nám ve školce vařili nevábně vypadající kaši. 

 

Až později mi došlo, že jsou to dvě vývojová stádia téhož. Ale stejně to s ním není úplně jednoduché. Spousta klientů až na kurzech STOBu poprvé zjišťuje, že hrášek není luštěnina - a mě to vůbec nepřekvapuje! Pojďme si v tom tedy udělat pořádek. Kdy se hrášek stává hrachem, kdy je vlastně považován za zeleninu a kdy je to luštěnina? A liší se v obou stádiích jeho složení?
 

Hrášek je zelenina

Hrášek je zkrátka nezralý hrách. Což ale vůbec neznamená, že by byl horší - naopak, většině z nás asi mladičký, šťavnatý hrášek chutná nejvíc. Když u nás na zahradě dozrává, vždycky si dávám předsevzetí, že ho příští rok vyseju více. Protože rodina neustále chodí a nenápadně, mezi řečí „sklízí”. Do polévky nakonec nezbyde skoro nic - ale to mi rozhodně nevadí, protože čerstvý hrášek je stejně nejlepší. 

 

Mladý hrášek je považován za zeleninu. U běžného dřeňového hrášku jíme jen svěží zelené kuličky, jeho lusk je příliš pevný díky vnitřní „pergamenové” vrstvičce. 

Naopak u hrachu cukrového jsou k snědku i lusky. Ty pak skvěle fungují i v salátech a polévkách - tedy všude tam, kam rádi dáváme i hráškové kuličky.

Nutriční složení hrášku

Mladý hrášek je nutričně velmi bohatá potravina. Obsahuje vitaminy A, B (1, 2, 3, 6), C, E, K, spoustu draslíku a hořčíku i další důležité minerální látky včetně železa. Je také bohatý na vlákninu, a navíc je poměrně dobrým zdrojem bílkovin. Ze 100 g čerstvého hrášku jich získáte 6 gramů (jiné druhy zeleniny obsahují většinou okolo 2 g bílkovin). 

 

Hrášek má tím pádem rozhodně pozitivní vliv na naše zdraví, a zároveň poměrně málo energie – 330 kJ na 100 gramů. Je to přece jen o něco víc, než je průměr ostatní zeleniny (cca 100 kJ) - mimo jiné proto, že hrášek obsahuje více živin a méně vody. To znamená, že sníst půl kila hrášku za den už by bylo trochu moc - ale to asi nikdo z nás nedělá, že?

V létě čerstvý, po zbytek roku mražený

Sezóna čerstvého hrášku je krátká, ale nic nám nebrání užívat si ho po celý rok - velmi snadno se mrazí a neztrácí tím ani moc ze svých zdravotních benefitů. 

U čerstvého i mraženého hrášku je důležitá jedna věc - příliš je při tepelné úpravě netrápit. V podstatě stačí jen bleskově prohřát (však je jíme i syrové, že?). Pokud mražený hrášek přidáváme třeba do polévky nebo rizota, bohatě stačí přidat ho na poslední dvě minutky. Jedině tak uchováte jeho úžasnou šťavnatost, sladkou jemnou chuť a svěží barvu. Na převařený, béžový hrášek je opravdu smutný pohled. 

Co s hráškem v kuchyni

Asi nikomu nemusíme radit, co s hráškem - používáme ho všichni v kuchyni běžně. Nezapomínejme ani na klasická jídla, jako jsou klasická „babičkovská” rizota nebo třeba omeleta s hráškem a vařenými novými bramborami - je to velmi zdravá lahůdka! Pyré ze zeleného hrášku sice můžete jíst tradičně k anglickým fish and chips, ale to není zrovna vhodné jídlo pro hubnutí. Zkuste si místo toho hrášek dát k porci minutkového čerstvého lososa. Pro inspiraci se koukněte třeba na tento recept na lososa s hráškovým tatarákem.

 

 

 

Z hrášku připravíte i skvělé polévky, můžete ho přidat do jakékoli omáčky k těstovinám nebo jiné příloze. Skvěle se hodí i na pomazánky, jako je například hrášková s cottagem.

 

 

Hrách je luštěnina

Jídla s hrachem máme v podvědomí spojena s chladným obdobím roku, a je to tak správně. Právě hrách byl důležitou potravinou, díky níž naši předkové přežívali zimu i bez přeplněných supermarketů. Jeho složení tomu nahrává.

Nutriční složení hrachu

V případě vařeného hrachu (což je podoba, ve které ho nejčastěji jíme) získáte ze 100 gramů 8 gramů bílkovin, 5 gramů vlákniny a 520 kilojoulů. Obsah vitaminů je v porovnání s čerstvým hráškem nižší. Proto naši předkové intuitivně hrachová jídla doplňovali saláty z kysaného zelí, další kvašenou zeleninou i opečenou cibulkou.

Hrách důkladně namáčejte

Hrách může být pro někoho hůře stravitelný a může nadýmat. Rozhodně je potřeba ho před vařením namočit a pořádně ho uvařit. Přidáním majoránky, saturejky, fenyklu, zázvoru nebo anýzu ho také značně „nadlehčíte”. Nezapomeňte na česnek! 

 

Když koupíte sušený hrách celý, dejte mu alespoň 6 hodin namáčení (nejlepší je to přes noc). Vodu, do které se vyplavily antinutriční látky - tedy ty, které zatěžují trávení - potom vylijte a hrách uvařte v čerstvé vodě.

Co s hrachem v kuchyni

Hrách můžete koupit loupaný nebo půlený, pak je úprava rychlejší a jednodušší, půlený se vám snáze rozvaří na kaši. 

Hrachová polévka či kaše sice zní jako nepopulární jídlo, ale když pomineme varianty „školní jídelna” a připravíme si hrachovou kaši podle tradičních rodinných receptů, leckdo si rád opraví názor. Zkuste (kromě tradiční kombinace s vajíčkem) přidat třeba uzené kuřecí stehno. Naopak opečená klobása se k hubnutí nehodí, jak všichni víme. Pokud si ji nemůžete odpustit, je nejlepší vzít jednu pro celou rodinu, pokrájet ji na tenká kolečka, opéct je a rodině je do talíře rozdělit podle zásluh. Sportujicím puberťákům více, hubnoucím rodičům jen symbolicky - jako „koření”… 

 

Nesmíme opomenout ani pučálku - tradiční jarní jídlo našich předků. Naklíčený a následně opražený hrách je skvělou zdravou potravinou a naše prabáby dobře věděly, proč ho chystaly právě na konci zimy. Klíčky byly ideálním způsobem, jak dostat do těla čerstvé vitamíny a enzymy. Klíčit můžete samozřejmě jen celý hrách. A nemusíte to rozhodně nechávat jen na jaro. Pražená cizrna je hitem posledních let, tak vyzkoušejte i pražený naklíčený hrách!

 

Jak na domácí klíčení, se dozvíte v článku zde

 

Rozhodně vyzkoušejte i tradiční židovský šoulet – kombinace hrachu a krup, inspirovat se můžete šouletem podle Florentýny, zvolte ale k němu raději libové maso.  

Anebo můžete s hrachem začít pozvolna a přidat třeba jen malé množství do salátu nebo do polévky.

 

Inspirujte se například tímto receptem na zeleninový salát s hrachem, pečenou dýní a šunkou.

 

 

Nebo vyzkoušejte recept na hrstkovou luštěninovou polévku. 

 

 

Závěrečné srovnání hrášek vs. hrách

Hrách i hrášek jsou nutričně skvělé a oboje do jídelníčku zařaďte!

 

Nutriční hodnoty na 100 g

kJ

kcal

B (g)

T (g)

S (g)

Cukry (g)

Vláknina (g)

Hrášek

330

80

6

0,5

12

6

6,5

Hrách (v suchém stavu)

1420

340

20

1,5

60

8

13

Hrách (uvařený)

520

124

8

0,4

22

3

5

 

A co vy? Milujete také čerstvý hrášek? A jakou úpravu hrachu máte nejraději? 

 


Mějte svůj jídelníček pod kontrolou s programem Sebekoučink

Vyzkoušejte nutriční program Sebekoučink, který vám okamžitě ukáže, jak jste na tom s příjmem energie, makroživin a rizikových živin (cukr, sůl, SAFA). Program vám spočítá i příjem vlákniny. Narozdíl od jiných programů je obsah jednotlivých živin uvedený skutečně u všech potravin bez výjimky. V programu najdete také ukázkové jídelníčky a více než 500 nutričně vyvážených receptů, které si můžete jednoduše do jídelníčku zapsat.


>> Vyzkoušejte Sebekoučink na 3 dny zdarma <<


Hodnocení (4 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

19. 06. 2024 08:00
Titulek mě hned zlákal ke čtení. Jsem tzv. stará škola, tak mi osvěžil znalosti a losos s pyré i nelákal chuťové buňky.

Naši partneři