Podle výživových doporučení pro obyvatele ČR je doporučeno sníst denně 600 g ovoce a zeleniny, přičemž zeleniny by mělo být dvakrát více nežli ovoce. Denně bychom tedy měli sníst alespoň 400 g zeleniny, což bohužel plní jen málokdo. Velmi častým důvodem nedostatečného příjmu není nechuť zeleniny jako takové, ale spíše obavy, jak zeleninu chutně a rychle připravit.
Přitom používání zeleniny je v kuchyni možná tím nejbarevnějším a nejpestřejším polem kreativity. Právě díky zelenině dostane váš talíř barevnost, hravost a širokou škálu chutí. A jako bonus nespočet ochranných a nutričně významných látek, tedy vitamínů, minerálních látek, antioxidantů a dalších fytonutrientů. Ovoce i zelenina obsahují široké spektrum těchto ochranných látek, které se významně podílejí na prevenci nejčastějších onemocnění. Zelenina (ani ovoce) by proto neměla na našem talíři chybět.
A jak ji jednoduše, rychle a chutně připravit?
Zelenina se dá upravit na nespočet způsobů a příprava nemusí být nijak náročná. Přinášíme vám několik rad, jak zeleninu do jídelníčku jednoduše začlenit, společně s tipy, jak její přípravu ještě více urychlit.
-
Když se řekne zelenina, každý si pravděpodobně představí zeleninový salát.
- Pro přípravu můžete použít jakýkoli mix zeleniny a doplnit lehkým dresinkem. Pokud má být salát vydatnější, přidejte ještě zdroj bílkovin - například cottage nebo jiný sýr, tuňák, vejce, libové maso, tofu, tempeh apod.
- Výběr zeleniny je opravdu čistě na vás, jako základ můžete využít směs listových salátů a přidat další druhy dle vašich zásob. Přidáte-li cherry rajčátka, pečenou dýni, strouhanou mrkev nebo třeba červenou řepu, pomůže vám to leckdy zahnat i chuť na sladké. Zelenina se dá také skvěle kombinovat s ovocem.
Vyzkoušejte například tento skvělý salát ze strouhané řepy Bonduelle Vapeur s pomerančem a kešu oříšky.
Více rychlých receptů najdete na www.bonduelle.cz nebo na Facebooku či Instagramu.
Zrovna u řepy mnoho lidí odradí její příprava, loupání, vaření, krájení, a to vše s rizikem obarvení kuchyně i sebe :-) Vyzkoušejte strouhanou sterilovanou řepu Bonduelle Vapeur, se kterou to máte zcela bez práce.
- Pokud jste „zeleninový začátečník“, ochuťte zeleninu výraznějším kořením/dresinkem, podávejte ji v kombinaci s jinými oblíbenými potravinami (oblíbený sýr, uzený losos, sušená rajčata, grilované maso apod.). Časem se třeba dopracujete k tomu, že vás uspokojí i chuť zeleniny jako takové a pochutnáte si i na samotné zelenině, aniž byste k ní potřebovali nějaké výraznější přísady.
-
Překvapivě rychlou variantou jsou i zeleninové polévky.
- Použijte zeleninu dle sezóny - například špenát, cuketu, brokolici, květák, dýni nebo mrkev, na zahuštění můžete případně přidat nastrouhanou bramboru, ovesné vločky nebo třeba červenou čočku. Krátce povaříte, poté jen rozmixujete, dochutíte a máte hotovo. Polévku můžete ještě vyšperkovat dalšími ingrediencemi (např. uzený losos, zastřené nebo vařené vejce, trochu jogurtu nebo zakysané smetany na zjemnění apod.).
- V létě mohou být osvěžující variantou i studené polévky.
Vyzkoušejte například studenou mrkvovou polévku se zázvorem. Pro rychlejší přípravu použijte už nastrouhanou mrkev Bonduelle.
Při přípravě polévek vám práci opravdu ušetří jak strouhaná, tak i mražená zelenina Bonduelle, kterou nemusíte nijak loupat ani krájet. Skvělou volbou jsou i Bonduelle mražené polévkové směsi (květáková, dýňová, zelená).
-
Stále větší oblibu získávají smoothie.
- Máte-li mixér, pak jen nasypete vámi oblíbené druhy zeleniny, vodu, případně i mléčný výrobek (jogurt, kefír apod.), rozmixujete, přidáte různá semínka, oříšky a můžete si vzít zdravou svačinku i na cesty. Velmi chutnou alternativou je i přidání zázvoru, máty, bazalky a dalších ingrediencí, kterými můžete vaše smoothie ozvláštnit pokaždé jinak.
- Kombinovat můžete samozřejmě i s ovocem, zelenina by ale neměla chybět. Samotné ovoce už je poměrně bohatým zdrojem cukru.
-
Rychlou variantou jsou také zeleninové pomazánky.
- Zeleninu můžete využít čerstvou, vařenou, pečenou i sterilovanou.
- Velmi chutné jsou kombinace zeleniny s žervé, tvarohem nebo cottage sýrem.
- Skvělé jsou také kombinace s cizrnou nebo jinými luštěninami.
- Pro máslovou chuť můžete přidat avokádo, čímž doplníte i zdravé tuky.
Pomazánku lze připravit z mnoha druhů zeleniny. Vyzkoušet můžete třeba zajímavou celerovou pomazánku ze strouhaného celeru Bonduelle Vapeur.
S využitím strouhané zeleniny ušetříte mnoho času.
-
Zeleninu nezapomínejte přidávat také do teplých pokrmů.
- I tepelně upravená zelenina má svá pozitiva, a proto by neměla chybět v pokrmech, jako jsou různá rizota, těstoviny, směs s bulgurem, quinoou, pohankou či kuskusem.
- Zde se fantazii meze opravdu nekladou, využijte a nakombinujte, co máte zrovna k dispozici.
Vyzkoušet můžete například zajímavou kombinaci bulguru se strouhanou řepou Bonduelle Vapeur a pečenou dýní.
Pro rychlejší přípravu můžete sáhnout po mražené nebo sterilované zelenině. Nemusíte mít obavy, že se jedná o nekvalitní zeleninu, která neobsahuje žádné prospěšné látky. Kvalitní produkty mohou mít dokonce vyšší obsah prospěšných látek než zelenina „čerstvá“, která leží mnoho dní v obchodě a pak ještě u vás doma v lednici. A velkou výhodou je, že sterilovanou i mraženou zeleninu můžete mít doma vždy v zásobě.
Blíží se léto a k němu zelenina neodmyslitelně patří, využijte sezóny a obohaťte svůj jídelníček o nové svěží chutě!
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.