Ing. Hana Málková
Ani během posledního jídla dne bychom neměli nechávat potřebnou vlákninu úplně stranou. I večeře může do našeho jídelníčku přinést prospěšnou vlákninu. A my si nyní ukážeme, jak na to.
Inspiraci, zvláště pokud jste zvyklí na teplé večeře, můžete samozřejmě čerpat i z předcházejícího článku, ve kterém jsme věnovali pozornost obědům. To tedy znamená upřednostňovat celozrnné varianty příloh v kombinaci se zeleninou, případně luštěninami. U večeře může být porce přílohy menší, ale určitě ji nemusíte úplně vylučovat.
Pečivo přijde vhod
Oblíbenou večeří je pro mnoho z nás pečivo. Pokud zvolíte to správné, tedy celozrnné, máte rázem v jídelníčku pěknou dávku vlákniny. Množství vlákniny ještě navýšíte, pokud pečivo doplníte například luštěninovou pomazánkou.
Naprostou samozřejmostí by už měla být zelenina, která by ve správné porci večeře neměla chybět. Takový zeleninový salát se přeci hodí ke každému jídlu, a navíc ho můžete doplnit ještě i semínky či ořechy, v nichž vlákninu nalezneme také.
Celozrnně
Co se týče vlákniny, tak s celozrnnou variantou klasických surovin nemůžete šlápnout vedle.
Vyzkoušejte třeba salát s celozrnným kuskusem, celozrnnými těstovinami nebo quinoou.
Recept na zeleninový salát s tuňákem a quinoou naleznete zde.
Vhodnou volbou na večeři může být také celozrnná tortilla, kterou opět doplníte zeleninou nebo třeba na vlákninu bohatými fazolemi. Recept na jednu takovou extra rychlou tortillu naleznete zde.
Celozrnná tortilla plněná fazolemi - v jedné porci je obsaženo okolo 10 g vlákniny.
Celozrnná ale může být i pizza! Pokud ji neobložíte salámem, slaninou, půl kilem tučného sýra, ale naopak třeba přidáte více zeleniny nebo si dáte ještě bokem salátek navíc, jako zdravá a vhodná večeře i pizza obstojí. Recept na celozrnnou pizzu najdete v novém čísle časopisu Pochutnej si se STOBem.
Nebojte se ale experimentovat a zkoušet i úplně nové recepty. Doporučit vám můžeme například pohankový nebo zeleninový nákyp.
Polévka je grunt
Nejen v zimních měsících se na večeři skvěle hodí polévky - a pokud chcete mít zajištěný přísun vlákniny, volte zeleninové nebo luštěninové. Pro případné zahuštění můžete využít kromě samotné rozmixované zeleniny i ovesné vločky nebo luštěninovou mouku. A na závěr můžete ještě přidat krutony z knäckebrotu nebo třeba dýňovou polévku vyšperkovat praženými dýňovými semínky.
Polévka z pečených paprik s bylinkovými krutony - recept naleznete zde.
Dobrou chuť! :-)
Komentáře je možné psát až po přihlášení.