Viskozita popisuje vnitřní tření v proudící kapalině. Představme si, jak v korytu řeky proudí voda – u dna proudí voda nejpomaleji a u hladiny nejrychleji - existuje tedy rozdíl v rychlostech jednotlivých vrstev kapaliny.Čím vyšší je viskozita, tím větší jsou rozdíly v rychlostech jednotlivých vrstviček proudící kapaliny.
Podívejme se např. na vodu a med
Je nám jasné, že voda má nižší viskozitu než med. Pokud zvrhnete na stole sklenku s vodou - teče a teče. Pokud se vám rozlije med – roztéká se a klouže po stole postupně, rozlévá se ve vrstvách.Též v pohádce Hrnečku vař se kaše valila pomaleji, než kdyby uteklo mléko.
Na čem záleží viskozita?
Viskozita závisí silně na teplotě. Čím vyšší je teplota - kapalina je méně viskózní.Pokud ráno v zimě startujete auto, je vše studené. Než se vše rozpohybuje, je spotřeba benzinu daleko vyšší, než když už je kapalina zahřátá.
Co viskozita ovlivňuje?
Viskozita ovlivňuje rychlost průtoku kapaliny. Pokud bude nějakou trubicí proudit kapalina, tak množství kapaliny, která proteče za jednotkový čas, bude nepřímo úměrný viskozitě. To znamená, čím vyšší bude viskozita kapaliny, tím méně jí proteče.
Vláknina, viskozita a ovlivnění metabolismu
Zkusme si nyní představit trávicí systém. Pokud přijmeme hodně viskózní vlákninu, v žaludku se smísí vláknina s potravou a vytvoří se tekutina. Čím bude vláknina a tedy i směs potravy a vlákniny viskóznější, tím se zpomaluje proces trávení se všemi výhodami. Dochází k snížení absorpce cukrů, čímž je zabráněno výkyvům hladiny krevního cukru. Naše glykemická křivka bude mít vyrovnanější průběh, šetříme si produkci inzulínu naší slinivkou, snižujeme výsledný glykemický index potravy. Stejně tak viskosní vláknina snižuje absorpci cholesterolů, má preventivní kardiovaskulární účinek. V tlustém střevě snižuje viskosní vláknina tranzitorní čas, tj. dobu, za kterou potravina střevem projde. Nerozpustná vláknina váže vodu, zvětší objem a měkkost stolice, čímž působí proti zácpě. Velmi důležitý je efekt protinádorový – vláknina naváže toxiny a podpoří růst bakterií v tlustém střevě.
Které přípravky mají nejefektivnější vlákniny z hlediska viskozity?
Každý druh vlákniny má ve výživě své místo. Pro snížení pocitu hladu a zpomalení procesu trávení jsou efektivnější vlákniny s vyšší viskozitou.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.